Roadtrip Schotland: de ultieme route voor een rondreis door Schotland!

De ultieme reisroute voor een roadtrip door Schotland vind je in dit blog. Deze route is perfect voor een rondreis door Schotland van 10 dagen tot twee weken. Ben jij een kampeerder? Maak dan deze roadtrip door Schotland per campervan of met een tent achterin, we hebben alvast informatie over de leukste campings in Schotland toegevoegd. Daarnaast vind je een reissschema en handige kaart van Schotland in dit blog.


Route Schotland: twee weken rondreizen door de highlands van Schotland!

Klik hier of op de afbeelding hieronder om het reisschema van onze 10 dagen in Schotland én om een alternatief schema voor 14 dagen Schotland te zien. In dit reisoverzicht staan ook de hotels en campings waar we sliepen, hoeveel we hiervoor betaalden en onze reisuren.

Kaart van Schotland inclusief reisroute!
Scotland Itinerary two weeks or 14 days

Edinburgh – Cairngorms – Culloden – Loch Ness – Wester Ross – Isle of Skye – Fort William – Loch Lomond & The Trossachs National Park – Edinburgh Airport

Van tevoren hebben we een globale reisroute door Schotland bedacht. We weten dat we eerst twee dagen in Edinburgh hebben. Daarna halen we de auto op en hebben we zeven dagen om de highlands van Schotland te bezoeken. Onze wensenlijst is lang en omdat de afstanden soms best ver zijn moeten we keuzes maken. Uiteindelijk doen we in zeven dagen ontzettend veel (het zal eens niet ;-)).

Tip: weet je dat je ook per ferry naar Schotland kunt komen. Zo kun je je eigen auto meenemen. Er gaat dagelijks een ferry van IJmuiden naar Newcastle vanaf waar het nog maar een paar uur rijden naar Edinburg is. Klik hier voor meer informatie! 

Isle of Skye

Ik kan je aanraden om voor bovenstaande route iets meer de tijd te nemen, dan reis je net wat relaxter. In de tekst geef ik dit aan middels een asterix (*). In het reisoverzicht hierboven wordt ook de alternatieve route met meer dagen beschreven.

We rijden van Edinburgh noordwaarts tot iets boven Inverness. Vervolgens steken we dwars het land door naar het westen waar we een deel van de Wester Ross Costal Route rijden. Via Isle Of Skye en het Loch Lomond & The Trossachs National Park rijden we zuidwaarts. Tenslotte eindigen we weer in het oosten in Edinburgh.
Scotland EdinburghEdinburgh Arthurs Seat

Rondreis Schotland dag 1 en 2: Edinburgh

We beginnen met twee dagen in Edinburgh, het is prachtig weer en we beklimmen onder andere Calton Hill, Arthur’s Seat en bezoeken natuurlijk de Royal Mile. In Edinburgh bevinden zich meerdere musea en kastelen. We slaan deze over omdat het weer te mooi is om binnen te zijn.

Edinburgh is geen grote stad, in twee dagen kun je het merendeel gezien hebben. Een dag extra is hier echter nooit verkeerd, de stad is heel gezellig. Lees hier over onze tijd in Edinburgh!

We slapen in dit appartement van Jo via Airbnb. Prijs €45 per nacht.

Tip: is het weer goed? Doe dan net als wij en bekijk de zonsondergang vanaf Arthur’s Seat. Flesje wijn en stokbrood erbij en je hebt een heerlijke avond.

Cairngorms National Park

Route Schotland dag 3: Cairngorms National Park

Op dag drie halen we onze campervan op en rijden we noordwaarts via het pittoreske dorpje Falkland naar Cairngorms National Park. Het Cairngorms National Park is het grootste Nationale park van Schotland. Er zijn meerdere mooie bergen die je hier kunt beklimmen, evenals mooie hikes die je kunt doen. Wij lopen de Ryvoan Trail en beklimmen de Meall a’Bhuchaille. Ook beklimmen we een stuk van de CairnGorm Mountain.

* Extra dag * Cairngorms National Park is erg groot, we zien dit keer enkel een stuk van de westkant. We adviseren je om een dag extra voor dit park uit te trekken. Heb je nog meer tijd? Overweeg dan om ook de oostkant erbij te pakken, minder toeristisch en misschien nog wel mooier! Lees hier over onze tijd in Cairngorms National Park.

Wij kamperen bij de Glenmore Campsite, aan Loch Morlich bij het dorpje Aviemore. Het is een mooie camping aan het water, absoluut een aanrader! Prijs £18 (zonder elektriciteit).


Mega budgettip: momenteel heeft campervan verhuurbedrijf Spaceships een Early Bird Actie waarbij je 10% korting krijgt op de huur van een campervan wanneer je tussen nu en 20 juni 2023 boekt. Klik hier voor meer informatie en direct te boeken!


Cairngorms National Park

Rondreis Schotland dag 4: Culloden en Inverness (Black Isle)

Na een eerste nacht kamperen rijden we richting Culloden. Maar niet voor we een whisky proeverij en rondleiding doen bij Tomatin. Erg leuk en zeker een aanrader!

We rijden door naar Culloden om daar de battlefields te bezoeken. Hier werden de Jacobieten op 16 april 1746 verslagen door het Briste leger. Als je meer over de geschiedenis van Schotland wil weten, is een bezoek een must.

De stad Inverness slaan we over we besluiten naar het iets noordelijkere schiereiland Black Isle te rijden. Hier zoeken we naar dolfijnen, die hier veel voorkomen. We kamperen op de Fortrose Bay Campsite, een leuke camping aan zee. Prijs: £20 (met elektriciteit).

Tomatin DistilleryBlack Isle

Roadtrip Schotland dag 5: Loch Ness en de Central Highlands

Een bezoek aan Schotland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan Loch Ness. Het meer is lang en uitgestrekt en loopt van Inverness richting het westen. Het ligt in een smalle vallei omringd door de Great Glen Fault bergen die samen de Great Glen vormen.

* Extra dag * Tip: de omgeving boven Loch Ness is erg mooi. Heb je meer tijd, blijf hier dan een dag extra en bezoek de volgende plekken: Reelig Glen, Glen Affric, Tomich, Plodda Falls of Glen Strathfarrar.

We rijden via de A833 naar het noorden en vervolgens richting Ullapool. Langzaam verandert het glooiende landschap van het oosten, in de grillige omgeving van het westen. We eindigen bij Little Loch Broom. Lees hier meer over onze tijd in de Central Highlands.

We kamperen hier op de camping Northern Lights, met mooi uitzicht op Little Loch Broom. Prijs: £17,50 (zonder elektriciteit).


Is Schotland een dure vakantiebestemming? Alles over prijzen en onze uitgaven tijdens het reizen lees je in ons Schotland budget blog! 


Loch NessWester Ross Scotland

Route Schotland dag 6: Via de Wester Ross naar Isle of Skye

Vandaag rijden we een groot deel van de Wester Ross Coastal Route. Eerst via de A832 langs Little Loch Broom, waar we in de verte de Summer Isles zien. Langs de steeds veranderende kust rijden we richting Mellon Udrigle met een prachtig strand en meer schapen dan inwoners. Bijna de hele Wester Ross Coastal route is een eenbaansweg, af en toe komen er tegenliggers langs die we passeren middels mini vluchtstroken.

Via het slaperige stadje Gerloich dalen we steeds verder af naar het zuiden waarbij we een stop maken om te hiken bij Beinn Eighe.

Roadtrip Schotland via Wester Ross Coastal Route

We rijden via de A896 helemaal door naar Kishorn om te lunchen (bij de Kishorn Seafoodbar) daarna steken we de Bealach Na Ba pas over. Dit is een spannende (want gevaarlijke) bergpas die uitkomt bij het dorpje Applecross. Met goed weer heb je hier mooie uitzichten op onder andere Isle of Skye, wij hadden dat helaas niet.

Uiteindelijk rijden we de Bealach Na Ba pas weer terug naar het zuiden, waarna we eindigen op Isle of Skye. Lees hier alles over onze route over de Wester Ross en Isle of Skye!

Tip: *Extra dag* zorg ervoor dat je minimaal twee dagen de tijd neemt voor de Wester Ross Coastal Route. Het is een mooi en rustig gebied met weinig toeristen.


Mega budgettip: boek net als wij last-minute een campervan bij Spaceships en krijg 10% korting op je auto! Klik hier voor meer informatie!


Wester Ross ScotlandWester Ross Scotland

Reisroute Schotland dag 7 en 8: Isle of Skye

Isle of Skye is natuurlijk een must tijdens een bezoek aan Schotland. Wij twijfelen van tevoren echter tussen Isle of Skye of Isle of Mull. Die laatste blijkt niet heel logisch op de route te liggen en dus worden het twee dagen Isle of Skye.

Hier bezoeken we natuurlijk de Neist Point, maken we een boottocht en raken we vervloekt door de feeën ;-). Hier vind je mijn hele Isle of Skye reisgids vol tips én met een handige route.

Aan het eind van dag acht nemen we de ferry naar Armadale, het vaste land. Die avond rijden we door naar Fort William.

De eerste nacht op Skye, wildkamperen we op de parkeerplaats bij Neist Point Lighthouse. De tweede nacht slapen we op Torvaig Caravan & Camping Site. Prijs: £20 per nacht (geen elektriciteit).


Gratis reisgids: alles dat je moet weten over road trippen en kamperen in Schotland!


Isle of SkyeScotland Isle of Skye

Rondreis Schotland dag 9: Fort William

Na een nacht te hebben wildgekampeerd op Braveheart Carpark , staan we op tijd op voor een hike. Fort William is een redelijk grote stad, populair onder toeristen omdat dit het begin (of eind) van de West Highland Way is. Wij zijn hier om een hike rondom Ben Nevis te maken. Ben Nevis is de hoogste berg van Schotland, maar met 1345 meter lijkt dat mee te vallen. De hike naar de top van Ben Nevis is echter een pittige en soms gevaarlijke hike. Het is niet aan te raden deze zonder gids en een goede uitrusting te maken.

Route Schotland: Ben Nevis hike

Wij doen een hike om de berg heen, de North Face of Ben Nevis hike. Een mooie hike waarbij je telkens een goed uitzicht hebt op Ben Nevis. ’s Middags brengen we nog een bezoek aan het Glenfinnan Viaduct. Dit viaduct heb je vast wel een keer in bijvoorbeeld een Harry Potter film gezien. Er komt vier keer per dag een stoomtrein over, wat een mooi beeld is. Tip: kijk op de website van The Jacobite naar het schema van de treinen en maak de korte Glenfinnan Viaduct Trail hike naar het uitzichtpunt (begin je hike bij het oude treinstation).

* Extra dag * Wij rijden aan het eind van de dag door via Glencoe naar het Loch Lomond & The Trossachs National Park. Zelf hebben we de omgeving van Glencoe enkele maanden terug al bezocht, maar heb je dat nog niet gedaan, dan raden we je aan om hier een extra dag te blijven.

’s Avonds slapen we op Stratfillan Wigwam Village, in het Loch Lomond & The Trossachs National Park. Een erg leuke camping, prijs £17 per nacht (geen elektriciteit).


Ben je benieuwd naar de leukste en meest unieke kastelen en hotels in Schotland? Lees dan dit bijzondere hotels in Schotland blog!


ScotlandScotland

Reisroute Schotland dag 10: Loch Lomond & The Trossachs – Edinburgh

Vandaag is het alweer de laatste dag. We staan op tijd op en rijden naar Ben Arthur, een berg in het Loch Lomond & The Trossachs National Park. Hier kun je een leuke hike doen, mits je goed weer hebt.

Na een sportieve ochtend stappen we de auto weer in en rijden we in een keer door naar Edinburgh waar we de auto inleveren en ’s avonds terug naar huis vliegen.

Tip: Wij zijn al in Glasgow geweest en vliegen daarom terug uit Edinburgh. Heb jij Glasgow nog niet gezien, dan is het de moeite waard om je reis te eindigen met een paar dagen in deze mooie stad. Hier lees je meer over onze tijd in Glasgow.

Scotland


Alternatieve reisroute Schotse Hooglanden: twee weken Schotland

Wij hebben een behoorlijk hoog tempo, we kunnen je aanraden om bovenstaande route in twee weken te doen in plaats van tien dagen. Je blijft hierbij een dag langer in Cairngorms National Park, in de Central Highlands boven Loch Ness, neemt de tijd voor de Wester Ross en bezoekt tenslotte ook de prachtige bergen van Glencoe.

Klik hier om een gedetailleerd reisoverzicht van deze route te zien.

Kaart Schotland roadtrip 2 weken
Scotland Itinerary two weeks or 14 days


Alternatieve roadtrips in Schotland: North Coast 500

Absoluut het moeilijkste tijdens het plannen van jouw reis door Schotland is keuzes maken. Er zijn zo ontzettend veel mooie plekken om te bezoeken. Een volgende keer zouden we graag de North Coast 500 rijden, waarbij je in 516 mijl de hele noordkust rijdt. Je start én eindigt hierbij in Inverness.

Verder bestaat Schotland uit ruim 790 eilanden, die bijna allemaal te bezoeken zijn. Heel graag zou ik de Shetland eilanden bezoeken evenals de Outer Hebrides.

Tenslotte schijnen de lowerlands van Schotland, tegen de grens van Engeland aan, mooi te zijn en weinig toeristen te trekken!

Scotland Old man's Torr


all my blogs on Scotland

Klik hier voor al mijn blogs over Schotland!


Like this post? Pin it!Scotland Itinerary two weeks or 14 days


Meer blogs over Schotland

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites