Hanoi en Sapa in Vietnam: onze reiservaringen én tips!

In dit blog deel ik onze reiservaringen én tips voor Hanoi en Sapa in Vietnam! Inclusief handige hoteltips, onze favoriete restaurants en meer!


Onze tijd in Hanoi en Sapa in Vietnam!

Na een aantal dagen in Phong Nha, en een korte, maar onstuimige vlucht landen we ‘s avonds in Hanoi. We nemen een Uber naar de stad en rijden over de brug met de vijf bogen, die de 5 stadspoorten van Hanoi voorstellen. Ries is vandaag jarig en Charlotte heeft ervoor gezorgd dat de hotelkamer versierd is en er een taart op hem staat te wachten. Het is toch een beetje gek om op zo’n reisdag jarig te zijn dus dan is dit wel een leuke verrassing.

Ons hotel bevindt zich midden in het historische centrum, en we zijn van plan om naar een van de vele rooftopbar’s te gaan. Maar na de turbulentie van de vlucht voelen we ons alle twee niet lekker dus we kijken lekker in bed een film terwijl de taart wordt opgegeten.img_4449


Klik hier voor twee fijn routes door Vietnam: een voor twee weken en een voor drie weken backpacken!


Old Quarter: het historische centrum van Hanoi!

Het hotel waar we vannacht in sliepen was prima, maar nu gaan we naar iets veel luxers. Van Daan (de broer van Ries) en Simone hebben we een hotelupgrade gekregen, dus daar gaan we even goed gebruik van maken. We checken in bij het Oriental Suites & Spa hotel. Super luxe!

De rest van de dag relaxen we wat op de kamer, en wandelen we door Old quarter, het historisch centrum van Hanoi. Het is hier enorm druk. Overal zie je koopwaar, rijden scooters over de stoep en door de straten en hoor je geluiden om je heen. Oude dametjes bieden fruit aan, er staan tientallen tourguides die je maar altijd graag ‘ de beste en goedkoopste’  tour willen aanbieden en tussendoor loopt een man met een grote geluidsbox waar je wandelend karaoke kunt doen. We doen het rustig aan en gaan vroeg slapen, allebei voelen we ons niet helemaal lekker. Een hele milde voedselvergiftiging lijkt het te zijn.


Op naar Sapa in het noorden van Vietnam

Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt, voelen we ons al iets beter. Daarom besluiten we om vandaag naar Sapa te gaan. Sapa is een stadje in het noorden van Vietnam, vlakbij de Chinese grens. Het ligt in de bergen en is het vertrekpunt van veel trekkings. Een trekking in Sapa gaat dwars door de bergen en hierbij heb je een prachtig uitzicht op de valleien met rijstvelden. Aanvankelijk waren we niet van plan Sapa te gaan bezoeken, het is er winter en daarnaast is de rijst al geoogst dus is het er misschien iets minder mooi. Maar de weersvoorspellingen zijn goed en we hebben wel zin om lekker actief bezig te zijn. En dus pakken we de bus naar Sapa!

Een dikke 6 uur later stappen we een beetje verkreukeld de bus uit. Het is al donker in Sapa, maar tijdens de rit zagen we al hoe prachtig dit gebied is. Het stadje zelf doet een beetje aan als een skioord. Het is knus en gezellig. Na 3 weken warmte is de temperatuur wel even wennen, het is 4 graden.

We slapen in een heel fijn hotel, Heart of Sapa waar we hartelijk welkom worden geheten door de eigenaresse. De huizen in Sapa hebben geen centrale verwarming dus we springen snel onder een warme douche en kruipen dan onder de mega dikke dekbedden. Stiekem is die kou wel fijn, zo gezellig!

Vietnam: Sapa

Tweedaagse trekking in hoge bergen van Sapa, Vietnam

Vandaag starten we met een tweedaagse trekking in Sapa. Na een kopje thee en een klein kerstcadeautje dat we uit de kerstboom bij Sapa o’Chau mogen uitzoeken, vertrekken we de bergen in. We lopen vandaag 18 kilometer en we hebben er zin in.

Sapa o’Chau: de organisatie waarmee wij een hike in Sapa doen!

Na veel zoekwerk hebben we gekozen voor de organisatie Sapa o’Chau, wat letterlijk betekent ‘dank Sapa’. Er zijn honderden verschillende touroperators hier in Sapa, maar we vonden het belangrijk dat  de organisatie die we kozen goede referenties heeft en dat de gids Engels spreekt. Sapa o’Chau is misschien iets duurder dan andere organisaties, maar dat is het geld meer dan waard.

Onze gids Chu, spreekt goed Engels en vertelt van alles over de bevolking in Sapa. Sapa o’Chau heeft daarnaast ook vele social enterprise awards gewonnen. Het bedrijf zet zich in voor doet daarnaast ook heel veel voor de bevolking in Sapa. Men heeft een eigen school waar kinderen uit etnische minderheden leren lezen en schrijven en een gratis Engelse les krijgen. Daarnaast geven ze beurzen aan kinderen uit Sapa en omliggende dorpen waarvan de ouders niet kunnen betalen voor hun studie. Wij waren zeer tevreden over onze trek en kunnen de organisatie dus zeker aanraden!

Vietnam: sapa 1

Hiken in Sapa, Vietnam!

Het gebied waar we doorlopen is prachtig, golvend groene velden, omringd door bergen en dichte bossen. Chu, onze gids vertelt dat we veel geluk hebben. De dagen hiervoor heeft het constant geregend en was het heel mistig, maar vandaag is het prachtig helder en zonnig. Soms is de hik even wat lastiger door de grote hoeveelheid modder die ons zandpad geworden is. De rijst is inderdaad al geoogst, desalniettemin zijn de vele rijstterrassen prachtig om te zien. We komen langs enkele visboeren, waar we grote zalmen zien zwemmen in waterbaden.

Soms lopen we door een dorpje waarbij de kinderen vrolijk achter ons aan rennen. Er lopen varkens rond die zo de huizen binnen lopen. Ze worden op de voet gevolgd door jonge biggetjes, heel schattig. Het lijkt of men hier een stuk armer is dan in de andere delen van Vietnam die we gezien hebben. De huizen waar men in woont zijn niet meer dan vervallen schuren, en in dit koude gebied laat ook de kleding die de mensen dragen, te wensen over.Vietnam: Sapa children

Slapen in een homestay in Sapa, Vietnam

Rond een uur of drie komen we aan in het dorp waar onze homestay staat. Het is een groot betonnen huis van twee verdiepingen. Wij slapen op de tweede verdieping op prima matrassen en onder hele dikke dekens. Ook hier is nergens isolering of verwarming dus aan het eind van de dag zitten we knus bij elkaar rond een haardvuur. We mogen in onze handjes klappen met deze homestay, er is een wc en zelfs een warm water douche.

Jongens en meisjes trouwen op een jonge leeftijd hier in Vietnam vertelt een ander gids bij het kampvuur. Nog niet lang geleden werden meisjes al op hun 13e uitgehuwelijkt. Tegenwoordig trouwen steeds meer mensen uit liefde, maar dat was voorheen bijna nooit het geval. Als een man een meisje/vrouw zag met wie hij wilde trouwen, dan kidnapte hij haar. Was ze langer dan drie nachten weg, was ze gedwongen om met hem te trouwen. Haar ouders wilden haar dan niet meer terug. Onvoorstelbaar!

Vietnam: Sapa Gids Chu

De tweede dag hiken in Sapa

Om 6 uur worden we wakker van iemand die door een megafoon in het Vietnamees begin te ratelen. We snappen er niks van en als het na een tijdje opgehouden is vallen we nog even in slaap. Later vertelt onze gids dat dit een overheids radioprogramma is. Om de mensen in de dorpjes hier van informatie te voorzien komt er elke dag een auto met luidsprekers langs om het overheidsnieuws te laten horen. We hebben het idee dat het een soort verkapte propaganda is, we zitten tenslotte in een communistisch land. Als buitenlander merk je daar trouwens bijna niets van. Als we een paar dagen later spreken met een Amerikaan die in Vietnam woont, vertelt hij dat de mensen hier veel vrijheid hebben. Hij noemt de regering kapitalistisch met een communistisch sausje.

Vietnam: De homestay waar we in geslapen hebben

Mount Fansipan in Sapa, Vietnam!

Na een enorm pannenkoeken ontbijt, beginnen we aan de twee dag hiken. Nu lopen we slechts 14 kilometer, het laatste stuk worden we per auto teruggebracht. Ook vandaag is het weer prachtig en we kunnen zelfs Mount Fansipan zien. Dit is de hoogste berg in de omgeving en momenteel ligt er best wel wat sneeuw.

We lopen rustig en soms kletsen we wat met de gids. Hij vertelt dat hij eigenlijk al getrouwd had moeten zijn, hij is immers al 22. Een vriendinnetje heeft hij al, maar hij wil wachten tot zij klaar is met high school, en eigenlijk wil hij dat ze daarna gaat studeren. De meeste mensen in deze dorpjes hebben niet genoeg geld om hun kinderen te laten studeren, zo was er ook voor hem geen geld. Maar hij hoopt dat zijn vriendinnetje wel kan studeren doordat hij haar ouders kan helpen met het betalen van het collegegeld.

Terug in Sapa eindigen we de dag met heel veel chocolade, en een vullend diner.

Vietnam: sapa 2


Terug naar Hanoi met de limousine bus

Vandaag gaan we terug naar Hanoi. Dit keer niet via de slaapbus, maar met de limousine bus. Geen echte limousine natuurlijk, stel je voor over de smalle bergwegen. Het gaat om een busje waarin grote ruime stoelen staan. Er is wifi aanwezig, er zijn stopcontacten, en we krijgen zelfs een heus lunchpakketje. Het is een paar euro duurder, maar daardoor zijn we wel ruim 2 uur sneller en het is veel comfortabeler. Absoluut de moeite waard dus.

We checken in bij Avatar hotel, waar we de komende 3 nachten slapen. Goedkoop dus een kamer zonder ramen of frisse lucht, maar ach, het ontbijt is er lekker.

Thong Nhat Park in Hanoi

Nadat we onze was naar de wasserette gebracht hebben, lopen we richting Thong Nhat Park (Lenin Park) een groot park in het Franse kwartier. Ons hotel zit ook dit keer in Old Qaurter, waar het erg druk en vol is. Daarom lijkt het ons wel leuk naar een rustiger stuk van de stad te gaan om daar een korte workout te doen. De weg naar het park is prachtig. De huizen zijn (bijna) allemaal in Franse stijl gebouwd. Sommige in de Art Nouveau stijl, andere weer in Art Deco stijl. Het park waar we naartoe lopen is enorm groot.

Na een toegangsfee te betalen, die vreemd genoeg de rest van de bezoekers (geen toeristen) niet hoeft te betalen, lopen we naar binnen. Er zijn wat attracties voor kinderen, wat sportoestelen waar ouderen vrolijk op staan te hupsen, en verder is het heerlijk rustig en mooi. We doen wat oefeningen en genieten van de rust en de zon. In het midden ligt een groot meer. Als de zon langzaam ondergaat, lopen we om het meer heen en zien we een geweldige skyline aan gebouwen achter het park uittorenen.

Uiteten en een rooftopbar in Hanoi

Terug in het hotel kleden we ons om en gaan dan weer op weg naar het Franse Kwartier. We gaan een hapje eten bij The Hanoi Social Club. Dit is een leuk, bohémien restaurantje met een ongedwongen sfeer waar je lekkere salades, burgers en oosterse gerechten kunt bestellen. Het is wat duurder dan andere restaurants in Hanoi, maar het gezellig dakterras waar we zitten, de lekkere wijn en goede eten maken het meer dan goed.

Na het eten besluiten we om nog een drankje te drinken bij The Rooftop, de naam zegt het al, boven op het dak. Dit is eigenlijk nog voor Ries zijn verjaardag, en we mogen lieve Iris en Lara bedanken voor dit cadeautje (#spon toch?)! Het uitzicht is geweldig, de drankjes zijn lekker en de muziek.. tja.. Uhm die laat wat te wensen over haha. Er is een bedrijfsfeestje binnen bezig, inclusief Karaoke set. Dus onze achtergrond muziek bestaat uit lekker foute nummers en heerlijk vals gezang.

Tussen al het reizen door even lekker chillen en niks doen!

Het is vandaag vrijdag, maar wij maken er een zondag van. We slapen lekker uit, even bijslapen. We hadden vandaag een groepsdagtour kunnen doen naar Ninh Binh, een prachtig natuurgebied 2 uur van Hanoi vandaan. Na lang twijfelen hebben we gister besloten dit toch niet te doen. Even een dag niet in een bus en met een vol dagprogramma is ook lekker. Dus doen we het rustig aan. We ontbijten laat, lezen wat in bed. Daarna halen we de was op, perfect gewassen en gestreken en dat voor maar 4 euro. En daarna lopen we richting het park van gister. Dit keer via een ander gedeelte van het Franse Kwartier, Hier staan wat luxere winkels.

De rest van de dag bestaat uit koffietjes drinken bij Vietnamese koffiebarretjes, sporten en in het park in slaap vallen in de zon. Een perfecte, luie ‘zondag’.

Onze laatste dag alweer in Hanoi en Vietnam!

Onze laatste dag in Vietnam is aangebroken. En deze gaan we nog even ten volle benutten. We beginnen de dag met een free walkingtour bij bedrijf Hanoi Free Walking Tours. Twee lieve Vietnamese meiden lopen drie uur lang met ons door het Oude en Franse Kwartier waarbij de gekke en leuke feitjes vertellen. We lopen langs de Opera van Hanoi,  wat gebouwd is als replica van de Parijse Opera Garnier. Bij het Metropole hotel gaan we even naar binnen. Het is het allereerste vijf-sterren hotel van Hanoi en er hebben vele beroemdheden geslapen.

Daarna bezoeken we een tempel en daarna een huis dat nog helemaal in oude staat is. Op de slaapkamer verbazen we ons erover dat het bed geen matras bevat, enkel twee rieten kussens. De gidsen vertellen dat men vroeger in Vietnam niet op matrassen sliep maar op enkel op het houten frame. Dit gebeurt nu nog steeds wel eens, en schijnt helemaal niet zo slecht voor je lichaam te zijn. Nou, ik moet er niet aan denken.

Vietnam: De Hanoi OperaEen foodtour door Hanoi

Onze lunch is vanmiddag heel licht, we gaan namelijk vanavond een foodtour doen, met maar liefst 29 gerechtjes. Rond half 5 ontmoeten we onze gids Brian. Het is een drukke Amerikaan die al ruim 7 jaar in Vietnam woont. Na een korte geschiedenisles, waarbij we twee totaal verschillende maar heerlijke Banh Mi’s krijgen, neemt hij ons mee naar de kruidenmarkt. Het is een drukte van jewelste, zo vlak voor sluitingstijd, maar Brian weet ons snel nog wat verschillende kruidsoorten te laten ruiken én proeven.

We lopen verder door de kleine drukke straatjes van Hanoi en stoppen om de paar minuten wanneer Brian ons iets vertelt over de voedselambachten om ons heen. 36 straten, hebben een naam referrerend aan het eten of handelswaar die hier al eeuwenlang verhandeld wordt. Zo is er een straat van de kip, van de eigerechten, de koffie en ook een straat van de snoepjes.

Vietnam: foodtour1

Foodtour Hanoi: Meer dan genoeg te etten, en vooral lekker eten!

Het eten is geweldig. De porties zijn precies goed, niet te groot zodat we nog genoeg ruimte hebben. Brian heeft goed zijn best gedaan om rekening te houden met onze dietwensen (ik eet geen vlees, en Ries geen schaal en schelpdieren). Soms zitten we in een echt restaurant, dan weer op piepkleine stoeltjes omringd door locals op straat. We kronkelen door het oude centrum, en overal waar we komen wordt Brian hartelijk begroet en verwelkomd door de restauranteigenaren.

Wanneer we over een stuk spoorlijn lopen, wat als voetpad wordt gebruikt en waaromheen allemaal piepkleine huisjes staan worden we gewaarschuwd door een lief oud dametje. Over 2 minuten komt de trein. En inderdaad, Brian seint ons even later dat we tegen de muur aangedrukt moeten gaan staan, er komt een grote locomotief langs. Geweldig dit.

29 Gerechten zijn er veel te veel om te beschrijven, maar hierbij een kleine selectie: Artisjok thee, gedroogd fruit, varkensworst in bakenblad, stickie Rice met uitjes en bonen, noodles met gefrituurde uitjes en gouden dumpling. Na 4 uur smikkelen sluiten we de dag af op het dakteras van Café Pho Co. Hier hebben we een geweldig uitzicht op de het beroemde Ho Hoan Kiem meer. Rondom het meer is het een drukte van jewelste, de laatste kerstinkopen worden gedaan en overal zijn optredens. Maar hierboven terwijl we genieten van de laatste desserts is het heerlijk rustig.

Eikoffie in Hanoi!

Het allerlaatste gerechtje is echt heel apart. We zijn behoorlijke koffielovers en hadden hier al over gehoord maar het nog niet aangedurfd om te bestellen. We drinken ei-koffie, een specialiteit van dit restaurant. Het schijnt ten tijde van de Vietnam Oorlog uitgevonden te zijn door een baristo van het Metropole hotel. Er was een schaarste aan melk, maar de welgestelde gasten verwachten nog steeds cappuccino’s en macchiato’s. Daarop bedacht de slimmer baristo om met eieren een nieuw soort koffie te maken. Het werd een grote hit, en dat is niet zo gek ook, het smaakt naar tiramisu en is romig. Deze foodtour was een geweldige afsluiting van onze tijd hier in Vietnam.


Tips voor Hanoi! Waar te slapen, waar te eten en wat te doen!

Hierbij een klein overzicht aan restaurants, hotels en activiteiten die we in Hanoi kunnen aanraden!

Ons favoriete hotel in Hanoi: Oriental Suites & Spa hotel

Gelegen midden in het drukke oude centrum van Hanoi bevindt zich deze oase van rust. Het is wat prijzig in vergelijking met de rest van Vietnam, wij kregen een overnachting cadeau van familie. Maar die nacht was zo fijn, en het ontbijt de volgende ochtend was ook top! Vanaf €50 per nacht (2pers)

Onze favoriete restaurants in Hanoi

Cong Caphe

Cong Caphe is de Starbucks van Vietnam, met een licht communistisch tintje. Alleen al leuk vanwege het interieur!

Chops 

Chops is een leuk burrito restaurant. Eigenlijk schandalig om hier tussen te zetten, maar soms heb je gewoon zin in Amerikaans eten, en wauw, wat waren de burrito’s hier goed!

The Hanoi Social Club 

The Hanoi Socail Club is een leuk, bohémien restaurantje met een ongedwongen sfeer waar je lekkere salades, burgers en oosterse gerechten kunt bestellen. Het heeft een fijn dakterras waar je goede cocktails kunt drinken!

Wat te doen in Hanoi!

Een guided foodtour

Wij deden zoals je hierboven al kan lezen een leuke foodtour bij A Taste of Hanoi en zijn hier enorm over te spreken! Gids Brian neemt je in 4 uur mee door de hele stad en je proeft bijna 30 verschillende gerechten. De meest vreemde en heerlijke dingen krijg je te eten, en er wordt rekening met elk dieet gehouden. Van plan om een foodtour te doen, plan deze zo vroeg mogelijk in je reis in, dan geniet je de rest van je reis ook nog van de heerlijke Vietnamese keuken! Vanaf $40 per persoon.Food Vietnam food tour Hanoi

Maak een wandeling door het Franse Kwartier

Het oude centrum is mooi, maar ben je opzoek naar wat meer rust, maak dan een wandeling door het Franse Kwartier. Het staat hier vol met prachtige Frans aandoende gebouwen en soms waan je je meer in Parijs dan in Hanoi. Breng meteen ook een bezoekje aan het Thong Nhat Park (Lenin Park), een groot uitgestrekt park met nauwelijks toeristen.

Bezoek het Metropole hotel

Breng een bezoek aan het Metropole hotel, het allereerste vijf sterren hotel van Hanoi. Overal hangen foto’s van beroemdheden die hier geslapen hebben.


VIetnamKlik hier voor al mijn Vietnam blogs!


Meer blogs over Vietnam

tagged in diary, reisgids

6 Comments

 1. by Ank on 31 december 2017  18:05 Beantwoorden

  Super om weer te lezen! Vandaag oud jaars dag, ben benieuwd om straks te lezen hoe jullie dit gevierd hebben. Happy New Year alvast lieverds ✨????????????

 2. by Aniek on 6 januari 2018  12:43 Beantwoorden

  Leuk om weer te lezen! Prachtige foto's van jullie wandeltochten! Groetjes, Aniek

 3. by Sylvie van Nieuwerburgh on 16 juli 2018  20:50 Beantwoorden

  Prachtige foto's van de bergen. Sa pa heb ik helaas niet gedaan. Wel in Hanoi geweest en hele goeie herinneringen aan de vriendelijkheid en diversiteit van het land.

 4. by Janet | thatonetime on 16 juli 2018  21:45 Beantwoorden

  Ik ben nog nooit in Vietnam geweest maar ik hoor alleen maar positieve verhalen. Sa pa lijkt me prachtig! Mooie foto's!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites