Op wereldreis tijdens het corona virus… hoe is dat?

Het corona virus (COVID-19) beïnvloedt ons als reizigers. In dit blog vertellen we hoe het is om op wereldreis te zijn tijdens het corona virus, een moment waarop reizen, vliegen en het bezoeken van andere landen soms behoorlijk gevaarlijk voelt! Ook geven we enkele tips over je reisverzekering en annuleringsverzekering in combinatie met corona. Ben je goed gedekt tijdens een vakantie naar corona land?


Let op: wij zijn geen artsen en geven geen reisadvies of andere adviezen over corona. We verwijzen je hiervoor door naar instanties die hier wél de kennis over hebben en jou verder kunnen helpen.

Mondkapjes, visarestricties en paniek: hoe is het om te reizen tijdens het corona virus?

We zitten in Maleisië als ik op de NOS-app lees over een mysterieus virus dat in China is opgedoken. Dit corona virus, ook wel COVID-19 of 2019-nCoV genoemd, heeft meerdere mensen ziek gemaakt en lijkt zich snel te verspreiden. “Hmm dat klinkt niet goed” denk ik nog en ik scrol door naar het volgende berichtje. Hoe “niet goed” het later blijkt te zijn, hadden we nooit voor mogelijk gehouden…streets of George Town Malaysia

Overal mondkapjes vanwege corona

In Maleisië beginnen we ze ineens te zien, mondkapjes. Aanvankelijk valt het nog niet zo op, vanwege smog, dragen mensen wel vaker mondkapjes. Maar als dan ineens de caissière in de supermarkt je van achter een kapje aanspreekt en de baliemedewerker op het vliegveld een geavanceerd systeem op zijn gezicht draagt, is het duidelijk. Corona en vooral de angst voor corona is een ding geworden.

Toch lijkt het buiten de mondkapjes niet zoveel te doen. We reizen naar Bali en de eerste weken lijkt er niets aan de hand te zijn. Oké, het aantal Chinese toeristen neemt af, maar dat kan ook komen doordat de kerstvakantie en Chinees nieuwjaar voorbij zijn. Het virus lijkt niet echt “te leven” onder de mensen. Tot nu toe is corona ook bijna alleen maar in China actief. We zijn zelf niet in China geweest en zijn deze reis ook niet van plan naar China te gaan en dus voelt het allemaal nog een beetje ver van ons bed.Diamond Beach more Travel Guide Nusa Penida Bali

Visa restricties in verband met corona

We beginnen ons pas te realiseren dat deze situatie heftiger wordt op het moment dat we ons visum voor Australië aanvragen. In grote dikke letters staat dat het standaard toeristenvisa niet aan te vragen is voor inwoners van China. Het duurt een stuk langer dan normaal voor ik mijn visa krijg en ik begin me een beetje zorgen te maken. We zijn in behoorlijk wat landen geweest, wat als we Australië ineens niet binnenkomen?

Tegelijkertijd beginnen de eerste ziektegevallen in Europa te verschijnen. Italië lijkt flink getroffen te zijn, maar ook in Frankrijk zijn er enkele corona besmettingen. Langzaam beseffen we dat dit effect op ons en onze reis kan gaan hebben.

Hoe beïnvloedt corona onze toekomstige reisplannen?

Gelukkig komt het Australische visum op tijd binnen en vliegen we van Bali naar Brisbane voor een rondreis van zes weken langs de Australische oostkust. Voor we het vliegtuig instappen krijgen we meerdere keren de vraag of we de afgelopen maanden niet in China geweest zijn. Gelukkig kunnen we die vraag ontkennend beantwoorden, maar stel je voor dat China wel onderdeel van onze reis was geweest!

Langzaam wordt duidelijk dat de kans groot is dat onze reisplannen beïnvloed gaan worden. We zijn namelijk nog twee maanden op reis voor we naar Nederland terugvliegen. Zes weken in Australië, daarna is het plan om naar het noorden van Japan te vliegen en vervolgens sluiten we deze wereldreis af in Taiwan. Maar de corona situatie in Japan is behoorlijk verslechterd. De kans is dus aanwezig dat we niet naar Japan door zullen vliegen (alle tickets zijn overigens al geboekt). Gelukkig hebben we de speciale ANWB-reisverzekering die de kosten dekt bij een dergelijke epidemie.

Voor nu kijken we het even aan, in vijf weken kan er veel veranderen, zowel positief als negatief, dus we houden het nieuws over corona wereldwijd, goed in de gaten. Een gek idee wel, dat er ineens een aantal landen niet meer veilig is om te bezoeken. Travel Guide Brisbane City Hall square

Toekomst: hoe gaat corona de economie beïnvloeden?

Wel blijft er een klein stemmetje in ons achterhoofd zeuren wat het effect van corona op de economie is. Wanneer we terugkomen naar Nederland gaan we beiden op zoek naar een baan. We willen volgend jaar gaan trouwen en daar moeten we natuurlijk nog wel voor sparen. Maar gaat dat nu nog wel zo makkelijk lukken? Gaat het vinden van die baan straks wel zo makkelijk zijn? En wat nu als corona de economie echt de recessie in duwt?

Vragen die blijven hangen en waar we veel over praten. Maar niet té veel, we zijn namelijk op reis op een prachtige plek waar we niet zo snel naar toe terug gaan. Genieten van dit mooie land en deze gave rondreis is dus ook belangrijk. Dus daar gaan we zeker nog even flink mee door!Brunch Amsterdam travel guide


“Kan ik nog steeds reizen met corona?” Advies voor reizen tijdens het coronavirus!

“Hi Charlotte, jullie zaten net op Bali, is er corona op Bali, is het veilig?” Elke dag komen er flink wat vragen van jullie lezers of we af of aanraden om te reizen met corona. Helaas zijn we geen artsen, hebben we geen kennis van het coronavirus en weten we per land niet de huidige status van corona en de verspreiding ervan. We kunnen dan ook geen reisadvies geven voor corona en durven andere reizigers niet te vertellen wat ze moeten doen.

De énige tips die we geven over vakanties naar landen met corona.

We hebben wel enkele verzekeringstips* voor wanneer je van plan bent op vakantie te gaan naar een land met corona besmettingen. Onderstaande tips gelden overigens ook voor andere epidemieën, of onveilige situaties.

Corona reistip 1: Houd het reisadvies van Buitenlandse zaken in de gaten!

Houd de website van reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. Per land wordt hier aangegeven wat het reisadvies voor het betreffende land is én wat de huidige corona situatie is. De site van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor reisadvies vind je hier. Reisadvies van Buitenlandse Zaken is niet bindend, je maakt zelf de keuze of je wel of niet naar een land reist.

Wat is een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken?

Er zijn vier soorten gradaties die door Buitenlandse Zaken worden gebruikt voor reisadviezen. Elk land krijg een kleur die hoort bij een van de vier gradaties. Lees hieronder de verschillende reisadvies gradaties:

  1. Groen: je kunt gewoon reizen.
  2. Geel: je kunt reizen, ook voor vakantie, maar houd rekening met beperkende maatregelen.
  3. Orange: reis alleen als het noodzakelijk is. Vakantiereizen worden afgeraden.
  4. Rood: reis niet. Dit is een negatief reisadvies!

Dus een negatief reisadvies is enkel in situatie vier (rood), terwijl het bij oranje al niet verstandig is, het land te bezoeken voor vakantie. 

Belangrijk: het wel reizen naar een land waar een negatief reisadvies voor geldt, kan effect hebben op de dekking van je (reis) verzekering mocht er iets gebeuren!

Heb jij vragen vóór of tijdens je reis over corona? Neem dan contact op met het Nederlandse Corona publieksinformatienummer op 0800 – 1351 of vanuit het buitenland op +31 202051351.Mamutik Island Sabah Malaysia


Corona reistip 2: weet wat je reisverzekering wel en niet dekt bij corona!

Kijk goed wat je reisverzekering én annuleringsverzekering dekt. Het is belangrijk te weten hoe je verzekerd bent op drie momenten:

1. Check je verzekering voor je je vakantie naar eventueel corona gebied boekt!

Dit is verstandig om te doen vóór je je reis boekt, zodat je weet of je je reis in verband met corona nog kunt annuleren. Is er een negatief reisadvies voor het land waar jij naartoe wil? Wacht dan even met boeken. Reis je namelijk naar een land met negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dan ben je vaak niet verzekerd als er iets gebeurt.

2. Check je verzekering als je al geboekt hebt naar een land waar corona is.

Maar ook als je je vakantie al geboekt hebt naar een land waar het coronavirus actief is, is het slim om te weten wat je verzekering dekt, ook in het geval van besmetting van corona. Vragen die je beantwoord wil hebben zijn: Worden eventuele quarantaine én nieuwe vliegtickets gedekt of niet? Wordt het annuleren van hotels gedekt in verband met corona? Kun je kosteloos je route aanpassen en nieuwe tickets boeken? En de belangrijkste vraag:

Dekt je reisverzekering een annulering bij negatief reisadvies?

Veel annuleringsverzekeringen gelden niet bij een negatief reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken! Op het moment dat het reisadvies wordt aangepast naar negatief ná het boeken van je vakantie zullen veel annuleringsverzekeringen je niet helpen. Ook geldt dit vaak bij een natuurramp, terrorisme of epidemie. In deze situaties is een negatief reisadvies bij de meeste verzekeringen geen geldige reden voor annuleren.

Er zijn speciale verzekeringen die dit wel dekken, bijvoorbeeld de ANWB-reisverzekering met extra terrorisme en natuurramp dekking, (klik hier voor meer informatie) die wij afsloten. Maar ook deze verzekering is aangepast waardoor deze niet meer voor corona geldt als je hem afsluit ná 30 januari 2020.

Let op: is het reisadvies al negatief vóór je naar het betreffende land reist, maar besluit je het land toch te bezoeken dan ben je bij de meeste verzekeringen niet gedekt. Lees je polisvoorwaarden goed door!Ries Surfing at Kosuhui Beach Tip of Borneo Sabah Malaysia

Wie vergoedt de kosten van testen en behandeling van corona?

Goed om te weten: sommige landen (bijvoorbeeld Japan) geven aan de kosten van behandeling (testen op corona + behandeling van corona) te vergoeden wanneer de persoon in het betreffende land is en corona krijgt. Neem eventueel contact op met de ambassade van jouw vakantieland om te zien wat hun beleid is.

3. Check je verzekering als je op vakantie bent en de corona situatie in het land verandert

Tenslotte is het goed om te weten wat je verzekering dekt op het moment dat de corona situatie in het land waar je bent, verandert. Dus: voor je boekte én voor je op reis ging was het reisadvies positief, maar tijdens je reis wordt het reisadvies door corona aangepast waardoor het reisadvies negatief is. Neem op dit moment direct contact op met je verzekeraar, reisorganisatie en eventueel het publieksinformatienummer van buitenlandse zaken (0800 – 1351 of vanuit het buitenland op +31 202051351).Air Asia flight


Corona reistip 3: Heb contact met je reisorganisatie, vliegmaatschappij en hotels!

Leg contact met je reisorganisatie, vliegvaartmaatschappij en of hotels. Het kan zijn dat delen van je reis beïnvloed worden door corona omdat bepaalde activiteiten niet meer doorgaan. Sommige vliegvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld KLM), laten je kosteloos je vluchten omboeken. Ook kan het zijn dat bepaalde hotels of zelfs hele regio’s niet meer open zijn. Het hotel waar je geboekt hebt zal hier meer over kunnen vertellen.


Like this post? Pin it!traveling in asia while the Corona virus is active plus all you should know about travel insurance and corona


* Let op: wij zijn geen artsen en geven geen reisadvies of andere adviezen over corona. We verwijzen je hiervoor door naar instanties die hier wél de kennis over hebben en jou verder kunnen helpen. De tips die we in dit blog delen zijn persoonlijke tips die ook geldig zijn bij andere virussen dan het coronavirus, veelal omtrent informatie-inwinning, goed voorbereid op reis gaan en weten wat je reisverzekering dekt. We geven geen verzekeringsadvies.

tagged in corona, reistips

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites