Wereldreis voorbereiden | Het maken van een reisroute per land

Een reisplanning per land maken en een handige reisroute uitstippelen per land voor je wereldreis, hoe doe je dat? Wanneer je een reis gaat maken, bereid je natuurlijk altijd het een en ander voor. Je bepaalt je bestemming, boekt je vluchten of ander vervoer en hebt wellicht zelfs al een route in je hoofd. Zo doen wij dat ook, en zoals je wellicht al gemerkt hebt, houden we flink van plannen. Nu we een grotere reis dan normaal gaan maken, zijn we al geruime tijd bezig. De serie “Wereldreis voorbereiden” vertel ik je alles dat je moet weten over de voorbereidingen op een grote reis rond de wereld.

In deel een vertelde ik je al alles over het bepalen van de route voor je wereldreis. Dit blog vertelt je meer over het maken van een planning/route per land dat je bezoekt tijdens je wereldreis.Fernweh Charlotte


Op wereldreis: Hoe maak je een reis route per land voor je wereldreis?

Dus.. je weet hoe lang je in het land van bestemming gaat blijven, waar je aankomt en wanneer je weer zult vertrekken. En dan? Dan maken we een globale planning van wat we willen zien en of bezoeken. Dit proces is verschillend per land. Zo hebben we Japan heel gedetailleerd uitgestippeld maar hebben we voor Vietnam nog helemaal niets gepland behalve het hotel de eerste nacht.


Klik hier voor al onze blogs over het voorbereiden van een wereldreis!


Handig: kijk naar hoog en laagseizoen én prijzen

Landen als Japan, Nieuw Zeeland en Frans Polynesië zijn niet goedkoop. Daarnaast hebben deze landen te maken met hoog en of laag seizoenen waarbij je door vroeg te boeken veel geld kan besparen. In Japan en Nieuw Zeeland zitten we beiden in het hoogseizoen, veel vraag = hoge prijzen. In Frans Polynesië zitten we juist in laagseizoen, maar dat betekent voor Frans Polynesië zeer weinig aanbod, en dus alsnog hoge prijzen.

Deze landen regelden we dus als eerst. Op die manier hebben we een fijne route met goede hotels (hopen we!) kunnen regelen zonder de hoofdprijs te betalen. In Nieuw Zeeland hebben we zo snel mogelijk de campervan (via Spaceships) geboekt omdat we heel bang waren voor prijzen die omhoog gingen. En voor Frans Polynesië hebben we redelijk op tijd al de vluchten geboekt omdat er maar beperkt gevlogen wordt in laagseizoen en we niet buiten de boot willen vallen.

Tip: in al onze route blogs vind je een kaartje met een fijne reisroute. Klik je op de kaart in het betreffende reisblog, dan opent zich een voorbeeld excelsheet mét van dag tot dag reistijden, slaap locaties en prijzen!

Hieronder een voorbeeld van een reisroute in Japan.

Hotel guide Japan travel itinerary

Lijstjes maken betekent keuzes maken

Wij hebben de landen verdeeld tussen ons tweeën en zijn lekker ’s avonds of in de weekenden met Lonely Planets en blogs aan de slag gegaan. In elk land afzonderlijk zouden we zo 4 maanden kunnen verblijven, dus ook hier geldt weer.. keuzes maken. In zo een geval maken we een lijst met plekken die we zeker moeten bezoeken, en gaan dan kijken hoe lang voor elke plek nodig is en hoe we tussen de verschillende plekken kunnen reizen. Dit laatste is niet onbelangrijk. Waar het reizen in Japan super makkelijk en snel gaat middels de bullet trains, ben je op de Filipijnen makkelijk 2 dagen onderweg met boten, bussen, vliegtuigen, taxi’s nog meer bussen om een stukje van nog geen 300 km te overbruggen.


Wat zit er allemaal in je backpack tijdens een wereldreis? Hier vind je onze handige paklijst voor op wereldreis!


Handige informatiebronnen tijdens het plannen en maken van een wereldreis?

Informatie haalde we dus uit de Lonely Planets, maar we hebben ook gebruik gemaakt van behoorlijk wat blogs. Zien welke routes andere mensen hanteren, hoe lang ze ergens blijven, dat helpt bij het inschatten hoe lang je zelf ergens voor moet inplannen. Voor een deel is daar deze blog ook uit ontstaan, onze routes kunnen laten zien en zo vrienden die naar hetzelfde land gaan helpen met het plannen van hun reis.

Hierbij een kleine greep van de handige blogs/websites die wij gebruiken:

Welke website gebruik je voor informatie over transport in én tussen landen?

 • Kiwi – Fijne website om vluchten te vergelijken en handige data te bepalen.
 • Rome2Rio – Perfecte website om precies zichtbaar te maken hoe je van de ene bestemming naar de andere moet komen. Geeft ook allerlei informatie over bussen, treinen, metro’s etc.
 • Google Flights – Goed om vluchten te vinden.

working

Waar vind je informatie over budget per land en benodigde inentingen voor jouw wereldreis?

 • Lonely Planet – vooral de ‘essential information’ pagina’s van de landen zijn mega handig. Hierop kan je bijvoorbeeld precies zien wat een goedkoop, normaal of duur hotel ongeveer kost inclusief exchange rates! Maar ook op het forum van Lonely Planet kan je veel informatie vinden!
 • Backpacken in Azie – handige basis informatie. Verwacht geen on-ontdekte pareltjes hier, maar wel fijne basis routes en informatie over zaken als visa’s en inentingen.
 • Charlotte Plans a Trip – Ja zelf hebben we natuurlijk ook een hoop handige routes, en informatie over budgetten op de website staan. Klik hier om naar al onze reisroutes per land te gaan en klik hier om al onze budgetblogs per land te lezen!

↠ Benieuwd welke camera apparatuur op reis we bij ons hebben? Lees dan dit blog!


Nog meer leuke reisblogs om te gebruiken voor het plannen van je wereldreis!

 • Karlijn Travels – Ik ben groot fan van Karlijn. Als reisjournalist met verschillende grotere wereldreizen heeft ze over enorm veel landen prachtige blogs geschreven. Gebruikt voor Japan, Filipijnen en Frans Polynesië!
 • Never Ending Footsteps – Oh wat heb ik moeten lachen om alle blunders van Lauren. Ook voor Frans Polynesië veel gebruikt!
 • Ik wil meer reizen Reiswebsite met verzameling blogs. Vooral gebruikt voor Japan!
 • The Sandy Feet – Engelstalig blog met leuke stukken over Frans Polynesië.
 • BagToReality – Liesbeth schrijft hilarisch en heeft heel veel informatie over bijvoorbeeld de Filipijnen en Bali!
 • Foedsie.nl– Desi heeft een heerlijk nuchtere kijk op reizen en deelt super volledige informatie over heel veen mooie landen in Zuidoost-Azië en Europa!

Daarnaast hebben wij vaak gebruik gemaakt van Facebook groepen zoals ‘Azie Backpackers‘, ‘Filipijnen NL’ en ‘New Zealand Backpackers’.Ready for snorkeling Beach at Hibiscus Beach Tip of Borneo Sabah Malaysia

Hoe houd je je reisroute voor je wereldreis handig bij?

Na al deze research hebben we dus globaal een idee wat we willen zien, wat de volgorde gaat zijn en hoe we tussen deze plekken gaan reizen. Deze informatie zetten we in een Excel met de data en eventuele andere informatie erbij. Hier vind je een voorbeeld van de Excel die we voor onze gehele wereldreis gemaakt hebben. En dan begint hetgeen wat ik het allerleukste vind: overnachtingen regelen!

Alles over het vooruitboeken van hotels én het vinden van de beste en leukste hotels lees je in deel 3 van de serie “Wereldreis voorbereiden”!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites