Hoe kies jij de beste backpack? Uitleg + Checklist!

In 2012 kocht Ries zijn eerste backpack. Waar hij op lette bij deze aanschaf? Om eerlijk te zijn voornamelijk de prijs en of er wel genoeg in kon. Nu jaren later, zijn we in de Meern, op het kantoor van NOMAD®. Productontwerper Mathijn legt ons precies uit waar we op moeten letten bij de aanschaf van een backpack.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een backpack?

Weet jij waar je moet op letten bij de aanschaf van een backpack? Hoe weet je of een backpack goed past en wat voor jou de juiste maat is? Hieronder vind je uitleg én een handige checklist.

1. Klopt de tas met jouw reisdoel?

Voor ons liggen verschillende backpacks. Mathijn vraagt wat voor een reis we gaan maken. We kijken hem een beetje meewarig aan. “Uh nou we gaan backpacken door meerdere landen”. Geduldig stelt Mathijn nog wat vragen: “Gaan jullie meerdaagse hikes met backpack doen?”, “Reizen jullie met openbaar vervoer?”, “Hoeveel spullen willen jullie meenemen en is gewicht belangrijk?”. Na onze antwoorden komt hij tot de conclusie dat voor onze reis nu, het reiscomfort het belangrijkste is.

Reiscomfort versus draagcomfort

“Er zijn twee type backpacks” legt Mathijn uit, “backpacks met reiscomfort en backpacks met draagcomfort”.

Reiscomfort bij een backpack

Ga je langere tijd reizen met openbaar vervoer, via verschillende landen en is je backpack eigenlijk je hele huis, dan moet de inhoud goed beschermd zijn. De tas die dan bij je past is een stevige tas, gemaakt van materiaal dat tegen een stootje kan, een dikke transporthoes heeft, een zwaardere coating. Kortom een tas die jouw kleren en spullen ontzettend goed beschermt tijdens al die bus, vlieg en treinreizen. Deze tassen zijn over het algemeen iets zwaarder (verschil +/-1 kilo)

Draagcomfort bij een backpack

Ben je van plan om een reis te maken waarbij je tas altijd op je rug vervoert, bijvoorbeeld tijdens een reis met meerdaagse hikes? Probeer je zo licht mogelijk te pakken en is elke kilo er één teveel voor jou? Dan ben je op zoek naar een tas met draagcomfort. Dit zijn lichtere tassen, gemaakt van een lichter materiaal. Ze hebben lusjes voor hikestokken, speciale vakken voor je waterzak en zijn zo ingedeeld dat je ze zo licht mogelijk draagt.

Máar bovenstaande verschillen betekenen niet dat een backpack die op reiscomfort gemaakt is niet ook licht genoeg is. Of dat een draagcomfort backpack niet een goede bescherming aan je spullen biedt. Het is een verdeling die het jou tijdens het reizen nét wat makkelijker maakt om je doel te bereiken.Nomad backpack Amsterdam

2. Past de backpack goed?

We weten nu dat wij voor een reiscomfort tas gaan. Vervolgens legt Mathijn uit hoe je verder kijkt of een tas goed bij je past. Het allerbelangrijkste, zit hij lekker? Het is de bedoeling dat de tas, wanneer hij goed is aangetrokken, het gewicht goed verdeelt maar het meeste gewicht op je heupen laat komen. De heupband moet hiervoor laag op je ‘heupbal’ zitten, dus niet erboven, in je taille, zoals veel mensen denken.

NOMAD® Tip: een backpack moet niet te hoog zitten. De Karoo tassen die wij gebruiken, hebben een verstelbaar mechanisme waardoor je het middelpunt van de tas hoger of lager op je rug kunt plaatsen.

Nadat je de heupband goed hebt afgesteld, stel je de schouderbanden af. Het is de bedoeling dat de tas je niet naar achter trekt, de banden moeten de lijn van jouw schouderbladen volgen, legt Mathijn uit. Het is belangrijk dat de banden niet schuren bij je oksels of nek. Dit is vaak een teken dat de schouderbanden te breed zijn.

NOMAD® Tip: Omdat vrouwen en mannen een andere bouw hebben, heeft NOMAD® speciale Slim Fit tassen gemaakt. Deze passen beter bij een vrouwenlichaam met smallere schouders en taille.

Tenslotte is het belangrijk dat de backpack in het algemeen lekker zit. Wanneer hij is volgeladen en je loopt ermee, moet hij niet teveel bewegen en goed op zijn plek blijven. De backpack moet je ondersteuning geven. Elk mens is anders en zo ook elk merk van backpacks. “Het kan zijn dat het ene merk niet fijn bij jou zit en het andere wel. In dat gevoel moet je gewoon voor dat andere merk gaan” legt Mathijn uit.Nomad backpack Amsterdam

3. Is de backpack logisch ingedeeld & veilig?

“Oh roep ik verrukt uit, kijk deze tassen hebben een rits aan de voorkant!” Ries kijkt me vreemd aan, waarom word ik daar zo blij van? Nou, leg ik uit, op die manier hoef je niet je hele bagage er vanboven uit te halen maar rits je gewoon de voorkant open, super handig!

Ook de veelzijdigheid aan vakjes in de bovenkant, een verborgen rits aan de binnenkant en de optie om in de netvakjes aan de zijkant een fles water of slippers te stoppen zijn handig. Dit is echter een persoonlijke voorkeur, misschien vind jij veel vakjes helemaal niet fijn omdat je dingen dan snel kwijtraakt. Kijk hier goed naar.

Flightbag en regencover voor een backpack

Om je tas te beschermen tegen regen, viezigheid, olie of beschadigingen is het gebruik van een regen- en flightbag belangrijk. Het is ook een stuk veiliger: heb je een slotje op de ritsen dan kan men niet zomaar iets in je tas stoppen wanneer deze in een bus, trein of vliegtuig ligt. Een flightbag moet stevig zijn met een hengsel dat jouw tas kan dragen zonder snel te scheuren (wij versleten al behoorlijk wat flightbags doordat de hengsels los gingen of scheuren veroorzaakten bij de naden).
Nomad backpack Amsterdam

4. Is de backpack mooi en past hij binnen je budget?

En tenslotte is het natuurlijk wel zo fijn dat je de tas er leuk uit vindt zien. Backpacks zijn over het algemeen niet de mooiste voorwerpen, maar tijdens het dragen moet je je er wel comfortabel bij voelen. Onze Karoo backpacks vind ik door de stof en het slanke design overigens wel erg mooi!

Ook niet geheel onbelangrijk: past de tas binnen je budget? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je al je vakantiegeld er al doorheen jaagt met de aankoop van je backpack.Nomad backpack Amsterdam

Checklist is dit jouw backpack?

Met deze checklist, ben jij er klaar voor om je nieuwe backpack te vinden! Succes en veel reisplezier!

1. Klopt de backpack met jouw reisdoel?
☑ Past de tas bij jouw reisdoel: draagcomfort versus reiscomfort?
☑ Is de rugzak groot of klein genoeg? Neem je veel spullen mee, kies dan een 60-70 L tas, reis je zo compact mogelijk dan is 40-50L genoeg.

2. Past de backpack goed?
☑ Zit de tas goed op je heupen?
☑ Is de hoogte van de backpack goed?
☑ Zit de backpack goed bij je schouders, nek en borst? Volgen de schouderbanden de lijn van je schouders? Knelt hij niet bij je nek, borst of armen?
☑ Als je loopt, blijft de tas dan goed op zijn plek?
☑ Zit de tas in het algemeen fijn?

3. Is de rugzak logisch ingedeeld & veilig?
☑ Zitten er genoeg vakken in voor jou?
☑ Kun je bij de bagage via een rits aan de voorkant?
☑ Zit er een flightbag en of regencover bij met stevige hengsels?
☑ Zitten er oogjes op de ritsen zodat je er een slotje op kunt doen?

4. En tenslotte
☑ Vind je de rugzak er mooi uitzien?
☑ Past de backpack binnen je budget?

Klik hier om deze checklist als pdf te openen en te printen.


NOMAD®: een reis van ruim 40 jaar

NOMAD® is een oerhollands merk, opgericht in 1978 door Bob Kooijmans. Het bedrijf begon met slaapzakken, maar breidde het assortiment al snel uit naar tenten, tassen, kleding en matjes. Grappig feitje: NOMAD® heeft zelfs een tijdje speciale kindermatjes gemaakt, toen de voormalige directeur Anouk Kooijmans zelf kinderen kreeg met wie ze op kampeervakanties wilde gaan.

Het merk blijft experimenteren met nieuwe producten die het reizen nog makkelijker maken. Zo is men de eerste geweest die jurken van bamboo heeft geïntroduceerd en kwamen zij met Polartec fleece jackets. Zelf zitten we ook meteen te brainstormen over nieuwe producten. Zo hopen we dat er binnenkort NOMAD® packingcubes op de markt komen en opvouwbare bakjes (deze zijn voor mij dé uitkomst als je yoghurt als ontbijt wil eten in het buitenland maar geen grote bakjes wil meesjouwen).Nomad backpack Amsterdam

Nederlands trots

Mathijn werkt al bijna 19 jaar bij NOMAD®. Hij kent de producten die hij maakt en ontwerpt, door en door, je merkt hoe veel liefde hij heeft voor zijn werk! Hij is overigens niet de enige die al zo lang hier werkt, de meeste ‘Nomaden’ werken hier al hun hele leven. Ze zijn trots op het bedrijf en de producten.

En dat is typerend voor het merk, ook de producten van NOMAD® gaan namelijk een heel leven mee. Kijk maar eens bij jou thuis óf bij je ouders rond. Ik weet zeker dat je minstens één slaapzak, tent of een paar schoenen terugvindt dat van NOMAD® is. Zo ontdekten wij dat de stevige bergschoenen van Ries, die hij al 15 jaar heeft, van NOMAD® zijn. Net zoals zijn afritsbroek, een slaapzak en kampeerkussen.Nomad backpack Amsterdam

Charlotte Plans a Trip & NOMAD®

Ons bezoek aan het kantoor van NOMAD® is onderdeel van een langdurige samenwerking die we met NOMAD® hebben. We zijn onderdeel van de NOMAD® Family geworden, wij zijn #IAMNOMAD®. Dit betekent dat we tassen van NOMAD® gebruiken, NOMAD® van feedback voorzien en soms een gave winactie hebben zoals deze. Benieuwd naar een andere bloggerkoppel dat ook onderdeel van de NOMAD® Family is? Je vindt ze hier: WeLeaf.

Onze backpacks:

Wij reizen door Afrika met de Karoo backpacks. Charlotte heeft de blauwe 60 L Slimfit Karoo Backpack, Ries de 70 L Karoo Backpack in de kleur groen. De backpacks hebben standaard een flight- en regenhoes erbij. Klik hier voor meer informatie over de verschillende backpacks die NOMAD® heeft.


Benieuwd wat er in onze backpacks zit tijdens het reizen? Hier vind je onze wereldreis paklijst!


Nomad backpack Amsterdam


Like this blog? Pin it!Backpack how to choose

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites