Bezienswaardigheden in Cappadocië, Turkije! Wat te doen in 5 dagen?

De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Cappadocië vind je in deze reisgids! Een plek waar ik al jaren naar toe wil vanwege het landschap én natuurlijk de luchtballonnen: Cappadocië. Begin oktober waren we vijf dagen in Göreme, in het hart van Cappadocië. In dit blog vertel ik je precies wat wij tijdens deze vijf dagen in Cappadocië deden! Ook vind je tips en inspiratie voor wat je zelf tijdens je bezoek in Cappadocië niet mag missen!


Helaas lijkt er momenteel een probleem te zijn met maps.me waardoor onderstaande locaties niet op de kaart weergegeven worden. We werken hier aan.


Reisgids vijf dagen in Cappadocië: de leukste bezienswaardigheden!

Wij bleven vijf nachten in Cappadocië en dat kan ik jou ook aanraden! Zo is de kans groot dat je de luchtballonnen kunt spotten of zelf een ballonvaart kunt maken én hebt de tijd om verschillende dorpjes te bezoeken of hikes te doen. Ik raad je aan om minimaal drie nachten in Cappadocië te verblijven. Blijf je korter dan moet je flink haasten en is de kans op het zien/zelf varen van een luchtballon klein.


Dag 1 aankomst Cappadocië | hike tijdens zonsondergang naar de Rose Valley

Na een korte vlucht landen we op Nevsehir airport. Als we een half uur in de shuttlebus zitten, zien we in het dal voor ons, Göreme opdoemen. De stad is omringd door grillige rotsen en valleien met mooie pieken in verschillende kleuren. Het is nú al geweldig om hier te zijn! De komende vijf dagen is Göreme, het centrum van Cappadocië, onze standplaats vanaf waar we dit hele gebied gaan verkennen!

We droppen onze spullen in ons hotel, kleden ons om en staan binnen tien minuten in de eerste vallei. Nog net voor zonsondergang maken we een korte hike naar een uitkijkpunt over de Rose Valley. Via smalle wegen, tussen en soms over de rotsen heen, klauteren we omhoog. Eenmaal bij het uitkijkpunt komen we er al snel achter dat we niet de enige zijn. Deze plek is erg populair, er zijn honderden Chinezen op quads. Een beetje jammer, de schoonheid van Cappadocië is in recente jaren ontdekt door het massatoerisme en dat merk je hier goed! Gelukkig is het een paar honderd meter verderop rustig en hebben we alle tijd om van de ondergaande zon boven de kegelvormige rotsen te genieten.


Klik hier voor onze handige Turkije route voor 2 weken rondreizen!


Cappadocia

Alternatieve activiteit Cappadocië: paardrijden tijdens zonsondergang | vanaf €55

Liever de zonsondergang op een andere manier beleven? Overweeg dan om te paard door de vallei te gaan. Op een rustig tempo óf juist met wat meer vaart (afhankelijk van je niveau) bezoek je verschillende valleien en zie je langzaam de hemel rood kleuren door de ondergaande zon. Klik hier voor meer informatie.  

Dag 2 Cappadocië | Zemi Valley, de Iceri Dere Valley en de Pigeon Valley

We slapen een beetje uit want we weten dat er vandaag geen luchtballonnen opstijgen. Tijdens een groot ontbijt zoeken we uit wat we vandaag eens zullen gaan doen. Ries heeft het meeste uitzoekwerk voor Cappadocië gedaan en hij komt dan ook al snel met een hike die hij graag wil doen. En zo staan we even later aan het begin van de Zemi Valley, een mooie vallei van bijna 6 kilometer lang.

We komen er al snel achter wat de beste manier is om het massatoerisme te ontwijken hier in Cappadocië: hiken. We hebben de hele vallei voor ons zelf! Om ons heen torenen de rotspartijen op, soms loopt het pad door een grot heen, dan weer moeten we via een zanderig pad over de rotsen heen klauteren. We lopen tussen de wilde appel- en perenbomen en om ons heen groeien druivenranken. Ik kan het natuurlijk niet laten er een paar te proeven. Het voelt echt een beetje als een sprookje.

Cappadocia

Bezienswaardigheid Cappadocia: Pigeon Valley

Wanneer we aan het eind van de vallei komen, klauteren we omhoog en lopen een stukje naar de volgende vallei, de Iceri Dere Valley. Deze loopt parallel aan de Zemi Valley en aan de Pigeon Valley. Ditmaal lopen we niet in de vallei, maar erboven, waardoor het uitzicht compleet anders is. We komen langs pompoenvelden en wijngaarden terwijl tientallen meters onder ons, de punten van eindeloze rotspartijen liggen.

We eindigen onze hike in de Pigeon Valley, mijn favoriete vallei met honderden ‘fairy chimneys’: rotsen in de vorm van een schoorsteen (of iets ander mocht je dat er in zien ;-)). De vallei dankt zijn naam aan de duivenhuisjes die zijn uitgehakt in de rotsen. Vroeger gebruikte men de duivenpoep om de grond vruchtbaar te houden.Pigeon Valley Cappadocia

Turkse pizza

’s Avonds eet ik voor het eerst in mijn leven Turkse pizza: verrukkelijk! Doodmoe na de 20 kilometer lopen val ik zodra we in het hotel zijn in slaap. De wekker voor de volgende ochtend is gezet om 05.25 uur.

Dag 3 Cappadocië | Luchtballonnen, de Swords Valley, de Red Valley en de Rose Valley

Slaperig loop ik achter Ries aan. Het is 05.45 uur en we zijn op weg naar een uitzichtpunt in de Love Valley waarvandaan we de luchtballonnen gaan proberen te spotten. Fingers crossed dat ze opstijgen, als de windkracht ineens veranderd kan dit zelfs tot op de laatste minuut geannuleerd worden. Maar we hebben geluk, in de verte zien we de eerste stipjes al boven de horizon. Al snel is de hele lucht gevuld met honderden luchtballonnen, een magisch gezicht!Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

’s Middags maken we een mooie hike door de Swords Valley, de Red Valley en de Rose Valley. We komen langs allerlei kerken uitgehouwen in de rotsen. Pauzeren doen we met een glas versgeperste jus d’orange bij een theehuis en dan klimmen we weer verder. Het uitzicht boven de Swords Valley vind ik het allermooiste: we kijken uit op een kleine wijngaard met in het midden een kerk in de rotsen uitgehouwen, een wonderlijk gezicht.Swords Valley CappadociaCappadocia rock churches

Alternatieve activiteit: een luchtballonvaart maken | vanaf €260

In plaats van alleen maar kijken naar de luchtballonnen, kun je natuurlijk ook zelf een luchtballonvaart maken. Je wordt ’s ochtends vroeg in je hotel opgehaald, krijg een ontbijt en warme thee of koffie terwijl je ziet hoe de ballonnen worden opgeblazen. Vervolgens stijg je op en zweef je boven een sprookjesachtig landschap dat verlicht wordt door de opkomende zon. Na een uur daal je en staat er een glas champagne op je te wachten. Klik hier voor meer informatie.Hot Air balloons Cappadocia

Dag 4 Cappadocië | Bezienswaardigheden Cappadocia: Cavusin kasteel en Uçhisar Kasteel

Vandaag proberen we ons geluk bij een van de vele hotels met dakterrassen in Göreme. Vanaf hier heb je namelijk ook een mooi zicht op de luchtballonnen. Helaas zijn bij alle dakterrassen alleen gasten welkom en dat zijn wij niet. Wel leuk om even binnen te gluren bij al die mooie hotels. En doordat de luchtballonnen niet mogen opstijgen is het gelukkig geen gemiste kans.

Na het ontbijt kruipen we nog even terug ons bed in. Opstaan om 05.20 is prima te doen als je later op de dag nog even een uurtje kunt doezelen.rooftopterrace Cappadocia

Gave activiteit Cappadocia: hiken in de Love Valley

Weer helemaal fris en fruitig beginnen we ’s middags aan een nieuwe hike. Deze leidt ons naar het kasteel van Cavusin en dan via de Love Valley (vernoemd naar de vormen van de rotspartijen) naar het kasteel van Uçhisar. Beide kastelen zijn al eeuwenoud en uitgehakt in de rotsen. Deze Byzantijnse bouwwerken werden vroeger door de lokale bevolking gebruikt om in te leven én als schuilplaats wanneer er vijandige aanvallen waren van andere dorpen. Door erosie van de vulkaansteen zijn veel van de kamers en tunnels niet meer begaanbaar of zelfs zichtbaar. Toch is het gaaf om deze kastelen te zien en vooral van bovenop het Uçhisar kasteel hebben we een mooi uitzicht.Castle cappadociaLove Valley Cappadocia


Is reizen door Turkije duur? Lees dit Turkije budget blog met meer informatie over prijzen.


Alternatieve activiteit: de rode, groene of blauwe tour | €32-50

Geen zin om een hele dag te hiken? Je kunt overwegen om een van de drie dagtours te maken. Met een groep andere toeristen rijd je naar een ander stuk van Cappadocië waar je een ondergrondse stad bezoekt, langs kerken rijdt, een bezoek brengt aan een pottenbakkerij of een korte wandeling in de Devrent vallei maakt. Je bent een hele dag onder de pannen, vervoer en lunch wordt voor je geregeld. Klik hier voor meer informatie over de rode tour, hier over de groene tour en hier over de blauwe tour. 

Dag 5 Cappadocië | Luchtballonnen, Göreme verkennen en het Open Air museum

Ook vandaag proberen we de luchtballonnen te zien, ditmaal vanaf Pigeon Valley, een stuk verder dus we staan nog eerder op. Gelukkig mogen ze opstijgen en het is weer zo gaaf om te zien.

Ben jij op zoek naar de beste plekjes om de luchtballonnen te spotten? Lees hier alles over het spotten van de beroemde luchtballonnen in Cappadocië!

Hot air balloons cappadocia

’s Middags doen we het rustig aan, de voorgaande dagen hebben we ruim 20 kilometer per dag gelopen dus vandaag blijven we in Göreme. We slenteren wat rond, bekijken de souvenirs winkeltjes en drinken een koffie bij toeristenhotspot Kafedocia. Aan het eind van de middag lopen we naar het Open Air Museum, aan de rand van Göreme. Hier bevinden zich allemaal mooie rotskerken. Hun interieur is het mooiste: de Byzantijnse fresco’s zijn in veel kerken goed bewaard gebleven. Een rondleiding door een gids was hier trouwens ook leuk geweest, die had net wat meer achtergrond informatie gegeven bij de kerken. Klik hier voor meer informatie over rondleidingen in het Open Air Museum in Göreme.

Lekker uit eten in Cappadocië

Onze laatste avond in Cappadocië sluiten we af met een heerlijke maaltijd bij Topdeck Cave restaurant. We bestellen een groot bord mezze (turkse tapas) en een glas wijn uit Cappadocië. Ries drinkt rood, ik wit, beiden smaken verrassend goed! Een mooie afsluiting van onze geweldige tijd in Cappadocië.Topdeck Restaurant Cappadocia


Leukste hotels in Göreme – Cappadocië

Wij verbleven in het dorp Göreme, een plek midden in het nationale park van Cappadocië. Het wordt ook wel het centrum van Cappadocië genoemd en aan de hoeveelheid toeristen te zien is dat niet zo gek. Göreme was voor ons de perfecte locatie omdat het op loopafstand van veel activiteiten ligt. Ben je opzoek naar een rustigere plek, dan zou ik naar omliggende dorpjes uitwijken.

Wij sliepen in hotel Gordis Evi, een budget hotel midden in het centrum van de stad. Het ontbijt was goed, maar de kamers behoorlijk vervallen. De veren van het matras waren iets te goed voelbaar, geen echter aanrader dus. Gelukkig bezochten we ook nog een aantal andere hotels:

Sultan Cave suites €€€

Sultan Cave Hotel

Dit superluxe hotel heeft het allerbeste dakterras van heel Göreme. Perfect om de luchtballonnen vanaf te zien opstijgen! Een tweepersoonskamer kost €100, inclusief ontbijt.

Boek nu

Henna Konak €€

Henna Konak Hotel

Dit fijne hotel, gebouwd in een grot ligt midden in het centrum van Göreme. Het heeft een dakterras, goed ontbijt en gratis WiFi. Een tweepersoonskamer kost €72, inclusief ontbijt.

Boek nu

Ali’s Guesthouse €

Ali's Guesthouse

Dit guest house heeft zowel dorms als privékamers. Ook dit is gebouwd in een grot. Het ligt zeer centraal en is erg schoon. Een tweepersoonskamer kost €30, inclusief ontbijt.

Boek nu


Wat zijn leuke (budget) restaurants in Göreme?

Topdeck Cave Restaurant

Op onze laatste avond aten we in dit restaurant. Echt een aanrader! Je zit op de grond, de aankleding is leuk maar het eten spant echt de kroon, zo lekker! We betaalden voor twee personen inclusief wijn 125 TL (20 euro).

Cafe Safak

Dit authentieke familierestaurant zit aan de hoofdstraat. Het is perfect voor een simpele maar erg goede maaltijd. Ik at hier de linzensoep (super lekker) en Ries nam een broodje Kebab. Een hoofgerecht kost hier +/- 19 TL (3 euro). De Google Maps locatie van deze plek klopt niet, kijk dus even op Tripadvisor.

Firin Express

De beste Turkse Pizza’s worden gemaakt bij Firin Express. Dit grappige tentje is dé plek wanneer je reist op een budget, een Turkse Pizza kost slechts 15 TL (2 euro) en is zó lekker!Topdeck Restaurant


Heb je een auto nodig in Cappadocië?

Van tevoren waren we in de veronderstelling een auto te moeten huren of een bustour te moeten doen om de highlights van Cappadocië te zien. Dit was echter helemaal niet nodig. Verblijf je in het dorpje Göreme en hou je wel van wandelen, dan liggen er een hoop leuke activiteiten op loopafstand van het Göreme. Daarnaast bereik je in de omliggende dorpjes makkelijk met een bus of taxi (taxi tussen bijvoorbeeld Uçhisar en Göreme kost 30TL).

Daarentegen biedt een auto je wel meer vrijheid en ben je zo niet afhankelijk van bus- of taxivervoer. Mocht je besluiten om een auto te huren, doe dit dan direct bij het vliegveld of in dorpjes buiten Göreme. In Göreme zelf betaal je de hoofdprijs voor autoverhuur. Ook grappig: je kunt allemaal oude vintages auto’s huren in Cappadocië.Vintage car Cappadocia

Vliegen naar Cappadocië!

Hoe kom je in Cappadocia? Het makkelijkste is om te vliegen. Cappadocië heeft geen eigen vliegveld, maar er liggen twee vliegvelden in de buurt.

  • Nevsehir Kapadokya Airport (NAV). Dit ligt op 37 kilometer afstand vanaf Göreme (het centrum van Cappadocië). Er gaan shuttlebussen van het vliegveld die je van tevoren (via je hotel) moet boeken. Klik hier voor de beste vliegdeals naar Nevsehir Airport.
  • Kayseri Erkilet Airport (ASR). Dit ligt op 80 kilometer afstand van Göreme. Ook hier gaan shuttlebussen vandaan. Klik hier voor de beste vliegdeals naar Kayseri Airport.

click here for all my blogs on turkey

Klik hier voor al mijn Turkije blogs!


Like this post? Pin it!

What to do in five days in Cappadocia Turkey? Travel guide Cappadocia


Meer blogs over Turkije

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites