Adam’s Peak: alles dat je moet weten over deze toffe beklimming in Sri Lanka

Midden in Sri Lanka staat een heilige berg: Adam’s Peak. Op deze berg lijken alle geloven samen te komen: volgens de christenen en moslims is dit de plek waar Adam zijn eerste stap op aarde zette, de boeddhisten zagen hier Boeddha’s eerste voetstap en voor de hindoes was het Shiva die hier de aarde op stapte. Al met al een speciale plek. In deze reisgids lees je meer over de beklimming van Adam’s Peak, wat je hiervoor nodig hebt en hoe je hier komt!Ascending Adam's Peak


In het holst van de nacht hiken naar Adam’s Peak

Het is twee uur ’s nachts en een beetje slaperig beklimmen we de eerste van wel 5500 traptreden. Samen met de Canadese Dez en Emmy zijn we onderweg naar de top van Adam’s Peak. Aanvankelijk lijkt het alsof we de enigen zijn, maar na een half uurtje flink doorlopen, komen we ook andere toeristen tegen. Het is een gek idee, midden in de nacht passeren we verlaten tempels, gesloten winkels en schijnen we met onze hoofdlampen in het donker.

Het eerste uur is makkelijk, daarna wordt het steiler.

Het begin van de hike is makkelijk. We lopen over vlakke stukken en soms een korte trap. Maar hoe verder we komen, hoe steiler de trappen worden. Af en toe houden we even pauze om op adem te komen. Onderweg zien we paaltjes die aftellen naar de top. Paal 21 was de start en vanaf paal 9 zien we alleen nog maar trappen.

De groep waarmee we lopen is ondertussen gegroeid. We lopen in een stoet van ongeveer 20 mensen van allerlei nationaliteiten. Het lijkt wel een pelgrimstocht, maar dat is het toch echt niet, de echte pelgrimstochten beginnen pas over een week, bij de eerste volle maan van december.

Een uur voor zonsopkomst boven

Uiteindelijk gaat de klim sneller dan we dachten. Ruim een uur voor zonsopkomst staan we op de top. De wind waait hard en het is ijskoud. Ik verwissel snel mijn bezwete shirt en trek een droog T-shirt met lange mouwen aan. Daarover gaan nog meer laagjes maar toch sta ik nog te rillen van de kou. Snel kruip ik tegen Ries aan niet veel later val ik met mijn hoofd op zijn schoot in slaap.

Adam's Peak cloudy sunrise

Zonsopkomst op Adam’s Peak

Langzaam begint het lichter te worden. De hemel verandert van gitzwart naar diepblauw, donkerpaars, oranje en dan… wit. Vlak voor zonsopkomst zitten we ineens in een dikke mistbank. Er is niets meer te zien, geen zon, geen mooie vallei, helemaal niets. Beteuterd kijk ik om me heen. Hebben we hiervoor nou een nacht overgeslagen! Wat een teleurstelling!

Ik wil al bijna opstaan om aan de afdaling te beginnen, maar dan ineens zien we een oranje stip. Deze wordt feller en feller, het lijkt wel alsof de zon dwars door de mistbank heen probeert te schijnen. En dat lukt! Voor eventjes dan, maar toch zien we voor korte tijd de zon en de groene vallei onder ons. Het is prachtig om te zien! Om ons heen hoor je mensen “wauw” en “amazing” roepen!

De pittige afdaling van Adam’s Peak

Wanneer de zon echt hoog aan de hemel staat, beginnen we af te dalen. Het is nog steeds koud, maar daar komt snel verandering in. Hoe lager we komen, hoe heter het wordt. Die 5500 traptreden die we omhoog zijn geklommen, zijn omlaag misschien nog wel zwaarder. Iedereen heeft last van trillende beenspieren en verkrampte kuiten. Ik ben blij met mijn wandelstok die ik in Nepal gekocht heb, die haalt veel belasting van m’n knieën af!

Twee-en-een-half uur later staan we bezweet onder aan de berg waar we begroet worden door onze driver. Doodmoe stappen we na een snel ontbijt in de auto en vallen allemaal in slaap! Adam’s Peak was een gave beklimming, absoluut de moeite waard!

Adam's Peak lake


Ben jij je reis door Sri Lanka aan het plannen? Lees dan zeker ons blog met de mooiste Sri Lanka reisroutes! Inclusief tips & een handig overzicht met de hoogtepunten van het land.


Is de beklimming naar Adam’s Peak zwaar?

Wij vonden de beklimming van Adam’s Peak niet heel zwaar. Heb jij een redelijke conditie dan is deze berg prima te doen. Het zijn natuurlijk veel traptreden en je stijgt ruim 1000 meter, maar de trappen zijn redelijk goed onderhouden. Ook staan er paaltjes die aangeven op welk gedeelte van de hike je bent. Deze verdelen de hike in 21 gelijkwaardige delen, zo kun je een beetje inschatten hoever je bent. Tenslotte staat er om de paar honderd meter een theeshop waar je even op adem kunt komen.

Tip: vertrek niet te vroeg! Onze driver gaf aan dat het zeker vier uur naar de top zou zijn. Wij liepen erg rustig maar waren al binnen drie uur aan de top. Daardoor moesten we nog een uur wachten voor zonsopgang. Maak deze fout niet en pak een uurtje extra slaap!Adam's Peak view at cloudy sunrise

Heb je een gids nodig tijdens de beklimming van Adam’s Peak?

Nee hoor, de weg wordt goed aangegeven en je zult absoluut niet verdwalen. Daarnaast is de klim ook helemaal niet technisch (het zijn gewoon trappen). Een gids is dus niet nodig tijdens de beklimming naar Adam’s Peak.

Onderschat de kou niet!

Wat de beklimming van Adam’s Peak wel pittig kan maken, is het tijdstip waarop je klimt. Met slechts een paar uur slaap of zelfs helemaal geen slaap en de kou op de berg kan het fysiek moeilijker zijn dan je denkt.

Wij hadden een ding zwaar onderschat: de kou wanneer je de top bereikt. Omdat we ruim een uur te vroeg waren, zaten we een uur lang bibberend van de kou op de top. Bij vertrek was het nog 23 graden, maar 1000 meter hoger waaide de wind hard en was het niet warmer dan 5 graden. Breng absoluut handschoenen, een muts en dikke jas mee!


Wat neem je mee voor de beklimming van Adam’s Peak?

Zoals hierboven beschreven is het echt heel belangrijk dat je warme kleding meeneemt voor op de top. Tijdens de afdaling schijnt de zon alweer en is luchtige kleding handig. Hierbij een paklijst voor tijdens een trip naar Adam’s Peak.

 

Overig:

Clothing Annapurna Circuit


Kost Adam’s Peak geld?

Nee, een beklimming van Adam’s Peak is helemaal gratis! Onderweg kom je wel veel tempels en zogenaamde monniken tegen die je een “gratis” armbandje (stuk touw) willen omknopen. Helaas krijg je daarna een donatieformulier onder je neus geduwd en word je gepusht om geld te geven. Let op: dit zijn over het algemeen geen echte monniken en je bent nooit verplicht om een donatie te doen. Wil je dit niet, doe dan het “armbandje” weer af en bedank vriendelijk. 


Is jouw volgende bestemming Kandy? Lees meer over deze plek in onze Kandy reisgids!


 Waar slaap je vóór de beklimming van Adam’s Peak?

Er zijn twee manieren om Adam’s Peak te beklimmen:

1. Door niet te slapen:
Door niet te slapen en ’s nachts met een (gedeelde) taxi van Nuwara Eliya naar Delhouse te rijden. Delhouse is het dorpje aan de voet van Adam’s Peak, hier start je hike.

2. Slapen in Dalhousie:
Door de dag van tevoren al naar Dalhousie te reizen en op tijd naar bed te gaan in een van de guesthouses die in dit dorpje liggen. Zo heb je nog een aantal uur slaap te pakken voor je aan de uitdagende Adam’s Peak begint. Hierbij een paar leuke hotels in Dalhousie:

Daffodils Inn Daffodils Inn

Dit simpele guesthouse biedt schone kamers vlakbij de start van de trail! Je slaapt hier vanaf €27 inclusief ontbijt (twee personen)

Boek nu!

Hugging Clouds hugging clouds

In dit gezellige hotel wordt heerlijke koffie geserveerd en slaap je in hippe kamers met wifi! Je verblijft hier vanaf €27 (twee personen).

Boek nu!

Tea Breeze Motel €€Tea breeze motel

Tea Breeze Motel is een rustig hotel met een uitgebreid ontbijt voor na de hike! Je slaapt hier vanaf €32 inclusief ontbijt (twee personen).

Boek nu!


Hier vind je onze hotelgids met de leukste Sri Lanka hotels!


Hoe bereik je Adam’s Peak?

Wij waren ervan overtuigd dat het heel moeilijk was om Adam’s Peak te bereiken. Dat bleek gelukkig enorm mee te vallen. De beklimming naar Adam’s Peak begint vanaf het dorpje Dalhousie. Hierbij de verschillende manieren om naar Adam’s Peak te reizen!

Kandy naar Adam’s Peak (Dalhousie)

Per trein: 5 uur,€2-€5, via Hatton
Eerst pak je de trein vanaf Kandy naar Hatton. Eenmaal daar is het nog ongeveer een uur rijden naar Dalhousie. Elk half uur gaat er een rechtstreekse bus die ongeveer €0,40 kost. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een tuk-tuk naar Dalhousie te pakken. Dat is iets duurder. Deze route kan niet ’s nachts en dus moet je van tevoren in Dalhousie zijn. 

Per taxi: 3 uur, €50-€70
Je kunt natuurlijk ook een (gedeelde) taxi nemen vanaf Kandy. Dit kost tussen de 40 en 60 euro, afhankelijk van het tijdstip dat je reist. Je kunt namelijk overwegen om dit midden in de nacht te doen en na de rit direct te starten met je hike.View from Little Adam's peak Ries Ella

Van Nuwara Eliya naar Adam’s Peak (Dalhousie)

Per trein: 4 uur,€2-€5, via Nanuoya en Hatton
Om per trein van Nuwara Eliya naar Adams Peak te reizen, pak je eerst een taxi/tuk-tuk naar treinstation Nanuoya. Vanaf daar neem je de trein die je in anderhalf uur in Hatton brengt. Hier pak je vervolgens weer de bus of tuk-tuk naar Dalhousie. Elk half uur gaat er een rechtstreekse bus die ongeveer €0,40 kost. Deze route kan niet ’s nachts en dus moet je van tevoren in Dalhousie zijn.

Per taxi: 2-3 uur, €40-€60
Dit was hoe wij naar Adam’s Peak reisden. Samen met een ander stel namen we een taxi die ons midden in de nacht in Dalhousie afzette. Na de hike bracht de driver ons ook weer terug. Hier betaalden we 60 euro voor (30 per stel), maar reis je overdag dan zijn de kosten een stuk lager.


Theeplantages zien in Sri Lanka? Ga dan naar Nuwara Eliya!


Van Ella naar Adam’s Peak (Dalhousie)

Per trein: 6 uur,€3-€7, via Hatton
Om per trein van Ella naar Adam’s Peak te reizen, reis je eerst naar Hatton. Dit duurt ongeveer vier uur. In Hatton pak je vervolgens de bus of tuk-tuk naar Dalhousie. Elk half uur gaat er een rechtstreekse bus die ongeveer €0,40 kost. Deze route kan niet ’s nachts en dus moet je van tevoren in Dalhousie zijn.

Per taxi: 4 uur, €50-€70
Je kunt ook per gedeelde taxi van Ella naar Adam’s Peak reizen. Dit is best een lange rit dus we raden je af om dit ’s nachts te doen vóór je hike. Beter slaap je een nacht in Dalhousie en begin je uitgerust aan de hike.


Lees meer over Ella en de prachtige treinrit van Ella naar Kandy in deze reisgids voor Ella.


Wanneer kun je Adam’s Peak het best beklimmen (en wanneer absoluut niet?)

Welke tijdstip beklim je Adam’s Peak?

Je kunt Adam’s Peak zowel ’s nachts beklimmen (zodat je tijdens zonsopkomst op de top bent) of overdag. Overdag is het natuurlijk stukken warmer, maar houd er overdag wel rekening mee dat vanaf ongeveer 10.00 uur de top in mistbanken gehuld is. Hierdoor zul je niet veel van het uitzicht zien.

Dat gezegd hebbende, mist kan ook tijdens zonsopkomst komen, zoals wij dat hadden.

Temple at Adam's Peak

In welke maand beklim je Adam’s Peak?

Zoals eerder al gezegd, Adam’s Peak is een religieuze bergtop. Van de eerste volle maan in december tot de eerste volle maan in april komen er pelgrims naar Adam’s Peak. Tijdens het pelgrimsseizoen is het erg druk op de berg, vooral tijdens volle maan en in de weekenden. We hoorden verhalen over uren aan files om naar boven te wandelen. Het weer is wel het beste tijdens het pelgrimsseizoen en ook zijn de trappen goed verlicht.

Buiten het pelgrimsseizoen is het stukken rustiger hier. De tempel op de top van de berg is gesloten en de lampen onderweg staan uit (vandaar je hoofdlamp). Er zijn onderweg echter nog steeds een paar winkels open waar je kunt uitrusten en warme thee kunt kopen.


Click here for all my blogs on Sri Lanka

Klik hier voor al mijn blogs over Sri Lanka!


Like this post? Pin it!

All you need to know about hiking Adam's Peak in Sri Lanka + packing list!


Andere blogs over Sri Lanka

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites