Rwanda route: reisroute voor een week rondreizen en vakantie in Rwanda!

In dit Rwanda blog lees je alles over de perfecte route en vakantie voor een week Rwanda. We vertellen wat de hoogtepunten van Rwanda zijn en hoelang je ongeveer nodig hebt voor een rondreis door dit Afrikaanse land. Veel plezier met het plannen van je vakantie in Rwanda.


Rwanda route: Een geweldige vakantie naar Rwanda!

Rwanda is iets groter dan de helft van Nederland en telt meer dan 12 miljoen inwoners. Het is daarmee een van de dichtstbevolkte landen van Afrika. De eerste associatie bij Rwanda is voor veel mensen nog steeds de gruwelijke genocide van het jaar 1994. In dit jaar werden er bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord in 100 dagen. Hoewel deze droevige gebeurtenis diepe sporen heeft achtergelaten in de samenleving, is Rwanda hier sterker uitgekomen.

Tegenwoordig staat Rwanda bekend als een modern land met een zeer goede infrastructuur. Rwanda wordt niet voor niets het land van de 1000 heuvels genoemd en doet soms denken aan het Zwitserland van Afrika. De absolute hoogtepunten tijdens een vakantie in Rwanda zijn de berggorilla’s, vele theeplantages, Lake Kivu en het oudste regenwoud van Afrika.

Zelf reisden we per backpack door Rwanda. We huurden een auto en maakten in een dikke week een prachtige roadtrip door het land. In dit Rwanda blog geven we tips voor een soortgelijke vakantie!

Tea Estate Rwanda


Route Rwanda: Hoogtepunten & bezienswaardigheden

Door de goede kwaliteit van de wegen is het mogelijk om Rwanda in een korte tijd te ontdekken. Een bezoek aan Rwanda is niet compleet zonder een bezoek aan Kigali, Nyungwe National Park, Lake Kivu en het bekende Volcanoes National Park. Deze bestemmingen mag je dan ook niet missen op je route door het land van de 1000 heuvels.

In dit Rwanda blog: Kaart van Rwanda

Voor dit Rwanda blog hebben we een kaart van Rwanda gemaakt met wat volgens ons de hoogtepunten en top attracties zijn. De plekken die op onderstaande kaart staan vormen samen een heerlijke vakantie door Rwanda. Scrol naar beneden in dit Rwanda blog om een kaart van Rwanda te zien met de exacte reisroute voor een week.

Rwanda Map top attractions and national parks


Hoe duur is Rwanda? In dit Rwanda budget blog lees je alles over prijzen en kosten van reizen door Rwanda!


Wat zijn de hoogtepunten voor een vakantie in Rwanda?

Wat zijn de top bestemmingen van Rwanda? Rwanda heeft veel hotspots en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een road trip. Als je houdt van dieren in het wild te spotten is Rwanda een ideaal vakantieland. Ook als het gaat om landschap is Rwanda divers. Je hebt vulkanisch gebergte, savannavlaktes, regenwouden, een moderne stad en grote meren. Kortom, een interessant land om door te backpacken en er is meer dan genoeg te doen!

Kigali | Bezienswaardigheden & activiteiten

Kigali Rwanda

Kigali is sinds 1962, toen Rwanda onafhankelijk werd van België, de hoofdstad. Tegenwoordig is Rwanda de schoonste stad van Afrika. Nergens anders op het continent wordt er zoveel aandacht besteedt om de straten afvalvrij te houden. Kigali is een levendige Afrikaanse stad en heeft een indrukwekkende skyline met kantoorgebouwen, shopping malls en luxe hotels. Wie de Rwandese geschiedenis in wil duiken moet zeker naar het Genocide Museum gaan. Bereid je wel voor op heftige beelden en verhalen. Voor het inslaan van souvenirs moet je op de Caplaki Craft Market zijn.

Hotel tip:Ubumwe Grande Hotel 

Nyungwe Forest National Park | Chimpansee trekking en wandelen

Chimpanzee trekking Rwanda Things to do in Rwanda

Het Nyungwe Forest is het oudste en één van de grootste oerbossen van Afrika. Dit tropisch bergregenwoud is ideaal voor wandelingen. Bijvoorbeeld de Isumo Trail. Een prachtige hike van 5 uur waar je theeplantages, watervallen en lokale dorpjes passeert. Ook is dit de plek voor een chimpansee trekking. Dit felgroene park kent meer dan 275 vogelsoorten, 13 verschillende apensoorten en meer dan 100 verschillende orchideeën. Kortom, Nyungwe Forest National Park is een hotspot voor liefhebbers van primaten, vogelsoorten, flora en fauna.

Camping tip: Nyungwe Nziza Ecolodge


Alles dat je moet weten over chimpansees spotten in het Nyungwe National Park in Rwanda!


Lake Kivu | Relaxen, Congo Nile Trail en Napoleon eiland

Lake Kivu Rwanda

Lake Kivu is het grootste zoetwatermeer van Rwanda. In tegenstelling tot andere meren in Oost-Afrika kun je in Lac Kivu zwemmen, omdat er geen nijlpaarden en krokodillen in voorkomen. Lake Kivu (ook wel Kivumeer of  Lac Kivu genoemd) maakt deel uit van de Albertine Rift Valley die loopt van Zambia tot aan Sudan. Het Kivumeer is een prima plaats om tot rust te komen. Aan de kuststrook van het meer liggen twee plaatsen waar je leuk kunt overnachten: Kibuye en Gisenyi. Kibuye kies je als je rust wilt. Gisenyi is meer een levendige stad.

Activiteiten rondom Lake Kivu: per boot Napoleons Island bezoeken, een rondleiding volgen in Pfunda Tea Estate of een stuk wandelen of fietsen van de bekende Congo Nile Trail. De Congo Nile trail is een wandelroute van 227 km lang. Deze route is te belopen in 10 dagen of te fietsen in 5 dagen. Onderweg slaap je in guesthouses of bij locals.

Hotel tip: Inzu Lodge

Volcanoes National Park | Gorilla trekking in Rwanda, Dianne Fosey en vulkanen

Volcano Park Rwanda

Volcanoes National Park is het oudste nationale park van heel Afrika en wordt gedomineerd door de 8 Virunga vulkanen. Dit is het leefgebied van de bedreigde berggorilla’s en de golden monkeys. Ook kun je hier hiken naar het graf van Diane Fossey. Diane Fossey heeft 18 jaar lang gorilla’s bestudeerd en beschermd. Het 160 vierkante km park kent veel verschillende vogelsoorten en is de plek voor een ontmoeting met een familie van berggorilla’s. Lees hier alles over een gorilla trekking.

Hotel tip: La Locanda

Mount Kabuye | Bergbeklimmen, wandelen en lokale dorpjes bezoeken in Rwanda

Rwanda tea fields

Mount Kabuye is met een hoogte van 2581 meter hoog erg geschikt voor een dagwandeling. Deze berg kun je binnen 7 a 8 uur beklimmen. Tijdens deze hike kom je langs kleine dorpjes en heb je uitzicht op een prachtig meer. De kans is groot dat tijdens de wandeling lokale kinderen met je mee zullen lopen en je willen helpen om tegen een betaling de weg te wijzen.

Hotel tip: Ruhondo Beach Resort

Akagera National Park | wildlife spotten en op safari gaan in Rwanda

Akagera National Park Rwanda

Het Akagera National Park in Rwanda kent een grote diversiteit aan landschappen: berglandschap, meren, goudkleurige savannes en vele graslanden. Dit park ligt dicht bij de grens van Tanzania. Je kunt hier tijdens een safari leeuwen, olifanten, luipaarden, hyena’s en zelfs neushoorns tegenkomen. Dit is de plek om de big 5 tijdens een safari in Rwanda te spotten. Verschillende safari’s die je kunt doen zijn: jeepsafari, bootsafari, vogelsafari en een nachtsafari. Het noorden van het Akagera National park is alleen te bezoeken in de droge maanden van het jaar, juni t/m augustus en december t/m februari.

Hotel tip: Akagera Rhino Lodge

Hennessy XO Cognac safari drink Rwanda


Reisroute Rwanda: de ideale roadtrip door Oost-Afrika

In dit blog vind je de ultieme route voor een road trip door Rwanda. De beste tip die wij je kunnen geven is om een rondreis door Rwanda te combineren met Oeganda. Als je nog meer tijd hebt voor je vakantie, kun je deze rondreis zelfs combineren met Kenia of Tanzania. Ook hier hebben we ter inspiratie een reisroute voor opgesteld.

Rwanda Tea estates things to do in Rwanda

Vakantie Rwanda: de ultieme route voor één week backpacken door Rwanda

Rwanda is een klein land met goede wegen. Je moet zelfs oppassen dat je niet te hard rijdt want op veel plaatsen zijn er snelheidscontroles. Het heuvelachtig landschap is prachtig. Dit maakt een road trip door Rwanda erg leuk! Onderweg zul je veel theeplantages en schattige dorpjes tegenkomen. Één week rondreizen door Rwanda is genoeg om veel van het land te zien. Heb je meer tijd, dan is dat alleen maar fijn en kun je op een rustiger tempo rondreizen.

Één week rondreizen door Rwanda: Een beschrijving van de route

De reisroute door Rwanda begint in Kigali. Hier gebruik je een halve dag om de stad te leren kennen en ga je bijvoorbeeld naar het genocide museum. Daarna rijd je door richting Nyungwe Forest voor een chimpansee trekking of een canope walk. Via een deel van de route van de Congo-Nile trail rijdt je via Lake Kivu naar Kibuye.

De dag erna maakt je een boottocht naar een van de vele kleine eilandjes in het Lake Kivu en koel je lekker af. Vervolgens reis je door naar Volcanoes National Park, een prachtig park omringt door vulkanen. Hier kun je een gorilla trekking doen of  wandelen door de adembenemende natuur. Mount Kabuye, een klein stukje verder rijden is je volgende stop. Dit is een 2581 meter hoge berg die je in 7 a 8 uur kunt beklimmen. De laatste stop is Akagera National Park. Ideaal voor een jeepsafari en voor het spotten van de big 5.

Route door Rwanda in één week:

  • 1e dag: Kigali
  • 2e dag: Nyungwe Forest National Park
  • 3e dag: Lac Kivu (Kibuye of Gisenyi)
  • 4e dag: Volcanoes National Park
  • 5e dag: Mount Kabuye
  • 6e dag: Akagera National Park
  • 7e dag: Akagera National Park – Kigali

Itinerary Rwanda self drive road trip


Klik hier om alles te lezen over een gorilla trekking in Afrika!


Route Oeganda en Rwanda: 3 weken backpacken in Oost-Afrika

Combineer een rondreis door Rwanda met buurland Oeganda. Je kunt zowel in Kampala als Kigali je roadtrip beginnen. Het voordeel hiervan is dat je een gorilla trekking kan doen in Oeganda, waar de activiteit een stuk goedkoper is dan een gorilla trekking in Rwanda. Ook heb op deze manier meer diversiteit in safariparken. Een absolute aanrader is om een nachttje in het wild te kamperen in Murchison National Park. Uiteraard met een ranger die zorgt dat de wilde dieren niet te dicht bij komen. De route kan er als volgt uitzien:

Route drie weken Oeganda en Rwanda

KampalaLake Bunyonyi – Kigali – Nyungwe Forrest National Park – Lake Kivu (Gisenyi of Kibuye) – Volcanoes National Park of Bwindi impenetrable forest – Queen Elisabeth National Park – Fort Portal – Murchison Falls – Rhino Sanctuary – JinjaKampala

Wil je een route door Oeganda en Rwanda combineren maar wel op een rustiger tempo reizen? Overweeg dan om Jina en/of Murchison Falls National Park over te slaan. Jinja kun je overslaan als je niks adrenaline activiteiten hebt zoals bijvoorbeeld raften. Murchison Falls kun je overslaan als je voor je gevoel al genoeg safariparken hebt bezocht.

Itinerary Uganda and Rwanda road trip

Route Rwanda, Oeganda en Kenia: 4 weken rondreizen door Oost-Afrika

Een vakantie in Kenia is ook makkelijk te combineren met een bezoek aan Oeganda en Rwanda. Het East-Africa visa maakt dit mogelijk. Met dit visum kun je alle drie de landen makkelijk bezoeken met één visum. Je bespaart hiermee flink wat visumkosten.

Een mogelijke reisroute voor 4 weken backpacken door Oost-Afrika is als volgt:

NairobiLamu Masai MaraLake Naivasha / Lake Nakuru – Jinja – Kampala – Lake Bunyonyi – Kigali – Nyungwe Forrest National Park – Lake Kivu – Volcanoes National Park of Bwindi National Park – Queen Elisabeth National Park – Fort Portal – Murchison Falls National Park – Rhino Sanctuary – Kampala

Itinerary East Africa Best road trip of Kenya Uganda and Rwanda


All my travel blogs on RwandaKlik hier voor meer Rwanda blogs!


Like this post? Pin it!

The perfect itinerary for Rwanda in one week for backpacking


Meer blogs over Rwanda

tagged in reisroute, route

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites