Reisgids Anuradhapura: alles dat je moet weten over deze oude stad in Sri Lanka

Na aankomst en twee nachten in Negombo, is Anuradhapura onze volgende stop in Sri Lanka. We gaan hier naartoe voor de mooie tempels en de oude stad. In dit blog vertel ik je alles over onze tijd in Anaradhapura, geef ik je tips over het bezoeken van de verschillende tempels en vertel ik je over onze favoriete hotels in Anaradhapura.


Reisgids Anuradhapura: tempels omringd door rijstvelden

Anuradhapura ligt in het binnenland van Sri Lanka en is de allereerste hoofdstad van het land (van 308 voor Christus tot de 11e eeuw na Christus). De stad zelf stelt niet veel voor en voelt meer als een groot dorp, maar de reden waarom de meeste mensen naar Anuradhapura komen is de oude stad, een groot terrein vol opgegraven tempels, baden en musea.Mihintale Buddha-2

Twee dagen in Anuradhapura

We komen iets na het middaguur aan in ons hotel. Hier slapen we twee nachten en na onze spullen te hebben uitgepakt, springen we in het heerlijke zwembad. Het is bloedheet dus dit is een welkome verfrissing! Aan het eind van de middag besluiten we naar het Mihintale tempelcomplex te gaan. Dit ligt ongeveer 10 kilometer buiten de stad. Het is er prachtig, zelfs al zien we geen echte zonsondergang omdat het zo bewolkt is.

De volgende ochtend staat de wekker om 06.00 uur. Vandaag gaan we de oude stad bekijken en omdat het opnieuw een hele hete dag beloofd te worden, willen we er zo vroeg mogelijk zijn. En dat lukt, iets na zeven staan we al voor de eerste tempel. Er is geen enkele andere toerist, alleen maar Sri Lankanen die hier gekomen zijn om te bidden en offers te brengen. Een prachtig gezicht: de mensen zijn gekleed in het wit op de monniken na, die feloranje gewaden dragen. Deze steken goed af tegen de witte stupa’s en gebouwen.

Na zeven locaties per tuktuk te hebben bezocht, komen we drie uur later terug in ons hotel. Het is ondertussen 10.00 uur s’ ochtends en al bloedheet. Helaas is er een probleem met het zwembad bij ons hotel, maar de eigenaar zorgt ervoor dat we naar een ander hotel met zwembad worden gebracht. Daar liggen we de rest van de middag te relaxen.Tempel Anuradhapura 5

Hoelang blijf je in Anuradhapura?

Twee dagen in Anuradhapura is genoeg om alles gezien te hebben: wij reizen hierna door naar Trincomalee, een strandplaats in het oosten. Je zou ook door kunnen gaan naar Sigirya, om de Lion rock te beklimmen of rechtstreeks naar Kandy kunnen reizen.

Tip: koop de tickets voor de treinreis Kandy naar Ella alvast in Anuradhapura. Zo is de kans groter dat er nog plekken vrij zijn in eerste of tweede klas!


Is Kandy jouw volgende bestemming? Lees alles over Kandy in deze reisgids!


Reisgids: Wat doe je in Anuradhapura?

Verken de oude stad van Anuradhapura

Dé reden dat de meeste mensen naar Anuradhapura gaan, is de oude stad. Deze stad dateert uit de derde eeuw voor Christus, maar men is pas eind negentiende eeuw begonnen met de opgravingen. Er kwamen tientallen tempels, overblijfselen van stupa’s en kloosters naar boven, die allemaal gerestaureerd zijn. Verwacht dan ook geen Pompeï-achtige taferelen van opgravingen. Het grootste gedeelte van de tempels is helemaal herbouwd, opgeknapt en ziet er gloednieuw uit. Een vreemd idee, want zo voelt het hier helemaal niet als een oude stad.

Het terrein van de oude stad ligt verspreid over een gebied van 40 vierkante kilometer. Het voelt een beetje aan als een groot park: tussen de tempels en gebouwen zie je veel groen. Er zijn aangelegde meren en zelfs rijstvelden.Temple Anaradhapura

Toegang tot de oude stad Anuradhapura: $25 per persoon

Yes, dat lees je goed. Toegang tot de oude stad van Anuradhapura is $25 per persoon. En in deze prijs zitten lang niet alle gebouwen, enkel de vijf grootste. Momenteel reizen we voor langere tijd en dus met een kleiner budget. Dit is dus iets te duur voor ons en daarom besluiten we deze vijf tempels te skippen. Wel huren we een tuktuk met gids in (Rs 3000 voor drie uur) die ons naar de andere tempels en bezienswaardigheden brengt. Uiteindelijk bezoeken we zeven plekken, waarvan het grootste gedeelte gratis is. Bij één enkele tempel moeten we een entree fee betalen (Rs 200 per persoon, ongeveer €1,00).Anuradhapura tempel 2

Wij bezoeken de volgende plekken:

  1. Jaya Sri Maha Bodhi: hier groeit een heilige boom, die volgens de legende al 2000 jaar oud is.
  2. Ruvanvelisaya Dagoba: Deze reusachtige witte tempels wordt bewaakt door 344 olifantenbeelden. Momenteel is de tempel in verbouwing.
  3. Isurumuniya Vihara: Deze tempel, gebouwd in een rots in de 3e eeuw voor Christus, heeft schijnbaar de oudst zichtbare pagode in de wereld.
  4. Ranmasu Uyana: ook wel de Royal Pleasure Garden genoemd, is een tuin waar vroeger ongehuwde koningen en koninginnen kwamen om te baden en nieuwe partners te ontmoeten. Een soort tinder van 2000 jaar geleden
  5. Vessagiriya: dit complex is niet herbouwd of gerenoveerd. Hier huisde vroeger een klooster tussen de rotsen waar Indiase monniken woonden. Deze monniken waren niet welkom in kloosters waar Sri Lankaanse monniken woonden aangezien deze veel beter geschoold waren
  6. Sri Sarananda Maha Pirivena: In dit meditatiegebied staat een enorme witte Boeddha.
  7. Mirisawetiya stupa: Dit is een andere grote witte stupa, erg mooi en nauwelijks bezoekers.

Anuradhapura pond

Hiermee hebben we lang niet alles gezien, de oude stad is erg groot en om alles te zien heb je minimaal twee volle dagen nodig. Maar na drie uur zijn we verzadigd en is het dus genoeg voor ons. Ben jij helemaal gek op tempels, trek dan genoeg tijd uit voor dit grote complex.

Achteraf is het de juiste keuze geweest om de vijf grootste tempels (waar je $25 voor moet betalen) te skippen en juist voor andere tempels te kiezen. We hebben een leuke ochtend gehad, zien een hoop mooie gebouwen en hebben absoluut de sfeer van de oude stad geproefd.Buddha offers


Ben jij je reis door Sri Lanka aan het plannen? Lees dan zeker ons blog met de mooiste Sri Lanka reisroutes! Inclusief tips & een handig overzicht met de hoogtepunten van het land.


4 Tips voor een bezoek aan de oude stad van Anuradhapura:

1. Fietsen of per tuktuk

De meeste mensen bezoeken de oude stad per fiets. Dit is een mooie manier om de sfeer te ervaren, beweging te krijgen en van tempel naar tempel te gaan. Houd er echter wel rekening mee dat het terrein ruim 40 km2 groot is en dat het heel warm is in Sri Lanka. Bij ons is het 32 graden maar de gevoelstemperatuur ligt op 40 graden en dat is behoorlijk heet! Wij besluiten daarom om een tuktuk met chauffeur/gids te huren en zo meerdere tempels te bezoeken. Een heel goed alternatief!

2. Wil je wél fietsen: kies een hotel dichtbij de oude stad!

Wil je wel gaan fietsen, zorg dan dat je hotel in de buurt van de oude stad ligt. De meeste hotels bieden fietshuur aan, zo ook dat van ons. Echter ligt ons hotel ruim zeven kilometer van het complex af. Dit betekent nog eens 14 kilometer extra door de brandende zon fietsen. De locatie van ons hotel maakt de keuze om per tuktuk en gids te gaan daarom heel gemakkelijk.Anuradhapura tempel 3

3. Ga zo vroeg mogelijk!

Maar dan bedoel ik ook écht vroeg. Zorg ervoor dat je tussen zes en zeven vertrekt. Zo ben je voor de toeristenmassa en zie je enkel lokale mensen bidden. Ook vermijd je zo het heetste gedeelte van de dag (tussen 11 en 15.00). Wij liggen om 11 uur alweer aan het zwembad in ons hotel, heerlijk!

4. Neem sokken mee

Rondom de tempels moet je je schoenen of slippers uit doen. Je loopt dus op blote voeten, en de stenen kunnen behoorlijk warm worden. Sokken bieden bescherming! Vergeet ook niet om gepaste kleding (knieën en schouders bedekt) te dragen.Tempel Anuradhapura 6


Reis jij ook naar Sigiriya (Lion Rock)? Lees onze reisgids voor deze plek!


Bekijk de zonsondergang vanaf het Mihintale tempelcomplex

Dit mooie tempelcomplex, ongeveer 10 kilometer buiten Anuradhapura is écht de moeite waard. Om heel eerlijk te zijn vind ik het zelfs nog mooier dan de oude stad. Je vindt hier verschillende, spierwitte tempels boven op rotsen. Het is soms even klauteren om op de top te komen (op blote voeten, met een doek om je schouders en een camera in je hand is dit niet altijd makkelijk), maar het uitzicht over de groene rijstvelden en bossen dat je vanaf hier hebt, is het meer dan waard!Mihintale Budhha cloudy

Wij bezochten deze plek met zonsondergang, écht een aanrader! Het is een stuk minder warm maar ook is het prachtig om de witte stupa’s tegen een paars-roze hemel te zien!

De entreeprijs voor het Mihintale tempelcomplex is Rs 500 per persoon (ongeveer €2,50). Een tuktuk heen en terug kost Rs 1200 (ongeveer €6).

Let op: de gidsen onder aan het complex willen je graag een rondleiding geven. Op het moment dat ze je aanspreken en met je mee blijven lopen tot aan de tempels, zullen ze sowieso verwachten dat je ze iets betaalt. Wees dus heel duidelijk wanneer je geen gebruik wenst te maken van een gids.
Mihintale Stupa-3v


Lees onze reisgids voor kustplaats Trincomalee!


Waar slaap je in Anuradhapura?

We hadden écht een fijn hotel gevonden, vlakbij het centrum met een goede rating. Helaas, Belmond Lake Hotel bleek toch een beetje overrated… men was onze boeking kwijt, we zouden ineens €10 extra moeten betalen voor de airco en onze kamer lag in een soort kelder. Echt geen aanrader dus! Gelukkig konden we via booking.com gratis annuleren en was er zo een tuktuk aangehouden. Deze bracht ons naar Hotel Heladiv (zie hieronder) waar we iets meer voor betaalden, maar dat het zeker waard was! Hieronder vind je nog meer leuke budget guesthouses en luxere boetiek hotels!

Heaven Upon Rice Fields Heaven Upon Rice Fields Anaradhapura

Zoals de naam al zegt, ligt dit leuke guesthouse tussen de rijstvelden. Vanaf je kamer kijk je dan ook uit op de deze frisgroene vlaktes! Het gezin waar je te gast bent doet er alles aan om je welkom te heten. Je slaapt hier vanaf €18 per nacht (2 personen).

Book now!

Hotel Heladiv €€Hotel Heladiv Anaradhapura

Dit hotel ligt een stuk buiten het centrum, maar beschikt over mooie kamers en een heerlijk zwembad. Je kunt hier zowel ontbijten, lunchen als dineren. Verblijven doe je hier vanaf €30 per nacht (2 personen).

Book now!

Aryana Boutique hotel €€€Aryana Boutique Hotel Anaradhapura

Dit kleine boetiek hotel zit vlakbij het centrum maar is door de ligging en tuin toch een oase van rust. De kamers zijn schoon en van alle gemakken voorzien. Je slaapt hier vanaf €60 per nacht inclusief ontbijt (2 personen).

Book now!

Budgettip: verblijf jij in een hotel dat niet bij andere restaurants in de buurt ligt? Dan is de kans groot dat je in het hotel eet, waar de maaltijden soms wat duurder zijn. Toch besparen op je ontbijt of lunch? Dat kan! Meerdere keren per dag komen er rijdende bakkertjes langs. Je herkent ze aan een vrolijk deuntje dat je al van ver hoort. Hier koop je zoete gebakjes, pizzabroodjes of gevulde bolletjes met curry.


Hier vind je onze Sri Lanka hotelgids met de leukste hotels in heel Sri Lanka!


Hoe bereik je Anuradhapura vanaf Negombo/Colombo?

Per taxi – €50, 3-4 uur

Normaal reizen we zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, echter voelde ik me niet helemaal lekker op de dag dat we naar Anuradhapura zouden reizen en dus huurden we met een ander Nederlands stel een taxi. Deze taxi rit duurde 4 uur en koste RS 10.000, omgerekend 50 euro. Gedeeld door twee stellen was het 25 euro, hetgeen een prima prijs is. Onze taxichauffeur vertelde van alles en nog wat over Sri Lanka en stopte meerdere keren om ons te wijzen op fabrieken, vleermuizen en kokosnoten plantages.

Per bus (via Colombo) – €8-10, 6-7 uur

Om vanaf Negombo naar Anuradhapura te reizen moet je eerst terug naar Colombo, dit kan per taxi, met een Uber Tuk kost dit ongeveer zeven euro. Vanaf het Colombo Bastian Mawatha busstation neem je de bus die je in ruim vijf uur naar Anuradhapura brengt.Railway station

Per trein (via Colombo) – €9-11, 6-7 uur

Wil je per trein reizen dan vertrek je ook vanaf Colombo (Uber Tuk van Negombo naar Colombo is ongeveer 7 euro). Laat je afzetten bij het Fort Station waar je de trein pakt naar Anarudhapura. Let op, deze trein gaat niet elk uur, het is dus handig om van tevoren even te checken op welk tijdstip de trein vertrekt.


Click here for all my blogs on Sri Lanka

Klik hier voor al mijn Sri Lanka blogs.


Like this? Post it!Travelg guide Anaradhapura: all you need to know about this ancient city in Sri Lanka


Meer reisblogs over Sri Lanka

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites