Diary: Hoi An & Phong Nha – Vietnam

Last Updated on by Charlotte van de Sande

Het regent pijpenstelen en het is koud. Welkom in centraal Vietnam waar we midden in het regenseizoen zitten. Maar hé, we mogen zeker niet klagen, dit is de eerste dag dat we echt alleen maar regen hebben en in Hanoi hebben we zelfs 2 volle dagen zon gehad. We zitten momenteel te wachten op onze taxi naar het vliegveld, zodadelijk vliegen we naar Hanoi. Maar nu eerst terug naar Hoi An.. Daar wachtte per slot van rekening nog een verrassing voor Ries.


Ries verrassen in Hoi An

Na een kort vluchtje komen we aan in Hoi An. We zitten de komende 3 dagen in een super luxe hotel, Emerald Waters Hotel en Spa. Via Booking.com hebben we een hele mooie aanbieding gekregen die we zeker niet kunnen weigeren. We lopen onze kamer binnen en beginnen te juichen. Een enorm groot bed, heerlijke badkamer en we zitten vlakbij het prachtige zwembad. We beginnen onze backpacks uit te pakken als er ineens op de deur geklopt wordt. Ries doet de deur open, en daar staan Axel en Gokce, hele goede vrienden. Ries wist dat ze zich ook in Vietnam bevonden, maar was in de veronderstelling dat het niet ging lukken om elkaar te ontmoeten. Dit bezoek komt voor hem dus als een verrassing.

Met fietsen van ons hotel rijden we met z’n vieren de stad in, lekker even lunchen en bijkletsen bij het leuke restaurant Morning Glory. Hoi An is een oud handelsstadje waarvan het oude centrum nog bijna helemaal intact is. Veel huizen in het centrum dateren uit de 19e eeuw. Het zijn mooie gekleurde huizen waarbij het inderdaad lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Overdag is het al een leuk stadje, maar ‘ s avonds is het helemaal gezellig. Dan gaan overal felgekleurde lampionnetjes aan en kan je op elke hoek van de straat wel wat lekkers kopen.

Vietnam: Charlotte in Hanoi bij Faifo café

We struinen wat rond door de stad. Hoi An staat ook bekend om de vele kleermakers. Voor een appel en een ei kun je hier een mooi maatpak of nieuwe avondjurk laten maken. Axel gaat bijna overstag, maar besluit dan toch om nog even te wachten. Na nog wat rond te hebben gelopen over de markt waar we belaagd worden door verkopers die telkens blijven roepen ‘You buy, you buy’ bij alles wat we zien, is het wel weer tijd voor een koffie. We gaan op de dakterras van Faifo Café, een lief koffietentje, zitten en zien hoe de zon ondergaat en de stad verlicht wordt met lampionnetjes.

Sporten op vakantie?! Wie doet dat nou!

Terug in het hotel doen Ries en ik een korte workout. Het hotel heeft een kleine gym en dat is top, even lekker met echt goede materialen sporten!

Na het sporten gaan we gezellig een hapje eten. Dit keer bij het restaurant Nu Eatery dat in een van de vele kleine straatjes van het oude centrum ligt. Het is heerlijk! Echt een aanrader! Mocht je hier naar toe gaan, houd dan nog wat ruimte over voor een taartje.

Vietnam: Gezellig eten bij Nu Eatery.


Twee gave reisroutes door Vietnam! Lees hier meer over backpacken door Vietnam!


Opweg naar het My Son tempelcomplex!

Na een uitgebreid ontbijt en een workout is het tijd om de omgeving rondom Hoi An te verkennen. Een kleine 30 km verder ligt My Son, een groot tempelcomplex dat vaak wordt vergeleken met Angkor Wat. Per scooter rijden we hier in een dik uur naar toe. Het is een uitgestrekt gebied, op verschillende plekken staan grote en kleinere ruïnes van tempels. Ook vind je veel bomkraters, het gebied is flink gebombardeerd tijdens de Vietnamoorlog.

Het is een leuk uitstapje, maar om dit het Angkor Wat van Vietnam te noemen vind ik wat ver gaan. Ga hier naartoe als je echt de tijd hebt, maar heb je maar enkele dagen in Hoi An sla het dan over.

Vietnam: hanoi my son

 

Een tour de soleil met Axel als kaartlezer!

Na een kleine omweg, zo noemde Axel het ( in werkelijkheid reden we een uur langer dan de bedoeling was), komen we aan bij het strand. Hoi An ligt slechts een kilometer of 5 van het strand vandaan en dit is in de zomer heerlijk. Wij zitten in december in Hoi An, dan is het regenseizoen en een stuk kouder. Voor Nederlandse begrippen valt dat alsnog mee, het is vandaag 22 graden en bewolkt. Maar op het strand waait het hard. Dus na een drankje bij strandtent The Deckhouse An Bang (hoge prijzen en dronken Britten, op zich wel grappig) rijden we terug naar Hoi An.

Axel en Gokce hebben een leuke verrassing voor ons in petto. Ze weten hoezeer we van massages houden en hebben een super luxe massage voor ons geboekt. Ruim een uur lang liggen we te genieten en worden we verwend door de professionele masseuses van Palmarosa Spa. Dat is nog eens wat anders dan de twee euro massages die we tot nu toe hebben gehad.

Restaurant Morning Glory beviel zo goed dat we hier nogmaals gaan eten en hiermee sluiten we onze tweede dag in Hoi An af.

Vietnam:Bedrijvigheid op de Thu Bon rivier.


Op zoek naar leuke restaurants en leuke plekjes om een drankje te doen? Lees deze reisgids over Vietnam!


Kleermakers bezoek in Hoi An: Doen of niet?

Vandaag reizen Axel en Gokce verder naar Zuid Vietnam dus na het ontbijt nemen we afscheid. Super leuk om even tijd door te brengen met vrienden uit Nederland, dan voelt het reizen even extra als vakantie.

We hebben echt veel geluk met het weer. De voorgaande weken heeft het alleen maar geregend in Hoi An, maar wij hebben vandaag een strak blauwe lucht, en het is 27 graden. Genietend brengen we daarom wat uurtjes door aan het zwembad.

Hoe kies je een kleermaker in Vietnam? Help alle winkels lijken op elkaar!

Aan het begin van de middag pakken we fietsen en rijden we naar het centrum. Ik wil graag een simpel wit overhemd op maat laten maken dus rijden we naar enkele kleermakers. De eerste is BeBe. Dit is een kleermaker uit het hogere segment. Jammer genoeg betekent dit geen betere klantenservice dus na 10 minuten lopen we de zaak uit. Geen zin om behandeld te worden als een wandelende portemonnee. Bij de volgende zaak is het helaas exact hetzelfde. Maar, drie keer is scheepsrecht en inderdaad bij de winkel Kimmy zijn de dames die ons helpen wel aardig. Ze denken mee en leven zich in. Na een korte onderhandeling komen we tot een overeenkomst en kies ik de stof uit, kraakhelder katoen! Mijn maten worden opgemeten en we maken een afspraak voor diezelfde avond. Dan is de eerste versie van het overhemd af en kunnen we bespreken welke aanpassingen ik nog wil laten maken.

Vietnam: Ook een aanrader, de koffie en chocolade bij de Coffee Craftshop!

Tevreden fietsen we door naar de bekende zaak Banh Mi Phuong. Hier verkopen ze de lekkerste Banh Mi van heel Hoi An. Doordat Vietnam in het verleden een kolonie van Frankrijk was, zijn er nog veel Franse invloeden in het dagelijks leven. Banh Mi is hier een voorbeeld van. Het is een gerecht dat veelal in de ochtend of als lunch wordt gegeten en bestaat uit een knapperig baguette belegd met groente, ei en/of vlees. Vervolgens nog wat chilisaus et voilà, de perfect mix tussen Westers en Oosters eten!


Wat eten we in Vietnam?

Over eten gesproken (speciaal voor jou LJ), dat is hier in Vietnam echt belachelijk lekker. Als ontbijt serveren de meeste hotels á la carte verschillende varianten op Banh Mi en/of Vietnamese pannenkoeken. Deze laatsten lijken sprekend op Nederlandse pannenkoeken, groot, dun en belegd met suiker of honing. Daarnaast eten we hier als lunch vaak fresh springrolls, ongefrituurde loempia’s met groente en noedels erin. Love it or hate is, maar het kruid dat letterlijk in elk gerecht gebruikt wordt hier in Vietnam is koriander. Ik ben een grote liefhebber, er kan niet genoeg koriander in mijn eten zitten, en Ries begint het langzaam te leren eten. Andere populaire gerechten hier in Vietnam zijn Pho (lekkere noedelsoep met taugé en veel koriander), gefrituurde sesamballen of bapao en tenslotte een favoriet van Ries, de Vietnamese Pizza. Deze laatste hebben we tijdens onze kookworkshop in Dalat ook gemaakt. De pizza bestaat uit een groot vel rijstpapier waarop een ei, fijngehakte koriander en soms wat vlees, wordt uitgesmeerd. Vervolgens wordt het op een rooster boven het vuur verwarmd en uiteindelijk wordt er mayonaise, chilisaus en gestampte pinda’s overheen gesprenkeld. Echt heerlijk!

Aan het eind van de dag wandelen we nog wat door het centrum, we drinken een koffie op het dakterras van restaurant Chef, kopen wat kleine souveniertjes en eten wat kleine hapjes op de night market, waarna we de fitting van mijn overhemd hebben. Het zit goed, maar mag iets meer getailleerd. Morgenochtend de laatste fitting.

Vietnam: hoi an charlotte


Benieuwd wat wij van Ho Chi Minh vonden? Lees hier onze ervaringen!


Op naar de regen in Phong Nha en de koude grotten!

We hebben heerlijk geslapen, het bed in onze hotel kamer is zo groot en zacht, dit gaan we echt missen straks. Na een top ontbijt genieten we nogmaals een uurtje van de zon. Vanmiddag gaan we met de bus naar Phong Nha, waar de weersvoorspellingen niet al te best zijn, dus het is wel lekker om nu nog even te genieten van de zon. We spenderen een uurtje in de gym en gaan vervolgens de stad in voor de laatste fitting. Het overhemd is af en ik ben heel tevreden, jammer dat we vandaag vertrekken, anders had ik ook nog enkele zijden bloesjes laten maken. We halen wat Banh Mi voor onderweg en stappen vervolgens de bus in.

De bussen hier zijn een hele beleving. We hebben twee plaatsen in een slaapbus en van te voren hadden we geen idee wat we hiervan moesten verwachten. Als we instappen zien we drie smalle rijen met stapelbedden. Jazeker, er staan geen echte stoelen in deze bus maar een soort smalle bedden die niet helemaal rechtop kunnen, maar ook niet helemaal plat. Net niet dus, achjaa. Ries en ik zijn alletwee best lang, en we merken meteen dat deze bussen voor de kleine Aziaten gemaakt is. Als we rechtzitten, raken we met ons hoofd het dak, als we liggen, hangen onze voeten over de reling. We kunnen erom lachen en gelukkig is deze rit maar 7 uur lang. Zodra we vertrokken zijn, steekt de chauffeur een sigaret op. Dit is de eerste van velen tijdens deze reis, heel apart.

Vietnam: Hanoi

Bed bugs en weinig slaap! Een mood-killer!

We rijden een heel stuk langs de kust en op sommige plekken zien we golven van wel vier meter hoog. Langzaam zien we het landschap veranderen, op sommige plekken staan de palmbomen naast de dennenbomen op het strand. Naarmate we verder landinwaarts reizen zien we meer glooiing en zelfs echte bergen in de verte. Twee films en een hele blog verder komen we aan in Phong Nha. Het is al donker maar ons hotel, Golden Plus, is aan de overkant van het busstation dus dat is lekker makkelijk. De kamer ziet er prima uit en Ries begint met uitpakken. Ik doe ondertussen even een bedbugs controle, vaste prik, nog nooit iets gevonden. Maar dan ineens zie ik ze, piepkleine bewegende rode beestjes. Shit, bedbugs. Ries pakt snel de spullen in zodat ze niet besmet kunnen worden en ik vraag om een nieuwe kamer. Deze inspecteer ik meteen en jahoor.. weer bedbugs. Er wordt ons nog een nieuwe kamer aangeboden, maar we besluiten te vertrekken, hier gaan we niet meer lekker slapen.

We vinden een ander hotel waar gelukkig geen bedbugs zijn. Na een snelle douche kruipen we in bed. Helaas blijkt het matras omhuld te zijn door plastic, dus bij elke beweging kraakt alles. Daarnaast gruwelen we nog steeds van het idee van bedbugs dus lekker slapen doen we niet meer… Achja, we kunnen er ook wel heel erg om lachen en deze nacht komt samen met het Japanse Lovehotel in de top 5 raarste nachten van deze reis.

De grotten van Phong Nha: Niet echt mijn ding . .

Na een kort nachtje staan we vroeg op. We zijn naar Phong Nha gekomen om hier het Nationale park te bezoeken waarin zich onder andere wereldberoemde grotten bevinden. Zo bevindt zich in het park, de grootste grot ter wereld. Helaas kunnen we deze niet bezoeken, slechts 300 mensen per jaar mogen hier naar binnen en de wachtlijst is enkele jaren lang. We kunnen we naar de een na grootste grot, de Paradise cave, en dat gaan we vandaag doen! We rijden met een scooter het park in en wow wat een schoonheid. Alles is groen met daarachter zwarte rotsen. Doordat het een beetje miezert, lijkt de groene begroeiing bijna de rotsen af te druipen. De nieuwste King Kong film is hier opgenomen en dat herken je. We verwachten elk moment een enorme aap te zien die de bocht om komt stampen.

Vietnam: Het uitzicht in de Botanische tuin op de vallei van boven aan de waterval.

Een zware klim naar de waterval en de ingang van de grot

De eerste stop is de Botanische tuin. Deze tuin heeft overigens niets weg van een botanische tuin, het is eerder een groot stuk jungle in het natuurpark zelf. Er zijn drie soorten hikes die we kunnen doen en we besluiten de grote van 4 km te lopen. De eerste 3 km zijn niet zo boeiend, vooral klauteren en klimmen en het enige wat je ziet zijn veel spinnenwebben. Maar dan ineens staan we onderaan een enorme waterval. De hike gaat verder langs de waterval omhoog. Maar dat is wel een flinke uitdaging. Alles is glibberig en op sommige stukken is de enige manier omhoog door je aan een touw omhoog te trekken. Maar wat is het mooi, en wat is dit een vette uitdaging. Eenmaal boven staan we uit te hijgen, goede workout. Tot dusverre zijn we zijn nog niemand anders tegengekomen maar bovenaan de waterval komen we een gids met een bezoeker tegen. Hij kijkt ons verbaasd aan, zijn jullie zonder gids naar boven gekomen, hebben jullie dit zelf gedaan? Jazeker, en daar zijn we best wel heel trots op!

Vietnam: Op de helft van de waterval!

Een bezoek brengen aan Paradise Cave!

We rijden door richting de Paradise cave. Om bij de ingang te komen lopen we een 20 minuten door een soort jungle, tenslotte moeten we nog 10 minuten trappen oplopen en dan kunnen we de grot binnengaan. Dit is echt wel heel vet, zo groot en overweldigend. Op sommige plekken is de grot ruim 100 meter hoog en overal zien we metershoge stalagmieten en stalactieten. De rotswanden en de plafonds hebben verschillende kleuren en binnen in de grot lijkt een hele nieuwe wereld te zijn ontstaan. Soms loop je langs een soort rivier, dan weer langs een meer. We zien zelfs een strand in de grot. Voor een dagbezoek kun je slechts de eerste kilometer van de grot zien. Ga je voor een twee-daagse trekking met gids dan zul je een stuk verder gaan, tot ongeveer 6 kilometer. De Paradise cave is in totaal 31 kilometer lang en pas in 2005 ontdekt.


Overweeg je te gaan hiken in Sa Pa? Lees onze ervaring over deze heerlijke trekking hier!


Bij de uitgang zijn wat restaurantjes waar we een hapje eten en dan rijden we langs de andere helft van het nationale park, terug naar het dorp. Na de slechte nacht die we achter de rug hebben, besluiten we van hotel te wisselen. Even geen backpackers budget hostel maar gewoon een luxe hotel om de afgelopen nacht te vergeten. We ploffen op ons nieuwe bed. Top, geen plastic matras en geen bed bugs! ’s Avonds eten we een hapje bij Capture, de enige westerse tent in het stadje. We gaan voor pizza en falafel, heerlijk!

Ries is jarig in Phong Nha! Hoe leuk!

Happy birthday to you! Het is de verjaardag van Ries, 29 is hij geworden. En om dit te vieren gaan we vandaag een boottocht naar de Phong Nha Cave maken. Dit heeft hij samen met de daaropvolgende lunch van mijn ouders cadeau gekregen. Helaas regent het pijpenstelen, dus als we bij het ticketoffice aankomen krijgen we te horen dat als we met de boot willen gaan, we een hele boot af moeten huren omdat er verder niemand is die de tocht wil maken. Eigenlijk een beetje gek want de boot is overdekt en in de grotten zit je helemaal beschut voor de regen. Maar goed, blijkbaar zijn we de enige die zo denken. Dus stappen we in onze privé boot en varen we de mooie rivier af. Eenmaal in de grot aangekomen kijken we onze ogen uit. Dit ziet er weer totaal anders uit als de grot van gister. Het lijkt een beetje om de Fata Morgana in de Efteling, maar dan vele malen beter. Ook hier is het heel hoog, maar hier zitten aan het plafond enorme stalactieten, zo groot als een flink grachtenpand in Amsterdam. Het zal maar naar beneden vallen joh!

Vietnam: Paradise Cave

Opeens weet je het: je bent doodsbang voor vleermuizen! Aahh!

Na een half uur meren we aan bij een strand. De tocht gaat verder lopend. Het voelt echt alsof je een strand met duinen doorloopt, en even verderop ga je een soort heuvelachtig landschap in. Zo gek, dat dit zich gewoon allemaal onder de grond bevindt.

Terug in het dorp pakken we onze spullen en checken we uit. We gaan lekker zitten lunchen bij Capture, hetzelfde tentje als gister. En nu, twee uur later zitten we hier nog steeds. Nog even en dan vliegen we naar Hanoi. We hebben dan nog ruim een week voor Noord Vietnam, maar nog geen idee wat we gaan doen. Tot in de volgende blog, dan weten we vast al meer over Noord Vietnam!

Vietnam: phong nha rotsen


Meer blogs over Vietnam

tagged in diary, hoi an

4 Comments

 1. by Hans Thijssen on 24 december 2017  13:33 Beantwoorden

  hartstikke mooie reis en ik voel door de tekst heen hoe jullie genieten. Blijf dat ook zeker doen en sta iedere dag even stil bij het voorrecht dat jullie hebben om dit mee te mogen maken.
  Zalige Körsemus. Oeme Hans

 2. by Bertie Wassen on 24 december 2017  20:10 Beantwoorden

  Alweer een prachtig verhaal.
  Wij willen jullie ook een hele fijne Kerst wensen .
  Ben weer benieuwd wat er nog komt over Vietnam .

 3. by Ruben on 27 december 2017  08:16 Beantwoorden

  Oei die bussen met die stapelbedden...... zéér slechte herinneringen.....
  Maar goed, als je dan weer in zo’n ondergronds paradijs staat weet je waarvoor je het allemaal doet;)

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites