Drone fotografie: Waar moet je op letten bij de aanschaf van een drone voor op reis?

Drone fotografie: wat is de beste drone voor op reis? We hebben zelf nu een kleine 2 jaar een drone mee op reis. En ik vind drone fotografie gewoon fantastisch, je kunt net even vanuit een ander perspectief een foto of video maken. Daarnaast is het een leuke gadget om mee te spelen. Maar dan is de vraag: “Welke drone is het meest geschikt voor op reis?”

Dat hangt er natuurlijk vanaf met welk doel je de drone wil gebruiken; recreatief of professioneel. Professionele drones zijn al snel honderden euro’s duurder dan drones voor recreatief gebruik. In dit blog ga ik je helpen met de lastige keuze om de beste reis drone voor jóu te vinden. Alle foto’s die je in dit blog ziet zijn gemaakt met onze drone (DJI SPARK).

Raggamuffin sailing trip Belize drone

De ideale drone voor op reis: Waar moet je opletten?

De volgende aspecten zijn belangrijk om in overweging te nemen bij de aanschaf van je drone.

1. Gewicht en grootte van de drone | backpacken met een drone!

Als je aan het reizen bent wil je niet te veel spullen en gewicht mee schouwen. Hoe lichter je bagage, hoe makkelijker en fijner je reist. Al helemaal als je voor langere tijd op reis gaat dan geldt zeker: hoe lichter de drone hoe beter. Het liefste weegt je drone niet meer dan 500 gram.

Een drone moet makkelijk in je rugzak passen

Hoe groter je drone, hoe groter de kans is dat je deze thuis laat, omdat je het een gedoe vindt om deze mee te nemen. En geloof me, deze situaties kom je vaker tegen dan je denkt. Stel je ben net zo gek van foto’s maken als ik en je wilt voor een hike je camera meenemen, wellicht met een extra lens erbij, en ook wil je je drone meenemen. Dan weegt je bagage al gauw een paar kilo.

Daarboven op komt nog je water, eten en wellicht wat extra kleding voor het geval het koud wordt op de berg. Dan gaat je backpack al gauw meer dan 5 kg wegen. Mocht je drone met zijn extra batterijen, besturingspaneel meer dan 500 gram wegen dan is het verleidelijk om je drone thuis te laten om gewicht te besparen. Dus daarom, less is more. Hoe lichter en compacter je drone, hoe beter!

Drone shot Lapland - Finland


Wat staat er op je paklijst op wereldreis? Lees hier gauw verder!


2.  Kwaliteit van de drone camera | Drone fotografie op reis!

Hoe beter de kwaliteit van je camera is hoe beter je foto’s en video’s zullen zijn. Uit eigen ervaring kan ik stellen dat een drone-camera van minimaal 12 megapixels, videoresolutie van 1920 tot 1080 (full HD) voldoende zijn om in de meeste lichtomstandigheden goede beelden te schieten. Alle foto’s die je in dit blog ziet voldoen hieraan.

Ga voor een drone die is uitgerust met een gimbal, een camerastabilisator, zodat je (bijna) altijd scherpe foto’s hebt. Onze drone voldoet aan bovenstaande kenmerken en dat is meer dan genoeg.

Lake Bunyonyi

 3. Vliegbereik & vliegduur van de drone | Reizen met een drone!

Twee andere belangrijke aspecten waar je op dient te letten bij een aanschaf van een nieuwe drone is het vliegbereik en vliegduur.

Vliegbereik van drones

Met bereik van je drone bedoel ik hoe ver je drone kan vliegen vanaf het opstijgpunt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik het erg fijn vind als ik de drone nog kan zien als ik deze bestuur. Dit betekent voor het bereik dat de drone niet verder hoeft te kunnen vliegen dan 1 km. Als de drone verder weg is, zie ik hem namelijk niet meer. In hele specifieke gevallen zou ik willen dat mijn drone verder dan 1 km weg kan maar in de praktijk komt dit niet vaak voor. Zorg dus dat je een drone hebt met een vliegbereik van minimaal 1 km. Dan zit je in mijn ervaring meer dan goed.

Qua hoogte maakt het al helemaal niet uit. Er zit een beperking op waardoor je niet hoger kan vliegen dan 240 meter en alle drones halen deze hoogte wel.

Cameron Highlands drone photography tea fields

Vliegduur van drones

De meeste drones hebben een minimale vliegduur van 15 minuten.  Sprekend vanuit mijn ervaring is dat meer dan lang genoeg om video’s en filmpjes te maken. Er zijn ook drones die een vliegduur hebben van 30 minuten of meer. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar absoluut geen vereiste. Dit is dus een kenmerk waar je niet echt rekening mee hoeft te houden bij de aanschaf van een drone, omdat de vliegduur tegenwoordig van bijna alle drones ‘lang‘ genoeg is. Het heeft meer zin om extra batterijen aan te schaffen dan voor een model te gaan dat een langere vliegduur heeft. Een extra batterij aanschaffen is goedkoper dan het kopen van een duurder model.

Lion's Rock us Sigiriya

4. Hoe vaak gebruik je de drone tijdens het reizen?

Misschien zou dit aspect wel bovenaan moeten staan. Ik ken veel mensen die in al hun enthousiasme een drone hebben aangeschaft voor een reis. Je voelt hem al aankomen . . . en deze daarna amper nog gebruiken. Begrijp me niet verkeerd maar ik zou alleen een drone aanschaffen als je er zeker van bent dat je deze ook vaak gaat gebruiken. Dat kan betekenen dat je vaak op reis gaat of dat je ook van plan bent om in je eigen omgeving vaak te vliegen met je drone. Ben je niet zeker van hoe vaak je een drone gebruikt, ga dan voor een goedkoper model.


Benieuwd wat er in onze cameratas zit? Lees hier alles over camera apparatuur op reis!


5. De aanschafprijs van reis drones | Drone mee op vakantie

 Wil je een drone die aan bovenstaande aspecten voldoet, dan zit je al gauw aan een prijs van 500 euro. Dit is soms al inclusief extra accessoires zoals controller, beschermhoes en extra batterijen (dit noemen ze “Fly More Combo”).

Tanjung Rhu Beach droneshot


Conclusie: welke drone raad ik aan voor op reis?

Neem je bovenstaande vijf punten in oogschouw, dan zijn er de volgende drie drones die ik je kan aanraden:

DJI Mavic Mini – Fly More Combo

DJI Mavic Mini

Dit model gaat onze volgende drone worden voor op reis! Deze drone is compact en weegt nog geen 250 gram. Ideaal, want zo hoef je je drone niet te laten registeren. Drones die zwaarder wegen dan 250 gram moet je laten registeren en een zogenaamde theorieopleiding voor volgen. De prijs van de DJI Mavic Mini Fly More Combo is ook goed: al vanaf €5oo.

Klik op een van onderstaande winkels om de prijs en specificaties van dit model drone te zien.

DJI Mavic Air – Fly More Combo

DJI Mavic Air drone

Deze drone heeft een vliegduur van 21 minuten en weegt 430 gram. Ook beschikt de DJI Mavic Air over een interne harde schijf en beschijkt de drone over Ultra HD video formaat. Een garantie voor mooie foto’s en videos.

Klik op een van onderstaande winkels om de prijs en specificaties van dit model drone te zien.

DJI Spark – Fly more combo (wordt helaas niet meer overal verkocht)

DJI Spark Drone

De DJI Spark was tot voor kort de drone die wij altijd op reis mee namen. Helaas is deze na vier jaar veel gebruik, helemaal op en heb ik deze op Nusa Penida tegen een hoge klif laten aanvliegen. De kwaliteit van foto’s en films zijn echt goed zoals je boven op alle foto’s kunt zien. Beschikbaar vanaf $629 op Amazon.

Klik op onderstaande winkel om de prijs en specificaties van dit model drone te zien.

Amazon

De beste drone op de markt: DJI Mavic 2 Pro

Wanneer zowel geld en grote van de drone geen rol spelen ga dan voor de DJI Mavic 2 Pro. Met deze drone kun je prachtige video’s en foto’s maken.

DJI Mavic 2 Pro drone

Klik op een van onderstaande winkels om de prijs en specificaties van dit model drone te zien.


What's in our Camera bag?

Hoe vervoer je je drone tijdens het backpacken?

Ja en dan heb je die mooie drone aangeschaft, maar hoe neem je deze mee tijdens het backpack én bescherm je hem? Ten eerste hebben wij onze drone áltijd in onze handbagage. Zo kunnen we er zelf goed op letten, en kan hij niet ongemerkt beschadigen als luchtvaartmaatschappijen minder netjes met bagage om gaan.

Daarnaast zit onze drone in een beschermhoes die je automatisch krijgt als je de fly more combinatie aanschaft. Deze beschermhoes zit bij ons los van de afstandsbediening in onze tas. Dit paste bij ons goed omdat we de DJI Spark gebruikten. Ook de DJI Mavic mini zou prima los in onze rugzak passen.

Tenslotte: kies je echter voor de DJI Mavic Air of een groter model, dan kan het verstandig zijn om een speciale cover te kopen of zelfs een aparte rugzak mee te nemen voor je drone. Hierin wordt je drone nog beter beschermd tijdens het reizen. Klik hier voor een handig overzicht aan tassen, cases en covers om je drone te beschermen.


Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben, aarzel dan niet en stel ze gerust aan ons. Dat kan via een reactie plaatsen onder dit blog, een bericht je sturen op Instagram of ons simpelweg een mail te sturen.


Like this post? Pin it!Drone photography which drone to pick for backpacking and travel photography

Dit bericht is niet gesponsord en bevalt bevat enkel onze eigen mening gebaseerd op onze ervaring. Dit artikel bevat wel affiliated links. Op deze manier kunnen wij onze reisblogs gratis blijven aanbieden aan de lezers. Om een product te kopen via onze site, steun je ons dus een beetje. Hiervoor betaal je geen cent meer. 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites