Op zoek naar tips voor een rondreis door Zuid-Afrika? Lees dan snel verder want in dit blog vertellen we je alles dat je moet weten wanneer je een roadtrip door Zuid-Afrika maakt en vind je handige reistips voor dit prachtige land!
Tips voor een roadtrip door Zuid-Afrika
1. Zelf autorijden in Zuid-Afrika is veilig mits je hierop let:
Ja, over het algemeen is autorijden in Zuid-Afrika heel veilig maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voor je een roadtrip door Zuid-Afrika maakt!
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Je rijdt in Zuid-Afrika links
Even wennen maar dan is het al snel normaal.
Tip: huur een auto die automatisch schakelt in Zuid-Afrika, dat scheelt een hoop gedoe!
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Let op voor slechte wegen en potholes
Lang niet alle wegen in Zuid-Afrika zijn goed. In het zuiden (Garden Route) zijn de hoofdwegen in goede staat, maar zodra je van de hoofdwegen afgaat, kun je ongeasfalteerde stukken tegen komen. Rijd je ook door het noorden of oosten van Zuid-Afrika dan zijn de wegen soms echt slecht. Let op voor potholes, hier wil je niet in rijden want de kans is groot dat je banden dan kapotgaan.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Huur een auto met allriskverzekering
De wegen in Zuid-Afrika zijn dus niet geweldig en de kans dat jij of iemand anders per ongeluk schade aan de auto toebrengt is aanwezig. Daarom is het prettig om allrisk verzekerd te zijn om ongewenste verrassingen te voorkomen.
Tip: huur je auto bij Sunny Cars. Wij huurden onze auto bij Sunny Cars omdat hier al standaard een allriskverzekering bij zit. Eventueel gedoe met de verzekering wordt door Sunny Cars geregeld, zodat je zelf gewoon van je vakantie kunt genieten.
Lees ons Garden Route roadtrip blog: met onze reisroute voor een roadtrip langs de Garden Route in Zuid-Afrika
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Rij niet ’s nachts
Gewoon niet doen! De wegen zijn niet altijd goed verlicht in Zuid-Afrika en de kans is gewoon groter dat er iets gebeurt. Dus zelf moet je niet ’s nachts rijden, neem dan liever een Uber.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Let op: stop altijd bij een stopbord!
Er zijn behoorlijk wat stopborden in Zuid-Afrika. Op bijna elke kruising moet je stoppen. Doe dit ook want anders kun je een flinke boete krijgen. De auto die het eerste aan is komen rijden mag als eerste gaan, daarna is het om en om. Dit om de beurt rijden geldt ook bij rotondes en dit is dus anders dan in Nederland.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Rijd je voorganger over de gele linker vluchtstrook, dan maakt hij ruimte zodat jij hem kunt inhalen.
In Zuid-Afrika heb je veel eenbaanswegen. Inhalen is dus niet altijd even makkelijk. Maar doordat er een brede vluchtstrook is, kan het wel. Als je voorganger ver over de vluchtstrook rijdt, is dat een signaal dat je deze auto veilig inhalen. Je zult zien dat dit vaak gebeurt, omdat er veel bestuurders zijn die zelfs op de snelweg niet harder dan 50 rijden. Maar het kan ook zijn dat iemand jou wil inhalen, ga dan ook netjes aan de kant.
Ben je voorbij de auto, zet dan even je gevarenlicht aan. Zo signaleer je een bedankje.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Zet bij het parkeren de neus van je auto in de rijrichting.
Dit is verplicht, doe je dit niet dan kun je een flinke boete verwachten. Ook belangrijk: laat geen spullen of kleingeld in de auto achter als je deze parkeert.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Geef een fooi aan de “parkeerwachten” in Zuid-Afrika.
In Zuid-Afrika is het bijna altijd gratis parkeren, maar er wordt wel van je verwacht dat je de parkeerwacht, herkenbaar aan een geel of oranje hesje, een fooi van 10-20 rand geeft. Deze parkeerwachten helpen je de auto te parkeren en letten op de auto’s.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Houd rekening met de maximale snelheid en rij niet door rood!
Er staan veel flitspalen (te herkennen aan een gele paal met gele box erop) in Zuid-Afrika. Houd je aan de snelheid die op borden langs de weg staan. Ook op door rood rijden kan een flinke boete staan.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Zorg voor een internationaal rijbewijs.
Ook al is je Nederlandse rijbewijs geldig in Zuid-Afrika, de politie mag om een internationaal rijbewijs vragen. Neem dit dus mee. Een internationaal rijbewijs vraag je aan bij de ANWB.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Doe tijdens het rijden je deuren op slot en ramen dicht.
Dit is gewoon slim om te doen, puur vanwege veiligheid.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Neem geen lifters mee en stop niet bij fruitstalletjes langs de kant van de weg.
Je zult veel lifters zien. En ook al zullen de meesten goede bedoelingen hebben, het algemene advies dat wij overal kregen was om geen lifters mee te nemen. Grappig feitje, er staan borden langs de kant van de weg waarop staat dat je geen lifters moet meenemen en vaak staan onder die borden allemaal mensen te liften. Wat een paradox.
Ook wordt het afgeraden om te stoppen bij fruittentjes langs de weg. Als toerist ben je kwetsbaar en herken je eventuele gevaren niet zo snel. Daarom niet doen.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Er zijn tolwegen waar je een klein bedrag moet betalen.
In de omgeving van Kaapstad hebben we maar één tolweg gezien, maar in de rest van het land zijn er meer tolwegen. Hier betaal je cash, of met creditcard. Er zijn ook mensen die een e-tag hebben, check even of jouw huurauto dit ook heeft. Het zijn geen grote bedragen, maar je kunt via de Google Maps app ook selecteren dat je geen tolwegen wilt betreden.
Roadtrip Zuid-Afrika tip: Download de offline kaarten in de Google Maps app.
Handig want zo heb je niet altijd internet nodig. Vergeet echter niet dat deze kaarten na 30 dagen vervallen.
2. Koop een lokale simcard zodat je internet hebt.
Wij kochten deze direct bij aankomst op het vliegveld (bij Vodafone) en betaalden ongeveer 35 euro voor 6 GB internet en 150 belminuten. Vooral als je een roadtrip door Zuid-Afrika maakt is het handig om onderweg te kunnen bellen of even je route te kunnen plannen op Google Maps. Internet is overigens niet altijd even stabiel en goed in Zuid-Afrika, maar dat is onderdeel van het avontuur zullen we maar zeggen ;-).
3. Je hebt geen wereldstekker nodig voor Zuid-Afrika
Yes, ook al heeft Zuid-Afrika niet dezelfde stopcontacten als die wij in Nederland hebben, toch is een wereldstekker nutteloos als je een roadtrip door Zuid-Afrika maakt. Geen enkele wereldstekker past namelijk op de Zuid-Afrikaanse stopcontacten. Wij kochten van tevoren deze converters, maar hebben ze geen een keer gebruikt. In de meeste hotels hebben ze namelijk USB-poorten bij het stopcontact voor je telefoon en hebben ze bijna altijd meerdere converters klaarliggen.
Lees hier ons Kaapstad blog vol tips over wat je allemaal kunt doen in Kaapstad in 5 dagen!
4. Pin niet te vaak geld bij geldautomaten!
Niet alleen is pinnen duur (er zit een toeslag op bij de meeste banken in Zuid-Afrika), ook heb je nauwelijks bankbiljetten nodig. Bijna overal (hotels, restaurants, tankstations) kun je met creditcard betalen. Zelfs bij nationale parken kun je niet met papieren geld betalen omdat het veiliger is. De enige keren dat we cash geld gebruikten, was om een fooi bij benzinestation of parkeerwacht achter te laten.
Maar: zorg er wel voor dat je een beetje cash op zak hebt. Wanneer een stad of regio stroomuitval heeft, werken de pinautomaten in winkels en van banken ook niet meer. Dan kun je dus niet betalen met creditcard en dan is het prettig om iets van cash bij je te hebben.
Extra Zuid-Afrika tip: er zijn twee populaire apps waarmee je contactloos kunt betalen. Dit zijn Zapper en SnapScan. Hiermee kun je in nationale parken betalen. Handig om te hebben tijdens je Zuid-Afrika roadtrip!
Een van de leukste plekken langs de Garden Route is Wilderness. Lees alles over dit fijne plekje in ons blog!
5. Fooi geven is heel normaal in Zuid-Afrika
Het is normaal om fooi te geven in Zuid-Afrika als je gaat eten, een activiteit doet of een hotelovernachting hebt. Maar ook wanneer je getankt hebt. Hierbij wat extra informatie:
- Fooi bij het tanken: Tanken wordt voor je gedaan in Zuid-Afrika. Jij kunt dus in de auto blijven zitten, een medewerker van het tankstation vult je auto en vaak wast een andere medewerker tegelijk je voorruit. Hierna is het gangbaar om 5-15 rand fooi te geven.
- Fooi in een restaurant: Als je na het eten de rekening vraagt bij een restaurant, krijg je er een pen bij, zodat je op de bon kan schrijven hoeveel fooi je wil geven. Hierbij is tussen de 10-15% normaal. Soms zit er al een service fee van 13% inbegrepen, dan is een fooi niet meer nodig.
- Fooi in het hotel/ aan je kamermeisje: Een fooi achterlaten voor het kamermeisje is niet verplicht maar wordt ontzettend gewaardeerd (en een klein beetje verwacht). Wij legden een fooi neer op dat dag dat we uitcheckten, en zorgden er ook voor dat de men bij de receptie een kleinigheidje kreeg. We hielden hier veelal 20 rand per dag aan als maatstaf.
Een must visit in Zuid-Afrika om te relaxen is het mooie stadje Montagu! Lees meer over deze plek in onze reisgids!
6. Uber is veilig en goedkoop in Zuid-Afrika
Het gebruik van Uber kunnen we zeker aanraden in Zuid-Afrika. Vooral in de grote steden is er altijd wel een Uber driver in de buurt. Het voelde altijd veilig en we gaven de voorkeur aan Uber boven gewone taxi’s. In Stellenbosch hebben we ook Uber gebruikt en zelfs als we bij afgelegen wijngaarden zaten, kwam er altijd wel een Uber driver in de buurt. Het kan wel zijn dat je wat langer moet wachten.
Van plan om wijn te proeven in Zuid-Afrika? Lees dan alles over de leukste wijnhuizen in Stellenbosch!
7. Niet overal mag je met je drone vliegen in Zuid-Afrika
Het is niet toegestaan je drone in nationale parken of reservaten te gebruiken. Ook bij de meeste private game reserves is dit niet toegestaan (vraag het altijd even na voor de zekerheid). De reden is heel simpel: drones worden vaak ingezet door stropers om te zien waar dieren zijn. Lees dit artikel om meer te weten te komen over de regels rondom het vliegen met een drone in Zuid-Afrika.
8. Houd rekening met stroomuitval.
Het elektriciteit netwerk in Zuid-Afrika is niet heel stabiel, dus je gaat vast een keer stroomuitval meemaken tijdens je roadtrip door Zuid-Afrika. Ook kan het zijn dat er in het gebied waar je zit “load shedding” zijn. Dit betekent dat er op vaste momenten, de elektriciteit wordt uitgezet in een bepaald gebied, om te voorkomen dat het elektriciteitstekort te groot wordt. Deze load sheddings duren vaak 2 uur, maar een power cut kan langer duren. In elke hotelkamer vind je een grote zaklamp. Kijk op deze website om te zien wanneer er een loadshedding moment is.
Klik hier voor al mijn blogs over Zuid-Afrika