Diary blog: Ben Nevis, Ben Arthur en meer van Schotland!

Na twee leuke dagen op Isle of Skye, nemen we de ferry en rijden we het vaste land van Schotland weer op. Nadat we Fenne en Jur (familie van Ries) afgezet hebben bij hun hotel in Fort William, rijden we naar het parkeerterrein waar we vannacht gaan wildkamperen. Benieuwd naar de laatste dagen van onze roadtrip door Schotland? Lees dan snel verder!Scotland


De ontzagwekkende Ben Nevis

Fort William is een toeristische stad in het westen van Schotland. Twee redenen waarom de stad zo toeristisch is: het is de start (of het einde, net hoe je het bekijkt) van de West Highland Way en je zit hier vlakbij de berg Ben Nevis. Wij zijn hier voor dit laatste: de hoogste berg van Schotland. Met 1345 meter, klinkt dat helemaal niet zo hoog. Maar, schijn bedriegt, de klim naar de top van Ben Nevis is een zware en soms gevaarlijke klim. Een beetje overmoedig hadden we bedacht die te gaan lopen, maar na wat research te doen, besluiten we dat het niet verstandig is zonder gids.

Wildkamperen en the North Face of Ben Nevis

En dus maken we, na een nachtje wildkamperen op het Braveheart Carpark, een andere hike: de North Face of Ben Nevis. Zoals de naam al suggereert, hebben we tijdens het lopen een uitzicht op Ben Nevis. We lopen door een dicht bos, langs een heldere rivier, die steeds groter en breder wordt. Hoe hoger we komen, hoe beter het uitzicht op Ben Nevis wordt, de berg steekt grillig af tegen de blauwe lucht, op de top zien we nog net wat sneeuw liggen.

In het begin is het behoorlijk koud, maar na een uurtje flink doorwandelen, breekt de zon door en kunnen we wat laagjes kleding uit doen. De afgelopen negen dagen hebben we werkelijk elk type weer dat je maar kunt bedenken meegemaakt. Van hete dagen in Edinburgh, tot sneeuw in de Cairngorms. En van regen op Isle of Skye naar een waterig lentezonnetje nu. Die onvoorspelbaarheid is typerend voor Schotland en ja hoor, een uurtje later slaat het weer ineens om en komen er donkere wolken rondom de top van Ben Nevis.


De ultieme Schotland route voor een roadtrip door dit prachtige land vind je in dit blog!


ScotlandSchotland Glenfinnach

Naar het ziekenhuis en het Glenfinnan Viaduct

Terug bij de auto besluiten we naar het ziekenhuis van Fort William te rijden. Gisteren ontdekten we nog drie extra teken op Ries zijn been en we willen de beten voor de zekerheid even laten controleren. Daar aangekomen wordt Ries behandeld door een jonge coassistent. Die kan hem gelukkig al snel geruststellen, er lijkt niets aan de hand te zijn.

Vervolgens besluiten we snel nog even door te rijden naar het Glenfinnan Viaduct. Dit viaduct is bekend van onder andere de Harry Potter film. Ries heeft uitgevonden dat er vandaag om precies 15.15 uur een stoomtrein langskomt (The Jacobite) die voor mooie plaatjes zorgt. Na een korte hike (Glenfinnan Viaduct Trail) komen we aan bij het viaduct waar we samen met nog wat andere toeristen geduldig wachten tot het 15.15 uur is. En dan, aangekondigd door een lage lange fluit, rolt de stoomtrein het viaduct op. Het is een mooi gezicht, de zwart-rode trein in het schotse heuvellandschap. Om ons heen horen we tientallen camera’s klikken en zelf maken we ook de nodige foto’s en filmpjes. Na een kwartier rijdt hij langzaam weer door en beginnen wij aan de rit naar het zuiden.


Voor de Harry Potter fans: je kunt ook met deze prachtige stoomtrein een stukje rijden. Klik hier voor meer informatie over deze gave activitiet!


ScotlandScotland

Glencoe en Loch Lomond & The Trossachs National Park

Via Glencoe rijden we naar het Loch Lomond & The Trossachs National Park. Omdat we hier in december al uitgebreid zijn geweest, maken we geen stop in Glencoe, al is het uitzicht op de bergen weer prachtig. Onze laatste nacht in Schotland verblijven we op een leuke camping: Stratfillan Wigwam Village. Er is een overdekte keuken, er zijn warme douches en je kunt een kampvuur maken, een top camping dus! Na te hebben gekookt (een restjes maaltijd met o.a. pasta, bonen en tomatensoep), stoken we een vuurtje en zitten we met een glas wijn naar de ondergaande zon te kijken. Een perfecte laatste avond! Voor de laatste keer kruipen we vervolgens in de campervan en vallen we onder een heldere sterrenhemel in slaap.


Gratis reisgids: alles dat je moet weten over kamperen en een roadtrip in Schotland!


Schotland

Ben Arthur – en terug naar Edinburgh

De wekker gaat al vroeg, ook al is het onze laatste dag in Schotland, we zijn wel van plan nog wat leuks te doen. Onze vlucht vertrekt pas om 19.00 uur en we hoeven de auto pas rond 15.00 uur in te leveren dus rijden we naar Loch Long, waar de start van de Ben Arthur hike is. Ben Arthur, ook wel The Cobbler genaamd, bestaat uit drie bergtoppen in de Arrochar Alpen. Het uitzicht dat je hebt vanaf de toppen schijnt prachtig te zijn.

We beginnen vol goede moed aan de steile tocht naar boven. Helaas begint het al snel een beetje te miezeren. “Hé we zijn toch niet van suiker!” roep ik naar Ries en dus lopen we stug door. Maar wanneer de wolken steeds lager beginnen te hangen, wij steeds hoger klimmen en ik op een bepaald moment de traptreden niet meer zie, besluiten we dat de top er vandaag niet in zit. We keren om en lopen beteuterd terug naar de start. Eenmaal beneden bij de auto begint het een beetje te stormen, we zijn toch wel blij met ons besluit om terug te lopen.

Twee uur later hebben we de campervan ingeleverd en is het tijd om Schotland gedag te zeggen. De afgelopen tien dagen zijn voorbij gevlogen! Tot een volgende keer Schotland, want dat we nog niet klaar zijn met deze regio, dat staat vast!


Alles over geld, prijzen en uitgaven tijdens het reizen lees je in ons Schotland budget blog!


Scotland


all my blogs on Scotland

Klik hier voor al mijn Schotland blogs!


Meer blogs over Schotland

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites