Een weekend weg naar Schotland: Glasgow en GlenCoe

Schotland: een plek hoog op mijn reisbucketlist. De woeste highlands, uitgestrekte leegtes en prachtige meren en lochs, ja ik wilde hier dolgraag naar toe! Helemaal geweldig was dus de verrassing die ik enkele weken geleden van Ries kreeg voor mijn verjaardag: hij nam me mee naar Schotland! In dit blog lees je alles over dit weekend weg naar Schotland en vertel ik je waar in Schotland we sliepen, aten en wat we deden.


Een lang weekend weg naar Schotland: Glencoe!

Het is vrijdagochtend. Jan, een vriend die is blijven slapen, is net vertrokken en ik zit in de woonkamer te werken. Ook Ries is niet naar kantoor gegaan maar werkt thuis vandaag. Hij doet een beetje geheimzinnig en wanneer ik vraag wat er aan de hand is, overhandigt hij me een envelop. Alvast voor mijn verjaardag (ik word maandag namelijk 27). Wanneer ik hem open maak haal ik er een briefje uit en kan ik bijna niet geloven wat daar op staat… we vliegen vanavond naar Schotland!!

Helemaal door het dolle heen pak ik tijdens de lunch snel een tas in en vertrekken we een paar uur later naar Schiphol. Na een korte vlucht (het is maar een dik uur vliegen naar Glasgow vanaf Amsterdam) landen we veilig in Glasgow. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn slecht, veel regen, typisch Schots weer, maar we hebben geluk: nadat we geland zijn stopt het met regenen.

Glasgow University

Weekend weg naar Schotland: Aankomst in Glasgow

Ries heeft een auto geregeld en die halen we dan ook snel op waarna we richting Glasgow rijden. Het is even wennen om aan de ‘verkeerde kant’ van de weg te rijden en de auto is ook nog eens een schakelauto, iets dat Ries nog nooit eerder met links heeft gedaan. Maar al snel voelt het vertrouwd en rijden we Glasgow binnen. Van wat we zien is het een mooie stad vol oude gebouwen. We rijden door naar Kelvingrove Park waar we de auto wegzetten om vervolgens naar de Universiteit van Glasgow te lopen. Dat ziet er van ver af al indrukwekkend uit, maar is nog veel mooier van binnen.

We lopen door de Cloisters, prachtige architectonische bogen die doen denken aan een kleine kathedraal. We zien er blijkbaar uit als studenten want wanneer we het gebouw binnenlopen dat officieel gesloten is voor publiek, zegt niemand er wat van. Van binnen ziet het gebouw er precies uit zoals universiteiten in films. Donker hoogpolig tapijt, brede trappen met muren die behangen zijn met donkerblauw en goud behang en enorme kroonluchters. We slenteren een beetje rond en kijken onze ogen uit, wow, hadden we hier maar gestudeerd!

Tip: heb je weinig tijd en wil je wel veel van Glasgow zien? Boek dan deze privétour waarbij je met een gids langs de hoogtepunten van Glasgow komt!

Het Kelvingrove Art Gallery and Museum!

Terug richting de stad, lopen we langs het Kelvingrove Art Gallery and Museum, een groot imposant gebouw in de stijl van Spaanse Barok. Het is al dicht maar via de ramen vangen we nog net een glimp op van een grote hal vol kunstwerken. Het museum is gratis en schijnt prachtig te zijn dus hier gaan we zeker nog een keer naar toe.

We beginnen honger te krijgen en lopen richting Argyle Street, waar veel gezellige restaurants liggen. Bij Rioja Finnieston eten we tapas waarna we bij de bar aan de overkant, The Ben Nevis, nog een whiskey drinken, we zijn tenslotte in Schotland.

Glasgow University

Weekend trip naar Schotland: Rosneath, op een uur rijden afstand van Glasgow

We slapen vannacht niet in Glasgow, Ries doet er nog een beetje geheimzinnig over, maar aangezien ik moet navigeren weet ik wel dat we naar een piepklein dorp gaan genaamd Rosneath. Het is pikkedonker en de weg is helemaal verlaten. Via kronkelende wegen rijden we langs een groot zwart loch. Ineens stopt Ries, midden op de weg. Wanneer ik hem verbaasd aankijk, wijst hij naar de weg voor ons. En wat ik daar zie is prachtig. Een groot sierlijk hert staat midden op de weg. Het kijkt ons aan, en loopt dan elegant naar de andere kant van de weg waarna het in het struikgewas verdwijnt. Wow, is dit echt? Het moment is snel voorbij maar heeft iets sprookjesachtigs.

Nog een beetje beduusd komen we bij onze accommodatie aan. Roger, de eigenaar heet ons van harte welkom en wijst ons de weg. Voor ons ligt een schattig houten huisje, omringd door bossen. Wanneer we binnenkomen is het lekker warm en heel knus. Het is een echte lodge, van binnen helemaal van hout. Er staat een grote bos bloemen, een fles wijn en chocolade om me te feliciteren met mijn verjaardag. Met een glas wijn en chocolade terwijl we warm worden bij de kachel sluiten we onze eerste avond in Schotland af.

Trip to Schotland

Weekend weg naar Schotland: Hiken in de GlenCoe valley

We worden de volgende ochtend uitgerust wakker. De frisse lucht en het knusse bed heeft ervoor gezorgd dat we heerlijk geslapen hebben. Na een warme kop thee stappen we de auto in. Omdat we maar kort in Schotland zijn willen we de tijd optimaal benutten. En dus rijden we na een korte stop voor warme broodjes door richting GlenCoe in de Schotse Hooglanden. GlenCoe is een vulkanische vallei in het Lochbar Geopark.

Het schijnt een prachtige plek te zijn, net als de weg ernaartoe: we rijden dwars door het Loch Lomond and Trossachs Nationaal Park. Regelmatig stoppen we even om van het geweldige uitzicht te genieten en foto’s te maken. Zo ook wanneer we langs Loch Long rijden. De mist trekt net op en de zon begint te schijnen. We zien de weerspiegeling van de bergen aan de overkant spiegelglad in het water. Op de toppen ligt al sneeuw, en op wat geruis van bladeren na is het muisstil.

Het landschap van Loch Lomond

We rijden langs een uitloper van Loch Lomond, waarna het landschap langzaam begint te veranderen. Het wordt steeds rauwer met aan weerskanten van de weg hogere grilligere bergen. Wanneer we even stoppen en uitstappen waait er een gure wind maar verbazingwekkend genoeg regent het nog steeds niet! En dat blijft zo de hele dag. Geen druppel regen, en soms zelfs zon, ongelofelijk!

Tip: bij ons was het natuurlijk veel te koud maar is het weer beter? Maak dan een mooie boottocht over Loch Lomond. Klik hier voor meer informatie!

Glen Coe Scotland

Schotland weekend: Hiken naar Devil’s Staircase in GlenCoe

Wanneer we door de GlenCoe vallei rijden, zien we een paar hikers die de bergen in lopen. Ai dat willen wij eigenlijk ook wel. We stoppen even bij het visitorcentre waar we geïnformeerd worden over een aantal mooie hikes in de buurt. We besluiten de Devil’s Staircase te lopen, een deel van de West Highland Way. Het schijnt een pittige hike te zijn, en op wandelschoenen na, zijn we er eigenlijk niet op gekleed, maar ach we zien wel. Over kleine riviertjes, via een steil pad vol losse stenen klauteren we naar boven. Deze route wordt de Devil’s Staircase genoemd doordat de soldaten die deze weg aanlegden, het een pittige weg vonden om hun materiaal omhoog te tillen. Nog moeilijker vonden ze de route nadat ze bij het krijgen van hun loon zich een stuk in hun kraag dronken en vervolgens nog deze weg af moesten leggen naar hun hotel.

Het pad naar de Stob Mhic Mhartuin berg

Het is behoorlijk fris, nog geen 4 graden, maar door de inspanning heb ik het al snel warm en trek ik mijn jas, sjaal en handschoenen uit. We klimmen verder en wanneer we op de top van de eerste berg zijn, komen we aan bij de sneeuwgrens. Het pad voert verder naar beneden, maar daar hebben we eigenlijk geen zin in. Een andere optie is om richting de Stob Mhic Mhartuin te klimmen. Dit is een nog hogere berg bedekt met hoopjes, door de zon smeltend, sneeuw en ijs. Een pad is niet meer zichtbaar en dus klimmen we op gevoel naar boven.

Ineens vanuit het niets komt er een flinke mistbank opzetten. Best een beetje griezelig, maar Ries wordt hier alleen maar enthousiaster door: hij moet en zal boven de mistbank uitkomen. Dus klimmen we verder en komen we uiteindelijk bij de top. Dan begint ineens de mist op te lossen en hebben we een geweldig uitzicht op de vallei, en de daarachter liggende bergen. Nu pas zien we hoe hoog we staan en hoe mooi het hier allemaal is. In de verte zien we verschillende meren en lochs liggen, omringd door bossen en witbesneeuwde bergen.

Glen Coe Devil's staircase

GlenCoe Mountain Resort: Skiën in Schotland!

Wanneer we honger krijgen, beginnen we aan de terugtocht. Een uurtje later staan we weer bij de auto. Van de dame bij het visitor centre hebben we de tip gekregen om bij de Boots Bar, een echt hikers restaurant iets te gaan eten, en dat doen we dus. Heerlijk warm bij de haard, met warme chocolademelk en vegetarische Haggis, komen we op adem.

Na de lunch maken we nog een wandeling langs het GlenCoe Lochan, waarna we aan de terugweg naar huis beginnen. Het wordt vroeg donker in Schotland en om 15.30 zet de schemering al in. Na nog een korte stop bij GlenCoe Mountain Resort, een plek waar je kunt skiën in GlenCoe, rijden we verder. In het dorpje Arrochar, waar we op de heenweg ook al langskwamen, stoppen we bij The Village Inn om iets kleins te eten. Terug in de lodge nemen we een warme douche en eindigen we de dag met een glas rode wijn.

Weekend trip Schotland: Outlander filmlocaties bezoeken in Schotland

Onze laatste dag in Schotland is aangebroken, aan het eind van de middag vliegen we terug naar Amsterdam. Vandaag gaan we langs een paar filmlocaties van de serie Outlander. Ik ben enorm fan van deze serie (ja ik geef het toe, ik ben nogal een nerd ;-)) die zich afspeelt in Schotland en grotendeels ook hier is opgenomen. Veel van de filmlocaties, kun je bezoeken. Omdat we niet veel tijd meer hebben, besluiten we twee locaties te bezoeken die in het zuiden van Schotland liggen.

De eerste locatie is het prachtige Doune Castle, vlakbij de stad Stirling. Wanneer we aankomen rijden herkennen we de buitenkant meteen. In Outlander is dit Castle Leoch. We gaan het kasteel binnen en horen via de audiotour veel over de geschiedenis van het kasteel én over de opnames voor Outlander. Gek om te beseffen dat er niet alleen eeuwenlang mensen in de tochtige kamers hebben gewoond, maar ook dat hier de afgelopen jaren honderden crewmembers rondliepen. Het is een stuk kleiner in het echt.

Doune Castle

Outlander filmlocaties in Schotland: Lallybroch

Na een half uur begint het een stuk drukker te worden en stappen we de auto weer in. Vanaf hier is het nog ruim een uur rijden richting Edinburgh, naar de tweede locatie: Midhope Castle, of zoals in Outlander: Lallybroch. We kopen eerst bij de Hopetown Farmshop een toegangsbewijs waarna we naar het kasteel rijden. Het laatste stuk naar het kasteel lopen we en zodra we het gebouw in de verte zien raak ik door het dolle heen (nogmaals: ja ik ben een enorme nerd). Alles lijkt exact hetzelfde als in de serie, behalve de elektriciteitskabels en de tractor in het veld erachter. We zijn de enigen wanneer we rond het mooie gebouw lopen en ons voorstellen hoe de opnames gemaakt zijn.

Deze laatste locaties is voor mij echt de kers op de taart! Wat een geweldig weekend is dit geweest. Schotland is prachtig en deze reis was heel speciaal! Tot zeker weten heel snel weer Schotland!

Lallybroch


Een schattige lodge in de buurt van Glasgow:

Houten lodge in Rosneath

Op 45 minuten vanaf Glasgow, midden in de natuur vlak aan het water van Gare Loch ligt de schattige lodge waar wij in verbleven. De binnenkant is helemaal van hout met een knus keukentje, een schattige slaapkamer en een klein badkamertje. Achter de lodge is niets dan bos en natuur, en ‘s nachts komen er soms hertjes naar het huisje toe. Idyllisch nietwaar?

Wil je hier ook slapen? Wij boekten deze lodge via AirBnB (helaas momenteel niet beschikbaar).


Ben je benieuwd naar de leukste en meest unieke kastelen en hotels in Schotland? Lees dan dit bijzondere hotels in Schotland blog!


Lodge Rosneath Scotland


Leuke restaurants tijdens een weekendje weg in Schotland

Wij aten in de volgende leuke restaurants, cafes en barretjes.

Rioja Finnieston – Glasgow: Spaanse Tapas maar dan net iets anders. Ik vond de groene peppers heerlijk, Ries was fan van de hamburger!

The Ben Nevis – Glasgow: Typisch Schotse bar vol gezelligheid en met een enorme verscheidenheid aan Whiskeys.

The Boots Bar – Glen Coe: Haggis, warme chocomelk en live muziek. Dit is echte hikerspub, super gezellig en lekker warm met de verschillende haarden. Men serveert stevige maaltijden, perfect voor na een hike. Het restaurant hoort bij de Clachaig Inn.

The Village Inn – Arrochar: Dit knusse hotel heeft een gezellig restaurant waar we iets kleins aten.

Glencoe


De bezienswaardigheden tijdens ons weekendje naar Schotland

 

Glasgow: University of Glasgow en Kelvin Grove Art Gallery and Museum. De Universiteit kun je overigens gewoon binnen lopen en vooral de Cloisters zijn prachtig om te zien. Kelvin Grove Art Gallery is een geweldig gebouw. Toegang tot zowel de universiteit als het museum, is gratis.

Glen Coe: De Glen Coe Valley is een vallei gecreëerd door vulkaanuitbarstingen en gletsjer verschuivingen. Het is een prachtige plek: de grillige bergen met witte toppen en daartussen de groene vallei zijn echt een plaatje. Mooie plekken om even te stoppen zijn: The Meeting of the Three Waters, Glen Coe Valley View Point, en Glen Coe Photography House. Zin om een mooie hike te maken? De Devil’s Staircase is een uitdagende hike in de Glen Coe valley. Er zijn overigens nog veel meer hikes te vinden, voor meer informatie ga even langs het Glen Coe Visitor Center. Zeker ook leuk om te bezoeken is Glen Coe Lochan, een klein meer waar je omheen kunt lopen.

Loch Long: Arrochar is een klein dorp, vlak aan de oever van Loch Long. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het meer.

Arrochar


De ultieme Schotland route voor een roadtrip door dit prachtige land vind je in dit blog!


De volgende Outlander locaties bezochten we tijdens een weekendje weg in Schotland:

De serie Outlander is grotendeels opgenomen in Schotland. Wij reisden door het zuiden van Schotland en bezochten de volgende Outlander locaties.

1. University of Glasgow Cloisters: Harvard
In Outlander moet dit Harvard voorstellen. In seizoen drie zie je Bree tussen de bogen doorlopen naar haar lessen. Sowieso is deze locatie een must visit, het is hier zo mooi en indrukwekkend dat we meteen terug wilden gaan studeren. Toegang: gratis. Klik hier voor meer informatie.

2. Glen Coe
De beginscène van Outlander is opgenomen in de Glen Coe vallei.

3. Doune Castle: Castle Leoch
Dit prachtige 14e eeuws kasteel moet Castle Leoch van de Mckenzie Clan voorstellen. Je kunt het kasteel van binnen bezoeken en middels een audiotour word je van alles over de geschiedenis van het kasteel verteld. Toegang: £6.00. Klik hier voor meer informatie.

4. Midhope Castle: Lallybroch
Je herkent het direct wanneer je aan komt rijden: Lallybroch, het huis van James Fraser. Via een lange oprijlaan loop je naar dit imposante gebouw dat er verlaten bijligt. Lallybroch is niet bewoond maar staat wel op privé terrein. Om hier met de auto te mogen parkeren, zul je bij de Hopetown farm shop voor £10.00 een toegangsbewijs moeten kopen. Kijk voor je deze plek bezoekt even op de website. Deze locatie is namelijk vaak gesloten.

Outlander fans opgelet: Outlander tours door Schotland!

Ben jij een enorme Outlander fan? Dan ga je Schotland geweldig vinden. Er zijn allerlei Outlander tours te doen door Schotland, varierend van een dag tot meerdere dagen. Klik hier voor een handig overzicht van alle verschillende Outlanders tours. Dit is een Outlander tour van een dag waarbij je langs Castle Leoch én midhope Castle komt.


Like this post? Pin it!

Weekend to Scotland: Glencoe and Glasgow   Outlander: Lallybroch


all my blogs on Scotland

Klik hier voor al mijn blogs over Schotland!


Meer blogs over Schotland

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites