Diary blog: Zon in Edinburgh, start van onze roadtrip door Schotland

Slaperig stappen we het vliegtuig uit, nog maar een paar uur geleden stonden we te feesten in een kroeg (we hadden alle twee een vrijgezellenfeest) en nu zijn we alweer in Schotland, in Edinburgh wel te verstaan! De komende tien dagen verblijven we in het prachtige Schotland. In december waren we hier ook al kort en bezochten we o.a. Glasgow en Glen Coe. Dit keer hebben we meer tijd en maken we er een hele road- en kampeertrip van! Maar nu eerste twee dagen Edinburgh!


Edinburgh: Calton Hill!

Wat het betekent om Ries als vriend te hebben: Mét al onze bagage een berg op…

Het is nog warm buiten wanneer we uit de trein stappen. De afgelopen dagen was het niet alleen in Nederland zomer, ook hier in Edinburgh was het warm. Ries heeft de stad al een keer bezocht met zijn dispuut en zodra we door de chique straten boven de Royal Mile lopen, neemt hij het voortouw. Of ik het niet erg vind om een klein stukje om te lopen op weg naar onze Airbnb? De zon is bijna onder en Ries kent een mooi uitkijkpunt.

En dus vind ik mezelf een kwartier later, met twee loeizware daypacks, zwetend halverwege een hoge klim. Inwendig vervloek ik Ries, zijn ‘mooie uitkijkpunt’ ligt boven op een flinke heuvel, Calton Hill. We krijgen heel wat vreemde blikken toegeworpen van toeristen die ook naar boven hiken. Tel daarbij op dat Ries zo enthousiast is dat hij de berg niet op loopt maar op sprint, ik sukkel er maar een beetje achteraan. Je begrijpt, al snel is mijn gevloek niet alleen inwendig meer.Scotland Edinburgh

Uitzicht op heel Edinburgh!

Eenmaal boven, nadat ik een beetje op adem ben gekomen (ai, ik voel die wijn van gisteren wel), kijk ik om me heen. Calton Hill is een honderd meter hoge heuvel midden in het centrum van Edinburgh. Er staan meerdere monumenten, zo is hier een half afgebouwd pantheon (men wilde het pantheon in Athene nabouwen maar het geld raakte op), een gebouw dat lijkt op een telescoop (Nelsons monument) en een stadsobservatorium.

Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op de stad en met de zon die net is ondergegaan kleurt de hemel felroze. Oké, misschien had Ries toch wel gelijk en was het een hele goede keuze om hier nog naar toe te gaan. Na een half uur fotograferen, lopen we in de schemering naar onze Airbnb. Uitgeteld liggen we even later te slapen.Edinburgh

Zomer in Edinburgh!

We worden vroeg wakker, toch wel handig dat uurtje tijdsverschil. Na een ontbijt van de Tesco, lopen we opnieuw naar Calton Hill, niet mijn idee, maar Ries wil met daglicht nog wat foto’s maken. Het is prachtig weer en we slenteren door de stad, met het gevoel “niets moet, alles mag”, heerlijk! Eerst een klein stukje van de Royal Mile en dan via het ‘Harry Potter’-straatje (Victoria Street) met allemaal gekleurde winkels. Deze straat schijnt de inspiratie van J.K. Rowling te zijn geweest voor Diagon Alley, waar Harry zijn toverbenodigdheden kocht.

Harry Potter fans opgelet: Er zijn hele leuke Harry Potter tours door Edinburgh te doen. Klik hier voor meer informatie over een super leuke Harry Potte dagtour!

Ries heeft zin in koffie, die halen we bij het vegan koffiezaakje Pumpkin Brown. Hun smoothies zien er ook goed uit! Vervolgens beklimmen we de heuvel waar Edinburgh Castle op staat. Het is er erg druk en we hebben met dit prachtige weer niet zoveel zin om naar binnen te gaan. Dus lopen we door naar het park wat rondom het kasteel ligt. Hier is het heerlijk toeven onder kersenbomen vol in bloei!

Let op: wil jij wel Edinburgh Castle bezoeken maar niet in de rij staan? Koop dan hier van tevoren je tickets!Edinburgh

Picknicken op Arthur’s Seat in Edinburgh

De daaropvolgende uren brengen we door in verschillende parken, genieten van de zon terwijl we nog een beetje bijkomen van de drukke dagen hiervoor. Aan het eind van de middag besluiten we een flesje wijn, stokbrood en nog wat lekkere dingen te halen, om te picknicken op Arthur’s Seat. Arthur’s Seat is de hoogste van een groep heuvels in Holyrood Park, een groot park aan de rand van het centrum van Edinburgh. De heuvels zijn onderdeel van een oude vulkaan en met 251 meter kun je vanaf hier de hele stad, zee en omliggende eilanden zien.

Het is een beetje heiig, maar toch is het uitzicht mooi. Na een flinke hike, vinden we een beschut plekje waar we ons kleed neerleggen. Na het eten, lopen we nog een tijdje rond in Holyrood Park, van heuvel naar heuvel, tot ik het te koud krijg en we besluiten terug te gaan naar onze Airbnb.Edinburgh Arthurs Seat


Ruzie met het openbaar vervoer en de start van onze roadtrip door Schotland!

Helaas is het een stuk kouder wanneer ‘s ochtends vroeg met onze bagage naar de busstop lopen. Het is nog vroeg en de stad ontwaakt terwijl we overal mannen en vrouwen in pak zich naar hun werk zien haasten. We vertrekken vandaag uit Edinburgh om aan een roadtrip door Schotland te beginnen. Maar voor we kunnen starten, moeten we Agent Dunham ophalen, onze campervan en ons huis voor de komende acht dagen.

Agent Dunham staat op ons te wachten bij het verhuurkantoor van Spaceships, net buiten de stad. Na gedoe over kaartjes in twee verschillende bussen (in de eerste bus konden we enkel met cash betalen en kochten we de verkeerde kaartjes, in de tweede bus maakte de betweterig buschauffeur ons duidelijk dat we opnieuw kaartjes moesten kopen), komen we daar aan. Tien minuten later liggen onze backpacks achterin en duwt Ries het gaspedaal in. Agent Dunham is behoorlijk breed, het is een manuele auto (schakelen) en we rijden in Schotland natuurlijk aan de “verkeerde” kant van de weg. Als dat maar goed gaat…


De ultieme Schotland route voor een roadtrip door dit prachtige land vind je in dit blog!


Edinburgh Victoria Street


Waar sliepen we in Edinburgh?

We sliepen in Edinburgh in een kamer in het appartement van Jo via Airbnb. Het appartement ligt een beetje uit het centrum, maar is met 45 euro per nacht goed geprijsd.

Waar aten/dronken we?

↠ Koffie bij de vegan koffiezaak Pumpkin Brown.
↠ We aten lunch bij Pret a Manger.
↠ Brownies en koffie haalden we bij The Milkman


Ben je benieuwd naar de leukste en meest unieke kastelen en hotels in Schotland? Lees dan dit bijzondere hotels in Schotland blog!


all my blogs on Scotland

Klik hier voor al mijn Schotland blogs!


Meer blogs over Schotland

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites