In dit blog neem ik je mee in de zoektocht naar mijn trouwjurk*. Hoe ging het trouwjurken passen, hoe vond ik mooie trouwschoenen en hoe verloopt het vermaken van een trouwjurk. Tenslotte geef ik wat tips voor wanneer jij bruidsjurken gaat passen!
Een trouwjurk uitkiezen
Ja hoor, het is gelukt, ik zocht, vond en droeg mijn trouwjurk en had geen enkele andere willen hebben! Maar voor ik zo stond te stralen in die prachtige jurk tijdens ons huwelijksweekend in Frankrijk, ging er een hele zoektocht aan vooraf. Of nouja een hele zoektocht… ik vond het allemaal best snel gaan. En ja, het cliché klopt (grotendeels): toen ik mijn trouwjurk aan had (zelfs voordat ik mijn trouwjurk aan had) wist ik dat dit hem ging worden. Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen. Het begon namelijk met een compleet blanco mindset van mij, ik had geen flauw idee wat voor bruidsjurk ik wilde.
Help ik zoek een trouwjurk: Pinterest!
En tja, wat doe je dan? Dan kijk je op Pinterest. Of eigenlijk keken mijn vriendinnen op Pinterest en stuurden dan allerlei verschillende trouwjurken met de vraag of die niet wat waren. Zelf was ik er nog helemaal niet zo mee bezig. Waar veel meisjes van jongs af aan al dromen over hun bruiloft en trouwjurk, had ik er geen seconde bij stil gestaan. Maar toen in mei 2020 langzaam de eerste contouren van ons huwelijksweekend in Frankrijk geschetst waren en ik al weken bruidsjurken toegestuurd kreeg, opende ik toch maar eens Pinterest.
Ongeveer een half uur later, moedeloos en overdonderd sloot ik Pinterest weer. Na een overload aan wit, glitters, kant, satijn en enorme slepen, wist ik het echt niet meer. Al die jurken voelden … niet aan als mij. Ik wilde niets straks, ik wilde geen glitters, steentjes of kant. Wat ik zocht leek bijna niet te bestaan: een eenvoudige trouwjurk, klassiek, romantisch en zonder poespas.
In de weken erna opende ik soms toch maar weer Pinterest. Op zoek naar een bruidsmerk dat klassieke jurken maakte zonder dat het een soort van ballroom jurk was. Na een tijdje kwam ik het Spaanse merk Jesus Peiro tegen, waar ik eindelijk een paar jurken zag waar ik enthousiast van werd. Jurken die klassiek waren, zonder saai te zijn. Drie jurken sloeg ik op, op mijn telefoon, als voorbeeld voor wanneer we naar een bruidswinkel gingen.
- source: Jesus Peiro
Bruidswinkels bezoeken
Als er iemand is die mij door en door kent, die weet wat me wel staat en wat niet, wat bij me past en echt Charlotte is, dan is het mijn moeder wel. Zij moest en zou dan ook met mij een bruidsjurk moeten gaan uitzoeken. Vanwege corona, kon ik niet meer dan één iemand meenemen dus deze keuze was makkelijk gemaakt. En zo stonden we op een regenachtige woensdagochtend in Eindhoven voor de deur van bruidswinkel Ann & John.
Ik koos deze bruidswinkel om als eerste te gaan bezoeken, omdat mijn ouders in de buurt wonen. Dat leek me dus wel een goede plek om te beginnen met mijn zoektocht. En dat bleek een goede keuze. Ik vond hier dan wel niet mijn jurk, maar het personeel was aardig en down to earth.
Verschillende type bruidsjurken passen
De dame die ons hielp luisterde naar mijn wensen en gaf aan dat (zoals ik al dacht), het wel goed zou zijn om toch ook wat andere type jurken te passen. Het komt vaak genoeg voor dat een bruid denkt dat ze het één wil en uiteindelijk uitkomt bij compleet iets anders. Dus ik paste jurken met kant, jurken met steentjes, jurken die figure hugging waren, boheimian jurken en grote prinsessen jurken. En dat was goed, het was voor mij een bevestiging dat dat het inderdaad allemaal niet was. De paar klassieke jurken waren mooi maar hadden zeker geen wauw effect, en twee uur later stonden we weer buiten. Zonder jurk, maar wel met een beter idee van wat ik zocht.
’s Middags bezochten we ook de outlet store van Ann & John op een andere locatie in Eindhoven. Ook daar slaagden we niet, maar zagen we wel jurken met een heel erg aantrekkelijk prijskaartje (500-800 euro per jurk).
Een nare ervaring bij een bruidswinkel
Een maand later stond de tweede passessie gepland. Dit keer in Amsterdam bij de populaire bruidswinkel I Do I Do. Deze winkel is chique, heeft goede marketing op Instagram en is duurder dan bijvoorbeeld Ann & Johns. Maar veel belangrijker: hier werd Jesus Peiro verkocht, het enige merk waarvan ik de jurken vond passen bij wat ik zocht.
Helaas werd het geen leuke passessie. De dame die ons hielp was pusherig, er werden jurken gehaald die boven mijn gestelde budget gingen en er werd geheimzinnig over de prijs gedaan. Ik wil niet te negatief zijn en er te diep op in gaan, maar eigenlijk vond ik hier al mijn bruidsjurk. Echter klopte er iets niet aan. De rok leek compleet anders dan op foto’s die ik had gezien en was gewoon niet zo mooi. Dit werd uiteraard ontkend, en er werd nogmaals benoemd dat alleen vandaag de jurk zo goedkoop was. Intuïtief voelden mijn moeder en ik dat het niet klopte, en besloten we niets te kopen. En wat ben ik daar blij mee. Ja we liepen met een naar gevoel de winkel uit, maar die intuïtie bleek te kloppen… Hopelijk was dit gewoon pech, en zijn andere ervaringen een stuk beter bij I Do I Do.
Ik vond mijn trouwjurk!
Na deze vervelende ervaring, belde ik de volgende dag twee andere winkels waar men het merk Jesus Peiro verkocht: Covers in Utrecht en Look of Love in Bergen op Zoom. Beiden vertelden me hoe de rok van de jurk eruitzag en de dame van Look of Love was zelfs zo lief om een filmpje te maken van de jurk op de pop. En wat bleek: de rok was inderdaad anders dan die we bij I Do I Do hadden gezien, onze intuïtie klopte dus.
Ik was graag naar Bergen op Zoom gegaan want Angelique, de dame van Look of Love, was zó aardig, maar vanwege de afstand besloten we om eerst bij Covers te gaan kijken. Ook al had ik deze jurk eigenlijk vanaf het begin af aan al in mijn hoofd, misschien was het hem wel helemaal niet.
I say yes to the dress!
En dus bezochten we op een zomerse dag, de winkel Covers in Utrecht. Dit keer mocht ik met twee mensen komen, dus had ik naast mijn moeder ook mijn vader meegevraagd. Daar was men wel even verrast door, want zo vaak komen vaders niet mee naar een passessie, maar wat was het fijn dat hij erbij was.
Na eerst nog wat andere jurken te hebben gepast, stapte ik in “mijn jurk”. Nadat Delia, de aardige dame die ons hielp, mijn haar mooi had vastgezet en me een sluier op had gedaan, liet ik de jurk aan mijn ouders zien. Nee, er waren geen tranen, maar het voelde wel meteen goed. Dit was mijn jurk! Hij was precies waar ik naar zocht: klassiek maar romantisch. Door de aparte stof van het lijfje, absoluut niet saai. En de tule van de rok zorgt ervoor dat hij vederlicht aanvoelt, perfect voor onze Franse buitenbruiloft.
Het was een speciaal moment: met champagne en een polaroid foto om het moment vast te leggen. Omdat ik een aanpassing aan de jurk wil laten doen in de vorm van een bandje in de taille in plaats van de oorspronkelijke (wat truttige) strik, kwam de naaister meteen langs om alvast het juiste lint uit te zoeken. De rest van de aanpassingen worden gedaan in maart 2021 wanneer ik de eerste passessie heb.
De verstelsessies van mijn trouwjurk
Dit blog is geschreven op verschillende momenten in 2020 en 2021. Aangezien het er aanvankelijk op leek dat we zouden gaan trouwen in juni, stond de eerste verstelsessie gepland voor maart 2021. Door corona werd ons huwelijk verzet naar september en ben ik uiteindelijk eind juni voor de eerste keer gaan passen voor de verstelsessie.
De eerste verstelsessie
Midden in de zomer sta ik samen met vriendinnen Susie, Nicole en mijn ouders bij Covers in Utrecht. Zo leuk om nu eindelijk na bijna een jaar de jurk weer te passen en ook aan mijn vriendinnen te laten zien. De verstelsessie gaat eigenlijk heel snel. Ik trek de jurk met behulp van dit keer een andere winkeldame aan. Eenmaal buiten de paskamer, show ik de jurk en hebben we even een momentje. Vervolgens komt de coupeuse en spelt zij de jurk verder af. De onderkant wordt afgeknipt zodat deze tot precies boven de grond komt en het lijfje komt iets strakker te zitten. 45 minuten later staan we weer buiten. Een stuk sneller dan verwacht. Ik krijg nu overigens te horen dat het niet de bedoeling is dat ik de komende drie maanden afval of aankom, want de jurk wordt nu echt op maat gemaakt.
De tweede verstelsessie + ophalen van de jurk
Ook de laatste verstelsessie gaat heel snel. Deze vindt twee weken voor ons huwelijk plaats en dit keer zijn mijn ouders weer mee en mijn schoonmoeder is er ook bij. De aardige Melanie helpt ons deze keer bij Covers. Ik trek de jurk aan, mijn schoenen en doe mijn trouw sieraden om te zien hoe dit bij elkaar staat. De jurk past perfect en het is zo leuk om mezelf nu “in vol ornaat” te zien.
Ik loop even een oefenstukje met papa zogenaamd naar het altaar, mama en ik krijgen nog wat tips over hoe ik de jurk aan kan doen en dan verdwijnt de jurk veilig in zijn hoes. Mee naar papa en mama die hem uiteindelijk zullen meenemen naar Frankrijk.
Tip: wees je ervan bewust dat een bruidsjurk laten stomen, erg duur is. Na de huwelijksreis heb ik de jurk meteen naar de stomerij gebracht. De kosten hiervan: 100 euro. Niet goedkoop, maar online lees ik dat het in andere steden nog veel duurder is. Houd hier dus rekening mee. Vriendinnen hebben dit overigens met groene zeep zelf gedaan.
Hoe verloopt een afspraak in een bruidswinkel?
Iets waar ik van tevoren geen flauw idee van had, was hoe het nu eigenlijk gaat, zo’n passessie. Ik had online van alles gelezen waaronder veel tegenstrijdige informatie. Zo las ik soms dat je absoluut geen foto’s mocht maken en ergens anders las ik dat het geen probleem was. En nu, vier bruidswinkels later kan ik je vertellen dat een passessie in elke winkel anders is. Maar er zijn wel enkele overeenkomsten:
Trouwjurk shoppen: hoe ziet het eruit.
Meestal maak je van tevoren een afspraak bij een bruidswinkel voor een bepaald tijdslot. Je geeft aan met hoeveel mensen je komt en wat je budget ongeveer is. Vervolgens kom je op het afgesproken tijdstip bij de winkel waar een medewerkster je een aantal vragen stelt. Vaak heb je een eigen ruimte waar de mensen die je hebt meegebracht kunnen kijken. Op basis van wat jij vertelt tegen de bruidswinkelmedewerkster en eventuele voorbeelden die je laat zien, gaat zij de winkel in, op zoek naar jurken voor jou. Vaak is het niet de bedoeling dat je zelf tussen de rekken gaat kijken, al mag het soms wel als je het vraagt. Meestal pas je tijdens een sessie van twee uur tussen de zes en de acht jurken.
Trouwjurken passen
Over het algemeen helpt de winkelmedewerker jou in de jurken, maar tijdens corona gebeurde het ons soms ook dat mijn moeder dit moest doen i.v.m. afstand houden. Weet jij al welke schoenen je gaat dragen, neem ze dan mee, zo niet, dan heeft de winkel vaak wel passchoenen.
Tip: draag huidkleurig en naadloos ondergoed. Dit leidt het minste af wanneer je bijvoorbeeld een strakke jurk past.
Eenmaal uit de pasruimte, bekijk je de jurk en geef je aan wat je wel en niet mooi vindt. Soms zet men je een sluier op, om een volledig plaatje te schetsen. Bij Ann & Johns mochten we wel foto’s maken, bij I do I do, was dit strikt verboden. Dit is dus afhankelijk van de winkel.
Hoe lang van tevoren moet je een jurk hebben?
Als jij jouw jurk vindt, doe je vaak ter plekke een aanbetaling en plan je een vervolg passessie. Houd er rekening mee dat sommige jurken besteld moeten worden en tot wel acht maanden levertijd hebben. Ik begon mijn zoektocht naar een jurk ongeveer 13 maanden van tevoren en vond mijn jurk 10 maanden voor de bruiloft.
Benieuwd hoe we onze buitenlandse bruiloft fotograaf vonden? Lees snel het blog, inclusief foto’s!
Andere bruidswinkels
Ik bezocht 4 winkels in totaal. Hieronder nog enkele andere bruidswinkels die ik heb overwogen maar waar ik niet ben geweest.
- Look of Love in Bergen op Zoom. Dit is een prachtige winkel met veel verschillende merken. Uiteindelijk ben ik hier niet voor mijn eigen jurk geweest, maar wel toen vriendin Michelle ging trouwen. Angelique, de eigenaresse is warm en hartelijk en heeft een ruime collectie aan jurken in mijn stijl. Daarnaast denkt ze graag met je mee en kun je hier een total look experience doen. Je wordt dan opgemaakt, je haar wordt mooi gedaan en je krijgt sieraden om. Zo heb je een beter beeld van hoe het totaal plaatje er op je trouwdag uitziet.
- La Bella Blanca in Zwolle. Deze winkel heeft weelderige jurken in de wat hogere prijsklasse. Je vindt hier het Israëlische merk Riki Dalal en meerdere Eva Lendel jurken.
- Wild At Heart in Nijmegen. Ben jij gek op de hele moderne of bohemian look? Dan is Wild at Heart de plek waar je slaagt voor een trouwjurk. Deze mooie winkel heeft niet de goedkoopste jurken en richt zich voornamelijk op Australische merken.
Hoe vond ik mijn bruidsschoenen?
Ja, nu dacht je misschien, oké de jurk is dus 10 maanden voor de bruiloft aangeschaft, dan is het de vervolgmaanden rustig. Maar nee hoor, niks daarvan! Direct nadat ik mijn jurk gevonden had, begon ik namelijk met het zoeken naar schoenen. Waarom die haast? Omdat ik tijdens de eerste passessie in maart al schoenen nodig zou hebben en het al bijna herfst was toen ik de jurk kocht. Ik wil geen witte trouwschoenen en ben dus aangewezen op de zomercollecties met sandalen en pumps in lichte kleuren. En die verdwijnen in de herfst snel uit de winkels.
De reden dat ik geen witte en échte bruidsschoenen wil? Nou ten eerste omdat ik de wit satijnen bruidsschoenen niet zo mooi vind. Ten tweede draag je de bruidsjurk al maar een keer, die schoenen wil ik vaker aan kunnen en dat kan alleen als het geen echte bruidsschoenen zijn. En ten derde zijn alle producten waar het woord ‘trouwen of bruid” in zit, sowieso drie keer zo duur, ongeacht de kwaliteit. Bruidsschoenen zijn belachelijk duur terwijl zomerse pumps of sandaaltjes dat niet hoeven te zijn!
Mijn beige bruidsschoenen
Uiteindelijk bestel ik bij verschillende winkels lichte sandaaltjes met verschillende hakhoogtes. Allemaal hebben ze een blokhak, want op de kiezels en het gras bij onze locatie lijkt een naaldhak me niet echt handig. De meeste zijn beige of nude van kleur, maar er zit ook een paar lavendelblauwe schoenen bij die erg schattig zijn. Uiteindelijk houd ik twee paar beige sandalen. De ene is suède, de andere leer. Beide schoenen zitten heerlijk en zijn door de uitverkoop ook nog eens heel netjes geprijsd. En dus besluit ik ze alle twee te houden, mocht ik even willen afwisselen kan dat en doordat ze dezelfde hoogte hebben heeft dat geen gevolgen voor de lengte van mijn bruidsjurk.
Welke accessoires droeg ik op mijn trouwdag?
Behalve een jurk droeg ik nog het een en ander aan accessoires. Hierbij een overzicht:
Sluier:
Yes, ik ging voor een hele simpele sluier (2,5 meter lang) met enkel een randje satijn. Deze past mooi bij mijn jurk en heeft een handige klip om hem in mijn knotje vast te steken.
Tip: sluiers kunnen heel duur zijn. Ik heb uiteindelijk mijn sluier bij Ann & Johns gekocht omdat hij daar stukken goedkoper was dan bij andere bruidswinkels.
Tip 2: zorg ervoor dat je sluier niet langer is dan je sloop. Anders blijft deze overal achter haken en geloof me, dat is niet fijn, telkens deze rukjes aan je hoofd.
Bruidssieraden:
- Oorbellen: ik bestelde mijn pareloorbelletjes bij Rosalia een online winkel. De oorbellen van Maison Sabben vind ik ook mooi, maar erg duur en behoorlijk aanwezig, niet echt passend bij mijn stijl.
- Armbandjes: ik droeg vier smalle gouden armbandjes. Een armbandje was een erfstuk van de moeder van Ries. Daarnaast had ik twee armbandjes van Isabel Bernard (gekregen van mijn ouders en Ries). En tenslotte droeg ik een armbandje van Vedder & Vedder die Susie en Nicole ook hebben met onze vier initialen.
- Ringen: naast mijn parelring (gekregen van mijn ouders) droeg ik natuurlijk mijn verlovingsring en trouwring.
Tip: neem haarelastiekjes, veiligheidsspelden (baby variant in het wit) en eventueel magneetjes mee. Ik maakte me veel zorgen om de sleep van mijn jurk voor tijdens de openingsdans. Uiteindelijk bleek het allemaal heel erg mee te vallen en heb ik mijn sleep in een knot gedaan met een haarelastiekje eromheen. Zag er minder charmant uit, maar was toch wel heel handig tijdens de openingsdans en het feest.
Make-up & haar voor de bruiloft:
Mijn haar en make-up werd gedaan door vriendin Evelien die daar heel goed in is. We zijn van tevoren samen naar de MAC-store gegaan om mooie spullen te kopen en proef make-up te doen. Evelien lette goed op en heeft dit vervolgens in Frankrijk opnieuw gemaakt. Ik ben er zo blij mee!
Bruidslingerie:
Sommige dingen blijven privé ;-). Al wil ik wel zeggen dat ik een kousenband droeg 😉
En dat was het dan: alles over het vinden van mijn trouwjurk en alle andere accessoires. Een heel ander blog dan ik normaal schrijf, maar hopelijk vind je het leuk om dit te lezen en heb je hier wellicht zelf wat aan! Heb je vragen, laat het zeker weten in de comments.
Liefs,
Charlotte
* Alle trouwfoto’s in dit blog zijn gemaakt door onze geweldige trouwfotografe Femke van Storytelling by Femke Dam.
Ik ben zelf heel tevreden over Le Chic bruidsjurken en trouwjurken. Ben daar enorm fijn geholpen en heb voor een mooie prijs een fantastische trouwjurk gevonden!
Dat snap ik als je de eigenaresse bent ;-) dan ben je erg tevreden over je eigen bedrijf ;-).