Reisblog Stellenbosch: de 7 leukste dingen om te doen in Stellenbosch!

Stellenbosch is een van onze favoriete plekken in Zuid-Afrika. Deze universiteitsstad is omgeven door bergen waar je prachtige wijngaarden vindt. In het centrum zie je overal de oude Cape Dutch architectuur terug in mooie witte huizen met rieten daken. Je vindt hier de leukste boetiekjes en tal van restaurants. Buiten het centrum vind je wijnhuizen waar je wijn kunt proeven maar ook heerlijk kunt lunchen. In dit blog lees je alles over deze stad, inclusief de zeven leukste dingen om te doen in Stellenbosch.Stellenbosch South Africa 7


Stellenbosch: universiteitsstad én wijnwalhalla

Op ongeveer een uur rijden van Kaapstad vind je de Kaapse wijnlanden (Cape Winelands). Stellenbosch is één van de drie wijnsteden, en het ligt het meest centraal in de Kaapse wijnlanden. Het is daarnaast dé universiteitsstad van Zuid-Afrika. Dit maakt het tot een bruisende stad vol studenten die de koffiezaakjes, restaurants en bars bezoeken.

De stad is niet heel groot en ligt midden in een vallei, omgeven door bergen en wijngaarden.Voor ons is dit dé ultieme uitvalsbasis om de wijnhuizen in Zuid-Afrika te bezoeken. Er zitten hier genoeg charmante B&B’s om te overnachten. Daarnaast is de stad veilig én leuk om ’s avonds in rond te wandelen en een hapje te gaan eten. Je zit vlakbij een aantal wijngaarden en ook al verblijven er veel toeristen in Stellenbosch, het voelt niet té toeristisch aan. Stellenbosch 4

Stellenbosch, Paarl en Franschhoek

Naast Stellenbosch, zijn Franschhoek en Paarl de twee andere wijnsteden. Paarl is een wat grotere stad, erg uitgestrekt en veel minder liefelijk dan Stellenbosch. Paarl raden we niet aan om te verblijven, het mist de knusheid en ligt niet heel centraal. Franschhoek is een kleinere stad, meer gericht op toerisme, prachtig gelegen tegen de hoge bergen aan.


De zeven leukste dingen om te doen in Stellenbosch

Naast wijnproeven (wat wel écht geweldig is hier), is er nog veel meer te doen in Stellenbosch. Daarom hieronder de zeven leukste activiteiten om te doen in Stellenbosch en zijn omgeving. 

1. Doen in Stellenbosch: slenter door het mooie centrum en ga winkelen 

Het centrum van Stellenbosch is prachtig. Brede lanen omgeven door eeuwenoude bomen en prachtige Kaaps Nederlandse (Cape Dutch zoals het officieel heet) gebouwen. Dat betekent: witgekalkte huizen met een rieten dak en meestal een klokgevel. Loop zeker langs één paar van de universiteitengebouwen. Bijvoorbeeld de filosofiefaculteit, gehuist in een prachtig monumentaal gebouw omringd door een grote tuin. 

Tip: meer leren over de geschiedenis van Stellenbosch. Doe dan een stadswandeling met gids. Klik hier voor meer informatie. 

Op straat vind je op veel plekken grote koperen beelden en kunstwerken. Niet gek want er zijn meer dan genoeg kunstgalerijen en ateliers hier. Leuk om even naar binnen te lopen.

En tenslotte kun je ook goed winkelen in Stellenbosch! In het oude centrum zitten naast toeristenwinkels ook leuke boetiekjes. Zo vond ik Lynné erg leuk voor kleding, She voor mooie zonnebrillen en sieraden, Burnt voor mooie sportkleding en Milieu voor interieur en cadeaus.


2. Hiken in de omgeving van Stellenbosch (Jonkershoek en Coetzenburg/Stellenboschberg)

In de omgeving van Stellenbosch kun je goed hiken. Zelf deden we tijdens onze eerste reis naar Zuid-Afrika een hike in het Jonkershoek natuurpark. Tijdens de tweede reis naar Zuid-Afrika met baby, wandelden we rond in de natuur van de Coetzenburg/Stellenboschberg. 

Hike door het Jonkershoek Nature Reserve (routes van 6,5km tot 18 km)

Het Jonkershoek Nature Reserve ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van Stellenbosch. Je rijdt eerst naar de gate waar je de toegang van 50 Rand betaalt en vervolgens zijn er vier verschillende routes die je kunt doen. 

Wij kozen voor de “Tweede waterval” route van 6,4 kilometer (in totaal, 3,1 km heen en dan 3,1 km terug) die je, zoals de naam al zegt, langs twee watervallen leidt. Om hier te komen rijd je eerst een stukje langs een groot stuwmeer om vervolgens je auto te parkeren en te starten met het eerste, rustige gedeelte van de route. Je bent omringd door grillige bergen, wat zorgt voor een geweldig uitzicht. Vervolgens begint de route te stijgen en moet je soms flink klauteren. De eerste maar ook de tweede waterval zijn alle twee niet heel indrukwekkend, maar het pad erlangs is wel mooi en de moeite waard. 

Vanwege de veiligheid is het niet mogelijk om naar de eerste waterval af te dalen, deze passeer je vanaf de bovenkant. Maar de tweede waterval bereik je wel aan de voet. Als je zwemspullen bij je hebt, kun je hier even afkoelen met een verfrissende duik. Klik hier voor meer informatie en een kaart over deze en andere wandelroutes bij het Jonkershoek Nature Reserve.


Ga je liever met een gids een wandeling doen? Overweeg dan de 6 uur lange Duiwelskloof wandeling te doen. Klik hier voor meer informatie!


Coetzenburg/Stellenboschberg wandelroutes (routes van 1,3km tot 5,5 km)

Tijdens onze tweede reis naar Zuid-Afrika, reisden we met ons zoontje van 1 jaar. En dus wilden we een wat kortere wandeling doen. Vanaf ons hotel Die Laan 2, liepen we bijna direct een mooi natuurgebied in, namelijk Coetzenburg. Hier vind je de start van de wandelroutes. In dit natuurgebied, wandel je door de uitlopers van de Stellenboschberg, de kenmerkende berg die je vanuit bijna heel Stellenbosch ziet liggen. 

Het eerste deel gaat langs en over de universiteitsportvelden. Zo kom je langs meerdere grote stadia, een binnenzwembad, atletiekbanen en nog veel meer sportfaciliteiten. Daarachter bevindt zich het Coetzenburg/Stellenboschberg reservaat. Er zijn meerdere routes, niet allemaal heel goed aangegeven. Zie de foto hieronder voor een (niet al te duidelijk) kaartje waarop je trails ziet variërend van 1,3 tot 5,6 km. Wij vonden het leuk om stukken van verschillende routes te lopen en aangezien het best een overzichtelijk gebied is, wandelden we rond op de bonnefooi. We kwamen langs twee grote stuwmeren en liepen in totaal een kleine 6 kilometer met Floris in de draagzak. Dit ging prima want er is niet heel veel hoogteverschil. Wel raden we je aan om in de zomer vroeg te vertrekken want er is niet overal schaduw en het kan behoorlijk warm worden. 

Tip: in het natuurgebied rondom Coetzenburg kun je ook heel goed mountainbiken. Ries huurde hier een mountainbike en reed een aantal pittige tracks. Ook kun je hier paardrijden.

IMG 4638


3. Bezoek de wijnhuizen voor een wijnproeverij of picknick

Ja natuurlijk, als je in Stellenbosch bent moet je ook een wijnproeverij doen of gaan picknicken op een wijndomein. Wijnhuizen in deze omgeving zijn totaal anders dan hoe we dit in Europa gewend zijn. Men heeft hier een complete beleving rondom het wijnproeven gebouwd. Zo vind je bij veel wijnhuizen meerdere restaurants, kun je gaan picknick bij de wijngaarden, zijn er speeltuinen, souvenir en delicatessewinkels en kun je op sommige plekken blijven slapen. 

Er liggen honderden wijnhuizen in de omgeving van Stellenbosch. We helpen je graag kiezen welk wijnhuis het beste bij je past. Daarom hebben we een uitgebreide gids geschreven met onze favoriete wijnhuizen in Stellenbosch en omgeving. Ook hebben we heel veel wijnpicknicks uitgeprobeerd en de leukste beschreven in het blog: de leukste picknicks bij wijnhuizen in Stellenbosch en omgeving. Iets actiefs combineren met de wijn? Overweeg dan een wijnfietstocht te maken onder begeleiding van een gids. Klik hier voor meer informatie. 

Overweeg je ook buiten de Stellenbosch omgeving naar wijnhuizen te gaan? Lees dan ook ons blog met de leukste wijnhuizen in Paarl!


Wil jij net zoals wij de Kaapse Wijnlanden zelf verkennen? Dan raden we je aan om een auto te huren. Wil je een auto huren zonder gedoe? Kies dan voor een auto via Sunny Cars. Met Sunny Cars boeken wij vaak huurauto’s binnen en buiten Europa omdat je volledig gedekt bent qua verzekering en je met al je vragen 24/7 bij hen terecht kan!


4. Bezoek de botanische tuinen midden in het centrum van Stellenbosch

Hou je van natuur en groen om je heen? Bezoek dan de botanische universiteittuinen in het centrum van Stellenbosch. Hier vind je mooie planten en bomen die van origine uit Zuid-Afrika of landen in de omgeving komen. Er zijn kassen met tropische planten, bedreigde planten en zelfs een hele sectie met decennia oude bonsaibomen. 

Wij liepen in een uurtje door de botanische tuinen en dronken een drankje bij het restaurant. Ook heel geschikt voor kinderen! Toegang is 15 Rand. Klik hier voor de locatie van de botanische tuinen in Stellenbosch.


5. Ga een dagje naar Franschhoek 

Op een dik half uur rijden vanaf Stellenbosch ligt Franschhoek. Deze wijnstad is absoluut een bezoek waard. Het centrum is compact met mooie architectuur en een gezellige sfeer. Daarnaast is de ligging nog mooier dan die van Stellenbosch, Franschhoek is namelijk overal omringd door bergen! 

Bezoek Franschhoek in een dag en wandel door het centrum, bezoek de boetiekjes en ga uitgebreid lunchen of wijnproeven in een wijnhuis. In Franschhoek liggen de meeste wijnhuizen namelijk heel dichtbij het centrum.

Ook een ritje over de mooie Franschhoek Pass en een wandeling in het Mont Rochelle Nature Reserve zijn de moeite waard. Lees nog veel meer over deze fijne plek in ons Franschhoek blog! Ben je van plan wijn te gaan proeven in Franschhoek, lees dan ons blog met de 9 beste wijnhuizen in Franschhoek!Franschhoek 4


6. Vredenheim Animal Farm

Wijnhuis, kinderboerderij, dierentuin, gindistilleerderij, evenementenlocatie en restaurant in een: Vredenheim Wine & Wildlife heeft het allemaal. Deze boerderij op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Stellenbosch, is echt een aanrader wanneer je met kinderen in Zuid-Afrika bent. En dan vooral de ‘animal farm’ en het ‘cat park’ gedeelte. 

De ‘animal farm’ is een mooie kinderboerderij met konijnen, alpaca’s, geitjes en nog veel meer dieren. Je kunt zakjes voer kopen en er is een leuke speeltuin, een picknickplek en zelfs een binnenspeeltuin. Floris vond het hier heerlijk, maar nog veel meer onder de indruk was hij van het ‘cat park’, een soort kleine dierentuin met leeuwen, tijgers en luipaarden. Overdag liggen ze meestal te slapen, maar wij hadden geluk en zagen een enorme tijger door zijn verblijf lopen. Floris kon niet ophouden met wijzen en “woooow” roepen. 

Toegang voor de animal farm is 40 Rand voor volwassenen en 60 Rand voor kinderen. De toegangskosten voor het cat park liggen wat hoger en zijn 110 Rand voor volwassenen en 75 Rand voor kinderen. Klik hier voor de locatie van de Vredenheim Animal Farm.Stellenbosch, South Africa 9


Er zitten heel veel goede restaurants in Stellenbosch en omgeving. In ons blog Stellenbosch hotspots vind je 13 leuke plekken om te ontbijten, brunchen, lunchen of dineren. Mét of zonder kinderen.


7. Beschilder Keramiek bij The Pottery

Creatief bezig zijn na al die wijn, kun je bij de Pottery. Hier koop je een stuk aardwerk dat je vervolgens helemaal beschilderd zoals jij dit wil. Ik werd lekker zen door het mengen van de kleuren en het beschilderen van mijn twee kommetjes. Het aardewerk wordt vervolgens gebakken binnen 7-10 dagen, dus houd daar wel rekening mee. Het resultaat bij mij was schattig en overduidelijk een eerste poging. Snel nog een keer proberen dus! 

Ook leuk, tijdens het schilderen, kun je hier lekker ontbijten, lunchen of dineren. De kaart is simpel maar ik genoot ontzettend van French Toast met een verse juice. 

Het schilderen en afbakken van je keramiek kost tussen de 150-600 Rand (7,5-30 euro), afhankelijk van de grote van het stuk aardwerk dat je kies. Klik hier voor meer informatie.Stellenbosch, South Africa 3


Andere dingen om te doen in Stellenbosch die wij niet geprobeerd hebben:

Naast bovenstaande zeven activiteiten in Stellenbosch en omgeving, zijn er nog een aantal andere leuke dingen om te doen die wij niet gedaan hebben, maar die we wel aangeraden kregen.

Leuk voor met kinderen: Bezoek een van de dierenparken in de buurt

In de omgeving van Stellenbosch vind je verschillende dierenparken. Zo is er Monkey Town,  de Alpaca Loom, een Giraffe House,  Exotic Animal World en de Crocodile Farm. 

Wine tasting Stellenbosch South Africa 3

Niet doen: Polkadraai Strawberry Farm

Dan ook nog een hele harde no go: Polkadraai Strawberry Farm. Hier hadden we echt hoge verwachtingen van. Want hoe leuk: zelf emmertjes vol aardbeien plukken om deze vervolgens thuis op te eten. Dit was helaas een grote teleurstelling. Het is overduidelijk dat deze plek zijn gloriedagen gehad heeft, er lag overal afval en nog vervelender, veel kapot gereedschap, uit elkaar gehaalde auto’s en onderdelen van machine’s. Niet echt een plek dus waar je je kinderen vrolijk wil laten rondrennen. 

Daarnaast waren de aardbeienvelden compleet overgroeid met onkruid. Het romantische van aardbeien plukken is er snel van af als je tussen kniehoog onkruid je een weg baant van aardbeienbed naar aardbeienbed. Wellicht komt dit omdat we aan het eind van het seizoen kwamen. Maar alsnog jammer.


Lees hier onze Zuid-Afrika hotelgids  met een selectie van de leukste hotels langs de Garden Route! 

De fijnste hotels en accommodaties in Stellenbosch

Ben je op zoek naar een fijne locatie om te verblijven in Stellenbosch dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel mooie hotels en b&b’s, zowel in het centrum als er buiten. Hieronder benoemen we drie mogelijke opties voor verschillende budgetten. Voor meer hotels in Stellenbosch, klik hier. 

Minserie Collection €

 

Miserie collections

Dit fijne hotel met tuin ligt midden in het centrum van Stellenbosch. Je verblijft hier in een kamer met een eigen keukentje. De kamers zijn niet heel nieuw maar wel netjes ingericht, inclusief airco. Je slaap hier al vanaf  €61 per nacht, zonder ontbijt. 

Boek hier

Van der Stel Manor €€


van der stel Manor

Tijdens onze eerste reis door Zuid-Afrika verbleven we 5 nachten in dit prachtige hotel! De kamers zijn groot, het ontbijt is geweldig en er zit een fijn zwembad bij deze locatie. Het is ongeveer 15 minuten lopen vanaf het centrum. Vanaf €130 per nacht. 

Boek hier

De Haas Living @die laan 2 €€€

De haas living @die laan 2

De tweede keer dat we naar Zuid-Afrika gingen verbleven we 8 nachten in een van de appartementen van De Haas Living. Ideaal voor wanneer je met kinderen reist! Midden in het centrum met een gedeeld zwembad en een eigen keuken. Vanaf €150 per nacht.

Boek hier


South Africa

Klik hier voor al mijn blogs over Zuid-Afrika


Vind je dit blog leuk? Pin het dan!

Reisblog stellenbosch


Meer blogs over Zuid-Afrika

tagged in reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites