Reisroute Garden Route Zuid-Afrika: de mooiste roadtrip van Kaapstad tot Plettenberg en terug! 

Ben jij van plan een rondreis langs de Garden Route in Zuid-Afrika te maken? Dan hebben we de ultieme reisroute voor jou samengesteld! In dit blog vertellen we je alles over deze roadtrip die letterlijk een rondreis is. In 2 weken reis je van Kaapstad via allerlei highlights naar Plettenberg (het einde van de Gardenroute) en rijd je dan via een andere weg terug naar Kaapstad. De ultieme roadtrip voor wanneer je in het zuiden van Zuid-Afrika blijft. Lees snel verder!Plettenberg


Garden Route in Zuid-Afrika

De Garden route in Zuid-Afrika is een van de mooiste gebieden van het land. Ja gebieden, want ook al zegt de naam “route”, hier wordt toch echt een gebied mee bedoeld. Grofweg beslaat de Garden route het gebied tussen Kaapstad en Plettenberg Bay. Volgens sommige bronnen eindigt hij in Addo, maar na de Plettenberg Bay omgeving kom je weinig andere highlights meer tegen. De Garden route dankt zijn naam aan de prachtige groene natuur. In dit stukje van Zuid-Afrika is het klimaat gematigd en valt er genoeg neerslag om dit gebied zo groen te maken. Je komt hier langs een aantal mooie nationale parken, adembenemende uitzichten en leuke dorpjes.

Om je op weg te helpen met het plannen van je Garden Route rondreis, hebben we een geweldige roadtrip samengesteld die je zowel de cultuur, natuur en prachtige stranden laat ervaren. Verderop in dit blog staat per bestemming langs de Garden Route een korte beschrijving van wat te verwachten. Zo kun je zelf beoordelen of je de bestemming aan je roadtrip langs de Garden Route in Zuid-Afrika toevoegt! Wilderness 7

Reisroute Garden route op en neer in 2 weken

Veel mensen denken dat een roadtrip langs de Garden Route een enkele reis is waarbij je vanaf Plettenberg Bay of Addo terug naar Kaapstad gaat of door naar een andere bestemming in Zuid-Afrika moet vliegen. Wij hebben echter bewust gekozen om een roadtrip te maken die op en neer van Kaapstad naar Plettenberg Bay gaat. Maar dan zonder dezelfde weg te bereizen. En zo komen we tot deze bijzondere reisroute voor de Garden Route (ook wel Tuin Route genaamd). Het is dus echt een rondreis in een cirkel langs alle highlights van de Garden Route.

Rondreis Garden Route

Kaapstad – Hermanus – Swellendam –Wilderness – Knysna – Plettenberg – Oudtshoorn – Montuagu – Paarl – Stellenbosch – KaapstadItinerary South africa 3 weeks 1 

Dagplanning rondreis 2 weken Garden Route

Dag 1: Kaapstad
Dag 2: Kaapstad
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad – Hermanus (1,5 uur rijden)
Dag 5: Hermanus – Swellendam – Wilderness (4 uur rijden)
Dag 6: Wilderness
Dag 7: Wilderness – Kysna – Plettenberg (1,5 uur rijden)

Dag 8: Plettenberg
Dag 9: Plettenberg
Dag 10: Plettenberg – Oudtshoorn (2 uur rijden)
Dag 11: Oudtshoorn – Montagu (2,5 uur rijden)
Dag 12: Montagu – Paarl – Stellenbosch/Franschhoek (2,5 uur rijden)
Dag 13: Stellenbosch/Franschhoek
Dag 14: Stellenbosch/Franschhoek – Kaapstad (30 min)

Lees hier onze Zuid-Afrika hotelgids  met een selectie van de leukste hotels langs de Garden Route! 

roadtrip zuid afrika

Beschrijving reisroute 2 weken Garden route

Heen reis je vanaf Kaapstad langs de Chapmans Peak Drive en vervolgens via route 44 langs de kust naar Hermanus. Vervolgens neem je de N2 midden door het platteland richting Swellendam. Terug naar de kust reis je richting het knusse stadje Wilderness waar je een safari doet bij Botlierskop. Vervolgens rijd je via het prachtige groene landschap naar Plettenberg Bay. Stop zeker even voor lunch in Knysna. Plettenberg Bayis de plek voor meerdere hikes en avontuur. Terug richting Kaapstad neem je de inlandse route. Eerst kom je door Oudtshoorn, bekend van de struisvogels. Via de spannende route 62 reis je naar het mooie bergdorp Montagu. Het laatste stuk van deze Garden Route roadtrip gaat via de Cogmanskloof naar Paarl om uit te komen via de R101 bij wijnregio Stellenbosch. Hier verblijf je de laatste dagen voor je naar Kaapstad teruggaat.Scenic ocean drive Cape Town South Africa 1

Auto huren in Zuid-Afrika

Wij raden je aan om een auto te huren om de Garden Route te bereizen. Dit hoeft in Zuid-Afrika helemaal niet duur te zijn. Wil je een auto huren zonder gedoe? Kies dan voor een auto via SunnyCars. Met Sunny Cars boeken wij vaak huurauto’s binnen en buiten Europa omdat ze je volledig gedekt hebben qua verzekeringen en je met al je vragen 24/7 bij hen terecht kan!


Lees ons blog met handige reistips voor Zuid-Afrika!


Hoogtepunten Garden Route: Alle bestemmingen op en rijtje!

Hieronder beschrijven we alle bestemmingen van bovenstaande Garden Route roadtrip en geven we tips van leuke plekken om te stoppen onderweg.

Een algemene roadtrip tip: langs de route vind je verschillende “padstals”. Dit zijn wegrestaurants maar dan vaak heel leuk en met erg goed eten. Wij zijn fan van de keten Ou Meul waar je niet alleen heerlijk vers eten kunt bestellen, maar ook leuke accessoires kunt kopen.


Kaapstad

De Garden Route roadtrip begint in Kaapstad, een geweldige stad met veel cultuur en omgeven door prachtige natuur. Waar je ook staat in Kaapstad, altijd zie je wel ergens de bekende Tafelberg. Deze bergketen ligt midden in het centrum en we raden je echt aan om hem te beklimmen. Ook de hike naar Lions Head vroeg in de ochtend is een must.

Kaapstad staat bekend om de prachtige stranden. Wij vonden Hout Bay, Clifton en Camps Bay het mooiste. Gek op surfen? Ga dan naar het strand van Muizenberg. Ook heel speciaal zijn de stranden waar hele pinguïn kolonies wonen.  Deze vind je bij Boulders en Simon’s Town.Lions head view from Table Mountain Cape Town South Africa

Op het gebied van cultuur raden we je aan om de wijk Bo Kaap met allemaal gekleurde huisjes te bewonderen. Of om naar Robbeneiland te gaan, de plek waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen zat.

Dit alles zijn maar enkele highlights van Kaapstad. De stad en de omgeving hebben nog zoveel meer te bieden! Lees voor uitgebreide tips onze Kaapstad gids! We raden je aan om minimaal 3 dagen in Kaapstad te blijven. In drie dagen heb je de tijd om een aantal hoogtepunten van Kaapstad te doen, maar heb je meer tijd dan ga je je absoluut niet vervelen hier! 

Tip voor met kinderen: Reis je met kinderen, dan is een verblijf in de rustige wijk Houtbaai echt een aanrader! In ons Houtbaai blog delen we alles wat je hier kan doen. 

Hoteltip Kaapstad: Mountview Guest HouseCape Town 3


Kaapstad naar Hermanus: 1,5 uur

Je rijdt nu van Kaapstad in 1,5 uur naar Hermanus. Rijd eerst de Chapmans Peak Drive, de beroemde route met geweldig uitzicht op Kaap de goede hoop. En volg dan route 44 langs de kust, net als de Chapman’s Peak drive een mooie route. Neem de tijd om een paar keer langs de kant van de weg te stoppen, bijvoorbeeld hier op Valsbaai. Vanaf hier heb je een grote kans om walvissen te spotten!Scenic ocean drive Cape Town South Africa


Hermanus

Hermanus is een dorp dat bekend staat om de walvissen en zeehonden die je hier veel ziet. Dit is de beste plek om walvissen vanaf het land te spotten omdat de zee hier al snel heel diep is. Het walvisseizoen is tussen juni en december, zeehonden kun je het hele jaar door hier vinden.

Je kunt walvissen dus vanaf de kust bewonderen maar het is ook mogelijk om met een boot de zee op te gaan om ze te spotten. Klik hier om een walvistocht te boeken bij een bedrijf dat op een verantwoorde manier (niet te dichtbij) de walvissen spot.

Een andere leuke activiteit is het wandelen over het kustpad dat over de kliffen loopt. Deze 11 kilometer lange route heet de Cliff Path Trail.

Hoteltip Hermanus: Penguino Guesthouse

Hermanus 2


Hermanus naar Swellendam: 2,5 uur

Via de N2 rijd je landinwaarts. Eerst kom je door een ruig berglandschap, dan verandert de omgeving ineens in platteland. Langs de weg kom je het wijnhuis Creation Wines tegen. Zeker de moeite waard om te stoppen.On the road Zuid Afrika


Swellendam

In Swellendam ervaar je het echte platteland van Zuid-Afrika! Een beetje “het wilde westen” in Zuid-Afrika qua vibe. Het is een kleine stad met veel historie en natuur in de omgeving. Zo bevindt zich hier vlakbij het Bontebak Nationaal park en verschillende natuurreservaten.

Swellendam is gebouwd rond de Voortrek Straat. Er is geen echt duidelijk centrum.  De stad is perfect als tussenstop om te lunchen. De meeste restaurants vind je aan het einde van de Voortrek straat, wanneer deze overgaat in de Swellengrebel Street. Wij lunchten bij Republic of Swellendam, een leuk no-nonsense restaurant.

Hoteltip Swellendam: Aan de Oever Guesthouse  

Swellendam


Swellendam naar Wilderness: 2,5 uur

Na een lekkere lunch in Swellendam ben je opgeladen voor de resterende route. Deze gaat verder via de N2. Dit stuk is tot aan Mosselbaai wat minder interessant. Dan gaat de N2 echter door langs de kust en kun je weer genieten van prachtige uitzichten tot aan Wilderness. Je kunt overwegen om in Mosselbaai te stoppen om de “Point of Human Origins” te bewonderen. Dit is een grot waar men verschillende voorwerpen heeft opgegraven die door de vroege mens zijn gemaakt. Daarnaast heb je een mooi uitzicht op zee vanaf hier.

Vanaf Mosselbaai wordt de route echt groen en met op de achtergrond bergen. Overal zie je bloemen en bossen. Nu is het duidelijk waarom dit de Garden Route heet. Wilderness 11


Wilderness

Wilderness is een leuk dorp met een relaxte vibe. Daarnaast is het de perfecte uitvalsbasis voor een aantal mooie plekken in de omgeving. Zo heb je hier het Wilderness National Park, waar je goed kunt hiken. Ook zit je hier vlakbij het Botlierskop Private Game Reserve, de plek om een game drive te doen.

Bij bijna alle private game reserves kun je niet zomaar een safari maken, daarvoor moet je het betreffende reserve slapen en dat is niet goedkoop. Deze plek is daarom uniek omdat je hier een hele betaalbare game reserve kunt doen. Daarna kun je hier genieten van een lekkere lunch, het zwembad of een massage. Echt een aanrader! 

Er zijn nog veel meer leuke dingen te doen in Wilderness. Lees daarom ons Wilderness blog voor alle tips!

Hoteltip Wilderness: Pearl Moon Boutique Suites

Wilderness 3


Wilderness naar Knysna: 45 minuten

De rit van Wilderness naar Knysna is niet lang, maar wel heel mooi! Je rijdt aan de ene kant langs de zee en aan de andere kant langs allerlei meren en lagunes.


Knysna

Knysna is een typisch vakantieoord. De stad ligt verspreid aan een lagune die uitloopt op zee en op kleine eilandjes in de lagune. De stad zelf is niet heel speciaal, maar wat hier wel de moeite waard is, is de natuur rondom Knysna zoals de Knysna Heads. Dit is het hoogstgelegen stuk van de stad, met meerdere adembenemend mooie uitzichtpunten op de hele lagune en de zee. Wij vonden het East Head Look out point het mooiste, hier zitten meerdere andere uitzichtpunten op een paar minuten loopafstand vandaan. Parkeer hier je auto.

Een stop voor het uitzicht gevolgd door een lekkere lunch bij East Head Café (echt een aanrader), is perfect voor je je weg vervolgt richting Plettenberg Bay. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een of meerdere dagen in Knysna te blijven. Geniet van de oesters die hier volop te vinden zijn, of bezoek de Knysna Elephant Farm. Hike door Knysna Forest of geniet van een van de mooiste stranden in de nabijgelegen dorpen. Lees alles over Knysna in ons Knysna blog!   

Hoteltip Knysna: Under Milkwood Resort


Knysna naar Plettenberg Bay: 45 minuten

Rijd via de N2 landinwaarts richting Plettenberg Bay. Je doet hier slechts 30-45 minuten over.


Plettenberg Bay

Plettenberg Bay, ook wel Plett voor de insiders, is een stad waar veel Zuid-Afrikanen zelf elk jaar op vakantie gaan. De stad zelf stelt niet veel voor maar het is de perfecte uitvalsbasis voor de nabijheid van prachtige stranden en natuur. Zo heb je hier geweldige hikes langs de kust en door de jungle. Wij zijn groot fan van de Robberberg Hiking Trail, een pad waar je drie verschillende gave hikes langs het strand kan doen. Ook de Salt River Hiking Trail die op het bekende Nature’s Valley strand start, is echt fenomenaal! Een ander mooi strand is Keurboomstrand.Nature Valley

In het bekende Tsitsikama National Park kun je hiken (over o.a. de beroemde touwbrug over zee), maar je kunt hier ook goed kajakken. De hikes zijn hier niet heel lang en houd er wel rekening mee dat je een forse entree moet betalen voor dit nationale park.Plettenberg Salt River Hiking TrailTsitsikamma National Park South Africa

Tenslotte is de bekende Bloukrans Bridge de perfecte plek voor avonturiers. Vanaf deze brug kun je namelijk bungeejumpen. Vooral genieten van het uitzicht doe je iets verder bij de Storm River bridge. Door al deze bezienswaardigheden raden we je aan minimaal 3 dagen in de omgeving van Plettenberg Bay te blijven.

Een blog over Plettenberg Bay geschreven door Ries volgt snel! Inclusief een aantal hele leuke restaurants en winkels! Tipje van de sluier: eten bij Emily Moon is echt een must!

Hoteltip Plettenberg Bay:  Bella Manga Country Escape of bij een groter budget Emily Moon River Lodge

Robberg Nature Reserve Plettenberg Travel South Africa 8 Robberg Nature Reserve Plettenberg Travel South Africa 10Emily moon


Verder dan Plettenberg Bay langs de Garden Route

Officieel loopt de Garden Route nog verder dan Plettenberg Bay, helemaal tot aan Addo. Heb je echter bovenstaande activiteit rondom Plettenberg gedaan, dan heb je de meeste highlights wel gehad. Wat je mist zijn Addo Elephant Park (park met veel olifanten) en Jeffrey’s Bay (surf stadje). Maar omdat Addo Elephant park toch weer ruim 3,5 uur vanaf Plettenberg Bay af ligt, over een minder mooie route die je heen en weer moet rijden, hebben we dit niet opgenomen in dit overzicht. Wil jij wel naar Addo? Reken dan minimaal 3 dagen extra op dit overzicht.Plettenberg 2


Plettenberg Bay naar Oudtshoorn: 2 uur

Het eerste stuk van de rit rijd je via dezelfde route langs de zee als de heenrit. Tip: stop, vlak voor je Knysna in rijdt, voor een koffie of om souvenirs te kopen bij Timberlake Village.

Bij de stad George, net ná Wilderness, ga je over op de route 12 en rijd je naar het noorden. Dit stuk van de route is minder spectaculair maar alsnog mooi.


Oudtshoorn

Oudtshoorn is dé plek om struisvogels te zien. Het is hier behoorlijk warm en er zijn grote struisvogelboerderijen. Ga jij naar een struisvogel show? Kies dan wel voor een boerderij waar men diervriendelijk om gaat met de dieren.   

Ook heb je een aantal grotten hier die je kunt bezoeken en zit je aan de voet van de Swartberg bergketen waar meerdere hikes zijn uitgestippeld. Heb je weinig tijd dan zou je kunnen overwegen om niet in Oudtshoorn te slapen en rechtstreeks door te rijden naar Montagu.

Hoteltip Oudtshoorn: Riverside Guestlodge


Oudtshoorn naar Montagu: 2,5 uur

De rit van Oudtshoorn naar Montagu gaat via route 62. Een van de allermooiste wegen in Zuid-Afrika. Je rijdt tussen de bergen in een soort niemandsland. Je zit hier in de uitlopers van de Karoo woestijn. Op de weg kom je bijna niemand anders tegen en na elke bocht geeft weer een nieuw adembenemend uitzicht.

Tip: stop voor lunch en wijn tussen de wijngaarden bij De Krans Wines. Onderweg kom je langs meerdere natuurlijke spa’s, de Warmwaterberg Spa schijnt een hele goede te zijn.On the road zuid afrika 2


Montagu

Montagu in een klein dorpje dat prachtig in een vallei tussen de bergen ligt. Dit zorgt voor een geweldig uitzicht en de mooiste zonsondergangen, waarbij je de zon langzaam achter de bergen ziet verdwijnen. Dit is een plek om even tot rust te komen. Er zijn meerdere hikes om te doen en je zit hier niet ver van mooie wijngaarden. Ook is de omgeving perfect om te gaan paardrijden. Wij deden dit bij het bedrijf Nerina Guest FarmLees ons Montagu blog voor uitgebreidere tips!

Hoteltip Montagu: The Vineyard Country HouseSouth Africa Montagu 7

Paardrijden Montagu


Montagu naar Stellenbosch (via Paarl): 2,5 uur

Wanneer je wegrijdt uit Montagu kom je al snel door de prachtige Cogmanskloof Pass. Dit indrukwekkende stukje weg voert door bergpassen heen en zorgt voor een adembenemend uitzicht. Niet veel later kom je aan in het stadje Robertson, waar veel wijngaarden liggen. Stop bijvoorbeeld bij Van Loveren Family Vineyards of bij Springfield Estate. Bij Viljoensdrift kun je een wijnlunch op een boot doen, best grappig. Road construction Green Garden Route

Na het plaatsje Worcester kun je verder via Route 1 (een tolweg) of je kunt de oude Route 1 nemen door de Du Toitskloof de R101. Doe dit laatste zeker, dit is een veel mooiere route om de berg heen, terwijl Route 1 via tunnels dwars door de bergen. Tip: trek in een lekkere lunch? De Ou Meul Padstal in het plaatsje Rawsonville vlak voor je de R101 neemt.

De R101 eindigt in het plaatsje Paarl waar veel wijnhuizen zijn. Stop hier bij wijnhuis Avondale, Fairview of rijd door naar Stellenbosch waar je enorm veel wijnhuizen vindt. Stellenbosch 5


Stellenbosch

Stellenbosch is de universiteitsstad van Zuid-Afrika. Dit zorgt voor een fijne sfeer met veel leuke koffietentjes, jonge mensen en een aantal gezellige barretjes. Daarnaast is het een prachtig oude stad. Je vindt hier mooie gebouwen en pleinen. Lees ons Stellenbosch hotspot blog hier en ons blog met de 7 leukste activiteiten in Stellenbosch

Stellenbosch is de ideale uitvalsbasis om de mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika te bezoeken. Want niet alleen wordt hier heerlijke wijn geproduceerd, men is er heel goed in het bouwen van prachtige locaties waar je met uitzicht over de wijngaarden en bergen deze lekkere wijnen proeft. Van architectonische pareltjes met veel kunst tot knusse familie wijnhuizen. En van eeuwenoude wijngaarden tot aan plekken die verschillende restaurants, speeltuinen en activiteiten hebben. Bij veel wijnhuizen kun je ook lekker eten en anders ga je naar een van de vele heerlijke restaurants die je hier tussen de bergen en wijnvelden vindt.

Van plan om wijn te proeven in de Kaapse Wijnlanden? We schreven hier verschillende blogs over: de leukste wijnhuizen in Paarl, de 9 beste wijnhuizen in Stellenbosch en de 9 mooiste wijnhuizen in Franschhoek

Stellenbosch South Africa 4Stellenbosch 3

Zoals je leest, wij zijn echt compleet gek op Stellenbosch! En deze plek mag echt niet ontbreken in jouw reisroute door Zuid-Afrika! We raden je aan om hier minimaal 2 dagen te verblijven en ben je een wijnfanaat, overweeg dan om meer tijd hier te reserveren. Lees hier binnenkort de uitgebreide reisgids voor Stellenbosch.

Alternatief is een verblijf in Franschhoek, een heerlijke plek. Lees alles over Franschhoek in ons Franschhoek reisblog

Hoteltip Stellenbosch: Van der Stel Manor


Stellenbosch naar Kaapstad: 30 minuten

Het laatste gedeelte van de route gaat van Stellenbosch naar Kaapstad. Dit stukje van de roadtrip is niet zo speciaal. Reis je via de RN2, houd er dan rekening mee dat je dit stuk beter niet in het donker kunt rijden vanwege het risico op overvallen. Rijd dit stuk ‘s nachts alleen per taxi, dat is een stuk veiliger.

Dit is overigens het enige minder veilige stuk van deze Garden Route rondreis. De rest van de route hebben wij als veilig ervaren. Voor meer tips over reizen in Zuid-Afrika en veiligheid, lees ons Zuid-Afrika tips blog!

En dat is het dan, je bent rond en hebt een prachtige reis door Zuid-Afrika erop zitten! Laat je weten hoe je het hebt ervaren en of je nog extra tips hebt? Dan zetten wij deze erbij!

Stellenbosch South Africa 7


Rondreis door Zuid-Afrika in 3 weken

Heb je meer tijd en wil je in 3 weken Zuid-Afrika ontdekken? Overweeg dan de volgende route:

Johannesburg – Kruger National Park – St Lucia – Sani Pass – Drakensberg – Durban – Port Elizabeth – Addo National Park – Plettenberg Bay – Knysna – Wilderness – Oudtshoorn – Montagu – Stellenbosch – Kaapstad

 3 week itinerary South Africa


South Africa

Klik hier voor al mijn blogs over Zuid-Afrika


Vind je dit blog leuk? Pin het dan!

Zuid Afrika Garden Route rondreis


Meer blogs over Zuid-Afrika

tagged in reisroute

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites