MUST DO: Een chimpansee trekking in het Nyungwe Forest in Rwanda!

In dit blog vertel ik je alles over de chimpansee trekking die wij deden in het Nyungwe Forest in Rwanda! Na een uur lopen door een dichtbegroeid bos, hoor je ze nog voordat je ze ziet: chimpansees. Ze krijsen naar elkaar en klinken behoorlijk boos. Ineens zie je in je rechterooghoek twee zwarte schimmen pijlsnel achter elkaar aan rennen. Veel te snel om ze te kunnen observeren, laat staan fotograferen, heb je even later meer geluk. De ranger wijst naar een plek waar twee prachtige apen elkaar rustig zitten te vlooien. 


Chimpansees in het Nyungwe Forest in Rwanda

We zijn vanochtend vroeg vertrokken uit Kigali en rijden in zes uurtjes naar het Nyungwe Forest (klik hier voor meer informatie). Dit is een groot nationaal park in het zuidwesten van Rwanda. Het Nyungwe Forest is zo groot dat het zelfs deels in buurland Burundi ligt. En vanwege dat buurland, zien we, zodra we het nationale park in rijden, om de honderd meter een zwaarbewapende soldaat staan. Blijkbaar wordt er veel de grens overgesmokkeld.

Het Nyungwe Forest is een mooi regenwoud, ruim 1020 hectare groot. Het Nyungwe Forest heeft tien van de dertien bestaande primaten. Daarnaast leven hier 300 vogels en ruim 1000 verschillende plantsoorten. Het park heeft een zeer grote biodiversiteit. Vreemd genoeg komen hier maar weinig toeristen, misschien omdat er niet zoveel informatie over het park beschikbaar is?

Wij vinden het niet erg een van de weinigen te zijn. Het is prachtig hier! Hoe verder we rijden over de kronkelende weg die dwars door het park heen gaat, hoe hoger we komen. Soms zien we een glimp van een diepe vallei waar dikke mistbanken hangen. Langs de weg zitten overal kleine bergaapjes, die nieuwsgierig de auto in kijken. Het is een beetje surrealistisch, een gloednieuwe weg omringd door tientallen meters hoge bomen, lianen en om elke bocht weer een nieuw uitzicht om je aan te vergapen.Tea plantation Rwanda

Uwinka Visitor Center and Camsite

Na een uur rijden, midden in het park, arriveren we bij het Uwinka Visitor Center, tevens entree tot het park. Buiten de weg mag je niet zomaar het park ingaan, dat schijnt veel te gevaarlijk te zijn. Er zijn in totaal drie van deze visitor centres waar je entree betaalt om met een ranger een hike te doen. Deze wandelingen kun je overigens ook online boeken. Wij zijn hier niet om te hiken maar voor de chimpansee trekking, daarnaast besluiten we ook te kamperen op de mooie camping die vlakbij het Visitor Centre zit, een afgezonderde plek waarbij we over het regenwoud uitkijken!

Eenmaal bij het Uwinka Visitor Center, krijgen we van de park ranger te horen dat we ons voor vijf uur bij een ander Visitor Center, Gisakura in het westen van het park, moeten melden om de chimpansee trek te bevestigen. Handig, ahum, dat stond nergens aangegeven. Gelukkig is het maar een half uurtje rijden en dus staan we even later in Gisakuru. Men vertelt ons daar dat de chimpansees in Nyungwe te ver het regenwoud in zijn getrokken en dat we daarom de volgende ochtend met een groep naar een andere plek rijden. Leuk, we hebben er zin in! Terug op de Uwinka Campsite zetten we snel onze tent op en zitten dan nog eventjes bij het gezellig kampvuur!

Chimpansees spotten in Nyungwe Forest

Zachtjes lopen we door een dichtbegroeid bos. Al snel is er geen pad meer maar worstelen we ons tussen de takken door, via steile hellingen en over modderige beekjes. We zijn nog geen half uur onderweg en dan horen we ze al: chimpansees! Verscholen in de bomen hoog boven ons, krijsen ze naar elkaar. Maar zin om gezien te worden hebben ze niet… Het duurt nogmaals een half uur voor we ze echt spotten, drie donkerbruine stipjes in de bomen. Zodra ze in de gaten hebben dat we ze zien, roetsjen ze naar beneden en verdwijnen weer.

De groep rangers die onze groep begeleidt, praat zachtjes via walkie talkies en hebben de dieren binnen no-time weer gevonden. Twee jonge mannetjes zitten uit te rusten op de grond. Op gepaste afstand kijken we naar de dieren, wat zijn ze mooi. En wat lijken ze veel op mensen, met hun gezichtsuitdrukkingen en gedrag. En zo kijken we ruim twintig minuten naar de twee chimpansees, daarna is het tijd om afscheid te nemen en ze met rust te laten.

Terug op de camping zijn we warm, zweterig en moe. Maar vooral heel blij met deze mooie ervaring. Wat is de natuur toch prachtig!


Plan jij een reisroute door Rwanda? Lees dan ons Rwanda route blog!


Praktische informatie over een chimpansee trekking

Chimpansees in Rwanda en Uganda

Je vindt chimpansees in zowel Rwanda als Uganda. Wij kozen voor een trekking in Rwanda omdat we daarvoor makkelijk online zelf de tickets konden boeken. De prijzen in Uganda verschillen flink, we hebben gehoord over trekkingen van $150 (in Kibale Forest, de bekendste plek in Uganda om chimpansees te spotten) en op andere plekken slechts $40 (in Kalinzu Forest).

In Rwanda vonden we een vaste prijs en zagen we dat we online tickets kunnen kopen, een grote plus. We kozen daarom voor een chimpansee trekking in Rwanda in de omgeving van het Nyungwe Forest.

Waar doe je een chimpansees trekking in Rwanda?

Een chimpansee trekking in Rwanda doe je in de omgeving van het Nyungwe Forest. Omdat de dieren zich blijven bewegen, is hun locatie elke keer anders. Ga dus de dag van tevoren al op tijd naar een van het visitor center waar men je zal vertellen waar je de volgende ochtend moet zijn. Het hebben van eigen vervoer is een must.

Er zijn in totaal drie visitor centers: Kitabi (de entree in het oosten van het park), Uwinka (de entree in het midden van het park) en Gisakura (in het westen van het park).

Let op: het staat niet op het ticket, de website of de bevestigsmail maar je moet de dag van tevoren vóór vijf uur bij het juiste visitor center zijn (ook al weet je niet welke dat zal zijn) om je trek te bevestigen. Het is dus wel zo handig om al vroeg naar de eerste te gaan om erachter te komen bij welk van de drie centers je daadwerkelijk moet zijn.

Hoe koop je een ticket voor een chimpansees trekking?

Je kunt je ticket bij het Uwinka of Gisakura office kopen (vreemd genoeg is dat niet mogelijk bij het Kitabi visitor centre) maar veel gemakkelijker is om dit online te doen. Ga naar de website van Rwanda Government Irembo waar je chimpansee permits kunt kopen of een van de andere activiteiten kunt boeken. [Update: momenteel lijkt de optie om een permit online te kopen bij Irembo, offline te zijn gehaald. We kunnen niet vinden hoe dit dan wel kan maar hopen snel met een alternatief te komen.

Let op:wij waren aanvankelijk in de veronderstelling dat een dergelijk permit alleen toegang tot het park zou verschaffen en nog geen gids of trek. Dat is niet het geval! Je betaalt als toerist voor de chimpansee trekking 90$ en daar zit alles in, je gids, entree en trekking.

Wat trek je aan tijdens een chimpansees trekking?

Daar stond ik dan, met mijn half lange sportlegging die zowel mijn enkels als kuiten volledig bloot liet. De gids keek een beetje verward naar me en vroeg of ik niet bang was voor de bijtende rode mieren? Gelukkig was daar een Fransman die toevallig dezelfde broekmaat had en zo aardig was me zijn extra broek te lenen. Wat was ik daar blij mee!

Er zitten veel grote rode mieren, die je maar wat graag tot bloedens aan toe bijten op de route naar de chimpansees. Trek dus alsjeblieft een lange broek aan met hoge sokken zodat ze niet in je schoenen kunnen kruipen. Verder is een T-shirt/blouse met lange mouwen wel zo handig om je tegen diezelfde mieren te beschermen. Wees erop voorbereid soms flink te moeten klauteren en dus absoluut vies te worden. Wij droegen wandelschoenen om een betere grip te hebben. Daarnaast is een petje of hoed handig en water onmisbaar.

Extra informatie over activiteiten in het Nyunngwe Forest National Park

Om door het park te rijden hoef je geen entree te betalen. Verder doe je alle activiteiten met een gids en is de prijs die je betaalt voor een activiteit inclusief entree van het park. Buiten de chimpansee trekking kun je een hoop hikes doen (allemaal vooraf te boeken via de website van Rwanda Government Irembo). Zo kun je onder andere een vogel spot hike doen, een andere primaten (apen) trekking of de Congo Nile hike.


Hoe duur is Rwanda? In dit Rwanda budget blog lees je alles over prijzen en kosten van reizen door Rwanda!


Waar slaap je in de buurt van het Nyungwe Forest?

Er zijn niet zo veel slaap opties in en rondom het Nyungwe Forest. Hieronder enkele suggesties waar wij zelf geweest zijn.

Uwinka Visitor Centre and Campsite €

uwinka centre camping

Wij sliepen op de camping van het Uwinka Visitor Center, midden in het park met een geweldig uitzicht. Elke avond maakt men hier een kampvuur en er is een klein winkeltje waar je maaltijden kunt kopen. Vanaf $15 per pers, je kunt ook een tent + slaapzak huren.

Boek nu

Kitabi- Ecocenter

Kitabi Ecocenter

Deze fijne accommodatie ligt vlakbij de Kitabi ingang. Voor ons was dit niet handig i.v.m. de chimpansee trekking die plaatvond aan de andere kant van het nationale park, anders waren we hier wel gaan slapen! Je kunt hier kamperen of in een traditionele hut slapen. Vanaf €22 per nacht voor 2 pers.

Boek nu

One&Only Nyungwe House
€€€€

One&Only

Dit super deluxe resort is prachtig en ligt aan de westkant van het Nyungwe National Park, in de buurt van de Gisakura ingang. Dit is een all inclusief resort, je slaapt hier met twee personen, all inclusief vanaf €1422 per nacht voor 2 pers.

Boek nu


All my travel blogs on RwandaKlik hier voor meer blogs over Rwanda!


Like this post? Pin it!

All you need to know about a chimpanzee trekking in Rwanda in Nyungwe Forest


Meer blogs over Rwanda

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites