Vietnam route vol highlights: 2 of 3 weken backpacken en rondreizen!

De perfecte Vietnam route met de ultieme highlights van het land vind je in dit blog: een reisroute van 2 weken en een reisroute van ruim 3 weken rondreizen door Vietnam! Ook delen we een hoop tips voor Vietnam.


Vietnam route: de highlights van dit prachtige land in één rondreis

Eindelijk was het dan zo ver dat we zelf kennis gingen maken met Vietnam, een land dat al heel lang op onze bucketlist stond! Zelf reisden we per openbaar vervoer in een dikke twee weken van het zuiden Vietnam naar het noorden. We zagen een hoop van Vietnam, maar lang niet alles. Daarom hebben we in dit blog ook een fijne reisroute voor als je ruim drie weken de tijd hebt in Vietnam. 

Onder de twee reisroutes vind je een korte beschrijving van de verschillende highlights van Vietnam zo dat het kiezen wat makkelijker is.

Vietnam: Dalat

Route Vietnam: 2 weken backpacken door Vietnam

In een dikke twee weken kun je al een mooi stuk van Vietnam zien. Op onderstaande kaart zie je een weergave van de route die je door Vietnam in twee weken aflegd.

Kaart Vietnam met route 2 weken:

Ho Chi Minh – Dalat – Hoi An – Phong Nha – Hanoi – Sapa – Hanoi

vietnam travel route map-01

Hoe ziet deze route door Vietnam in twee weken eruit?

In twee weken reis je hierbij van het zuiden van Vietnam (Ho Chi Minh) naar het noorden (Hanoi). De route omdraaien kan natuurlijk ook, in Noord Vietnam is het een stuk kouder dan Zuid Vietnam. Ho Chi Minh (2 dagen) is je eerste bestemming. Het is een drukke stad, met een klein beknopt centrum voor toeristen. Twee dagen in Ho Chi Minh is genoeg, maar meer tijd is ook niet verkeer. Bezoek onder andere de Cu Chi Tunnels en het War Remenants museum. Zo leer je de heftige geschiedenis van dit land kennen. De volgende bestemming? Dalat (2 dagen), een mooi bergstadje waar het een stuk frisser is dan in Ho Chi Minh-stad. Vervoer naar Dalat kan per bus, maar wij besloten te vliegen. Geniet in Dalat van avontuurlijke activiteiten zoals Canoying.

De reisroute van Hoi an naar Hanoi:

Van Dalat vlieg je naar Hoi An (3 dagen). Het vliegveld bij Hoi An heet Da Nang, een grote stad die veel minder leuk is dan Hoi An. Vanaf Da Nang is het nog een half uur per taxi naar Hoi An te komen. Hoi An is een mooie en oude stad. Vooral de architectuur is prachtig! Maar Hoi An is ook een plek om even te relaxen én Hoi An ligt aan het strand!

Vietnam budget tip: taxi’s van Da Nang naar Hoi An, kunnen hun prijzen behoorlijk opblazen. Boek daarom een taxi online van tevoren voor slechts 5,50 euro per persoon. Klik hier voor meer informatie.

Na drie relaxte dagen ga je door per bus naar Phong Nha (2 dagen) waar je de grootste grotten ter wereld gaat bekijken. Blijf hier zeker niet langer dan twee dagen, het dorp is piepklein en buiten de grotten is er niet veel te doen. Een uurtje per vliegtuig van Phong Nha ligt Hanoi (3 dagen in totaal). Hier geniet je van de kleine straatjes vol koopwaar, de prachtige parken en het lekkere eten.

Nog tijd en zin over? Dan mag het noordelijke Sapa (2,5 dag) echt niet ontbreken in jouw Vietnam route! Vanaf Hanoi reis je per bus in 5 uur naar Sapa waar je zeker een van de prachtige hikes moet doen. Sapa is een bergachtig gebied, tegen China aan en het hiken is hier heel gaaf! Tenslotte reis je terug naar Hanoi waar je reis eindigt.

Vietnam: sapa 3


Benieuwd naar onze ervaring van Sapa? Lees dan ons blog!


Vietnam route: 3 weken backpacken door Vietnam!

Heb jij iets langer de tijd? Lucky you, dan kun je namelijk een stuk meer zien van dit prachtige land! Onderstaande route voor Vietnam is voor drie weken, maar is op een rustiger tempo in 4 weken of een maand te doen.

Kaart Vietnam: route 3 of 4 weken reizen

Hanoi – Sapa – Cat Ba/ Ha Long Bay – Ninh Binh – Phong Nha – Hue – Hoi An – Mui Ne – Dalat – Ho Chi Minh

vietnam 4 weken route 01
Backpacken door Vietnam: hoe ziet de route voor 3 weken eruit?

Dit keer begin je in Hanoi (3 dagen), en je reist nu van noord naar zuid. Andersom kan natuurlijk ook! Ook hier bezoek je Sapa (2 dagen) maar reis je na Sapa meteen door naar Cat Ba/ Ha Long Bay (3 dagen). Dit duurt wel even, je gaat per nachtbus van Sapa in 5 uur naar Hanoi, waarna je overstapt op de nachtbus en vervolgens neem je de boot naar Cat Ba, totale reistijd: 15 uur. Geen zorgen, op de cruise die je vanuit Cat Ba door Ha Long Bay gaat doen, heb je genoeg tijd om uit te rusten van deze lange reis.

Reizen van Noord Vietnam naar Zuid Vietnam!

Na een paar dagen relaxen ga je per bus door naar Ninh Binh (2 dagen). Hier geniet je van de prachtige natuur en de enorme karstbergen waar je per boot langs kan varen. Je volgende bestemming is Phong Nha (2dagen), 0p 7 uur rijden van Ninh Binh per bus. Hier bezoek je de grotten maar blijf niet te lang, het is een kleine plek. Heb je dus nog tijd over, overweeg dan eerder door te gaan richting Hoi An, maar maak in korte tussenstop in Hue. In Hoi An (3 dagen) blijf je  even wat langer om uit te rusten na de vele reisdagen.

De volgende bestemming is ook heel relaxed: je vliegt naar Mui Ne (3 dagen), een fijne kustplaats om te surfen of van de duinen af te boarden. Mui Ne is een rustige strandplaats, maar wil je witte stranden en een helderblauwe zee, dan kun je altijd overwegen dit te wisselen met een tripje naar Phu Quoc, helemaal in het zuiden van Vietnam. Vanaf Mui Ne is het maar een kleine 4 uur per bus en dan ben je in Dalat (2 dagen). De reis eindig je in Ho Chi Minh-stad (2 dagen) waarna je vertrekt uit Vietnam.

Dit is een volle planning, maar haalbaar. Reizen in Vietnam gaat makkelijk per (nacht) bus maar voor een paar euro meer heb je ook een vliegticket. Iets relaxter doen? Skip dan Phong Nha en Hue en vlieg rechtstreeks van Ninh Binh naar Hoi An of kies ervoor om Ha Long Bay te skippen en extra te genieten van de gelijkwaardige bergen in Ninh Binh.

Vietnam: hoi an charlotte


Wil je weten hoe wij Hoi An hebben ervaren en wat we allemaal voor leuke dingen daar gedaan hebben? Lees in ons blog gauw verder!


De belangrijkste highlights van Vietnam op een rijtje

Hieronder een overview van de highlighst in Vietnam. Mis jij hier een plek hier? Laat het ons even weten!

Highlights Vietnam 1: Hanoi, de hoofdstad!

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, een stad met veel geschiedenis. De Franse invloed op Vietnam is overal terug te zien in de prachtige oude gebouwen in het Oude kwartier en het Franse kwartier. Dwaal door de piepkleine straatjes waar je overal het uitbundige Vietnamese leven voelt. Doe een foodtour en proef de duizenden smaken van de Vietnamese keuken! Geniet van de rust in het park midden in de stad en pas op dat je niet omver wordt gereden door de duizenden brommers die dwarsdoor het verkeer heen knallen.
Lees hier over onze tijd in Hanoi.

Vietnam: Hanoi

Highlights Vietnam 2: Sapa, bergdorp in het Noorden

Sapa is een klein stadje in het rustige noorden. In de omgeving vind je heuvels en prachtige uitgestrekte rijstterrassen. Maak een meerdaagse trekking en overnacht bij locals, een hele leuke ervaring!

Vietnam: sapa 1

Highlights Vietnam 3: Ha Long Bay / Cat Ba: zee vol met torenhoge kalkstenen!

Ha Long Bay is een regio in het noord-westen van Vietnam. Het is een enorme baai met duizenden kalkstenen eilandjes die uit de zee omhoog reizen. Het grootste eiland is Cat Ba, waarvandaan je allerlei meerdaagse cruises kunt doen.

Klik hier voor een prachtige meerdaagse cruise door Ha Long Bay.

Highlights Vietnam 4: Ninh Binh, het meest fotogenieke landschap van Vietnam!

Ninh Binh is een kleine stad in de provincie Ninh Binh. Het is vooral de prachtige omgeving waarvoor je naar Ninh Binh gaat. Hier vind je tussen de groene valleien, net als in Ha Long Bay enorme grote karstbergen. De plaatsen Tam Coc en Trang An zijn erg mooi!

Highlights Vietnam 5: Phong Nha, de grootste grotten van Vietnam

Benieuwd naar de grootste grotten van de hele wereld? Bezoek dan zeker het plaatsje Phong Nha. Je vindt hier o.a. de Paradise Cave en de Phong Nha Cave, beiden indrukwekkende Limestone grotten. De aller-grootste grot, So’n Doong Cave, is (nog) niet voor het grote publiek geopend. Er zijn slechts enkele bezoekers per jaar die deze grot mogen bezoeken middels een meerdaagse trekking (zeer prijzig).

Wil jij ook de grotten in gaan en je vergapen aan dit prachtige natuurfenomeen? Klik hier voor meer informatie voor een dagtour door Phong Nha.
Lees hier over onze tijd in Phong Nha

Vietnam: Phong Nha

Highlights Vietnam 6: Hué, deze keizerlijke oude hoofdstad van Vietnam!

Hue is de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam, iets wat je terug ziet in alle prachtige oude gebouwen in het oude stadscentrum. Hue is relatief klein en een halve dag is genoeg om alles te bezichtigen. Gebruik dit dus als strategische rustplaats tussen Phong Nha en Hoi An.

Highlights Vietnam 7: Hoi An, een pittoreske stadje in centraal Vietnam!

Hoi An is een mooie kleine stad in centraal Vietnam. Het is een van de weinige steden die bijna volledig in de oude staat is gebleven ondanks de Vietnam oorlog. Je vindt hier dan ook eeuwenoude kleurrijke gebouwen die nog volop in gebruik zijn. Dit maakt een bezoekje aan Hoi An als een reis terug in de tijd. Hoi An ligt vlakbij zee wat het ook een prima plek maakt om wat langer uit te rusten. Je zult hier overigens niet de enige zijn, Hoi An is op en top toeristisch, niet gek met al dat moois in de stad.

Lees hier over onze tijd in Hoi An.hoi an charlotte Vietnam

Twee geweldige bezienswaardigheden vanuit Hoi An: My Son en Ba Na Hills

Ook buiten Hoi An is er van alles te zien. Een bezienswaarigheden die niet mag ontbreken op jouw Hoi An route is een dagtrip naar de My Son Sanctuary. Dit mooie gebied ligt vol tempels en andere opgravingen en is werkelijk magisch! Klik hier voor meer informatie over een mogelijke tour naar My Son.

En ook de Ba Na Hills zijn heel gaaf om te zien! Wij hebben nog steeds spijt dat we dit geskipd hebben tijdens onze reis door Vietnam. Om de Ba Na Hills is dan wel een heel pretpark aan toeristische trekpleisters gebouwd, de enorme kabelbaan en prachtige brug met handen zijn echt dingen die we heel graag bezocht hadden. Klik hier voor een handige dagexcursie vanuit Hoi An naar de Ba Na Hills.

Vietnam: hanoi my son

Highlights Vietnam 8: Nha Trang / Mui Ne: rustige stranden

Mui Ne is een rustig strandplaatsje. Het is (nog) niet ontdekt door het massale toerisme en je vindt hier dan ook nog authentieke vissendorpjes in de buurt. Je gaat hiernaartoe om tot rust te komen, of om lekker te surfen, kite of sandboarden. De keuze tussen Mui Ne en Nha Trang? Twijfel niet langer: Nha Trang wordt overspoeld door (dronken) Russen en de rust is ver te zoeken.

Highlights Vietnam 9: Dalat, het outdoor-dorp van Vietnam!

Dalat was voor ons een hele positieve verrassing. Het is een klein bergstadje, gebouwd ten tijden van de Franse overheersing als zomerverblijf voor rijke Fransen. De stad zelf is mooi om te zien met een groot meer in het midden. Daarnaast kan je hier geweldige outdoor activiteiten ondernemen, zoals bijvoorbeeld Canoying. Dalat is overigens een goede plek om te starten of eindigen met een Easy Riders motortour!
Lees hier over onze tijd in Dalat.

Vietnam:Dalat

Highlights Vietnam 10: Ho Chi Minh, het oude Saigon!

Ho Chi Minh, ook wel Saigon genoemd, is de grootste stad van Vietnam. Het is een bruisende, warme stad vol met wolkenkrabbers en barren. Avondje doorhalen? Dat is hier geen probleem, het uitgaansleven is over de top. Maar ook op het gebied van cultuur en geschiedenis is Ho Chi Minh een must visit. Breng zeker een bezoekje aan het oorlogsmuseum en doe een tour door de Cu Chi tunnels. Hier vind je een fijne tour naar de Cu Chi tunnels die je online kunt boeken.
Lees hier over onze tijd in Ho Chi Minh.

Vietnam: Ho Chi Minh

Highlights Vietnam 11: Mekong Delta, grote rivierdelta in Vietnam!

De Mekong Delta is een grote vertakking van de Mekong rivier die door Cambodja, China en Laos loopt. Mensen in deze regio leven op de rivier. Niet alleen hun huizen bevinden zich hier, maar ook de supermarkten en handel gaat over het water. De Mekong Delta is het makkelijkste te bezoeken vanaf het plaatsje My Tho, waarvandaan verschillende boottours vertrekken.

Vietnam tip: Je kunt de Mekong Delta ook vanaf Ho Chi Minh als dagtrip bezoeken. Klik hier voor meer informatie over een dergelijke trip die je online kunt boeken.

Highlights Vietnam 12: Phu Quoc, het tropische eiland van Vietnam!

Witte stranden, wuivende palmbomen en een helder blauwe zee. Iets wat je niet veel zult tegenkomen in Vietnam, behalve op dit prachtige tropische eiland. Phu Quoc is iets duurder dan de rest van Vietnam, maar naar wat ik hebben horen zeggen, is het geld het meer dan waard!


VIetnamKlik hier voor al mijn Vietnam blogs!


Like this post? Pin it!
the ultimate vietnam itinerary for two or three weeks backpacking in Vietnam including top highlights in Vietnam


Meer blogs over Vietnam

tagged in reisroute

5 Comments

 1. by Marion on 20 april 2018  12:01 Beantwoorden

  Wow! Gaaf! Alles overzichtelijk bij elkaar!

 2. by Linda | travellersoftheworld on 14 juli 2018  15:07 Beantwoorden

  Handige routes en geweldige foto's! Wat hebben jullie veel kunnen zien in een korte tijd zeg! Ik wil graag naar Vietnam tijdens onze wereldreis, dus ik heb er zeker dat aan. Ik hoop dan in 4 / 6 weken het land te kunnen zien.

  • by Charlotte van de Sande on 23 juli 2018  12:04 Beantwoorden

   Hi Linda! Ooo 4-6 weken is super, dan kun je inderdaad echt veel zien en op een relaxed tempo reizen! Geniet ervan!!

 3. by Sofie on 15 augustus 2022  09:09 Beantwoorden

  Hallo, superleuke artikels, bedankt! Mag ik weten in welke maand/periode jullie naar Vietnam zijn gegaan? Bedankt :)

  • by Charlotte van de Sande on 21 augustus 2022  09:54 Beantwoorden

   Hi Sofie!
   Dank voor het compliment en jazeker! We waren er begin december. Was voor ons een fijne periode!
   Groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites