Wereldreis voorbereiden 2.0: Complete Controle versus Go With the Flow?

Op vrijdagavond 31 mei stappen we in een vliegtuig en vertrekken we voor de tweede keer op wereldreis. Waar we de vorige keer alles van tevoren gepland hadden, is dat nu compleet anders. Hebben we überhaupt wel iets gepland? En zijn we wel voorbereid op deze reis, die nu geen vier maanden maar voor onbepaalde tijd is?


Alles gepland versus niets gepland?

Anderhalf jaar geleden vertrokken we op onze eerste wereldreis. In vier maanden reisden we door negen verschillende landen. Een moordend tempo want ja, dat is gemiddeld minder dan twee weken per land. Om dit soepel te laten verlopen, waren we bijna een jaar bezig geweest met voorbereiden. We wisten exact welke routes we gingen doen, in welke hotels we zouden slapen en wat voor activiteiten er te doen zouden zijn. Maanden aan voorpret en voor iemand die controle wel fijn vindt (Oui, c’est moi!) de ultieme droom.Charlotte Plans a Trip

Maar….

Spontaniteit, dat zat er niet echt in. Vertelde een ander stel dat we echt nog even naar dat ene eiland op de Filipijnen moesten gaan, baalden we toch wel, want dat uitstapje paste niet in het schema. Daarbij gingen we van hoogtepunt naar hoogtepunt, nauwelijks tijd om te verwerken welke mooie dingen we zagen. Na twee maanden reizen, in het gezelschap van goede vrienden Susie en Nicole, kwam de klap: Ik was reismoe en had er geen zin meer in. Niet wéér van locatie veranderen, niet wéér dat vliegtuig instappen. Gewoon even uitrusten op één plek.

En dus besloten we, na lange discussies, om die anderhalve week eilandhoppen in Thailand over te slaan en gewoon wat langer op Bali te blijven. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Ries was nog helemaal niet klaar met reizen en was behoorlijk verslaafd aan telkens nieuwe indrukken. Hij wilde wél weer verder en had het wel gezien op Bali. Maar na goede gesprekken en met het vooruitzicht op supergave activiteiten in Australië (duiken bij The Great Barrier Reef) en Nieuw-Zeeland (roadtrippen en kamperen), ging hij ermee akkoord en bleven we een week langer relaxen op Bali.

Benieuwd naar de voorbereidingsblogs die ik schreef voor onze eerste wereldreis?

Wereldreis: Onze reisroute
Wereldreis voorbereiden: De route bepalen
Wereldreis voorbereiden: Travel Plan per land
Wereldreis voorbereiden: Hotels boeken

Nieuwe voorbereidingsblogs:

Wat zit er in onze cameratas tijdens onze wereldreis? ↞
Wat zit er in mijn backpack tijdens een wereldreis?
Hoe kies jij de perfecte backpack voor jouw wereldreis?

Had ik het achteraf anders willen doen?

Na vier maanden reizen, schreef ik op de terugweg in het vliegtuig dit blog: 116 dagen reizen, heb ik iets geleerd? Nu, ruim een jaar later, lees ik dit blog opnieuw en kom ik tot de conclusie dat onze belangrijkste les vooral een ontwikkeling is geweest. De ontwikkeling waarin we het niet meer doodeng (nog steeds wel een beetje eng) vinden om geen idee te hebben welke route we gaan afleggen. Dat het fijn is om flexibel te zijn en dat het veel leuker is om de tijd voor een plek te nemen zodat we meer zien dan enkel de top 10 highlights uit de reisgids.

Maar die ontwikkeling hadden we nooit kunnen maken door niet eerst 116 dagen volledig gepland op reis te gaan. Ik had onze eerste wereldreis absoluut niet anders willen doen en heb van elk moment genoten!


En nu dan? Alles overboord en go with the flow?

Een enkeltje gekocht en we zien wel? Nee natuurlijk niet, ik ben niet ineens een compleet ander mens geworden! Ook voor deze reis hebben we onze voorbereidingen getroffen. Echter zijn die een stuk globaler en ligt er nog veel níet vast!

Een aantal dingen staat wel vast, zo hebben we samenwerkingen waardoor we kleine stukken van onze reis al gepland hebben. En we hebben een leuk huwelijk in het vooruitzicht waarvoor we vliegtickets geboekt hebben. Eigenlijk hebben we dit keer een begin van een globale planning gemaakt, die heel veel ruimte biedt voor flexibiliteit:

* Update januarie 2020: we zijn nu ruim 8 maanden onderweg en wauw wat bevalt deze manier van reizen! Stukken rustiger, meer tijd om landen écht te ontdekken en de flexibiliteit om onze plannen op elk moment om te gooien! *

Wat doen we dan wel aan voorbereidingen?

Ben je benieuwd wat we de afgelopen maanden aan voorbereidingen getroffen hebben? Hieronder beschrijf ik ze.

Tickets

We hebben de tickets voor onze eerste vier maanden geboekt (Oost-Afrika), net als de tickets van Amsterdam naar Turkije en Nepal. De afgelopen maanden hielden we veel verschillende kortingssites in de gaten om zo de beste deals te krijgen. De reden dat we andere tickets (van Nepal naar Sri Lanka en weer verder) nog niet geboekt hebben is omdat we flexibiliteit willen houden en nog niet weten hoe lang en waar we naartoe willen.

 Lees hier mijn geheim voor super goedkope vliegtickets! 

Reisverzekering

Hier hebben we best even mee lopen puzzelen. Omdat we behoorlijk wat camera-gear meenemen, willen we goed verzekerd zijn. Daarnaast gaan we lang achter elkaar weg. Bij de meeste reisverzekeraars mag je maximaal 90 dagen per jaar weg zijn.

Uiteindelijk kozen we voor de reisverzekering van ANWB. Hier hebben we de beste dekking en valt de premie relatief mee.

Wist je dat: je vaak niet verzekerd bent voor wanneer het land ná boeken een negatief reisadvies krijgt? Dit was bij ons de situatie toen we vorig jaar naar Nicaragua zouden gaan. Onze oude verzekeraar vergoedde geen omboekkosten of annulering. Dit is het geval bij de meeste reisverzekeraars. Bij de ANWB reisverzekering is dit wel het geval wanneer je voor de aanvullende dekking ‘terrorisme en natuurrampen’ kiest. Meer informatie vind je in dit filmpje (nee we worden helaas niet gesponsord door ANWB, dit is puur advies van mij naar jou).FP:Rangiroa

Visum voorbereidingen

Nou ja voorbereidingen… we hebben ons ingelezen over de verschillende visa die we moeten hebben voor Oost-Afrika. Voor Madagaskar is dat een speciaal visum voor 60 dagen, voor Kenia en Uganda nemen we een gecombineerd Oost-Afrika visum. Deze kun je van tevoren al kopen, maar dan moet je je paspoort afstaan en meerdere keren naar het consulaat in Den Haag gaan.

Wij besloten daarom om de visums bij aankomst aan te schaffen!

Onderhuurder + contract regelen

Van onze huurbaas hebben we toestemming om ons fijne appartement onder te verhuren. We hebben een leuke huurder gevonden en een huurcontract opgemaakt.

Auto Madagaskar

Ook hebben we voor de eerste drie weken in Madagaskar al een auto geregeld. We reizen met een 4×4 Jeep van het Nederlandse bedrijf Roadtrip Africa. Inclusief daktent, zodat we kunnen gaan kamperen! Met deze auto maken we in drie weken een roadtrip door het noorden van Madagaskar, een redelijk onbekend gebied.

Vaccinaties en reizigersadvies

Tenslotte zijn we bij de GGD langs geweest om te checken welke vaccinaties we nog allemaal nodig hebben. Gelukkig bleek daar dat we op het gebied van vaccinaties niets missen. Wel moeten we voor Afrika vier maanden lang malariamedicatie (Lariam) slikken en hebben we hoogteziekte pillen voor in Nepal.


Wat moeten we nog regelen voor we vertrekken:

Zijn wel al helemaal klaar? Nee, absoluut niet, het is nu half april en we hebben nog anderhalve maand. Zeeën van tijd, of toch niet… we werken beiden nog fulltime, gaan tussendoor nog 10 dagen naar Schotland, hebben feestjes, huwelijken en nog veel meer. Tijd zat.. ahum!

To-do list:

Goede back-up routine creëren

Back-ups maken vind ik belangrijk, maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we dit lang niet altijd goed doen. Én stel onze laptops en harde schijf gaan op reis kapot of worden gestolen dan hebben we toch echt wel een probleem. Daarom willen we een bepaalde routine creëren waarbij we niet alleen een back-up maken op een harde schijf die we bij ons hebben, maar ook met een Cloud service gaan werken. Mocht die harde schijf dus ook gestolen worden, hebben we onze beelden nog altijd in de Cloud. Even wat uitzoekwerk dit!

* Update: we hebben nu een perfecte back-uproutine waarin we deze externe harde schijf (100% val- en daardoor reisproof!) gebruiken en Google Cloud Service gebruiken *

Inlezen in Kenia, Uganda, Nepal enz.

We moeten ons echt nog wat meer inlezen in de landen die we gaan bezoeken. Over Madagaskar weten we al een hoop, maar over Kenia, Uganda en Nepal moeten we meer research doen. Nu zijn we er simpelweg nog niet aan toegekomen.

Internationale rijbewijzen regelen

Omdat we in verschillende landen buiten Europa zullen autorijden, moeten we internationale rijbewijzen hebben. Onze Europese rijbewijzen worden in sommige landen namelijk niet erkend. Een internationaal rijbewijs koop je bij de ANWB.
Tip: Omdat een internationaal rijbewijs slechts een jaar geldig is, kopen we dit vlak voor vertrek.  

Spullen inpakken en opstallen

En tenslotte moeten we onze backpacks gaan pakken en de rest van onze persoonlijke bezittingen inpakken en opstallen. Anderhalf jaar geleden hebben we dit ook gedaan, het verbaasde ons hoeveel spullen we hadden. We zijn redelijk minimalistisch en gooien makkelijk dingen weg, maar toch heb je altijd meer bezittingen dan je doorhebt!


Lees onze Afrika paklijst om te lezen wat er allemaal in onze backpack zit tijdens onze reis naar Africa en Madagaskar!


Packing our gear


En jij? Hoe bereid jij je voor op een reis? Heb jij nog tips of tricks, deel ze dan via een reactie onder dit artikel!


Like this post? Pin it!

2 Comments

 1. by Chantal on 25 februari 2020  10:08 Beantwoorden

  Hoi!
  Wat een fijne blog! Wij gaan in november voor 9 maanden reizen en boeken alleen een enkeltje. Wel fijn om op deze manier toch wat in te lezen!
  Ik ben nog op zoek naar een goede externe harde schijf, dus ik ben benieuwd naar je linkje, maar hij werkt helaas niet. Kun je deze nog eens delen?
  Fijne reis!!

 2. by Charlotte van de Sande on 25 februari 2020  13:28 Beantwoorden

  Hi Chantal!
  Wat een heerlijk vooruitzicht joh! Spannend ook! Maar je gaat het vast geweldig vinden. En dank voor het compliment :-)
  Goed dat je het zegt, ik heb hem zojuist aangepast en nu doet hij het als het goed is weer. Het is de La Cie Rugged: https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=59125&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Flacie-rugged-mini-externe-harde-schijf-2tb-5400rpm%2F9200000026320675%2F&name=LaCie%20Rugged%20Mini%20Externe%20harde%20schijf%20-%202TB%20%2F...

  Veel plezier met de voorbereidingen en laat het me weten als je nog vragen hebt hoor!
  Groet, Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites