Wereldreis voorbereiden – Hoe bepaal je de route voor je wereldreis?

Wanneer je een reis gaat maken, bereid je natuurlijk altijd het een en ander voor. Je bepaalt je bestemming, boekt je vluchten of ander vervoer en hebt wellicht zelfs al een route in je hoofd. Zo doen wij dat ook, en zoals je wellicht al gemerkt hebt, houden we flink van plannen. Nu we een grotere reis dan normaal gaan maken, zijn we al geruime tijd bezig. In de serie “Wereldreis voorbereiden” vertel ik je alles dat je moet weten over de voorbereidingen op een grote reis rond de wereld.

In dit eerste deel vertel ik je alles over het bepalen van de route voor je wereldreis.


De route van je wereldreis bepalen

We waren hier eigenlijk heel snel over uit. Sowieso MOESTEN we naar Frans Polynesië.. hier wil ik namelijk al jaren naar toe, en tja.. dat is ook niet zo gek als je kijkt hoe het eruit ziet:

FP: Tahiti

Verder wilde we heel graag naar Japan en naar Nieuw Zeeland. Dit zijn alle drie geen goedkope bestemmingen en toen we wisten dat we vier maanden de tijd zouden hebben, zijn we naar landen in Zuid Oost Azië gaan kijken, die toch iets minder prijzig zijn.

Route bepalen voor wereldreis van vier maanden!

En dan krijg je dus keuze stress. Vier maanden is lang, echt we zijn daar dolblij mee, maar zodra je gaat kijken waar je allemaal naar toe kan gaan, dan lijkt zelfs een jaar nog te kort. Uiteindelijk zijn we tot een lijstje gekomen aan landen die we graag wilde bezoeken, waarbij we nog enkele weken open lieten. Deze zijn later ook opgevuld toen bleek dat mijn twee liefste vriendinnetjes ons graag op Bali wilde komen bezoeken en toen werd de route als volgt:

Japan — Filipijnen — Vietnam — Kuala Lumpur — Bali — Thailand — Sydney — Nieuw Zeeland — Frans Polynesië — LA

Lees hier meer over onze wereldreis route.


Romance on Mamutik Island Sabah Malaysia


Hoe lang blijf je in elk land op de route tijdens je wereldreis?

Dus we wisten ongeveer welke landen we wilde bezoeken.. maar hoe lang blijf je dan in een land? En hoe ga je ernaar toe? Om heel eerlijk te zijn, zijn we gewoon een beetje uit de losse pols, dagen per plek gaan bedenken. We lazen wat in Lonely Planets en op blogs en kwamen zo tot een iets concretere planning. Wat we trouwens leuk vonden om te doen, was om een aantal kaarten en vellen op de muur te hangen, en daar telkens iets meer over onze reis op te plakken. Zo werd de reis steeds concreter en vollediger!

“Wow zoveel landen in zo een korte tijd.. hoe dan?” is een veelgestelde vraag. Nou om eerlijk te zijn, we zien het niet als landen die we ‘volledig gedaan moeten hebben’. Bijvoorbeeld in de Filipijnen, daar gaan we enkel naar het land Palawan. Een bewuste keuze want het schijnt prachtig te zijn, én nu hebben we een excuus om zeker nog een keer terug te gaan naar de Filipijnen voor de andere mooie delen. Dus keuzes maken is belangrijk. En misschien betekent dat voor jou wel, dat je juist  1 land helemaal gezien hebt, in plaats van alleen enkele hoogtepunten.

* Update 2020, Wereldreis nummer 2: We zijn ondertussen halverwege onze tweede wereldreis. Dit keer hebben we het compleet anders aangepakt. Er stonden enkele landen vast, maar het grootste gedeelte van onze reis hebben we open gelaten en niets gepland. We hebben nu ook een stuk langer de tijd (1 jaar versus 4 maanden). Benieuwd hoe we deze tweede wereldreis onze route hebben gepland? Lees dan dit blog!*


Wat zit er allemaal in je backpack tijdens een wereldreis? Hier vind je onze handige wereldreis paklijst!


Het boeken van vluchten voor een wereldreis

Er zijn verschillende opties. We hadden ervoor kunnen kiezen om enkel een heenvlucht te boeken en dan op de bonnenfooi verder te gaan kijken hoe we in het volgende land terecht zouden komen. Voor veel mensen de perfecte manier, maar voor ons niet. We houden van niet teveel gedoe. Daarnaast willen we tijdens het reizen zoveel mogelijk genieten. En niet onbelangrijk, we beleven er best wel veel voorpret aan om al van alles te regelen.

Losse vluchten of een wereldticket tijdens je wereldreis?

Eerst zijn we zelf op zoek gegaan naar losse vluchten. Veel gedoe en vaak geen prettige vluchttijden.. daarnaast wooow wat is er veel keuze! Qua prijs is dit niet heel veel goedkoper. Daarbij moet je met losse tickets, van al deze verschillende maatschappijen, goed in de gaten houden of er geen afwijkende bagage-eisen zijn, en moet je zelf je vluchtwijzigingen bijhouden.Air Asia flight


↠ Benieuwd welke camera apparatuur op reis wij allemaal gebruiken?


Wanneer is het voordeliger om een wereldticket te kiezen voor je wereldreis?

We hebben ook nog even gekeken naar een wereldticket. Dit klonk geweldig, maar helaas is er een stuk minder flexibiliteit dan we dachten. Niet alle airlines doen namelijk mee, dus als we een wereldticket hadden genomen, konden we niet naar Frans Polynesië. Daarnaast ben je verplicht om qua richting van oost naar west of west naar oost te vliegen. Je mag niet ‘terug’ de andere kant op vliegen. Dus beginnen in Japan en daarna naar de Filipijnen mocht niet. Tenslotte had het niet veel in prijs gescheeld.

Wel of niet vliegtickets boeken via een reisorganisatie?

Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen te boeken bij een organisatie. Normaal zijn we hier niet altijd zo van, liever zelf zaken regelen en dan vaak nog goedkoper. Maar nu was het toch wel heel fijn. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Kilroy. Niet de aller goedkoopste optie, maar wel diegene met de beste referenties en review. Daarnaast vonden we het prettig dat we langs konden gaan op kantoor om met hen onze route te bespreken en kijken hoe logisch alles was.

Kilroy beheert nu onze vluchten. Mocht er dus een wijziging komen, wat pas inderdaad gebeurde, zorgen zij ervoor dat onze reisroute up to date is en kijken ze voor ons naar alternatieven. Tot nu toe een fijne ervaring!Charlotte Plans a Trip Sabah Malaysia


Klik hier voor al onze blogs over het voorbereiden van een wereldreis!


Wereldreis kosten: Wat kosten vliegtickets voor een wereldreis?

Hoe duur is een wereldreis? De kosten van jouw wereldreis worden voor een significant deel bepaald door je vliegtickets. En dan natuurlijk de hamvraag.. wat kosten de vliegtickets voor een wereldreis? Onze tickets kosten ongeveer €2500,- per persoon. Dat is voor de volgende vluchten:

 • Amsterdam — Tokyo (Qatar Airways)
 • Osaka — Manila (Philippine Airlines)
 • Manila — Ho Chi Minh (Philippine Airlines)
 • Phuket — Sydney (Malaysia Airline)
 • Sydney — Christchurch (Qantas Airways)
 • Auckland — Papeete (Air Tahiti Nui)
 • Papeete — Los Angeles (Air Tahiti Nui)
 • Los Angeles — Amsterdam ( Air New Zealand & British Airways).

Dit is dus exclusief de volgende vluchten:

 • Manila — Puerta Princessa (€45 pp Air Asia)
 • Coron — Manila (€60 pp Cebu Pacific)
 • Hanoi — Kuala Lumpur — Bali — Krabi (€342 pp Air Asia)
 • Papeete — Huahine — Bora Bora — Rangiroa — Papeete(€522 pp, dit is een airpass van Air Tahiti)

In totaal is dat dus een kleine €3500 per persoon. Veel geld, en ook een behoorlijk deel van onze kosten voor onze wereldreis. Maar dit zijn dan ook 20 vluchten.. dus dat is een hele hoop. En daarnaast hebben we een geweldige reis gemaakt. Voor ons zijn deze kosten voor onze wereldreis het dus meer dan waard!


Klik hier voor deel 2: reisroute per land van je wereldreis!

0 Comments

 1. by Britte Koppel on 22 oktober 2017  10:18 Beantwoorden

  Ik moet zeggen dat 3500 euro voor 20 vluchten inderdaad meevalt! Hebben jullie ook al een budget per dag in gedachten?

  • by Travel Planners on 22 oktober 2017  10:21 Beantwoorden

   Hi Britte! Ja, we zitten te denken aan ongeveer €60 per dag (voor 2 personen). Dit is exclusief hotels, maar voor al het eten, de activiteiten en transport. In landen als NZ en Japan is dit krap, maar voor ZO azie, heel prima. Dus zo proberen we het uit te balanceren. Ik zal hier tijdens onze reis ook een paar keer een update over schrijven! Ga jij binnenkort op wereldreis?

   • by Britte Koppel on 22 oktober 2017  14:21 Beantwoorden

    Oh dat is te doen inderdaad, zeker in ZO Azië. Dan kun je dat ook weer een beetje balanceren met landen als Australië en Nieuw-Zeeland. We zijn toevallig vandaag begonnen met plannen maken. Heel low-key hoor, het duurt nog wel even voordat we daadwerkelijk op reis gaan. Ik ga jullie blog in ieder geval volgen!

    • by Travel Planners on 23 oktober 2017  21:01 Beantwoorden

     Hi Britte! Ooo geweldig! Hoe lang gaan jullie weg? Mocht je vragen hebben of hulp nodig, let me know. Ik vind het altijd leuk om mee te kijken! Succes!!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites