Budgettips: hoe blijf je online in het buitenland zonder hoge kosten?

Jazeker, je gaat op vakantie om even helemaal uit te checken en tot rust te komen. Die (werk) e-mails hoef je dus echt niet meteen te zien. Maar het is toch wel fijn om af en toe het weer op je volgende bestemming te kunnen bekijken, een hotel te boeken of via WhatsApp het thuisfront wat te laten weten. In deze blog beschrijf ik mijn tips om zonder hoge kosten toch op reis online te kunnen blijven.


1. Wat kost 1 MB in het buitenland?

Voor je op reis gaat, kan het handig zijn om even uit te zoeken wat je MB’s in het buitenland kosten. Dit is iets wat ik zelf vaak vergeet, en dus pas zie in het sms-je dat ik krijg zodra we de grens overgaan. Maar het loont nogal om dit van te voren te bekijken, de kosten lopen best ver uiteen per land én per provider. Sta je op het punt om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten, dan is het helemaal slim hier even in te duiken. Je kunt dan rekening houden met deze kosten bij het kiezen van je nieuwe provider.

Wat kost internet in Europa?

Heb je een Europees telefoonabonnement en reis je binnen Europa, dan heb ik ontzettend goed nieuws: vanaf 15 juni 2017 zijn de roaming kosten in EU-landen afgeschaft. Je betaalt dus geen extra kosten voor het gebruik van data in het buitenland. Nice!

Wat kost internet buiten Europa?

Ja en nu wordt het dus ingewikkeld. Want zoek maar eens uit wat het kost om online te gaan in Nieuw-Zeeland, of in Japan… Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen, want Consumenten Collectief United Consumers heeft een handige kaart gemaakt met daarop de roamingkosten per provider voor 1 MB internet*. Super handig en echt even de moeite waard om te checken voor je op reis gaat!

Daarnaast zijn er providers die speciale buitenlandbundels hebben. Hiermee internet je dus een stuk voordeliger in het buitenland. Ook deze kosten heeft United Consumers op een rijtje gezet.

2. Gratis WiFi

Zijn voor jou de roamingkosten in het buitenland te hoog, dan is “Free WiFi” je beste vriend. Op steeds meer plekken wordt er gratis WiFi aangeboden. Zo bezochten wij in Japan vaak de 7-11 of de Starbucks voor gratis WiFi. In Nieuw-Zeeland gingen we naar de supermarkt Pak’n Save waar ook gratis WiFi is. En in Australië gingen we geregeld even bij de McDonald’s langs om te internetten en vonden we een aantal WiFi hotspots op Bondi beach. Op de website van Wi-Fi Space kun je opzoeken waar er gratis WiFi wordt aangeboden bij jou in de buurt.

Gratis WiFi op het vliegveld

Ook op bijna elk vliegveld ter wereld is er gratis WiFi. Super handig om vlak na aankomst een Uber te kunnen regelen of het adres van je hostel op te zoeken. Óf natuurlijk om de verveling te verdrijven als je zit te wachten in de vertrekhal. Soms is de WiFi alleen gratis voor passagiers in de business lounge en moet je dus een wachtwoord hebben. Daarom hieronder een wereldkaart met alle wachtwoorden van vliegvelden ter wereld. Dit is tot stand gekomen in een crowdsourcing project dus heb jij nieuwe informatie, voeg die dan zeker toe! Klik even op de kaart zodat je deze kunt downloaden en hem ook offline hebt.

3. Google maps / Maps Me

Dit is eigenlijk niet echt een tip om online te blijven, maar wel om zonder internet de weg te kunnen vinden in een vreemd land of vreemde stad. Wanneer ik weet dat ik geen internet zal hebben, download ik van tevoren de kaart van het gebied waar ik naar toe ga. Dit kan via de Google Maps app: klik in het menu op “offline kaarten” en maak een kaart aan. Vervolgens kun je op je kaart gewoon zoeken naar restaurants, hotels etc. Maar je kunt ook een routebeschrijving creëren.

Een andere optie is Maps Me. Ook hierbij download je van tevoren een kaart waardoor je op locatie zonder internet alles gewoon kunt opzoeken. Maps Me vind ik het handigste voor steden, Google Maps gebruik ik voornamelijk als ik een specifiek gebied van de kaart wil downloaden, waar we bijvoorbeeld een roadtrip doen. Heel handig!

4. Lokale simkaart

Ik ga op wereldreis en ik neem mee: twee mobiele telefoons :-)! Ja, dat doe ik dus echt. Een telefoon met mijn Nederlandse simkaart en een zonder simkaart. Vooral in Zuid Oost Azië, kochten we in elk land waar we kwamen, een lokale prepaid simkaart. En die kosten daar echt helemaal niets. Voor een tientje kun je meestal al twee weken lang naar hartelust whatsappen en hostels boeken. Zo ben je dus veel goedkoper uit dan via je Nederlandse provider.

Een ander voordeel: veel lokale hotels, vervoersbedrijven of touroperators vinden het prettig om je op een lokaal nummer te bellen.

Wij kochten onze prepaid simkaart meestal gewoon op het vliegveld waar we dan kort wat vergelijkend warenonderzoek deden. In niet elk land is een lokale simkaart overigens voordelig. In Australië was dit zo duur dat we besloten het niet te doen en in Japan kregen we van veel guesthouses een draagbare hotspot waarmee je overal WiFi hebt.

Heb je nu geen zin om telkens van simkaart te wisselen, dan kun je ook kiezen voor een mobile hotspot die je over de hele wereld kunt gebruiken. Het bedrijf GlocalMe biedt een dergelijke hotspot aan. Je kunt hier met verschillende apparaten tegelijkertijd gebruik van maken. Per land betaal je een lokaal data tarief. De GolcalMe hotspots zijn te koop via Amazon.

5. Wat als je nou geen bereik hebt?

Ja, daar stond ik dan, in de Filipijnen, op een rots midden in zee. Ik was met drie telefoons hoog boven m’n hoofd de zee in gelopen, op een aantal glibberige rotsblokken geklommen en probeerde nu met man en macht bereik te krijgen. Onderweg met de Buhay Isla boottrip waren we zojuist aangekomen op een onbewoond eiland, zonder telefoonbereik. Máár, toen de gids de paniek in mijn ogen zag, vertelde hij dat er wel degelijk bereik was: in de zee. En daar stond ik dus nu. Op mijn telefoon met Filipijnse simkaart, bleef het blanco: geen bereik. En ook om mijn andere telefoon met Nederlandse Simkaart, gebeurde niet veel. Uiteindelijk bleek Ries z’n telefoon de winnaar te zijn: de telefoon ging over.

Tijdens vier maanden reizen, bleef het hier niet bij. Dergelijke situaties vonden ook plaats in de heuvels van Vietnam, in het Abel Tasman park in Nieuw Zeeland en tijdens de Kumano Kodo trek in Japan.

Mijn tip: check van te voren (indien mogelijk) of je bereik zult hebben. Heb je nu echt mobiel bereik nodig (geen internet maar telefoonverbinding)? Overweeg dan om een satelliet telefoon te kopen of te huren. Geen goedkoop grapje maar ik zag dat ze vanaf 30 euro per week ook te huur zijn, via het bedrijf Safesat. Vraag jezelf wel even af, is dit echt nodig? Wanneer wij geen bereik hebben, genieten we vooral van alle rust. Want stiekem is het best lekker om even helemaal geen telefoon, mail, Instagram, Facebook en WhatsApp te hebben.

Wat zijn jouw tips om goedkoop online te blijven in het buitenland?


Like this post? Pin it!


Meer budgettips?

 


*Deze prijzen gelden voor Nederlandse Telefoonabonnementen.

https://www.unitedconsumers.com/gsm/abonnement-verlengen/telfort.jsp

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites