Op reis is mijn iPhone echt onmisbaar. Niet alleen om hotels te bellen, of het thuisfront af en toe een bericht te sturen, maar vooral ook vanwege alle apps die het reizen een stuk gemakkelijker maken. In deze blog vind je mijn favoriete apps*, die ook nog eens allemaal gratis zijn.
* Deze blog is niet gesponsord! Klik op de afbeelding of de naam van de app en de iTunes app store opent meteen.
Tips & Tricks: mijn elf favoriete gratis travelapps!
Spendee
Spendee is een handige budget app. Tijdens het reizen houden we bij wat we spenderen om zo binnen onze budgetten te blijven. Ja… dat betekent dat we elke koffie, elk metrokaartje en elke appel die we kopen, opschrijven. Het lijkt veel werk maar het dagelijks bijhouden went snel aan en ik vind het zelfs best leuk om te doen. Door bewust te zijn van onze uitgaven, hebben we al veel geld bespaard. Om dit soort zaken inzichtelijk te maken, vind ik Spendee perfect. Bijna elke wisselkoers is aanwezig, het is mogelijk verschillende budgetcategorieën te maken en je kunt kosten vooruit ‘inplannen’.
Voorheen gebruikte ik de gratis versie van Trail Wallet, ook een handige app. Het nadeel van Trail Wallet is echter dat je slechts 30 uitgaves kunt opvoeren. Wil je er meer, dan moet je de betaalde versie nemen.
Convert Any Unit Lite
Met deze app bereken je eenvoudig wat jouw geld in het buitenland waard is. Hierbij wordt de meest recente wisselkoers gehanteerd. Perfect dus om te zien of die koffie nu heel duur of heel goedkoop is bij de Starbucks in Tokyo! Ook heel handig, niet alleen valuta, maar ook gewichten, maten en graden kun je omrekenen. Ik heb de gratis versie, waarbij soms een reclame oppopt en waar blijkbaar niet alle wisselkoersen inzitten (al heb ik tot nu toe nog geen een keer een wisselkoers gemist). De betaalde versie is slechts €3,49… maar dat mocht natuurlijk niet van mijn budget app ;-).
Google Spreadsheets
Ja dit blijft een van mijn favoriete apps: al mijn reisschema’s op een rijtje. Soms ben ik een behoorlijke excel nerd, vooral wanneer ik een reis aan het plannen ben. Ik gebruik Google spreadsheets (dat erg lijkt op excel) om reisschema’s in te maken. Meestal maak ik een dergelijk schema op mijn laptop, en heb ik vervolgens alle informatie van mijn reis bij elkaar staan in de Google spreadsheet app.
Deze app heeft niet veel speciale features. Het doet wat ik wil en dat is prima.
Google Maps
De weg terug naar het hotel vinden in een vreemde stad, voor een reis alvast wat leuke plekken aangeven op de kaart, en checken of die ongure taxichauffeur wel de juiste kant op rijdt: voor mij is Google Maps echt onmisbaar. Vaak download ik de kaart van het gebied waar we naar toe gaan zodat ook offline restaurants, hotels en winkels worden aangegeven. Van tevoren gebruik ik de handige pinnetjes in Google Maps om een overzicht te maken van leuke restaurants of plekken die ik wil bezoeken. Super handig wanneer we in een stad staan met honger maar niet direct een leuk restaurant zien.
Een alternatief voor Google Maps is overigens Maps Me. Ik gebruik liever Google Maps maar dat is puur een kwestie van gewenning.
Kiwi.com
Met de app van Kiwi kun je vluchten zoeken, vluchten vergelijken en met de interactive kaart kun je in een oogopslag zien wat mogelijke bestemmingen zijn. Ik vind deze app handig omdat ik op een overzichtelijke manier vluchtroutes kan vergelijken. Meestal gebruik ik de app om een eerste, ruwe schets te maken voor een reis met verschillende bestemmingen. Sinds kort staan er in de Kiwi app niet alleen maar vluchten, maar vind je er ook treintickets en busreizen.
De app is ook handig als je nog niet weet waar je precies naar toe wil, maar wel een bepaald budget hebt. Via de ‘overal’ knop, kun je aangeven dat je elke bestemming wil meenemen, met de ‘radius’ functie kun je een bepaald gebied uitkiezen.
Boeken doe ik meestal niet via Kiwi, het is vaak goedkoper om via de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken. Daarbij zijn de boekingsvoorwaarden van Kiwi niet geweldig. Wij wilden onze reisdatum verzetten, dat prima had gekund wanneer we rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij hadden geboekt, maar helaas doordat we onze tickets bij Kiwi geboekt hadden, kon dit niet.
Rome2Rio
Rome2Rio is een app die je helpt met het plannen van je route met het openbaar vervoer. De app heeft een hele simpele en prettige interface en is super gemakkelijk te gebruiken. Dit laatste is een groot voordeel ten opzichte van de openbaar vervoer planning in Google maps, die ik niet erg overzichtelijk vind. De app laat de exacte route zien die je bus of metro zal afleggen, handig wanneer de stops niet worden omgeroepen of jij ze niet kunt verstaan. Onder elk zoekresultaat staat aangegeven hoe lang je er over doet, en wat de ingeschatte prijs zal zijn.
Ook heel handig, je vorige zoekopdrachten blijven in de app staan zodat je heel makkelijk nog even terug kunt kijken of kunt wisselen van route.
Booking.com
Misschien is dit wel de meest gebruike reis-app op mijn telefoon. Ook al is boeken bij het hotel zelf, beter voor de hoteleigenaar en soms goedkoper, de booking.com app is ontzettend duidelijk en gebruiksvriendelijk. Het is gemakkelijk om mijn boekingen terug te vinden, en alle informatie over de locatie staat overzichtelijk bij elkaar.
Soms gebruik ik de Booking.com app als een vergelijkstool om te zien welke hotels er zijn. De dekking van Booking.com is erg goed en ik vind het een stuk prettiger zoeken dan via bijv Expedia of Google. Wanneer het om een kleinschalig hotel gaat, boek ik vervolgens rechtstreeks bij het hotel.
All trails
Deze app heb ik net ontdekt en nog niet eerder gebruikt, maar dat ga ik in Guatemala zeker doen. All trails is een app met allemaal informatie over hikes. Je begint met zoeken naar het gebied waar je naar toe gaat en vervolgens worden er allemaal verschillende hikes weergegeven. Bij elke hike staat handige informatie zoals de lengte, het niveau, de hoogte maar ook de optie om een routebeschrijving te krijgen en een kaart te downloaden. Nog niet overtuigd of een bepaalde hike leuk is, dan kunnen de reviews je wellicht helpen.
Ik had graag eerder over deze app geweten, dan had ik deze zeker in Nieuw-Zeeland gebruikt! Nu hebben we deze app veel gebruikt tijdens onze reis door Turkije, specific tijdens het hiken in Cappadocië!
Land specifieke reis apps:
En dan zijn er nog wat apps die ik enkel in een bepaald land gebruik. Hieronder een kleine verzameling. Wanneer ik in volgende landen andere apps ga gebruiken, voeg ik ze hieronder toe.
Reis app Japan
Japan Travel
Deze handige app heeft allerlei informatie over Japan. Van reisgidsen voor elke stad, tot een overzicht met events en een reisplanner. Een soort van interactieve Lonely Planet met veel meer foto’s. Wij gebruikten vooral de reisplanner veel.
Handige reis apps voor Australië of Nieuw-Zeeland
Campermate
Deze app geeft een overzicht van alle campings in Australië en Nieuw-Zeeland. Ook activiteiten, wifi punten, hotels, tankstations en nog veel meer dingen kun je hierin terugvinden. Super handig dus als je met een campervan reist.
Reis apps voor de USA
Lyft
Lyft is het Amerikaanse broertje van Uber, een taxi app. Voordeel van Lyft is dat het een stuk goedkoper is dan Uber. Daarbij kregen we bij Lyft best vaak korting wanneer we meerdere ritten op een dag maakten.
Like this post? Pin it!
Heb jij handige apps die ik zeker een keer moet uitproberen? Laat het me weten via een reactie hieronder.