De leukste wijnhuizen van Stellenbosch en Franschhoek in Zuid-Afrika!

Zeg je Zuid-Afrika, dan zeg je eigenlijk ook direct wijn! Het land produceert namelijk de meest verrukkelijke wijnen. Een groot deel van de wijn geproduceerd in Zuid-Afrika komt uit de wijnregio Kaaps Wynland. Dit is een district ten noorden van Kaapstad, met wijngebieden zoals Stellenbosch en Franschhoek. Hier vind je tientallen wijnhuizen waarvan je een groot deel ook kunt bezoeken. Een bezoek aan een wijnhuis kan bestaan uit een wijnproeverij, maar ook uit een rondleiding, picknick of uitgebreide lunch. In dit blog vertellen we je alles over de leukste wijnhuizen in Stellenbosch en Franschhoek.Stellenbosch South Africa 7


Wijnproeven in Stellenbosch en Franschhoek (Kaapse Wijnlanden)

Éen van onze hoogtepunten toen we in Zuid-Afrika waren, was ons verblijf in Stellenbosch. Elke dag trokken we eropuit om verschillende wijnhuizen te bezoeken. De meeste wijnhuizen in de Stellenbosch en Franschhoek omgeving staan open voor bezoekers. Ze zijn gezeteld in prachtige gebouwen, van eeuwenoude huizen in Nederlandse stijl tot hypermoderne bouwwerken met altijd uitzicht op de glooiende wijngaarden, omgeven door bergen.

Niet alleen de omgeving en architectuur van de wijnhuizen zijn de moeite waard. Ook het proeven van de wijnen, met wijnhuizen die uitgebreide proeverijen, wijnlunches, diners en picknicks organiseren, is erg leuk! Heel anders dan in Europa zijn de meeste wijnbedrijven in Zuid-Afrika ook echt op bezoekers gericht. Inclusief winkels die wijn, heerlijk eten en lifestyle producten verkopen, moestuinen, verschillende restaurants en soms zelfs met overnachtingsopties. Dit maakt dat het bezoeken van wijngaarden in Zuid-Afrika echt ontzettend leuk is. Wij brachten dan ook met gemak zes volle dagen door met rondwandelen tussen de druivenranken, lekker eten en drinken.Stellenbosch South Africa 1Kaapse Wijnlanden (Kaapse Wynland)

Het Kaapse Wynland (of Kaapse Wijnlanden genoemd) is een van de bekendste wijnregio’s in Zuid-Afrika. Dit is de regio die Paarl, Stellenbosch en Franschhoek omvat. In dit blog focussen we ons op (in onze ogen) de leukste en meest bijzondere wijnhuizen in de Kaapse Wijnlanden. Daarnaast benoemen we ook een aantal zeer populaire wijnhuizen. Ook geven we meer informatie over een fijne uitvalsbasis om de Kaapse Wijnlanden te bezoeken, de steden Stellenbosch en Franschhoek.

Wil jij net zoals wij de Kaapse Wijnlanden zelf verkennen, dan raden we je aan om een auto te huren. Wil je een auto huren zonder gedoe? Kies dan voor een auto via SunnyCars. Met Sunny Cars boeken wij vaak huurauto’s binnen en buiten Europa omdat ze je volledig gedekt hebben qua verzekeringen en je met al je vragen 24/7 bij hen terecht kan!

Wine tasting Stellenbosch South Africa 3


Ga jij een roadtrip maken door Zuid-Afrika? Lees dan ons blog voor Zuid-Afrika tips!


Stellenbosch in Zuid-Afrika

Stellenbosch is dé universiteitsstad van Zuid-Afrika. Dit maakt het tot een bruisende stad vol studenten die de koffiezaakjes, restaurants en bars bezoeken. De stad is niet heel groot en ligt midden in een vallei, omgeven door bergen en wijngaarden.

Voor ons is dit dé ultieme uitvalsbasis om de wijnhuizen in Zuid-Afrika te bezoeken. Er zitten hier genoeg charmante B&B’s om te overnachten. Daarnaast is de stad veilig én leuk om ’s avonds in rond te wandelen en een hapje te gaan eten. Je zit vlak bij een aantal wijngaarden en ook al zitten hier veel toeristen, het voelt niet té toeristisch aan. 

Lees hier binnenkort een uitgebreide reisgids over Stellenbosch

Stellenbosch South Africa 5

Franschhoek in Zuid-Afrika

Franschhoek ligt net als Stellenbosch in een mooie vallei, omgeven door wijngaarden en daarachter bergen. Het is echter wel veel kleiner dan Stellenbosch en het voelt een stuk toeristischer. De hoofdstraat ligt vol met winkels en is echt gericht op buitenlandse bezoekers. Dit zorgt voor veel drukte. Ook kom je hier de wijntrams tegen die langs de verschillende wijnhuizen gaan.

Franschhoek zelf is grappig om gezien te hebben maar zeker geen must. Echter zijn de wijnhuizen (én restaurants) die hier in de buurt zitten dat wel! Verblijf je in Stellenbosch dan ben je in 20 minuten (per auto) in Franschhoek, het is dus zeker niet noodzakelijk om hier te slapen.FranschHoek South Africa 2FranschHoek South Africa

Wijntram in Franschhoek

Vanuit Franschhoek kun je met de wijntram 25 verschillende wijnhuizen bezoeken. Zo proef je wijn bij meerdere wijnhuizen zonder dat je auto hoeft te rijden. Er zijn tien verschillende routes, waarbij elke route je naar acht of negen wijnhuizen brengt. Het is een “hop on hop off” principe, dus je bepaalt zelf hoe lang je ergens blijft. Voor meer informatie zie hier de website van Franschhoek Wine Tram.

Wil jij specifieke wijnhuizen bezoeken, bijvoorbeeld wijnhuizen die we hieronder beschrijven, kijk dan goed naar de timetable om te zien op welke dagen welke routes naar deze wijnhuizen gaan.  

Zelf hebben wij de wijntram geskipt. We vonden het fijner om op eigen gelegenheid naar de verschillende wijnhuizen te gaan en hadden hier ook de tijd voor.

Wat is leuker: Stellenbosch of Franschhoek

Oef wat hebben wij van tevoren getwijfeld: moesten we in Stellenbosch verblijven, of in Franschhoek een hotel boeken. Of zouden we onze zes dagen verspreiden over alle twee de locaties. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om in Stellenbosch te blijven en met de auto naar wijnhuizen in de omgeving van Franschhoek te gaan. En wat was dat een goed besluit! Wij vonden Stellenbosch veel leuker dan Franschhoek. En we raden ook jou aan om voor Stellenbosch te kiezen!

Zoals hierboven al beschreven is vonden wij de sfeer in Stellenbosch veel leuker. Het voelt minder toeristisch. Daarnaast liggen bijna alle wijnhuizen toch niet in het centrum van Stellenbosch of Franschhoek en is een auto of taxi nodig om deze te bezoeken. Dus daar hoeft je keuze niet van af te hangen.

Wel een sidenote: wil jij met een wijntram zodat je meerdere huizen op een dag kunt bezoeken zonder auto te rijden, dan vertrek je vanuit Franschhoek. Maar ook dat is niet ingewikkeld, per taxi ben je in 15 minuten in Franschhoek.Wineries South Africa Stellenbosch 13


Lees ons Garden Route roadtrip blog: met onze reisroute voor een roadtrip langs de Garden Route in Zuid-Afrika


Onze favoriete wijnhuizen in de Kaapse Wijnlanden

Onderstaand vind je onze favoriete wijnhuizen in de Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Ook benoemen we enkele wijnhuizen die heel populair of bekend zijn.

Kaapse Wynland Tip: wil je liever niet zelf een wijnhuis bezoeken en alles regelen, overweeg dan om een tour te boeken via Get Your Guide. Klik hier voor een overzicht van alle tours in de Kaapse Wynland.  

Wijnhuizen in de Stellenbosch omgeving

 Jordan Wine Estate – Mooi relaxed wijnhuis in Stellenbosch

Na een hobbelige weg tussen de wijnhuizen, bereik je Jordan Wine Estate. Dit wijnhuis kijkt uit over mooie tuinen en een grote vijver. Alles is piekfijn in orde en overal groeien bloemen. De sfeer is relaxed en niet te chique. Dit wijnhuis is zeker niet klein, maar qua commerciële opties een stuk minder groot dan bijvoorbeeld Boschendal of Spier. En dat zorgt voor een intieme sfeer waarbij men ons spontaan een korte rondleiding gaf en wat meer van het wijnproductie proces bij Jordan Estate liet zien.

Naast de rondleiding proeven we hier zeven lekkere wijnen met een chocolade pairing. Echt heel lekker! Wil je hier trouwens lunchen of dineren, dan is een reservering wel verstandig. We hadden graag een hapje gegeten op het mooie terras van The Cellar Door (waar men een soort all day breakfast menu hanteert), maar dat zat helemaal vol.

Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja, er zijn verschillende opties, van wijnproeverijen met bijpassende chocolade of kaas, tot aan rondleidingen met bijpassende wijnen.
 • Restaurant aanwezig: ja, drie verschillende restaurants plus een picknick optie.
 • Hotel aanwezig: ja, het Jordan Suites. Klik hier voor meer informatie of om te boeken.
 • Prijzen: Gemiddeld, dit wijnhuis is niet aan de dure kant, maar ook zeker niet heel goedkoop.
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 18 minuten

Lees hier ons Kaapstad blog vol tips over wat je allemaal kunt doen in Kaapstad in 5 dagen!


DeMorgenzon – Klassiek wijnhuis in Stellenbosch

Op twee minuten rijden van Jordan, vind je het klassieke wijnhuis DeMorgenzon. Dit bijzondere wijnhuis staat bekend om de wijnenranken die hele bijzondere aandacht krijgen: er wordt namelijk klassieke muziek voor ze gespeeld. Tussen de druiven hangen boxjes waar de klanken van Beethoven uitkomen. Op die manier hoopt de wijnmaker van DeMorgenzon, nog betere wijnen te maken.

Wij proeven hier vijf verschillende, lekkere wijnen die we zelf konden uitkiezen. Per wijn die je kiest, betaal je een klein bedrag. Zo kun je dus zelf bepalen hoe uitgebreid en duur de wijnproeverij is. De sommelier die ons helpt heeft veel verstand van de wijnen en tijdens het drinken kijken we uit op een gigantisch tuin. Overal groeien wilde bloemen en de tuin is een stuk minder gecultiveerd dan bij andere wijnhuizen. Leuk om een stuk rond de tuin te lopen, langs de vijver, met soms uitzicht op de bergketens en bij helder weer zelfs op Kaapstad.

Het draait bij dit wijnhuis echt om de wijnen. Je vindt hier dan ook geen restaurant, hotel of andere poespas. Puur het proeven en kopen van de wijnen is hier mogelijk. Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja, je kies de wijn zelf uit
 • Restaurant aanwezig: nee
 • Hotel aanwezig: nee
 • Prijzen: de wijnen zijn zeker niet goedkoop, denk aan minimaal 20 euro per fles. De proeverij zelf kun je zo duur maar ook zo goedkoop maken als je maar wil, doordat je zelf bepaalt welke en hoeveel wijnen je proeft.
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 20 minuten

Avondale – klein maar speciaal wijnhuis in Stellenbosch

Na een prachtige oprijlaan, kom je aan bij dit Avondale Wine Estate. Gevestigd in een mooi wit gebouw, in Nederlandste stijl, overwoekerd met klimop. Wanneer je binnenstapt kom je in een moderne ruimte en word je heel hartelijk ontvangen.

Dit wijnhuis maakt hele mooie wijnen. Wij doen de Essential tasting waarbij we vier wijnen uit het middensegment proeven. Er is ook een extraordinaire tasting, 7 speciale wijnen. De wijnen die we hier in de schaduw op de veranda drinken, zijn lekker fris en toegankelijk. De Sommelier heeft een passie voor zijn vak én voor zijn geboorteland Zimbabwe, wat hij erg mist. Veel van de sommeliers komen oorspronkelijk uit Zimbabwe (of Zim zoals men het hier afkort). Ze zijn naar Zuid-Afrika gekomen voor een (beter) betaalde baan.

Ook spreekt de sommelier vol liefde over Avondale. Over hoe oud het huis is, hoe men zoekt naar de meest duurzame manier om wijn te produceren en over de lunch opties.  Voor we vertrekken glippen we nog even de kleine bijbehorende winkel in waar we wat kaasjes voor ’s avonds kopen. Een geslaagd bezoek!  Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja vijf verschillende proeverij opties
 • Restaurant aanwezig: Ja, bij restaurant Faber. Ook heb je picknick opties
 • Hotel aanwezig: nee
 • Prijzen: de proeverijen variëren van prijs, de meeste wijnen zijn niet goedkoop.
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 12 minuten rijden

Rainbow’s End – Ons Favoriete wijnhuis in Stellenbosch

Na een te gekke route, door allerlei wijnlanden, grasvelden en ander platteland, rijden we steeds dichter naar de Hottentots Holland bergketen toe (ja deze bergketen heet echt zo!). We zijn al langs een aantal andere wijnhuizen gereden en vragen ons af of we wel goed zitten. Maar dan zien we een klein bordje dat Rainbow’s End aangeeft. Yes we zijn er!

Ook naar de ingang is het even zoeken, maar wanneer we die gevonden hebben en de deur doorstappen zien we het geweldige uitzicht. Dit wijnhuis ligt vlakbij de bergen en daarmee heeft het, het allermooiste uitzicht (naar mijn bescheiden mening) van alle wijnhuizen die we tot nog toe bezocht hebben. Het is echt geweldig! En dat is niet het enige wat dit wijnhuis zo leuk maakt! Rainbow’s End is een klein familie wijnbedrijf. Geen grote commerciële bedoeling hier met verschillende restaurants. Nee hoor, hier schenkt de zoon des huizes onze glazen vol en vertelt van alles over deze locatie en hun wijnen.  

De familie Malan kocht in 1979 dit wijnhuis. Na jaren van wijnen maken en extra hectaren beplanten, hebben ze zich tegenwoordig gespecialiseerd in rode wijn. En wat voor een wijn! Heerlijk vol, rijk, maar wel gebalanceerde wijn. Wij zijn groot fan!

En zo zien we langzaam de zon achter de bergen verdwijnen, knabbelend aan wat brood en nippend aan het zoveelste glas rode wijn, genieten wij nog even door! Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja je hebt de optie om 5 wijnen uit te kiezen.
 • Restaurant aanwezig: nee, maar je kunt wel kaasplankjes bestellen.
 • Hotel aanwezig: nee
 • Prijzen: voor vijf wijnen betaal je R150 (€7,50). Dat is niet goedkoop. Ook de wijnen zijn hier niet goedkoop.   
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 20 minuten rijden

Tokara – Meest populaire wijnhuis in Stellenbosch

Vraag je aan mensen welk wijnhuis je moet bezoeken in Stellenbosch, dan krijg je Tokara ALTIJD als aanbeveling. Wij bezoeken dit wijnhuis dan ook als allereerste. Via een indrukwekkende oprijlaan komen we aan bij een groot modern gebouw. Buiten is het bloedheet dus de airco die ons tegemoet komt wanneer we naar binnenstappen is heerlijk. Op verschillende plekken zien we mensen lunchen en wijnproeven, omringd door kunst. De open pui met grote ramen kijkt uit op een mooie tuin met daarachter duizenden wijnranken.

Wij doen in de schaduw op het balkon een estate range tasting; vijf toegankelijke wijnen. Ik moet even wennen aan ’s ochtends vroeg wijn drinken, maar geniet al snel van de lekkere smaken. Dit wijnhuis staat bekend om zijn rode wijnen en die zijn dan ook erg lekker en vol. Wel is belangrijk om te vermelden dat een bezoek niet heel persoonlijk voelt. Niet gek met zo een groot commercieel bedrijf en ook niet storend. Combineer een bezoek aan dit wijnhuis dan ook met een ander wat kleiner wijnhuis voor een goed contrast. Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja, je kunt zelf de wijnen uitkiezen die je wilt proeven. Ook zijn er kaasplankjes
 • Restaurant aanwezig: ja, er is een mooi Deli achtig restaurant met ontbijt en lunchgerechten. De prijzen liggen relatief hoog. Daarnaast heb je het chiquere Tokara restaurant.
 • Hotel aanwezig: Nee
 • Prijzen: de wijnen zijn niet budget, maar de proeverijen zijn best prima geprijsd.
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 10 minuten rijden

Een van de leukste plekken langs de Garden Route is Wilderness. Lees alles over dit fijne plekje in ons blog! 


Delaire Graff – meest chique wijnhuis in Stellenbosch

Nu heb je net gelezen over Tokara en dat was al chique, maar Delaire Graff is nog nét een stapje extra. Dit super chique wijnhuis ligt tegenover Tokara en ook hier vind je weer een mooie oprijlaan, gevolgd door een prachtig pand. Dit keer met hele lange gang vol kunst, een aantal chique ruimtes voor diners en daarna een groot terras waar je kunt proeven.

Hoe mooi, chique en uitbundig dit wijnhuis ook is, wij vinden het niet zo heel leuk. Het is voor ons té groot en té commercieel. Echt een beetje een gevoel van massaproductie, je wordt zo snel mogelijk geholpen, opdat je zo snel mogelijk je wijn op hebt en het tafeltje weer vrij is. Men kan weinig vertellen over de wijnen en de blik is alweer gericht op het volgende tafeltje waardoor alles gehaast voelt. En dat is zonde want de wijnen zijn hier helemaal niet verkeerd en de locatie prachtig. Maar goed, niet helemaal ons ding dus. Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja, vijf verschillende opties
 • Restaurant aanwezig: ja er zijn twee restaurants, het bistro restaurant Delaire Graff en het Indochine restaurant, met een Aziatisch-Afrikaanse keuken.
 • Hotel aanwezig: ja, de Delaire Graff Lodges & Spa. Klik hier voor meer informatie of om direct te boeken.
 • Prijzen: Dit wijnhuis richt zich op een breed publiek. De proeverijen maar ook de prijzen van de wijnen variëren van een paar euro tot premium opties (ze verkopen zelfs een fles van R4200; ruim 200 euro).
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 10 minuten rijden 

Spier – laagdrempelig wijnhuis voor locals in Stellenbosch

Spier is een groot wijnhuis niet ver van Kaapstad af. We kenden de Spier wijn al want deze wordt in Nederland op grote schaal verkocht. Men produceert toegankelijke wijnen, die je kunt proeven. Daarnaast vind je hier prachtige tuinen, meerdere restaurants, winkels, kunst, leuke activiteiten voor kinderen en picknick opties. Meer dan genoeg dus om te doen!

Wat we echt heel leuk aan dit wijnhuis vonden, was de grote diversiteit aan bezoekers. Het voelde een stuk inclusiever met veel lokale Zuid-Afrikanen! Dat is iets dat we bij andere wijnhuizen bijna niet zagen en dat maakte dit bezoekje wel nét wat specialer.

De wijnproeverij opties zijn best divers. Wij deden een chocolade pairing met wijn wat lekker was maar niet super bijzonder. Houd er ook rekening mee dat dit een groot en commercieel wijndomein is, waardoor het minder persoonlijk is. Men kan je niet heel veel vertellen over de wijnen en het draait meer om alle leuke extra’s zoals het picknicken en de speelruimtes voor kinderen. Niet erg, maar wel goed om rekening mee te houden. Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja er zijn 5 verschillende proeverijen mogelijk, waaronder één voor kinderen (met druivensap).  
 • Restaurant aanwezig: ja vier restaurants plus een picknick optie
 • Hotel aanwezig: ja, het Spier hotel. Klik hier voor meer informatie of om te boeken.
 • Prijzen: Proeverijen variërend van R85 tot R300 (€4,40 tot €15,40).
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 15 minuten

Stellenbosch South Africa 3


Hartenberg Wine Estate  – Bekend wijnhuis in Stellenbosch

Dit wijnhuis ligt tussen Paarl en Stellenbosch in. Net als Spier is Hartenberg een grote wijnproducent en kun je ook deze wijn in Nederland kopen. De wijnen hier zijn lekker en het is ook leuk dat je veel kunt lezen over de wijnen, binnen in het wijnhuis staat veel informatie.

De wijnen zelf zijn niet goedkoop, maar een proeverij is met R60, netjes geprijsd. Er is geen echt restaurant, wat wel jammer is want er zijn meer dan genoeg terrassen en leuke plekken hiervoor. Wel kun je hier een kaas of charcuterie plankje bestellen, wij deden dat en dat viel een beetje tegen. Het leek niet allemaal vers te zijn, jammer want de wijnen hier zijn goed en de locatie ook mooi.  

Dit wijnhuis is qua bezoek wel minder chique dan andere wijnhuizen. Denk plastic stoelen en alles een beetje oud/oubollig. Het is dan ook niet de nummer één plek in Stellenbosch, andere wijnhuizen die we hier benoemen vonden wij veel leuker! Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Stellenbosch.

 • Proeverij mogelijk: ja
 • Restaurant aanwezig: ja, voor lunch (reserveren aangeraden). Ook zijn er picknicks mogelijk.
 • Hotel aanwezig: nee
 • Prijzen: voor een proeverij heb je een budget (R60), premium (R100) en luxe optie (R350). De wijnen zelf zijn niet heel goedkoop.
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 12 minuten

Wineries South Africa Stellenbosch 29


Een must visit in Zuid-Afrika om te relaxen is het mooie stadje Montagu! Lees meer over deze plek in onze reisgids! 


De leukste wijnhuizen in Franschhoek

Haute Cabrière – de lekkerste mousserende wijn van Franschhoek

Wijnhuis Haute Cabière ligt op een wat hoger plateau, uitkijkend over de vallei van Franschhoek. Vanaf het terras en aangrenzende restaurant kun je met een glaasje wijn kilometers ver kijken. Echt een pluspunt is van deze locatie!

Haute Cabrière staat bekend om zijn mousserende wijn en dat is niet gek want het wijnhuis is in 1694 opgericht door een Fransman uit de Champagnestreek Pierre Jourdan. Men maakt hier dan ook heerlijke wijnen die sterk aan champagne doen denken qua smaak. En laat dat nou mijn favoriete wijn zijn!

Tijdens een proeverij kun je de verschillende mousserende wijnen proeven, of een van de andere wijnen want men produceert ook rosé, rode en witte wijn. Het wijnhuis zelf is relaxed, je kunt makkelijk binnenlopen voor een glaasje bubbels maar voor een lunch is het verstandig om te reserveren. Naast een modern restaurant heeft men ook een (bovengrondse) wijnkelder waar je wijnen kunt proeven.

Nog een tip: loop ook even naar achteren waar je in alle rust op een bankje aan een mooi meer kunt zitten! Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Franschhoek.

 • Proeverij mogelijk: ja er zijn vier proeverij opties
 • Restaurant aanwezig: ja er is een restaurant voor lunch en daarnaast een bakkerij.
 • Hotel aanwezig: nee
 • Prijzen: de proeverijen variëren van R90 tot R110 (€4,60 tot €5,60), een fles wijn koop je vanaf R85 en de duurste wijn is R3000 (150 euro)
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 30 minuten

Stellenbosch South Africa


Boschendal – een wijnhuis met alles erop en eraan in Franschhoek

Dit toegankelijke wijnhuis is eigenlijk geen wijnhuis meer te noemen. Het voelt bijna als een dagje uit, met verschillende restaurants, groente en fruittuinen, speeltoestellen, winkels, markten, kunstgalerijen, een bioscoop en meer! Maar ook hier kun je genieten van de wijnen van dit huis.

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we hier geen proeverij hebben gedaan (deze zat helaas vol), maar wel goed hebben geluncht. Dat was heel erg leuk en we gaan zeker nog een keer terug! De Boschendal wijn die we bij de lunch dronken was erg lekker, maar over de rest van de wijnen kunnen we dus niets zeggen. Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Franschhoek.

 • Proeverij mogelijk: ja, er zijn op twee verschillende locaties proeverijen, waarbij je uit meer dan zeven verschillende opties kunt kiezen. Van tevoren boeken is wel belangrijk!
 • Restaurant aanwezig: ja twee restaurants, de optie tot picknicken en een farmshop om verse broodjes te kopen.
 • Hotel aanwezig: ja, de Boschendal Farm Estate, wij waren positief verrast door de schappelijke prijzen. Klik hier voor meer informatie of om te boeken.
 • Prijzen: deze zijn zeer verschillend. De meest basic proeverij is R50 (€2,50), de meest exclusieve tasting is R250 (€12,50).
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 15 minuten rijden 

Wineries South Africa Stellenbosch 2


La Motte – Een groot verrassend wijnhuis in Franschhoek

Vlak voor je Franschhoek in rijdt, zie je aan je linkerkant, aan de voet van een berg, het prachtige La Motte wijndomein. Dit wijnhuis heeft een van de meest indrukwekkende oprijlanen en als je dan na 500 meter bij de ingang komt, word je hartelijk ontvangen.

Wat wij zo leuk vonden aan dit chique wijnhuis, zijn de contrasten. Zo ziet alles er heel erg klassiek en een beetje stijfjes uit, maar bieden ze wel een hele gave hike aan tussen hun eigen druivenranken. We deden deze anderhalf durende hike en kunnen hem je zeker aanraden. Zo ervaar je dit wijnhuis ineens heel anders.

La Motte staat bekend om haar Chardonnay, terwijl de meeste wijnhuizen in deze regio zich qua witte wijn meer focussen op Chenin Blanc. De La Motte Chardonnay maar ook de Sauvignon Blanc zijn in Nederland bekend en goed verkrijgbaar (zelfs verkocht bij Albert Heijn). Een proeverij hier is leuk om te doen omdat je lekker buiten op het terras kan zitten of in een van de mooie klassieke zalen. De wijnen zijn lekker, maar wij vonden ze niet heel speciaal. Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Franschhoek.

 • Proeverij mogelijk: ja er is één wijnproeverij te doen. Deze kun je het beste van tevoren boeken (net als de hike)
 • Restaurant aanwezig: ja, echter is het restaurant pas weer in 2024 open aangezien het verbouwd wordt. Er is ook een bakkerij aanwezig.
 • Hotel aanwezig: nee
 • Prijzen: dit wijnhuis is betaalbaar. Een proeverij kost R60 (€3,00) en de flessen starten vanaf R99 (€5,00).
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 25 minuten

De leukste wijnhuizen in Paarl

Vrede en Lust – Wijnhuis met de beste wijnen in Paarl

Qua wijnen vonden we dit wijnhuis er enorm uitspringen! We dronken hier een paar van de allerlekkerste wijnen die we ooit gedronken hebben. We proefden onder andere twee geweldige wijnen; de Blanc Fumé uit 2019 en de kogelberg Chenin Blanc Vinted uit 2019. Dit alles op aanraden van de sommelier, die zeer kundig was! We vonden ze zo lekker dat er een aantal flesjes mee naar huis zijn gegaan, terwijl we maar heeeel beperkt ruimte in onze bagage hadden!  

Het wijnhuis is best groot, maar voelt toch intiem. Dat is volledig te wijten aan het geweldige personeel. Men verwelkomt je heel warm en vertelt van alles over de wijnen. We bezochten Vrede en Lust omdat goede vrienden overwogen om hier te gaan trouwen, iets dat vaker gebeurt op de wijnhuizen in Zuid-Afrika. Mocht je dus opzoek zijn naar een unieke locatie om te trouwen, dan kunnen we Vrede en Lust aanraden. We hebben rondgelopen en gekeken naar de kamers en de verschillende trouwlocaties en dat zag er heel gaaf uit! Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Paarl.

 • Proeverij mogelijk: ja, je kunt zelf de wijnen uitkiezen die je wil proeven en daarnaast zijn er 5 verschillende proeverij opties (o.a. een kaas en chocolade tasting)
 • Restaurant aanwezig: ja, Savoye is het moderne Spaans restaurant en daarnaast is er ook Lust bistro en bakery voor een nonchalantere lunch.
 • Hotel aanwezig: ja, het Vrede en Lust hotel. Klik hier voor meer informatie of om direct een overnachting te boeken.
 • Prijzen: De prijzen hier zijn niet heel hoog, maar ook niet enorm budget. Een proeverij doe je vanaf R90 (€4,60) en een fles wijn heb je vanaf R120 (€6,10).
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 22 minuten

Babylonstoren – Wijnhuis met goed restaurant in Paarl

Babylonstoren is een groot wijndomein met tuinen, restaurants, winkels, hotels en meer. Je kunt je hier prima een hele dag vermaken! Eigenlijk kom je hier niet per se voor de wijn maar dus voor alles eromheen. Zo aten wij een heerlijke lunch bij restaurant Babel, genoten we van de farm shop, liepen we door de kruidentuinen en langs het doolhof en hadden we hier nog veeeel meer tijd kunnen spenderen.

Wij dronken de Babylonstoren wijn tijdens het eten, maar deden hier geen proeverij. De wijn die we dronken was de Babylonstoren Viognier. Deze was echt verrukkelijk en de bediening erg warm en gastvrij. Een volgende keer zou ik hier benieuwd zijn naar de wijnproeverij en wellicht kijken wat voor workshops er te doen zijn gedurende de dag. Men produceert ook thee en olijfolie (van die laatste heb je ook proeverijen). Én er zijn ook wijnkleder tours te boeken. Klik hier voor de locatie van dit wijnhuis in Paarl

 • Proeverij mogelijk: ja, de zeven standaard Babylonstoren wijnen zitten in een tasting, maar het is ook mogelijk om daar nog specialere wijnen aan toe te voegen tegen een meerprijs.
 • Restaurant aanwezig: ja, er zijn meerdere restaurants aanwezig, Babel, Greenhouse en de Bakery.
 • Hotel aanwezig: ja, het prachtige Babylonstoren hotel. Klik hier voor meer informatie of om direct te boeken.
 • Prijzen: de prijzen liggen hier niet laag. Een proeverij is niet persé heel duur, maar je betaalt toegang om het wijndomein op te komen en de flessen wijn zelf zijn niet goedkoop.
 • Hoelang rijden tot Stellenbosch: 25 minuten rijden

Heb jij nog andere tips voor leuke wijnhuizen in de Kaapse Wijnlanden?

Nou dat was hem dan! Ons overzicht met wel 13 verschillende wijnhuizen in de Kaapse Wijnlanden! We hopen in december opnieuw naar Stellenbosch te gaan en deze lijst dan nog verder uit te breiden! Heb jij in de tussentijd tips, laat het ons zeker weten!


South Africa

Klik hier voor al mijn blogs over Zuid-Afrika


Vind je dit blog leuk? Pin het dan!

Zuid afrika wijn


Meer blogs over Zuid-Afrika

tagged in reisgids, wijn

4 Comments

 1. by Voyager on 13 juli 2023  23:14 Beantwoorden

  Leuk artikel! Je schrijft vaak dat iets "duur" is maar als je er geen prijzen bij benoemt weet niemand wat dat betekent. Mijn tip is om prijzen er wel bij te schrijven. Dan krijgt de lezer er een beter beeld bij.

 2. by Karin on 24 augustus 2023  16:21 Beantwoorden

  Boekenhoutskloof in Franschhoek, voelt niet zo commercieel en vooral bekend om de prijswinnende Chocolate Block! Heerlijke stevige rode wijn, blend van 5 druivensoorten (vnl Syrah).
  Alleen open op dinsdagen en donderdagen voor tastings!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites