Tja voedselvergiftiging is misschien niet echt een onderwerp waar je het graag over hebt, maar wel iets wat tijdens het reizen voor kan komen. Als ervaren ‘patient’ heb ik in de loop der tijd een behoorlijk aantal werkende en net-werkende dingen getest. In deze blog vertel ik je hoe jij voedselvergiftiging kunt voorkomen en anders wel kunt bestrijden.
Voedselvergifiting: Voorkomen is beter dan genezen
Ja duh, dat is nogal logisch! Maar op het moment dat jij dat lekkere kipspiesje van de straatverkoper aanneemt, ben je dat misschien even vergeten. Dus:
-
Pas op waar je eet of drinkt.
Eet je ergens wat op straat, check even of er ook genoeg andere mensen hier eten. Ben je de enige en lopen andere mensen met een boog om dit eettentje heen, is het geen goed teken. Het kan betekenen dat het eten er niet goed is. Maar ook doordat er weinig mensen eten, is de doorlooptijd laag, waardoor het eten er misschien al té lang ligt. Dan is de kans op bacteriën dus groter. Hetzelfde geldt natuurlijk voor restaurants. Ik lees vaak reviews van tevoren, en check dan op het woord ‘food poisoning’.
In Argentinië at ik een keer een empanada die al de hele dag op de toonbank had gestaan en een paar keer opnieuw was opgewarmd (hoorde ik later). Tja, je kunt je voorstellen, dat was niet handig en die empanada zorgde voor enkele ellendige dagen…
2. Pas op met wat je eet.
In sommige landen zijn de watervoorzieningen niet zo goed als je gewend bent. Water wordt hier bijvoorbeeld niet goed gefilterd, of uit vervuilde grond omhoog gepompt. Pas dus op met water uit de kraan, want ook al ziet het er schoon uit, dat hoeft niet zo te zijn. Drink geen kraanwater (ook niet je mond open doen tijdens het douchen!) en check bij een restaurant of de ijsblokjes van kraanwater of mineraalwater gemaakt zijn. Bestel je een salade of rauwe groente? Realiseer je dan dat er een kans is dat de groente met kraanwater gewassen is. Soms is het dus handiger gebakken of gekookte groenten te eten.
Ik zelf eet geen vlees, maar vlees kan, vooral wanneer het niet goed doorbakken is of niet goed gekoeld is, een bron van bacteriën zijn. En hetzelfde geldt voor vis of schaal- en schelpdieren. Hoe lekker ik deze laatste ook vind, wanneer ik het even niet helemaal vertrouw, vermijd ik ze.
En tenslotte, pas op met ijsjes en dan vooral softijs. In warme landen is het heerlijk een ijsje op zijn tijd te eten, maar ijs heeft vaak als basis melk of room, een goede voedingsbodem voor bacteriën. Wanneer het niet goed gekoeld wordt, of door niet gereinigde apparatuur gaat (softijs), kun je er flink ziek van worden.
3. Zorg voor een rustige buik: mijn gouden tip!
Uh ja hoe dan? Een ‘rustige buik’ klinkt misschien heel stom, maar ik merk op reis vaak dat door de jetlag, een ander klimaat en ander eten, mijn buik helemaal niet rustig is.
Een tip die ik van mijn neef Ruben kreeg, en die voor mij echt goud waard is, is het preventief slikken van Okugest (dit is geen gesponsorde post). Okugest is een homeopathisch geneesmiddel dat helpt bij misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Ik gebruik dit preventief en slik voor en soms ná de maaltijd, een pilletje. Hiermee houd ik mijn buik rustig en heb ik het idee dat er een soort van basisweerstand is. In de vier maanden dat we fulltime reisden, gebruikten we dit iedere dag en hebben we geen een keer voedselvergiftiging gekregen. Ook bij de reizen hierna gebruiken we dit veel. In Marokko kreeg ik uiteindelijk wel voedselvergiftiging, maar die was zoveel minder erg dan al mijn andere keren, dat ik het idee heb dat Okugest dus zelfs de heftigheid van voedselvergiftiging reduceert.
Misschien is het een placebo, maar voor ons werkt Okugest heel erg goed, dus wie weet voor jou ook!
Toch ziek? Deze zaken helpen mij om voedselvergiftiging te bestrijden!
Tja, ben je dan toch ziek geworden? Balen, voedselvergiftiging kan echt heel naar zijn! De volgende zaken helpen mij.
Medicijnen tegen voedselvergiftiging
Wanneer ik diarree heb, die na een dag nog niet gestopt is, gebruik ik Imodium of Norit. Tegen eventuele koorts die bij een voedselvergiftiging kan optreden neem ik paracetamol in. Ik probeer Ibuprofen te vermijden want dit heeft bij mij soms een agressief effect op mijn maag.
Daarnaast drink ik water met ORS. Dit is een mix van suiker en mineralen (zoals zout) waarmee ik mijn vochtverlies aanvul. Zo voorkom ik uitdroging.
Tenslotte hebben veel landen hun eigen kruidenthee die kan helpen om je buik rustig te krijgen tijdens een voedselvergiftiging. In het verleden heb ik onder andere gemberthee en thee met tijm gedronken. Zo vul je meteen ook je vochtpeil aan.
Wat eet of drink je met voedselvergiftiging?
Het is belangrijk om direct genoeg te gaan drinken tijdens een voedselvergiftiging. Je verliest namelijk veel vocht. Na de eerste dag van een voedselvergiftiging probeer ik weer wat te eten. Hierbij eet ik enkel dingen waar ik enigszins trek in heb. Meestal zijn dat toastjes, crackers of een beetje groenteboullion. Ik vermijd in het begin fruit omdat het zuur in fruit agressief in je maag kan zijn. Ook vermijd ik melkproducten. Het schijnt dat je tijdens een voedselvergiftiging tijdelijk lactose intolerant bent.
Toiletkennis
Een echte kennisexpert op het gebied van voedselvergiftiging dat durf ik mezelf ondertussen wel te noemen. Er zijn weinig reizen waar ik niet een paar dagen doorbracht op of boven het toilet… dus tja, dan is het wel handig als het een fijn toilet is. Op de meeste plekken waar ik voedselvergiftiging had, had ik met dat toilet best wel geluk. Ik heb weinig gedeelde badkamers gehad of toiletten die vies waren, te klein of nog erger, waar er geen toilet was. Ries daarentegen heeft de gewoonte om voedselvergiftiging te krijgen tijdens meerdaagse hikes waar je bij lokale mensen slaapt. Tja, dan is een gat in de grond, een gebrek aan toiletpapier of überhaupt een gebrek aan toilet ineens heel vervelend.
Moraal van het verhaal: heb jij het idee voedselvergiftiging te krijgen? Ga voor een iets luxer hotel mét privé badkamer. Ga je hiken? Neem dan een extra rol toiletpapier mee!
Over het algemeen duurt een voedselvergiftiging een paar dagen, en ben je er daarna vanaf. Blijft het langer aanhouden, overweeg dan om een dokter te raadplegen*.
Like this blog? Pin it!
* Let op: we zijn geen artsen en geven geen medisch advies. Alle hierboven genoemde ideeën, zijn onze eigen ervaringen die we graag met je delen, omdat het jou misschien kan helpen.