Reisgids Isle of Skye: onze ervaring + tips voor Isle of Skye in Schotland!

Isle of Skye: een heel mooi stukje Schotland! In dit blog vind je meer informatie over de leukste bezienswaardigheden van Isle of Skye, een handige route voor Isle of Skye, een hoop tips en onze persoonlijke ervaringen van dit mooie Schotse eiland! Isle of Skye


Isle of Skye in Schotland!

In de stromende regen zijn we gister aangekomen op Isle of Skye. Aanvankelijk was het helemaal niet onze bedoeling om dit eiland te bezoeken en we hebben dus geen idee wat we hier willen zien. Uiteindelijk hebben we een heerlijke tijd hier én worden we vervloekt door de elfen…

De vuurtoren – Neist Point Lighthouse

Omdat de regen niet lijkt te stoppen besluiten we bij aankomst op Isle of Skye, dat we net zo goed door kunnen rijden naar de andere kant van het eiland, waar zich Neist Point bevindt, de vuurtoren. Als we daar aankomen is het al bijna donker. We kamperen vannacht op de parkeerplaats waarvandaan je naar de vuurtoren kunt hiken. Na snel een blik tomatensoep op te hebben gewarmd kruipen we in bed.

Wildkamperen bij Neist Point Light house in Schotland

De volgende ochtend worden we wakker van een waterig zonnetje, het is gestopt met regenen! We stappen meteen uit bed om naar de vuurtoren te lopen. Deze ligt op een klif die je na een lange afdaling bereikt. Op wat schapen na, zijn we zijn helemaal alleen en genieten van het geluid van de meeuwen en de ruwe zee die tientallen meters onder ons tegen de kliffen slaat.

Tip 1: pas op en ga niet te dicht bij de rand van de kliffen staan. Er zijn hier soms harde windvlagen, meerdere mensen zijn hierdoor al van de kliffen gevallen.

Tip 2: vanaf de parkeerplaats kun je de vuurtoren nog niet zien, deze is het best (en mooist) zichtbaar wanneer je een stuk afgedaald bent.

Isle of Skye Neist Point

Walvissen, dolfijnen en zeehonden in Schotland?

Na dit hoogtepunt rijden we richting het zuiden, waar het kleine plaatsje Elgol ligt. Hier vertrekt een boot naar een ruig en afgelegen gebied: Loch Coruisk. Tijdens het varen turen we naar de zee, er schijnen hier dolfijnen, walvissen en zeehonden te leven. Helaas zien we alleen maar zeehonden. Ze liggen in de zon te slapen op een klein eilandje in de baai waar we aanmeren.

Eenmaal aan wal, maken we in twee uur een mooie hike langs Loch Coruisk. Er is geen pad, we lopen via rotsen en grote stenen waarbij we soms over plassen moeten springen. Loch Coruisk ligt aan de voet van de grillige Black Cuillin. Af en toe kijken we het blauwe water in, er schijnt hier een mysterieus waterpaard te leven…

Tip: We boekten deze boottocht bij Misty Isle Boat Trips en kozen voor de medium variant. Dat laatste is een aanrader, bij de korte versie ben je slechts 30 minuten aan wal. Prijs £25 per persoon.

Isle of SkyeScotland Isle of Skye

Fairy Glen op Isle of Skye: Vervloekt door de elfen!

We rijden verder en maken een korte stop bij de beroemde Sligachan Old Bridge. Wanneer je onder de brug doorkijkt zie je precies de toppen van de Black Cuillin. Daar stonden we zojuist nog.

Via het schattige dorpje Portree, bekend om zijn gekleurde huisjes, rijden we naar de camping. Na het eten stappen we echter nog even de auto in om de Fairy Glen te bezoeken. En daar gebeurt het… ik word vervloekt door de elfen. De Fairy Glen zijn gifgroene heuvels met gekke vormen. Je kunt makkelijk op één van de rotsachtige heuvels klimmen vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Onder aan de heuvels liggen vreemde cirkels. Volgens de legendes zijn deze ontstaan door de elfen (vandaar de naam).

Vlak voor we weggaan, vind ik toevallig (denk ik) wat kleingeld. “Ah dat is handig voor de douche en de fohn (die werken op kleingeld)” denk ik nog vrolijk voor we wegrijden. Pas later kom ik erachter dat het geld er als offer voor de feeën lag en dat die wellicht niet heel blij zijn dat ik het mee genomen heb. En dat blijkt even later wel…

Tip: wij sliepen op de Torvaig Caravan & Camping Site, een fijne camping, £20 per nacht.


Alles over geld, prijzen en uitgaven tijdens het reizen lees je in ons Schotland budget blog!


Isle of Skye

Pech op Isle of Skye: Negen teken, hoofdpijn en autopech

Diezelfde avond begint de pech. Eerst ontdekken we negen teken op Ries zijn been. Na die er met lichte paniek (“shit je zal toch niet de ziekte van Lyme krijgen?”) uit te hebben gehaald, proberen we te gaan slapen. Mij lukt het niet en ik lig de hele nacht te malen over de teken.

De volgende ochtend worden we met hoofdpijn wakker. Die wordt nog erger als ik per ongeluk het alarm laat afgaan, vervolgens mijn hoofd stoot en ruzie met Ries krijg. Lekker begin van de dag. Maar het gaat nog even door. We blijken een lekke band te hebben. Na een paar uur te hebben gewacht op de Schotse wegenwacht (die gelukkig de band kan maken), kunnen we om iets voor 12 uur dan eindelijk vertrekken. We waren van plan om onze laatste ochtend op Skye te gebruiken om het hele noorden van het eiland te zien maar daar hebben we de tijd niet voor.

Isle of Skye

The Old Man of Storr op Isle of Skye & een ongeluk

Wel hebben we nog tijd om een hike te maken naar één van de meest iconische plekjes van Skye: The Old Man of Storr. We wandelen, samen met een hoop andere toeristen, naar boven, genietend van de zon en het mooie uitzicht. Hier eten we een broodje en gooien we de drone omhoog voor wat beelden en foto’s.

We hebben vanmiddag afgesproken met Jur en Fenne, familie die toevallig ook in Schotland is, om samen de ferry te nemen. Wanneer we vertrekken om hen op te halen, worden we gestopt door mensen die op de weg staan. Er blijkt een ongeluk te zijn gebeurd (gelukkig geen gewonden) en de weg is afgesloten. En er is maar één weg die naar het zuiden leidt… tenzij… Jahoor, we moeten het hele noorden van het eiland rondrijden om naar de haven te kunnen komen. Koortsachtig probeer ik Fenne en Jur te bellen, we gaan de veerboot niet halen (waar de kaartjes al voor gekocht zijn). Helaas hebben we geen bereik, zul je net zien.

Isle of Skye

Scotland Old man's Torr

De veerboot van Isle of Skye

Nu we om moeten rijden, komen we opnieuw langs de Fairy Glen. Ik kijk Ries aan… hij zucht en geeft toe, we hebben wel heel veel pech gehad de afgelopen 24 uur. En dus slaat hij af richting de heuvel. Ik vlieg de auto uit en leg snel het geld plus iets extra’s terug. Phoef, opgelucht stap ik de auto weer in. Misschien is het allemaal bijgeloof, maar hierna gaat alles een stuk beter: ik heb weer bereik en bel Jur en Fenna, regel dat onze ferrykaartjes omgezet worden naar een latere ferry.

Samen met Jur en Fenna komen we aan bij de haven waar we tijd genoeg hebben om snel nog even een pasta te maken die we picknickend op eten. En dan stappen we de boot op. Twee dagen Skye, kort maar krachtig en een groot avontuur!

Isle of Skye


Alles dat je moet weten over Isle of Skye in Schotland!

Je bereikt Isle of Skye via de Skye Bridge vanaf het dorp Kyle of Lochalsh (via de A87). Of met de veerboot die in 30 minuten vanaf Mallaigh naar het dorpje Armadale op Skye vaart.

Onze driedaagse route voor Isle of Skye:

Onze route was niet heel erg logisch, maar we probeerden de regen een beetje te ontwijken. Ik kan je aanraden om eerst de oostkant van Skye te bezoeken, het eiland rond te rijden, richting Neist Point om daarna naar het zuiden door te rijden en vanaf daar het eiland te verlaten. Dan rijd je een logisch rondje en doe je geen dingen dubbel.


De ultieme Schotland route voor een roadtrip door dit prachtige land vind je in dit blog!


Boek je accommodatie van tevoren op Isle of Skye?

Toen wij in april op Skye waren, was het er relatief rustig (al zagen we bij veel hotels dat er geen plek meer was). In het hoogseizoen (mei-september) kan het er zeer druk worden. In die maanden is het verstandig om je accommodatie of campings vooruit te boeken.


Ben je benieuwd naar de leukste en meest unieke kastelen en hotels in Schotland? Lees dan dit bijzondere hotels in Schotland blog!


Isle of Skye

Hoe reis je rond op Skye? Openbaar vervoer op Isle of Skye!

Wij reisden per campervan (lees hier meer over kamperen in Schotland), een fijn vervoersmiddel op dit eiland. Waar de rest van Schotland met openbaar vervoeg goed te bereiken is, is dat op Skye echt anders. Bussen rijden niet veel en hebben onregelmatige schema’s. Houd hier rekening mee.

Heb je geen auto maar wil je in korte tijd wel een hoop van het eiland zien? Overweeg dan om een dagtour door Isle of Skye te maken waarbij je de leukeste bezienswaardigheden af gaat. Klik hier voor meer informatie over een tour door Isle of Skye die vertrekt vanaf Portree.

Hoeveel dagen trek je uit voor Isle of Skye in Schotland?

We hadden slechts twee dagen en twee nachten hier. Wil je het eiland helemaal zien, of op een rustiger tempo reizen, dan raad ik minimaal vier dagen aan voor Skye. Hieronder geef ik ook een aantal plekken weer door die wij niet bezochten en die je kunt bezoeken als je meer tijd hebt.

Scotland Isle of Skye

Wij bezochten de volgende bezienswaardigheden op Isle of Skye:

Neist Point Lighthouse: vuurtoren en prachtige kliffen
Dunvegan Castle (niet over geschreven): kasteel met mooie tuinen én opstapplaats voor een andere boottocht.
Elgol – Boottocht naar Loch Coruisk
Sligachan Old Bridge: oude brug met uitzicht op de Black Cuillin
Portree: gekleurde huisjes
The Fairy Glen
Old Man of Storr
↞ The Kilt Rock (niet over geschreven): Een grote rots, waaronder een mooie waterval stroomt.

Weinig tijd of liever niet alles zelf regelen? Bezoek dan de hoogtepunten van Isle of Skye met een dagtour. Klik hier voor meer informatie en om direct te boeken. 


Isle of Skye

Meer tijd? Bezoek dan ook deze bezienswaardigheden op Isle of Skye:

The Brother’s Point
↠ De Quiraing heuvel hike
↞ Hiken van de Blà Bheinn berg.
↠ Een bezoek aan eiland Rasaay waar je prachtig kunt hiken.
↞ Bezoek de Fairy Pools, prachtige watervallen in de buurt van Dunvegan.

all my blogs on Scotland

Klik hier voor al mijn Schotland blogs!


Like this post? Pin it!

Isle of Skye travel guide: all you need to know about this beautiful island in Scotland


Meer blogs over Schotland

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites