Knysna: de 8 leukste dingen om te doen op deze populaire bestemming aan de Garden Route

Knysna is één van de populaire bestemmingen aan de Garden Route. De stad ligt verspreid over een groot gebied met heel veel natuur. Je komt naar Knysna om te genieten van het water, de bossen en de prachtige stranden. In dit blog vind je de 8 leukste dingen om te doen in Knysna en omgeving.Knysna Green Garden Route South Africa 4


Knysna aan de Garden Route: populaire vakantiebestemming met prachtige natuur

We zijn nu twee keer in Knysna geweest. De eerste keer op doorreis naar Plettenberg Bay en de tweede keer om Knysna en omgeving beter te leren kennen. Daarom verblijven we de tweede keer bijna een week lang in Knysna. Het duurde wel even voor we Knysna konden waarderen en het gevoel hadden “grip” op de stad te hebben. Hoe komt dat? Nou, Knysna is een enorm uitgespreide stad, inclusief twee eilanden die per brug aan het vasteland verbonden zijn. 

Het centrum van Knsyna (ten zuiden van Mainstreet) is niet echt je van het. Rijd je door de stad dan zijn er genoeg “dodgy” plekken en ook het beroemde “waterfront”, een soort boulevard vonden we een klein beetje vergane glorie. Weinig gezelligheid en sfeer.

Toch is Knysna enorm populair; onder Zuid-Afrikanen maar ook onder reizigers uit andere landen die de Garden Route verkennen. En na een paar dagen beginnen we dat te begrijpen. Naar Knsyna ga je niet voor de winkels of een bruisend centrum. Knysna bezoek je vanwege de prachtige natuur.  

Knysna, city and Thesen island

Knsyna is omringd door een lagoon, zee en bossen. 

Knysna ligt aan een enorme lagoon, met 5 rivieren die in zee uitmonden. Daartussen ligt veel “wetland”, een soort moerasachtige grond die tijdens vloed volloopt met water. En daaromheen zie je overal groene heuvels en bergen. Doordat het hier vaker regent, is het hier prachtig groen, echt zoals de Garden Route bedoeld is. In de Lagoon leven verschillende soorten haaien en het is een van de weinige plekken in Zuid-Afrika waar je zeepaardjes vindt. 

Waar de rivier in zee uitmondt, is een smalle doorgang met aan weerszijde tientallen meters hoge rotsen. Dit noemen ze de “heads”. In de lagoon zelf liggen twee grote (bewoonde) eilanden en nog een paar onbewoonde eilanden. Het leukste eiland vonden wij Thesen, waar veel horeca zit en waar je kunt winkelen. Daarnaast staan er grote luxe huizen in de gated community van Thesen. 

Het tweede eiland is Leisure eiland, een slaperig eiland met grote huizen waar niet veel te doen is behalve het mooie strand dat je hier vindt. Overal op de lagoon zie je zeilboten, jachten en kleine motorbootjes. Aan de oevers zie je mensen mountainbiken, hardlopen of vogels spotten.

Knysna, city and Thesen island 1

Is Knysna de moeite waard?

Sowieso moet je echt even langs de “Heads” is Knysna rijden. Dit is zo mooi, absoluut een omweg waard. Heb je genoeg tijd, dan is Knysna een fijne plek om tot rust te komen en te genieten van de mooie natuur. Moet je kiezen tussen Knysna of Plettenberg, dan zouden we zelf Plettenberg aanraden omdat het net wat diverser is qua hikes. Vanaf Knysna ben je in drie kwartier in Wilderness: onze favoriete plek langs de Garden Route. Ook Plettenberg Bay ligt slechts op 45 minuten rijden. 

Conclusie: ja Knysna is de moeite waard, mits je genoeg tijd hebt!

Knysna Green Garden Route South Africa


De 8 leukste dingen om te doen in Knysna en omgeving

Knysna is een hele diverse bestemming. Hieronder beschrijven we de 8 leukste dingen om te doen in Knysna en omgeving. Punt 6 en punt 7 zijn speciaal voor wanneer je met kinderen reist. 

1. Bewonder de “Heads” van Knysna

Hierboven benoemden we ze al even, maar echt een must wanneer je in Knysna of in de buurt bent is om de Knysna Heads te bewonderen. Deze metershoge kliffen zorgen voor een smalle doorgang van de lagoon naar de zee. 

East Head is de makkelijkste “Head” om te bezoeken. Je rijdt simpelweg naar boven en parkeert je auto hier. Vervolgens loop je binnen een paar minuten naar een van de vele uitkijkpunten. Onder je zie je de zee met veel geweld tegen de rotsen slaan. Wandel echt even rond om de verschillende uitkijkpunten te bewonderen! Heb je daarna trek, ga dan langs bij East Head Café, waar ze geweldige brunch gerechten serveren met een prachtig uitzicht. Reserveren kan niet, dus ben bereid even te wachten voor een tafeltje.Knysna Green Garden Route South Africa 2Knysna Green Garden Route South Africa 3

Het is ook mogelijk om West Head te bezoeken, maar dat ligt iets gecompliceerder. Aan de westkant ligt namelijk het natuurreservaat Featherbed. Om dit natuurreservaat te bezoeken dien je de Eco Experience te boeken waarbij je per ferry, jeep en dan hikend het gebied verkend. Wij hebben dit helaas niet gedaan. Meer informatie vind je hier

2. Bezoek de prachtige stranden rondom Knysna:

Rondom Knysna heb je verschillende mooie stranden, de meeste liggen een stukje rijden vanaf het centrum. 

Bollards Bay Beach:

Dit strand ligt op het eiland Leisure. Het is een smal stuk strand maar wel met heerlijk rustig water. Perfect voor kinderen om in te spelen. Er zijn hier geen faciliteiten dus zorg zelf voor een parasol, stoelen en wat lekkers te eten en te drinken.Knysna, Leisure Island

Brenton Beach:  

Aan de andere kant van de Knysna lagoon ligt het slaperige vakantie dorpje Brenton at sea. Hier vind je een prachtig ruig en uitgestrekt strand met hoge golven. Er zijn enkele faciliteiten zoals douches en toiletten en bovenop de duin vind je een Deli met lekker eten en een restaurant. 

Extra tip: op weg naar Brenton Beach kom je langs restaurant The Urban Girl Farmstand. Echt een leuke plek! Wij namen hier eten to go mee voor tijdens onze boottocht. Knysna, beaches 3

Buffels beach en Grandee Beach:

Het strand van Buffels Beach is het populairste strand van Knysna. Je kunt hier namelijk relatief veilig zwemmen en er zijn veel faciliteiten. Dit zorgt ervoor dat het hier in het hoogseizoen nog drukker is dan in Scheveningen op een warme zomerdag. Hutjemutje op het strand, struikelend over de parasols naar zee lopen. Het strand is mooi, maar toch wel echt heel druk in het hoogseizoen. Parkeergelegenheid is heel gelimiteerd dus dat is minder fijn.

Een stuk rustiger, is het verderop gelegen Giandee Beach. Je zit hier vlakbij een rivierbedding midden in het Goukama Nature Reserve en het is echt prachtig. Het enige nadeel: het kan hier hard waaien. Precies tussen Giandee Beach en Buffels Beach zit Wildside Beach Restaurant. Of eigenlijk is het nauwelijks een restaurant te noemen, wat simpele picknickbanken onder een zeil. Maar het eten is heerlijk hier! Wij gingen voor een verse pokebowl en gamba’s van de braai. Aanrader!

Knoetzie Beach:

Knoetizie of Noetziestrand hebben we niet bezocht hebben. Je bereikt het namelijk na een lange trap naar beneden, en dat is minder ideaal met een kind. Het schijnt wel een prachtig rauw strand te zijn.


Tip: hier vind je onze route voor de Garden Route rondreis!


3. Geniet van de lagoon middels een boottocht

De lagoon van Knysna ontdek je het beste vanaf het water. Met de boot vaar je langs de verschillende eilanden en richting de Knysna Heads. Het water is heel rustig in de lagoon dus voor zeeziekte hoef je niet bang te zijn. Je kunt deze boottrip overdag doen, maar je kunt ook kiezen voor een mooie zonsondergang trip. 

Naast een lagoon cruise is het ook mogelijk om een dolfijnen of walvissen (juni-november) watching boottocht te maken. Of ga op een oestertrip per boot waarbij je alles leert over oesters en er natuurlijk een aantal proeft onder het genot van een glaasje witte wijn.

Knysna, boattrip

4. Ga paragliden in de omgeving van Knysna

Een droom voor Ries die eindelijk uitkwam: paragliden. Langs de Garden Route zijn er verschillende plekken waar je mooi kunt paragliden. In de buurt van Knysna kan dit het beste in Sedgefield of iets verderop in Wilderness. 

En dus reden we op een bewolkte ochtend richting Sedgefield. Het was nog even de vraag of de vlucht wel door zou gaan omdat er ’s ochtends wel erg veel mist was, maar gelukkig trok die rond half 11 uur op. En dus had Ries het geluk om boven de lagoon van Sedgefield te zweven en zich even zo licht als een veertje te voelen. 

Het was geweldig! Zo mooi, rustig en vredig. Floris en ik keken vanaf de kant toe en na een vlucht van tien minuten ging ook het landen (toch even spannend) heel soepel. Ries maakte deze vlucht bij het bedrijf Dolphin Paragliding, de prijs is 1400 rand voor een simpele vlucht.


Lees ons Zuid-Afrika reistips blog, vol tips over reizen én rondtrippen door Zuid-Afrika! 


5. Hike in de prachtige bossen achter Knysna

Knysna is omgeving door enorme, oeroude bossen. Vroeger liepen hier duizenden olifanten los rond, tegenwoordig is de kans nihil dat je er nog eentje tegenkomt. Maar je kunt hier alsnog heel goed hiken. Wij deden twee hikes van beiden drie kilometer. Deze deden we in het Knysna indigenous Forest, op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Knysna. Hier vind je meerdere wandelingen van 3, 5, 7.5 en 9 kilometer, maar je kunt hier ook picknicken, zwemmen in meertjes en mountainbiken. 

Jubilee Creek & Circles in the Forest

Met Floris in de draagzak, beginnen we met aan een hike langs de “Jubilee Creek”. Dit is een kleine rivier die door het bos meandert. De lineaire wandeling is mooi en prima te doen, tot we het water moeten oversteken. Omdat het de afgelopen dagen flink geregend heeft, staat het water hoog, en met een kind in de draagzak voelt het niet helemaal prettig door het snelstromende water te waden, en dus gaan we helaas terug. Hierdoor missen we helaas de waterval en het meertje aan het eind van de route. Deze route is heen en terug 3,5 km. 

Omdat we nog niet moe zijn besluiten we ook de “Circles in the forest” wandeling te doen. Dit is een circulaire route van 3 km die door het dichtbegroeide bos gaat. Het is veel omhoog en omlaag wandelen, maar niet moeilijk. Onderweg lopen we soms over vlonders en moeten we een enkele keer vlak langs water lopen. Het is een leuke route, perfect met kinderen. 

De locatie van de Goudveld Entrance tot deze hikes vind je hier. Toegang tot het Knysna Indigenous Forest kost 190 Rand per persoon.

Knysna, hikes 2


Tip: Wil je een auto huren in Zuid-Afrika zonder gedoe? Huur dan een auto via SunnyCars. Met Sunny Cars boeken wij vaak huurauto’s binnen en buiten Europa omdat ze je volledig gedekt hebben qua verzekeringen en je met al je vragen 24/7 bij hen terecht kan!


6. Bezoek Knysna Elephant Park

Oooo dit vonden we zo ontzettend leuk. Op een druilerige oudjaarsdag reden we naar het Knysna Elephant Park. Dit ligt tussen Knysna en Plettenberg Bay in, je bent er in 25 minuten. Na een lang zandpad kom je aan bij het Knysna Elephant Park. Het is goed om te weten dat dit geen dierentuin is waar je zelfstandig rondloopt en de olifanten in grote verblijven vast zitten. Het Knysna Elephant Park is een plek waar gewonde olifanten, of baby olifanten die wees zijn geworden, verzorgd en beschermd worden en verder een zo natuurlijk leven als mogelijk is leiden.

Wandelen met olifanten en olifanten te eten geven

Je hebt keuze uit twee activiteiten hier om de olifanten te zien: een wandeling met de olifanten (van tevoren boeken, het zat al vol toen wij kwamen), of een moment waarbij je de olifanten te eten mag geven en daarna nog even op een afstand met ze meeloopt. Dit laatste deden wij. Na een instructiefilm stappen we in grote wagens die door een tractor over het ruwe landschap heen getrokken worden. In de verte zien we de silhouetten van vijf reusachtige olifanten. Eenmaal aangekomen mogen we de olifanten voorzicht te eten geven. Floris is enorm onder de indruk en neemt zijn taak zeer serieus. Als al het eten op is, sloffen de olifanten weg op zoek naar lekker gras. Wij wandelen met rangers achter ze aan en bewonderen de prachtige dieren. Er is een optie om wat foto’s met de olifanten te maken, maar altijd op veilige afstand en zonder dat de olifant daar hinder van ondervindt. 

Deze activiteit is ontzettend leuk mét, maar ook zonder kinderen. Naderhand kun je wat eten bij het café. Uit alles spreekt de enorme passie die de rangers en de parkmedewerkers hebben voor olifanten. Echt een aanrader! Je betaalt 460 Rand per persoon (285 Rand voor kinderen tussen de 5-12 jaar), en een snack bucket van de olifanten kost 50 Rand. Vooruit boeken is niet nodig. Voor meer informatie kijk hier.  Het is ook mogelijk om te overnachten in een mooie kamer bij het Elephant Park, klik hier voor meer informatie.


Van plan om wijn te proeven in de Kaapse Wijnlanden? We schreven hier verschillende blogs over: de leukste wijnhuizen in Paarl, de 9 beste wijnhuizen in Stellenbosch en de 9 mooiste wijnhuizen in Franschhoek


7. Laat je kinderen uitrazen tijdens een ontbijt of lunch bij The Farm

We werden op The Farm gewezen door locals. Wat een top tip voor als je met kids in Knysna bent. In de heuvel van Knysna vind je deze grote kinderspeeltuin met restaurant. En dit is oprecht een van de leukste speeltuinen die we ooit gezien hebben. Zo is er een fietscircuit met mini hindernissen voor toekomstige mountainbikers, er zijn konijnen, een zandbak en een aantal huisjes waar de kinderen zandtaartjes kunnen “bakken” of winkeltje kunnen spelen. Echt ontzettend leuk! 

Het eten is goed en de prijzen zijn hartstikke schappelijk. De speeltuin zelf is gratis. Elke vrijdag bakt men verse pizza in de houtoven. Klik hier voor meer informatie.Knysna, kids playground 2


Ook Montagu mag niet ontbreken tijdens jouw reis door Zuid-Afrika. Lees meer over deze fijne plek in ons Montagu blog.


8. Wandel rond op Thesen island en ga ontbijten bij het beroemde Île de Païn! 

Behoefte aan gezellig bedrijvigheid om je heen of een rondje winkelen? Ga dan naar het mooie Thesen Island. En eigenlijk moet je hier sowieso naartoe al is het maar om te gaan lunchen bij restaurant Île de Païn! Hier serveren ze het lekkerste ontbijt en de smakelijkste lunch van heel Knysna. Maar ook koop je hier vers brood of lekkere gebakjes. In het hoogseizoen is dit super populair en moet je er iets voor openingstijd zijn om direct aan te kunnen schuiven. Wel echt de moeite waard!

Île de Païn is helaas alleen voor ontbijt en lunch open, maar niet getreurd, de eigenaren hebben recent Nest Food Bar geopend voor wanneer je ook na 15.00 uur iets lekker wil eten. Wij genoten hier o.a. van een lekkere brioche burger, zalmtartaar en een heerlijke espresso martini. Vanaf het terras kijk je hier uit op de lagoon.

Daarnaast is het leuk om over de rest van Long street te slenteren tot aan het water, waar je ook verschillende restaurants vindt. Onderweg kom je langs een aantal boetiekjes en interieurwinkels. Vlakbij het water zit restaurant Flo & Co, met een grote kinderspeeltuin, lekker rustig eten en drinken dus terwijl de kids uitrazen.


Lees hier onze Zuid-Afrika hotelgids  met een selectie van de leukste hotels langs de Garden Route!


De fijnste accommodatie in Knysna: hotels en appartementen

Hieronder beschrijven we drie fijne accommodaties in Knysna. We raden je aan om op Thesen Island te verblijven als je dichtbij het water en faciliteiten wil zitten, of om richting de heuvels van Knysna te gaan voor rust en een relaxte sfeer. Klik hier voor een overzicht van alle hotels in de omgeving van Knysna. 

Thesen Harbour Town €

Thesen Harbour Town Apartments

De compacte studio’s van Thesen Harbour Apartments zijn eenvoudig maar handig ingericht. Ze liggen centraal op Thesen eiland en hebben allemaal airco en een wasmachine. Het zijn één-slaapkamer appartementen, het grootste appartement heeft ook een fijn dakterras. Je slaapt hier vanaf €55 per nacht (laagseizoen).

Boek hier

Narnia Guesthouse €€

narnia guesthouse

Narnia Guesthouse heeft twee mooie appartementen met een fenomenaal uitzicht op de lagoon, Heads en groene heuvels van Knysna. Er is een zoutwater zwembad, een prachtige tuin en de appartementen zijn ruim ingericht. Met een braai én openhaard. Wij voelden ons hier helemaal thuis. Vanaf €130 per nacht (laagseizoen). 

Boek hier

The Lofts Boutique €€€

The Lofts Boutique hotel

Dit prachtig luxe hotel ligt centraal op Thesen Island. Het is van dezelfde eigenaren als  restaurants Île de Païn en The Nest en heeft dan ook dezelfde kwaliteit. Er zijn kamers en appartementen met een eigen keuken. Ook is er een fijn maar klein buitenzwembad én een spa. Je slaapt hier vanaf €180 per nacht (laagseizoen). 

Boek hier


South Africa

Klik hier voor al mijn blogs over Zuid-Afrika


Vind je dit blog leuk? Pin het dan!

Knysna reisgids


Meer blogs over Zuid-Afrika

tagged in reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites