Ho Chi Minh en Dalat in Vietnam: onze reiservaringen en tips!

In dit blog deel ik onze reiservaringen én tips voor Ho Chi Minh en Dalat in Vietnam! Inclusief handige hoteltips, onze favoriete restaurants en meer!


Onze tijd in Ho Chi Minh en Dalat!

‘Hello hello welkome to Vietnam, where you from!’ De taxi-chauffeur die ons naar ons hotel brengt begroet ons vrolijk. Hij vindt vooral Ries erg interessant: ‘You are so beautiful, you are actor?’. We rijden langzaam door het centrum van de stad, er is ontzettend veel verkeer, vooral duizenden brommers en scooters die als halve suïcidale door het verkeer heen schieten. De eerste indruk die we van de stad krijgen is heel positief, het oogt schoon, we zien veel parken en overal waar je kijkt zijn leuke winkeltjes en restaurants.

Een bezoek aan het oude Saigon!

Om eerlijk te zijn keken we niet enorm uit naar Vietnam. We wisten te weinig van het land en hadden wat negatieve verhalen gehoord over hoe men je als toerist vaak probeert te belazeren. Ho Chi Minh (ook nog vaak Saigon genoemd) werd beschreven als ‘juist another Asian city’ dat wil zeggen; groot, vuil en één grote chaos. Dat laatste klopt wel, maar verder vinden we het echt een leuke en sfeervolle stad. Er staan veel mooie gebouwen, geïnspireerd op de Franse stijl. Daarnaast zie je veel kleur en vind je op elke hoek van de straat koffietentjes met heerlijke Vietnamese koffie. Oo en wat is het eten in Vietnam lekker! Alles is vers, veel groente en met zo veel smaak!

Na een snelle lunch besluiten we het War Remnants Museum te bezoeken. Vietnam is getekend door een 19-jarige oorlog. Deze oorlog, bij ons bekend als de Vietnamoorlog, heeft miljoenen slachtoffers gemaakt, zowel onder Vietnamezen als onder Amerikanen. Het museum geeft een gedetailleerd (en gekleurd) beeld van de oorlog, en de gevolgen ervan. Met foto’s en stukken tekst wordt de oorlog beschreven vanaf het eerste begin, de Indochinese oorlog met Frankrijk, tot de huidige staat. Nog steeds worden namelijk kinderen geboren met ernstige afwijkingen door het Agent Orange, een chemisch wapen wat gebruikt werd om stukken natuur te ontbladeren. Ook zijn de miljoenen bommen die op het land geworpen zijn, nog lang niet allemaal ontmanteld.

Vietnam: De eerste van velen: Vietnamese Koffie


Klik hier voor twee fijne routes door Vietnam: een voor twee weken en een voor drie weken backpacken!


Vietnamese koffie proberen!

Beduusd lopen we na een paar uur het warme Ho Chi Minh weer in. Heel gek, deze oorlog is pas 40 jaar geleden beëindigd, maar toch is deze stad al zo extreem ontwikkeld. Je kunt je niet voorstellen dat dit land nog maar kort geleden zo verdeeld was en vol verdriet. Om even tot rust te komen, drinken we een kopje koffie bij de veel te dure koffiezaak Trung Nguyen Legend. Deze design koffiezaak bezit vele vestigingen in Ho Chi Minh en is een must als je naar Ho Chi Minh komt. We drinken hier ons eerste kopje Vietnamese koffie, heerlijk!

Na nog ergens dumplings te hebben gegeten gaan we optijd slapen. We waren vanochtend om 04.00 uur op en we zijn dan ook echt kapot moe.

Een bezoek brengen aan de Cu Chi Tunnels en het ‘verhaal’ achter deze tunnels

Na het War Remnants Museum is het vandaag tijd om de Cu Chi tunnels te bezoeken. Deze tunnels werden tijdens de Vietnam oorlog gebruikt door verzetsstrijders. De tunnels werden gebruikt om in te leven als er bombardementen waren, maar ook als manier om effectief terug te vechten tegen de Amerikanen of het Zuid-Vietnamese leger. Op meerdere plekken in Vietnam werden dit soort tunnels gegraven en sommigen zijn tientallen kilometers lang.

Door de luchtgaten, de keukens en de ziekenhuizen die onder de grond aanwezig waren, kon men langer dan 7 dagen ondergronds blijven zonder ook maar een keer boven te komen.

Vietnam: chu chu tunnels

Van tevoren kunnen we ons geen voorstelling maken van hoe moeilijk het leven voor deze mensen moet zijn geweest. En ook nadat we zelf door de tunnels hebben gekropen (lopen is zeker niet mogelijk) en uitleg over hun vechttechniek hebben gekregen, kunnen we alleen maar vol ongeloof zijn over hoe zwaar het leven van deze mensen is geweest. Sommige tunnels zijn ruim 10 meter diep en zitten vol met valstrikken, bijvoorbeeld messen die van verschillende kanten je lichaam in steken als je over een verborgen val loopt.

Wil jij ook een dergelijke tour naar de Cu Chi Tunnels maken? Hier vind je een fijne tour naar de Cu Chi tunnels die je online kunt boeken.


Drankjes op een rooftopbar in Ho Chi Minh

Terug in ons hotel relaxen we even, boeken een vlucht voor de volgende dag naar Dalat en kleden ons om. We zijn slechts twee dagen in deze mooie stad en hebben zeker niet de tijd om alles te zien, maar vanavond gaan we genieten van een hoogtepunt van de stad. Letterlijk, we gaan drankjes doen boven in een van de vele skyscrapers die deze stad rijk is. We zitten in de Above bar van het Liberty Central Saigon hotel, waar we niet alleen uitzicht hebben op de hoogste toren van Ho Chi Minh, maar ook van het zwembad kunnen genieten. De Bitexco Tower is trouwens een aanrader op zonnige en heldere dagen. Voor ongeveer 15 Euro kan je naar het hoogste punt om met een geweldig uitzicht een koffie te drinken.

Terwijl we zo van het uitzicht genieten hebben we het erover hoe geweldig het is om deze reis te maken. De afgelopen 5 weken zijn voorbij gevlogen en we genieten elke dag ten volle. Een enkele keer heb ik wat heimwee en ja, soms slaap je in een raar hotel of heb je een dag regen, maar verder zijn deze 5 weken echt een droom geweest. De tijd gaat snel voorbij, soms veel te snel. Maar we hebben gelukkig nog 11 weken waarvan we onwijs gaan genieten!

Vietnam: Rooftop bar Above.


Tips voor Ho Chi Minh in Vietnam

Hieronder enkele handige tips voor Ho Chi Minh in Vietnam, met onder andere leuke hotels, restaurants en activiteiten!

Waar slaap je in Ho Chi Minh stad?

Blue River Hotel €
Simpel maar fijn hotel met een heerlijk ontbijt. Ligt zeer centraal. Vanaf €25 per nacht (2pers).

Twee must do activiteiten en bezienswaardigheden in Ho Chi Minh stad:

1. Cu Chi Tunnels

De bekende Cu Chi tunnels liggen anderhalf uur buiten Ho Chi Minh stad. Deze toeristische trekpleister schetst een zeer realistisch beeld van hoe verzetstrijders ten tijde van de Vietnamoorlog in ondergrondse tunnels leefden. Hier vind je een fijne tour naar de Cu Chi tunnels die je online kunt boeken.

2. War Remnants Museum

Midden in het centrum van Ho Chi Minh stad ligt het War Remnants Museum. Dit museum is een must visit wanneer je naar Vietnam gaat. Het geeft een (gekleurd) beeld van de Vietnamoorlog en zorgde er bij ons voor dat we veel zaken in Vietnam veel beter konden plaatsen.

Kofie en drankjes in Ho Chi Minh:


Bitexco Tower: een leuke plek om op een zonnige dag te bezoeken voor een kopje koffie. Het is het hoogste gebouw van Ho Chi Minh stad, en voor €15 kun je genieten van het uitzicht vanuit het hoogste punt.

Above bar is een relaxte rooftopbar boven in het Liberty Central Saigon hotel. Naast lekkere drankjes, kan je van het zwembad genieten terwijl je uitkijkt over Ho Chi Minh stad.

Trung Nguyen Legend is een Vietnamese luxe koffieketen waar je echt een keer overpriced, maar wel heerlijke Vietnamese koffie moet gaan drinken.


Benieuwd naar het noorden van Vietnam? Lees hier over onze tijd in Hanoi en Sapa!


Opweg naar Dalat, een mooi bergdorp in Vietnam

We vliegen vandaag naar Dalat, een stad die oorspronkelijk als vakantieoord diende  voor de Franse Bourgeoisie die het warme Ho Chi Minh zat was. De busrit van het vliegveld naar ons hotel laat al veel van de prachtige omgeving zien. We zitten in de hoge heuvels en de temperatuur is een stuk lager, lees aangenamer. We komen aan bij ons hotel, het Mr Happy Homestay. De eigenaar is een vrolijke, jonge Vietnamees die nooit lijkt te slapen. Bij aankomst krijgen we meteen een knuffel.

Dalat te voet verkennen

In de omgeving en in ons hotel is er van alles te doen. We boeken dan ook meteen een Canyoing tour voor de volgende dag. Het is nog vroeg dus we nemen een taxi naar een heel gekke plek hier in Dalat: The Crazy House. Van te voren hadden we geen idee wat we konden verwachten maar dit is GE-WEL-DIG. Stel je een kruising van de Sagrada Familia, Parc Guel en de Efteling voor en voilà: The Crazy House. Het is een soort doolhof van tientalen trappen, kamers, en gekke zithoeken. We dwalen een tijdje rond, maken wat foto’s en fantaseren hoe het is om hier te slapen. Want ja, dat kan ook, er zijn enkele spookachtige kamers ingericht met kromme bedden van 3 meter lang en knusse open haarden.

Vietnam: Op een van de gekke trappen van The Crazy House

We lopen verder richting het centrum en verbazen ons over deze te gekke stad. De stad wordt omgeschreven als lelijk en een beetje saai maar wij vinden het juist verre van saai. Elke hoek die je om gaat is weer compleet nieuw. Sommige straten doen denken aan Amerikaanse suburbs terwijl anderen er weer heel Aziatisch uitzien. De stad is op verschillende hoogtes gebouwd dus we dwalen middels trappen rond in het centrum. Aanraders zijn de nachtmarkt, het meer waarop je kunt waterfietsen en de vele vegetarische restaurants die de stad rijk is. Wij eten een hapje bij het heerlijke Hoa Sen (vegetarisch).

Terug in ons hotel kletsen we nog een tijdje met de andere gasten en bellen even met thuis.

Vietnam: crazy house


Canoying in Dalat met Viet Action Tours

We staan vroeg op en genieten van het heerlijke ontbijt dat Mr Happy voor ons gemaakt heeft. We worden straks opgehaald voor een Canoying trip met Viet Action Tours. Deze avontuurlijke dag hebben we cadeau gekregen van de opa en oma van Charlotte, een super gaaf cadeau! Na een half uurtje rijden komen we aan bij een mooi natuurpark. waar we eerst even oefenen op de techniek van het abseilen wat onderdeel van Canoying is. Vervolgens is het tijd voor het echte werk.

Spannende afdalingen tijdens het canoying in Dalat!

Na een korte wandeling komen we aan bij de top van een klif waarvandaan we naar beneden gaan. Oei, dit is echt heel veel hoger en steiler dan het oefenhellinkje. Achja, er is maar een weg en die is naar beneden. Charlotte vindt het spannend en wil dus als eerste. Op onze crocs, want tja, waterschoenen werden aangeraden en die hebben we niet, dalen we af. Na een paar hele spannende minuten plonzen we het water in onder aan de klif en zwemmen we naar de kant. Wow dit is gaaf!

vietnam: abseiling

De rest van de dag zit vol met uitdagende hikes, stukken door rivieren waden en drijven, van rotsen afglijden, abseilen door watervallen en van kliffen afspringen. Dat laatste is trouwens ook best spannend, van boven af lijkt 9 meter een stuk hoger dan van beneden.

Na een heerlijke lunch worden we zonder kleerscheuren en met maar een paar blauwe plekken  bij ons hotel afgeleverd. Echt een hele gave ervaring!

Een kookworkshop in ons hotel:

We kleden ons om en lopen dan naar Dalat Nights Café waar we nog een paar uur in de zon zitten te lezen en genieten van een prachtige zonsondergang.

De dag eindigt met een gezellige kookworkshop en familiediner bij ons hotel. Mr happy leert ons Vietnamese pizza te maken, een soort rijstpapier met kaas, kruiden en chili, super lekker! En ook de fresh springrolls die we bereiden smaken goed. Ook nu weer zitten we gezellig met de andere gasten te kletsen en biertjes te drinken. Het hotel voelt door de grote gemeenschappelijke ruimte aan als een echt huis, heel leuk!

Morgenvroeg vliegen we door naar Hoi An, waar een leuke verrassing op Ries staat te wachten…


Ga jij ook naar Hoi An of Phong Nha in Vietnam? Lees hier onze ervaringen en tips!


Tips voor Dalat in Vietnam

Hieronder enkele handige tips voor Dalat in Vietnam, met onder andere leuke hotels, restaurants en activiteiten!

Leuke en gezellige hostels en hotels in Dalat!

Mr Happy Homestay €
Dit leuke hostel wordt gerund door de hyperactive Mr Happy. Naast een lekker ontbijt, organiseert hij motortochten, geeft hij kookles, en neemt hij je aan het eind van de dag mee voor een kroegentocht. Slapen doe je hier vanaf €12 per nacht (2pers)

The Crazy House €€
Altijd al in een sprookje willen slapen? Ga dan hier een nachtje naar toe. Dit geweldige hotel lijkt wel een pretpark en de kamers zijn echt te gek! Vanaf €29 per nacht (2pers)

Twee goede restaurants in Dalat, Vietnam!

Hoa Sen is een vegetarisch restaurant waar je echt top kunt eten.

Dalat Nights Café is zeker een bezoekje waard aan het eind van de middag. Het ligt iets buiten de stad om een wat hoger plateau en vanaf hier heb je een prachtige zonsondergang.

Vietnam: Het uitzicht bij Dalat Nights Café

Drie activiteiten en bezienswaardigheden in Dalat!

Hieronder drie leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Dalat.

1. Canyoning in Dalat!

Dalat ligt midden in een prachtige bergachtige omgeving. Een van de vetste dingen die je hier kan doen is canoying. Wij boekten een dagje met de gidsen van Viet Action Tours.

2. Bezoek The Crazy House.

Ja dat Crazy House, het is dus ook een hotel, zoals we hierboven aangaven, maar mocht je hier nu niet slapen, ga dan zeker even langs. Het is echt een te gekke plek. Een kruising tussen Sagrade de Familia, Disney Land Parijs en Parc Guel.

3. Motortour met Easy Riders.

Een hele gave activiteit in Dalat is een motortour door de omgeving bij een ervaren motorrijder achterop. Je ziet op deze manier veel van het landschap en hebt een unieke reiservaring. Let op, door de hoge populariteit zijn er veel nep-easyriders die je op straat benaderen. Deze zijn te herkennen aan de lage prijs. Normaal kost een dag tocht ongeveer €75, krijg je het goedkoper aangeboden, check dan tripadvisor even.


VIetnamKlik hier voor al mijn Vietnam blogs!


Meer blogs over Vietnam

tagged in diary, reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites