Reisgids Ella in Sri Lanka: zeven activiteiten die je niet mag missen!

Ella: een plek die je absoluut niet mag overslaan als je een rondreis door Sri Lanka maakt! In deze reisgids vertelt Ries je precies wat Ella zo leuk maakt en welke gave activiteiten je zeker niet mag missen in Ella!


Reisgids Ella: een heerlijk dorp in de bergen van Sri Lanka

Of je nu vanaf het zuiden komt of uit het noorden van Sri Lanka, Ella is dé plek om even bij te komen. Hier wil je zeker een aantal dagen blijven. Ella is omgeven door regenwouden, prachtige watervallen en groene heuvels. De temperatuur is lekker fris vergeleken met de rest van Sri Lanka. Dit komt omdat Ella op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau ligt. Dit maakt de grond uitermate geschikt voor het verbouwen van thee en aardbeien. s’ Avonds koelt het flink af waardoor je weer even heerlijk onder dikke lakens kunt slapen.

Ook staat Ella bekend om haar mistige bergen. Je ontkomt er niet aan of je krijgt wel een keer met de mist (of regen) te maken die soms je foto kan maken of juist kraken. Ben je ervan bewust dat Ella in vergelijking met andere plekken in Sri Lanka erg toeristisch is. Echter, er zijn genoeg fijne accommodaties om in alle rust van dit prachtig plekje te genieten en bovendien is er meer dan genoeg te doen.Walking on the railway Ella


Ben jij je reis door Sri Lanka aan het plannen? Lees dan zeker ons blog met de mooiste Sri Lanka reisroutes! Inclusief tips & een handig overzicht met de hoogtepunten van het land.


De beste activiteiten om te doen in en rondom Ella

 1. Met stipt op nummer 1, de treinreis tussen Ella & Kandy.

Ja, een treinreis! In het begin dachten wij ook, hoe bijzonder kan een treinreis nou zijn? Als ik terugdenk aan reizen per trein met de NS (Nederlandse spoor) dan word ik zelden enthousiast. Deze treinreis daarentegen is een beleving op zich. De route is prachtig en voert je door theeplantages, de jungle, langs het Horton National Park en vele kleine dorpjes. De treinreis begint (of eindigt) in Kandy, een typisch levendige Aziatische stad, en eindigt in het idyllische bergdorp Ella omringd door groene bergtoppen.

Lees hier meer over Kandy in Sri Lanka en wat hier leuke bezienswaardigheden zijn!

Hoe verder je uit Kandy wegrijdt, hoe meer de tijd soms lijkt stil te staan en hoe simpeler het leven wordt. Iedereen begroet je met een lach, verkopers in de trein proberen je vers eten te verkopen en toeristen staan bij de deur om de mooie landschappen vast te leggen.Kandy to Ella trainride

Wat kan je verwachten van de treinreis tussen Kandy & Ella?

Je begint je reis met het kopen van een kaartje. Je hebt de keuze uit gereserveerde plaatsen (1e, 2eof 3eklas) of een kaartje zonder vaste zitplek. De meeste reizigers willen een gereserveerde plek omdat je dan gegarandeerd kan zitten.

Er zijn drie manieren om een kaartje te reserveren: Zelf online, via een tussenpersoon, of door op tijd aan het loket kaartjes te kopen. Dit laatste is het goedkoopste, maar houd er rekening mee dat je dan minimaal een week van tevoren langs een treinstation moet gaan om de kaartjes te regelen (over het algemeen kan dit bij elk treinstation). En zelfs dan zijn vaak de gereserveerde plekken uitverkocht. Koop je een kaartje online (via deze website) of via een tussenpersoon (bijvoorbeeld via je hotel) houd er dan rekening mee dat je drie keer zoveel betaalt voor de treinreis van Kandy naar Ella.

Tip: een tweedeklas treinkaartje van Kandy naar Ella kost slechts 600 rupee per persoon (mits je het aan het loket koopt). Dat is slechts €3 per persoon voor een rit van zeven uur!Sri Lanka Train

Wat is het verschil tussen 1e, 2eof 3eklas in de Sri Lankaanse treinen?

  • 1e klas coupés: hier zijn alle zitplaatsen gereserveerde plekken. Er is hier airco en dus kunnen de ramen niet open (een nadeel als je foto’s wil maken vanuit de trein). Daarnaast zijn de zitplekken ruim en is deze coupé relatief schoon.
  • 2eklas coupés: zowel gereserveerde als niet reserveerbare coupés. De ramen kunnen open en er is geen airconditioning, wel zijn er ventilatoren. De zitplaatsen zijn oké, je hebt genoeg ruimte.
  • 3eklas coupés: zowel gereserveerde als niet reserveerbare coupés. Ook hier kunnen de ramen open. De bankjes waar je op zit zijn stukken minder comfortabel en veel krapper. Is het echter rustig in de trein, dan zijn ook deze plaatsen prima.

Tip: vraag bij aankomst op het station waar “jouw” coupé is. Zo sta je al op de juiste plek wanneer de trein aankomst.

Niet gelukt om een zitplaats te reserveren?

Geen zorgen, er zijn bijna altijd nog plekken vrij in de niet reserveerbare 2eof 3eklas coupés. Kaartjes hiervoor koop je op de dag van vertrek bij het treinstation. Onze ervaring met dit soort plaatsen is prima! We konden zelfs nog gewoon zitten. Wel reisden wij in laagseizoen in Sri Lanka. Ik kan me voorstellen dat in het hoogseizoen de coupes vol zitten met het gevolg dat je moet staan. Niet alleen toeristen reizen namelijk met de trein, ook locals. Staan is overigens niet heel erg, je kan vaak genoeg even uit de trein hangen om te genieten van het uitzicht.Sri Lanka trainride with Ries

Het mooiste gedeelte van de treinreis:

Het mooiste gedeelte van de treinreis is tussen het dorp Nanu Oya en Ella. Je doorkruist eerst vele theeplantages en vervolgens reis je door het dichte bos van Horton Plains National park. De overgang van landschap is prachtig om te zien. De treinreis duurt zeven uur en vaak is de trein een half uur tot een uur te laat.

Tip: wij splitsen de rit op en stapten voor enkele dagen uit in Nuwara Eliya om hier theeplantages te bezoeken én Adam’s Peak te beklimmen. Lees hier meer over Nuwara Eliya en hier over Adam’s Peak.Ella Rock seen from Little Adam's Peak


2. Beklim Lipton’s Seat in Haputale, gevolgd door een rondleiding in de Dambethenna theefabriek.

Ja je hoort het goed, we praten hier over het bekende Lipton theemerk dat je in de supermarkt tegenkomt. Het genie achter dit merk is Sir Thomas Lipton. In het kort, Sir Thomas haalde alle tussenhandelaren uit de theeketen en kocht zijn thee direct in bij de theeplantages. Vervolgens ging hij een stap verder en begon hij zelf met het produceren van thee. Eind negentiende eeuw was dit een revolutionair idee.

Sir Thomas Lipton was zo trots op zijn imperium, dat hij niets liever deed dan ernaar kijken. Dit deed hij vanaf een hele mooie plek, een uitzichtpunt, nu gedoopt Lipton’s Seat. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over zijn hele rijk: alle theeplantages. Jij kunt ook naar dit uitzichtpunt toe klimmen om te zien waar Sir Thomas Lipton zo trots op was. Houd er wel rekening mee dat het bewolkt en mistig kan zijn waardoor het uitzicht vrij beperkt is. Daar hadden wij helaas last van.

Een bezoek aan de grootste theefabrikant van heel Sri Lanka

Vlakbij Lipton’s Seat zit ook de grootste theefabrikant van heel Sri Lanka: de Dambethenna theefabriekHier kan je, tegen een betaling van 250 Rupee een rondleiding krijgen door de fabriek. Het bijzondere hiervan is dat in tegenstelling tot andere theefabrieken, je een rondleiding krijgt door een fabriek die gewoon in gebruik is. Ook gebruikt men nog steeds dezelfde apparatuur die Sir Thomas Lipton hier introduceerde. De tijd heeft hier letterlijk stil gestaan en aan innovatie lijkt men weinig te doen.Tea blaadjes

Heel veel werk gebeurt nog steeds handmatig; van het plukken van theeblaadjes tot het sorteren en verwerken. Werken in de theefabriek is dan ook erg zwaar is. En dan hebben we het nog niet eens over de uren die vrouwen hier maken, vaak ruim 12 uur per dag en voor een niet al te hoog salaris. Ja, je leest het goed, de vrouwen doen bijna al het zware werk en de mannen hebben leidinggevende posities. Dit zet je aan het denken of je wel thee moet willen kopen die geproduceerd is in dit soort fabrieken, waar het welzijn van de medewerkers van zo’n ondergeschikt belang is.

Prijs Lipton Seat: 100 Rupee per persoon
Prijs Dambethenna Factory: 250 Rupee per persoon (helaas eindigt de tea rondleiding niet met een proeverij van de thee, maar je kan hier wel thee kopen)

Tip: door per trein naar Haputale te reizen vanaf Ella heb je nogmaals de kans om te genieten van het prachtige landschap vanuit de trein! Haputale naar Ella is slechts één uur reizen.Lipton's tea factory


3. Little Adam’s peak gevolgd door een heerlijke koffie bij 98 Acres Resort & Spa

Little Adam’s peak is echt een must wanneer je in Ella bent. De heuvel ligt heel centraal en de wandeling naar boven kun je in twee uurtjes doen. Heb je maar een paar dagen in Ella en wil je maar één bergwandeling doen, kies dan voor deze hike. Binnen een paar uur kan je al genieten van dit prachtig uitzicht.

De wandeling naar Little Adam’s peak is prima te combineren met een koffiestop of lunch bij 98 Acres Resort & Spa. Dit is een prachtig resort waar men heerlijke koffie serveert. Loop na een pauze door naar het bekende Nine Arch Bridge Viewpoint (slechts 2 kilometer verder). Vanaf daar is het nog maar 40 minuten lopen terug naar Ella. Kortom, een goed programma voor een halve dag activiteit.

Tip 1: Beklim Adam’s Peak tijdens zonsopgang. Dan heb je de grootste kans op helder, droog weer en dus een goed uitzicht

Je hebt hier ook een zipline waar je voor 20 dollar mee naar beneden kan. Dat klinkt leuker dan het is, de zipline is kort en absoluut niet hoog. Voor de echte adrenaline junkie is dit dus niet de moeite waard.

Prijs: het bezoeken van Little Adam’s Peak is gratisView from Little Adam's peak RiesCoffee 98 Arcres resport


Na het koude Ella toe aan wat warmte? Bezoek dan zeker ons lievelings strand Dickwella.


4. Maak foto’s van de Nine Arches Bridge

Dit is het plaatje wat je direct te zien krijgt als je Ella (of zelfs Sri Lanka) googelt. Een trein viaduct dat zo’n honderd jaar geleden gebouwd is van alleen maar bakstenen en cement. Het is een van de best bewaarde spoorwegconstructies uit het koloniale verleden.

Prijs: een bezoek aan Nine Arches Bridge is gratis
Treintijden: Bijna elk uur komt er wel een trein lang is. Houd er echter wel rekening mee dat de treinen vaak te laat zijn.

Tip: Wil je de Nine Arches Bridge (bijna) helemaal voor jezelf, ga dan zo vroeg mogelijk in de ochtend. Rond 06.00 uur ’s ochtends ben je vaak de enige.Nine Arches Bridge (credits Dez)Nine arches bridge


5. Wandel naar Ella Rock

Dit is een lange wandeling met uitzicht op Little Adam’s Peak en de Ella vallei. In totaal ben je vier tot vijf uur onderweg (afhankelijk van je startpunt). Je kunt deze wandeling naar Ella Rock prima zelf maken, maar wees niet verbaasd als bij de start of onderweg meerdere locals je vertellen dat de route lastig te vinden is. Deze personen (lees gidsen) bieden voor een absurd bedrag (3000 Rupee) hun service aan en begeleiden je naar de top. Echt niet nodig en vooral veel te duur. Je loopt misschien een paar keer een beetje fout maar het is super goed zelf te doen.

 Prijs: mits je zelf loopt, is een hike naar Ella Rock gratis

Tip 1: De route naar Ella rock is soms een beetje onduidelijk. Maak gebruik van een GPS-tracker (bijvoorbeeld, maps.me of Komoot) zodat je niet verdwaald.

Tip 2: Ella Rock is fysiek een leukere uitdaging dat Little Adam’s Peak, maar het uitzicht vanaf Little Adam’s Peak vond ik mooier. Ella Rock summit


6. Volg een kookworkshop en leer Sri Lankaanse curry maken!

Helaas hebben we zelf geen kookworkshop kunnen doen, maar iedereen die we spraken en die dit wel had gedaan was laaiend enthousiast! In Ella kun je bij verschillende restaurants een kookworkshop doen waarbij je zelf curry leert maken. Perfect om bij terugkomst in Nederland je familie en vrienden te verrassen met je nieuw verworven kookkunsten!

Prijs: vanaf 2000 NPR per persoon (€10)Ella Chill House


7. Lekker lunchen of uiteten bij de vele restaurants in Ella.

Heb je even genoeg van de curry dan zijn hier in Ella meer dan genoeg opties om even een andere keuken uit te proberen. Onderstaande restaurants zijn onze favorieten!

  1. Cafe Chill: dé place to be in Ella. Het eten is lekker én zeer Instagramwaardig.
  2. AK Ristoro: ons lievelingsrestaurant in Ella. Hier maakt men sushi, goede pasta’s en lekkere salades. De chef is half Japans dus de sushi is erg goed! Ook zijn de prijzen heel netjes.
  3. The Barn by Starbeans: Starbeans is een koffieketen die ook in Mirissa zit. Men serveert goede koffie maar ook lekkere tonijn wraps en hoofdgerechten.
  4. 98 Acres Resort & Spa: dit prachtige hotel heeft een fijne bar met lekkere koffie. Het is de perfecte plek om even te stoppen na een hike naar Little Adam’s Peak!

Best coffee in Ella


Ben jij je reis naar Sri Lanka aan het plannen? Lees dan dit artikel over welke stranden in Sri Lanka het beste bij jou passen!


De leukste plekjes om te slapen in Ella:

Ella stikt van de leuke homestays met bijna allemaal een mooi uitzicht op de groene bergen. Hieronder vind je drie leuke homestays en hotels in verschillende budgetklassen!

Tip: ga voor een hotel buiten het centrum. Zo vind je meer rust en zit je echt in de natuur!

Idyll Homestay Idyll homestay

In dit geweldige hotel sliepen wij. Eigenaar Ansil heeft zich flink om Charlotte bekommerd die ziek was! De mooie kamers hebben een geweldig uitzicht! Je slaapt hier vanaf €21 per nacht.

Boek nu!

Country Homes €€Country Homes

De leuke houten huisjes van Country Homes hebben een mooi uitzicht en gezellige balkons. Je slaap hier vanaf €42 per nacht inclusief ontbijt.

Boek nu!

Mountain Heavens resort €€€Mountain Heavens resort

Dit luxe hotel heeft een prachtige infinity pool met uitzicht op de groene bergen en de vallei van Ella. Ook het ontbijt is super! Je slaapt hier vanaf €200 per nacht.

Boek nu!


Hier vind je onze hotelgids met de leukste hotels in heel Sri Lanka!


Click here for all my blogs on Sri Lanka
Klik hier voor al mijn blogs over Sri Lanka!


Like this post? Pin it!

Seven cool things in Ella : travel guide for this beautiful place in Sri Lanka


Meer blogs over Sri Lanka

tagged in ella, reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites