Cappadocië: dé plekken om luchtballonnen te zien bij zonsopkomst in Turkije!

Bij het eerste licht van de opkomende zon stijgen ook honderden kleurige luchtballonnen op in Cappadocia. Het ziet er magisch uit, al die bollen in de lucht terwijl de eerste zonnestralen de vallei en rotsformaties goud kleuren. In dit blog vertel ik je alles dat je moet weten om de beste locaties te vinden om de luchtballonen rondom Göreme in Cappadocië te zien én te fotograferen!


Helaas lijkt er momenteel een probleem te zijn met Maps.me waardoor onderstaande locaties niet op de kaart weergegeven worden. Daarom staan nu de Google Maps locaties in de links. Voor een handige route naar de locatie, kopieer de coordinaten en plak ze in de Maps.me app zodat je de wandelroutes ziet.


Wat zijn de beste locaties om luchtballonnen in Cappadocië te spotten?

Een van de redenen dat jaarlijks zoveel toeristen naar Cappadocië gaan, is om een ballonvaart te maken, of om de honderden luchtballonnen te zien varen tijdens zonsopkomst. En eerlijk is eerlijk, het zien van de ballonnen is een van de hoogtepunten van al mijn reizen. Niet voor niets dat we vier ochtenden om 5:30 uur langs ons bed staan om ze te zien.

We maakten overigens zelf geen ballonvaart. Omdat Cappadocië onderdeel van onze wereldreis is, past dit niet in ons budget. Heel rouwig ben ik daar overigens niet om, misschien vond ik het kijken naar de grote luchtballonnen vanaf de grond, nog wel specialer.


Handig: alle hoogtepunten van Istanbul op een rij in deze reisgids!


Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

Luchtballonnen in Goreme (Cappadocia)

Van tevoren hebben we een hoop research gedaan naar wat de beste locaties zijn om de luchtballonnen te zien in Cappadocië. En alles dat we ontdekt hebben, delen we natuurlijk graag met jou! Wij verbleven in de stad Göreme. Onderstaande locaties liggen dus allemaal op loopafstand (max 1 uur hiken) vanaf het centrum van Göreme.

Je vindt hieronder ten eerste de populairste plekken (en dus de druktste plekken). Ten tweede geef ik onze drie favouriete locaties om de ballonnen te zien opstijgen. Vervolgens vertel ik je de drie mooiste dakterrassen in Göreme. En tenslotte hebben we nog enkele verborgen plekken gevonden waar je een geweldig huwelijksaanzoek zou kunnen doen!


Gratis reisgids: alles over de prachtige berg regio Cappadocië in Turkije!


Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

De populairste plekken om luchtballonen in Cappadocië te zien

1. De heuvel boven Göreme: heel veel luchtballonnen

Verreweg de bekendste plek om de zonsopkomst én zonsondergang te zien is vanaf de heuvel net boven Göreme. Je ziet deze heuvel vanuit bijna de hele stad liggen en herkent hem aan de rode Turkse vlag op de top. Klik hier om de locatie te zien op Google Maps Om vanaf dit uitzichtpunt naar de opstijgende luchtballonnen te mogen kijken, betaal je 3TL. Wij raden deze plek niet aan, het is er enorm druk en je struikelt over de selfiesticks. Niet echt genieten dus.

Tip: gebruik Maps Me in plaats van Google Maps tijdens je verblijf in Göreme. Maps Me geeft bijna alle uitzichtpunten en wandelpaden aan, deze zijn niet zichtbaar op Google Maps.Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

2. Het officiële uitkijkpunt in de Love Valley, Cappadocia

In de Love Valley ligt een groot uitzichtpunt waarbij je uitkijkt op de valley en goed zicht hebt op de ballonnen. Klik hier om de locatie te zien op Maps Me. Dit is tevens de plek waar enkele luchtballonnen opstijgen en of landen. Je vindt hier een stuk minder mensen dan op de heuvel in Goreme, maar alsnog is het hier best druk met tientallen toeristenbussen. Het duurt +/- 60 minuten om hier lopend te komen, je kunt ook met de auto gaan.

Fotografie tip: Sta je aan deze kant van de vallei, dan schiet je voornamelijk tegen het licht in. Houd hier rekening mee.


Klik hier voor onze handige Turkije route voor 2 weken rondreizen!


Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

3. Het sunset view point in Rose Valley: prachtige ballonnen in Cappadocia

Ook in Rose Valley heb je een punt waarvandaan je de luchtballonnen goed kunt zien. Klik hier om de locatie te zien op Maps Me. Deze locatie is tijdens zonsondergang erg populair, je vindt hier dan een hoop toeristen op quads. Ook tijdens zonsopkomst is het hier erg druk, want het is een opstijgpunt van ballonnen. Het duurt ongeveer 30 minuten om naar deze locatie te lopen vanaf Göreme, je kunt ook per auto gaan.

Fotografie tip: De zon komt hier op in je rug, deze staat dus meestal niet op de foto, echter worden Göreme en de omliggende valleien wel mooi belicht!


De beste plekken om rustig luchtballonnen in Cappadocië te fotograferen!

1. Love Valley tegenover het officiële uitkijkpunt –Göreme

Onze eerste zonsopkomst met luchtballonnen was vanaf een geweldig punt in de Love Valley. Klik hier om deze locatie op Google Maps te zien (coordinaten 38.655944, 34.820705) . Eigenlijk waren we op weg naar een andere plek, maar (gelukkig) raakten we de weg kwijt. En toen stuitten we op dit plekje, compleet verlaten. Met uitzicht op de Love Valley zien we langzaam de zon opkomen en de luchtballonnen opstijgen. Vanaf deze plek heb je de zon in je rug, waardoor je (naar mijn mening) de mooiste foto’s maakt van de ballonnen die boven en soms in de vallei vliegen. Deze plek zit overigens precies aan de overkant van het officiële uitkijkpunt in de Love Valley.

↠ Je loopt in ongeveer 30 minuten vanaf Göreme naar deze plek toe. Per auto kun je hier ook komen, echter moet je dan de laatste honderd meter lopen.

Tip: vertrek op tijd! Al bij het eerste licht, ongeveer een kwartier voor zonsopkomst stijgt een deel van de ballonnen op. In oktober ging de zon om 06.40 op, en stonden we dus op om 5.30.Hot Air Balloons in Göreme CappadociaHot Air Balloons in Göreme Cappadocia

2. Uitkijkpunt over de Pigeon Valley: geen toeristen!

Dit plekje kwamen we tegen tijdens een hike door onder andere de Pigeon Valley. Klik hier om deze locatie op Google Maps te zien (coordinaten 38.632119, 34.819039). Het is even lopen maar dan heb je ook wat! Je kijkt hier uit over de prachtige Pigeon Valley, door de unieke vormen, een van de mooiste valleien, mijns inziens. Aan je rechterkant komt de zon op, aan je linkerkant zie je het kasteel van Uchisar en overal om je heen hangen de ballonnen. Doordat er verder geen andere toeristen zijn, is dit voor mij echt een unieke plek om de luchtballonen te zien in Cappadocië. Let op: mocht de wind verkeerd staan, dan komen de ballonnen niet dichtbij, houd hier dus rekening mee.

↠ Je loopt in ongeveer 45 minuten vanaf Göreme naar deze plek toe. Per auto kun je hier ook komen, dus je kunt overwegen een taxi te nemen.

Fotografie tip: op deze locatie zie je de meeste ballonnen in de verte, er komen er een paar dichtbij, maar niet veel. Houd hier rekening mee in je fotografie door een telelens mee te nemen.Hot Air Balloons in Göreme CappadociaHot Air Balloons in Göreme Cappadocia

3. Het uitzicht op de Rose Valley

Onze laatste poging om de luchtballonnen te zien was hier (klik hier om de locatie in Google Maps te openen, coordinaten 38.656848, 34.843875). En wat was het de moeite waard! Je bent hier vlakbij de opstijglocatie van een deel van de ballonnen en ziet ze dan dus ook van dichtbij. Pas op trouwens dat je niet al stopt bij het eerste, officiële uitzichtpunt, hier is het namelijk flink druk. Loop net wat verder de heuvelrug op en je bent ineens helemaal alleen! Ook heel erg leuk, de eerste groep ballonnen zie je opstijgen en wegvliegen, de tweede groep stijgt een half uur later achter je op, die komen heel laag overvliegen! Op deze plek zie je de ballonnen dus altijd van dichtbij.

↠ Je loopt in ongeveer 40 minuten vanaf Göreme hier naartoe. Het is ook mogelijk om een taxi te pakken naar het officiële uitkijkpunt en vanaf daar in 10 minuten naar deze heuvel te lopen.

Fotografietip: omdat je hier zo dichtbij het opstijgpunt bent, is het leuk om dit moment ook te fotograferen. Het is echter nog bijna helemaal donker op dat moment. Een statief is dus must!
Rose valley


Beste dakterrassen in Cappadocia om de luchtballonnen te fotograferen!

Wil jij de luchtballonnen vanaf een rooftopterrace fotograferen? Niet alleen is het knus om tussen de kussens, tapijten en met dekens op een dakterras de luchtballonen te fotograferen. Ook hoef je niet eerst een heel stuk te hiken én rol je naderhand je bed weer in! We hebben de mooiste dakterrassen bezocht* en ze hieronder neergezet.

Let op: deze dakterrassen horen bij hotels. Toegang tot de dakterrassen is alleen voor hotelgasten. 

1. Sultan Cave Suites – Göreme

Dit is absoluut het hotel met het mooiste dakterras. Je hebt uitzicht op de luchtballonnen én op een mooi gedeelte van de stad. Ook spectaculair is het ontbijt wat je hier geserveerd kunt krijgen tijdens de zonsopkomst, om je ‘insta foto’ helemaal af te maken ;-). Klik hier om dit hotel te bekijken.

Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

Source: Sultan Cave Suites

2. Mithra Cave Hotel – Göreme

Mithra Cave hotel zit naast Sultan Cave Suites en heeft meerdere kleine terrassen op verschillende hoogtes. Leuk omdat er meer variatie is! Klik hier om dit hotel te bekijken.

Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

Source: Mithra Cave Hotel

3. Koza Cave Hotel – Göreme

Dit superluxe hotel heeft een mooi dakterras met goed uitzicht. Leuk detail, je kunt hier ook waterpijp roken (of op je foto zetten). Klik hier om dit hotel te bekijken.

Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia

Source: Koza Cave Hotel

*We bezochten bovenstaande dakterrassen tijdens zonsopkomst maar verbleven niet in de hotels. Bij geen een van de hotels mochten we overigens op het dakterras blijven kijken, dit is echt enkel voor hotelgasten.

Tip: bij hotel Maccan Cave mochten we wel tijdens zonsopkomst op het dakterras zitten, ook al verbleven we niet in het hotel. Dat kan echter ook komen omdat de receptionist ons niet helemaal begreep, of doordat de ballonnen niet opstegen…Hot Air Balloons in Göreme Cappadocia


Is reizen door Turkije duur? Lees dit Turkije budget blog met meer informatie over prijzen.


Wat is de beste plek voor een huwelijksaanzoek in Cappadocië met luchtballonnen als achtergrond?

Niet alleen zagen we een hoop bruidsshoots die plaatsvonden in Cappadocië, het is ook een geliefde plek om iemand ten huwelijk te vragen. Wil jij ook op een hele speciale manier je partner vragen om met je te trouwen? Wat is dan een beter moment “to pop the question” dan met een waanzinnige achtergrond tijdens zonsopkomst? Rose valley

Wat research van tevoren kan zeker geen kwaad, het is namelijk best moeilijk om een plek te vinden weg van de groepen toeristen mét een mooi uitzicht! Gelukkig hebben we twee mooi plekjes gevonden, in de Love Valley én in de Pigeon Valley. Toen wij hier zelf waren, was er niemand en hadden we het uitzicht op de luchtballonnen én de vallei helemaal voor ons zelf. Daarnaast zijn beide locaties op een vlak stuk grond dus je kan goed door je knieën gaan én je kunt een camera statief neerzetten om het moment vast te leggen.

Benieuwd naar de locaties van deze plekken? Stuur me dan even een berichtje. Om ervoor te zorgen dat deze plek niet binnen no-time vol met andere toeristen staat, deel ik de locaties via een mail met je. Zo ben je verzekerd van een rustige plek en prachtig moment!

Let op: aangezien Maps.me een probleem heeft, zijn de locaties momenteel niet weer te geven. We kunnen je dus geen goed antwoord geven met de exacte locaties tot Maps.me dit probleem heeft verholpen. 


click here for all my blogs on turkey

Klik hier voor al mijn Turkije blogs!


Like this post? Pin it!

The best spots in Cappadocia to see the hot air balloons at sunset


Meer blogs over Turkije

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites