Southwest Alentejo & Vicentine Coast Nature Park & Aljezur: Onze favoriete plek in Portugal

We hebben het gevonden: het paradijs. En het ligt in Portugal, deels in de Algarve, deels in de Alentejo, in het Southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park. Vlakbij zee, in een gebied omgeven door wildbloemen, met wilde zwijnen die ’s avonds langs de zandweg lopen en leuke kleine surfdorpjes zoals Aljezur en Odeceixe. Ja, we willen nooit meer weg uit het natuur reservaat Southwest Alentejo & Vicentine. Met enige tegenzin schrijven we dit blog, want eigenlijk willen we dat dit plekje een geheim blijft. Zodat het precies blijft zoals het is en we hier elk jaar terugkomen. Dus weet je wat, ga hier maar niet naartoe, skip dit blog en ga naar het toeristischere zuiden van Portugal! En oké, als je dan toch gaat, vertel het dan zeker niet door.Praia de Burgau, Portugal 2


De Algarve met een baby

Deze vakantie naar Portugal is de eerste reis die we maken als kersvers gezin. Onze zoon Floris is momenteel 4,5 maand oud en drie uur vliegen naar Portugal leek ons een goede eerste vakantie met baby. Het is eind april en we hebben geluk want de zon schijnt elke dag en het is 25 graden. En daarbij is het heerlijk rustig in de Algarve in april. Het is nog laagseizoen, dat betekent dat niet alles open is, maar ook dat er weinig toeristen zijn, er altijd parkeerplekken zijn en je zonder reservering overal kunt binnenlopen.

Na een paar dagen in het bekendere stadje Lagos te hebben gezeten, zijn we nu voor een dikke week naar de omgeving van Aljezur gegaan. Vooraf wisten we niets over deze locatie, alleen dat we in een geweldig hotel zouden verblijven, midden in een natuurpark niet ver van zee. Dit deel van de Algarve is rustiger, met een ruige kustlijn en authentieke dorpjes. Je vindt hier drie type toeristen: surfers die voor de fenomenale golven komen (zowel beginners als gevorderden), wandelaars die het prachtige Fishermen’s Trail lopen en jonge gezinnetjes.

Benieuwd naar Lagos zelf? Wij schreven een reisgids voor Lagos met de 6 leukste dingen om hier te doen! 

Aljezur, Portugal 2

Onze eerste vakantie met een baby

En tot die gezinnetjes behoren wij ineens. En we zullen eerlijk zijn, het reizen met een baby is echt even wennen en compleet anders dan hoe we eerst reisden. Denken we tenminste, die eerste dagen in Lagos. Maar wanneer we een beetje gewend zijn, een fijn ritme hebben gevonden en alledrie rust hebben genomen, blijkt dat we toch best veel kunnen doen. Zolang wijzelf maar flexibel zijn. En gelukkig is ook Floris een hele flexibele baby! 

In plaats van 3-5 activiteiten op een dag (minimaal drie stranden bezoeken, een stadje bekijken, even sporten, werken aan de website en restaurants ontdekken), nemen we nu een vast gedeelte van de dag rust. Dat betekent, rustig aan het zwembad liggen, of even op de kamer met Floris spelen en dan slapen. ’s Ochtends of  ’s middags (niet op het warmste gedeelte van de dag) bezoeken we één tot twee stranden, of verkennen we een stad. 

Dit westelijke deel van de Algarve is perfect voor dit ritme. Er is meer dan genoeg te ontdekken, maar het is hier ook mooi genoeg om lekker te relaxen. Vooral in ons hotel Praia do Canal (maar daar later meer over).


Lees hier binnenkort meer tips over de eerste vakantie met een baby!


Southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park (ook wel Vicentine Coast of Costa Vicenta genoemd)

Één van de ruigste en niet-ontdekte stukken Europese kustlijn bevindt zich deels in de Algarve en deels in de zuidwest Alentejo van Portugal. Het gaat hier om de 100 km lange kustlijn van natuurpark Costa Vicenta. Een prachtige stuk natuur wat het ene moment aan de hooglanden in Schotland doet denken en het volgende moment aan de prachtige kliffen in Nieuw-Zeeland, Kefalonia of Corsica. De natuur krijgt hier de vrije hand, er is geen hoogbouw en het gebied is beschermd waardoor dit een van de best behouden stukken kust in Europa is. 

Naast prachtige kliffen, mooie baaitjes en uitgestrekte zandstranden, zien we wilde zwijnen, grote naaldbossen, weides vol wildbloemen en hoge duinen. Overal vliegen vogels zoals roofvogels en ooievaars. Op de hoge kliffen broeden deze ooievaars op grote nesten. In zee zitten dolfijnen, zeeotters, veel vis en oesters!

Het natuurpark strekt zich uit over 100 kilometer aan kust, van Porto Covo in de Alentejo (het gebied ten noorden van de Algarve) tot aan Burgau in de Algarve. En er is hier meer dan genoeg te doen! Wij verbleven hier in totaal acht dagen en bezochten op ons gemak alle hoogtepunten van de southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park! Hieronder benoemen we ze.Monte Clerigo, Portugal 1

Wat te doen aan de Vicentine Coast?

1. Bezoek Aljezur: surfdorp met relaxte sfeer

Aljezur is een van de grotere dorpjes in de omgeving. Het is ook de gemeente die het grootste gedeelte van Southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park beslaat. Aljezur zelf is een gezellig dorp waar een fijne sfeer hangt. Je vindt er leuke surfwinkels, restaurants en bij de rivier die door het dorp heen stroomt worden vaak markten gehouden. 

Aljezur bestaat uit een oud en een nieuwe gedeelte, gesplitst door een brug over de rivier. Het oude gedeelte is tegen een heuvel aangebouwd. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Aljezur is namelijk tegen een natuurgebied aangebouwd en dat zorgt voor veel groen. In dit oude gedeelte vind je musea en mooie huizen, sommigen zelfs met Portugese tegeltjes bekleed. Tenslotte vind je bovenop de heuvel, het oude Fort van Aljezur. Dit is de moeite waard om te zien. Wandel naar boven via de oude smalle straten of neem de auto en parkeer bovenaan de heuvel naast het fort. 

Restaurants tip Aljezur: Wij aten een hapje bij Pont’a Pé, typisch Portugees en zoooo lekker! Andere leuke restaurants in Aljezur zijn Arte Bianca, voor heerlijk pizza (helemaal kidsproof), ROOTS voor de beste koffie en Várzea voor een chiquer diner.


2. Leer surfen op geweldige golven of relax aan de mooie stranden

Southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park heeft een aantal van de mooiste stranden ter wereld! De golven van de Atlantische oceaan zijn perfect om te leren surfen en de stranden variëren van kleine baaitjes omgeven door rotsen en kliffen tot brede zandstranden waar ook rivieren in de zee uit komen. Hieronder een aantal mooie stranden die zeker de moeite waard zijn, maar lees zeker ook ons blog met de 10 mooiste stranden van de Algarve en Vicentine Coast! 

1. Praia da Arrifana: een geweldig surfstrand tussen de kliffen 

2. Praia de Monte Clerigo: fijn familiestrand én piepklein dorpje

3. Praia de Mareta: familiestrand bij Sagres

4. Praia da Amoreira: mooi surfstrand aan de rivierbedding

5. Praia de Odeceixe: fijn familiestrand met rivierbedding

6. Praia da Bordeira: hét surfstrand van de Algarve! 

7. Praia do Burgau: het Santorini van Portugal

8. Praia da Salema: mooi rustig familiestrand


3. Wandel door Odeceixe: wandelaarsdorp met geweldig strand

Je herkent het kleine dorpje Odeceixe direct aan de molen die boven het dorp uittorent. Odeceixe is gebouwd in een groene vallei langs een rivier die in zee uitmondt. Het dorp is een bekende stop op de Fishermen’s Trail, een wandeling van 230 km langs de kust van Portugal. Overal zie je dan ook wandelaars die in dit dorp overnachten of even bijkomen van het wandelen. Het zorgt voor een gemoedelijke sfeer, klein beetje hippie maar vooral lekker kneuterig. 

Behalve dat Odeceixe een leuk dorpje is om te zien, is ook de omgeving de moeite waard. Wanneer je van het dorp richting het strand rijdt, zie je hoe mooi deze vallei is. Alles is ontzettend groen, langs de rivier grazen koeien en uiteindelijk komt het zoete water uit bij zee. Dit zorgt voor een mooi strand langs zowel zee als de rivierbedding. Op de dag dat wij Odeceixe en het strand bezoeken is het weer wat minder, maar dit zorgt wel voor hele hoge golven. En daar profiteren de surfers van! 

Restaurant tip Odeceixe: bij Au Largo eet je heerlijke spicy tuna, hamburgers en lekkere taartjes. Het hippe ODX (net buiten het dorp) is niet alleen een restaurant maar ook een plek waar feestjes worden gehouden. Aan het strand eet je verse vis bij Bar da Praia.


4. Ga naar Sagres en Cabo de Sao Vicente: het meest zuidelijk en zuidwestelijke punt van Europa

Op het meest zuidelijke puntje van Portugal, ligt het stadje Sagres. Sagres wordt ook wel het einde van de wereld genoemd, daar men vroeger dacht dat de wereld plat was en Sagres dus het laatste stuk land was. Als je hier rondloopt en de hoge kliffen ziet waar de zee hard tegenaan slaat, is het niet eens zo een gekke gedachte. Het zou in ieder geval een erg mooi einde van de wereld zijn. 

Fort van Sagres

Op het uiterste punt van Sagres is een groot fort gebouwd. Zeker leuk om te bezoeken (toegang is 3 euro per persoon). Niet alleen zijn de overblijfselen van dit fort mooi, ook vind je hier de allermooiste uitzichtpunten langs een wandeltocht over de klif. Zelfs met de wandelwagen is deze wandeling prima te doen. Er is een klein museum met een mooie expositie over Sagres, San Vicente en de ontdekkingsreizigers van Portugal. 

Tip: neem een trui mee, het waait hier altijd hard en daardoor is het zelfs in de zomer best fris. 

Sagres stad

Sagres is een kleine stad met veel typisch Portugese gebouwen, wit met blauwe luiken. Het is echt een surf stadje. Overal vind je surfshops, campers met surfboards op het dak en op het strand zie je mensen in wetsuit het water in lopen. Er zijn een paar leuke restaurants hier te vinden en enkele mooie resorts. Het is de moeite waard om even door Sagres te wandelen en er een hapje te eten. 

Restaurant tip Sagres: Wij aten heerlijke pizza bij Arte Bianca (perfect ook voor wanneer je met kinderen reist). Ook zagen Three Little Birds en de Hang Out er gezellig uit. 

Cabo de Sao Vicente: vuurtoren op het meest zuidwestelijke punt van Europa

Op 10 minuten rijden van Sagres vind je de vuurtoren (Cabo) de Sao Vicente. Deze ligt op het meest zuidwestelijke punt van Europa. Ook hier heb je weer een mooi uitzicht op de kliffen. Heb je honger wanneer je hier bent? Bestel dan wat te eten bij een van de foodtrucks die hier staan!Farol do Cabo de Sao Vicente, Portugal, Sagres


Reis je ook naar het oostelijke gedeelte van de Algarve, overweeg dan zeker naar Tavira te gaan. In ons Tavira blog lees je alles over deze mooie oude stad vlakbij Spanje! 

En daarbij hebben we ook een blog over de 6 mooiste stranden rondom Tavira en Faro


5. Maak een mooie wandeling langs de prachtige kustlijn van het Southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park

Het Southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park stikt van de mooie wandelingen! Zo loopt hier de al eerder genoemde Fishermen’s trail van 230 km, maar ook vind je verschillende kortere routes door de natuur en langs de zee (allemaal onder de noemer van Rota Vicentina). Deze trails zijn goed gemarkeerd en onderhouden. Klik hier voor een handig overzicht van alle hike routes. 

Wij liepen met Floris in de draagzak van ons hotel naar het strand van Praia do Canal, een mooie wandeling van 5 kilometer heen en terug. 

Tip: hou jij meer van fietsen? Rota Vicentina omvat ook een aantal mooie fietsroutes te doen. Klik hier voor meer informatie!


Slapen in de omgeving van Vicentine Coast Nature Park: Praia do Canal 

In bijna alle steden en dorpen die we hierboven benoemen zitten hotels, B&B’s en zijn er campings aanwezig. Er zitten hele leuke dingen tussen. Maar niets kan tippen aan het hotel waar wij slapen. Wij verblijven acht nachten in hotel Praia do Canal en o jongens wat is dit geweldig! Het is hier zo heerlijk dat we na vier nachten besluiten om bij te boeken want we willen hier absoluut nog niet weg! 

Elke ochtend volg ik yoga les van de getalenteerde lerares Sofia. Ik ben zo stijf als een lat en totaal niet goed in yoga, maar vind het heerlijk. En vooral als je een goede docent hebt. Nou ik kan je vertellen, nog nooit heb ik zo een goede docent als Sofia gehad! Ze ziet precies wat je lichaam wel en niet kan en geeft dus persoonlijke aanwijzingen. Ik volg dus elke ochtend een yoga les en Ries gaat elke avond naar de sportschool en daarna de sauna in.

Bloody Mary’s en bijslapen

De kamers zijn prachtig! We slapen in een suite met uitzicht op zee en elke avond zien we vanaf ons terras daar de zon in ondergaan. Het ontbijt is verrukkelijk. Het bestaat uit een uitgebreid buffet met o.a. bubbels, bloody mary’s en heel veel gerookte zalm (Ries eet hier dagelijks zeker 200 gram zalm). Maar ook met een a la carte menu waarvan je kan kiezen wat je wil (hallo pancakes en eggs Benedict!). 

Maar het allerfijnste in hotel Praia do Canal is de rustige sfeer. Floris slaapt eindelijk een beetje oke, en doordat je zo ontzorgd wordt, komen we echt tot rust en worden we helemaal zen. En dat kunnen we hard gebruiken na vijf maanden weinig slaap. 

Al met al zijn we dus lyrisch over dit hotel. Het is absoluut niet goedkoop, maar als je op tijd boekt dan boek je een kamer vanaf 170 euro . We overwegen zelfs om hier volgend jaar naar terug te gaan. Oh en nee, dit is GEEN gesponsorde post of samenwerking!


Praktische informatie voor reizen in Portugal met een baby 

We kregen een hoop vragen over onze eerste reis met baby door Portugal, dus daarom even wat praktische informatie:

  • Autohuur: We huren een grote auto (ivm bagage met een baby) via Sunny Cars. Er zit een autostoel voor Floris bij en we zijn via Sunny Cars volledig verzekerd. Daarnaast kunnen we de auto vlak van tevoren makkelijk wijzigen én hebben we 24/7 support. Klik hier voor meer informatie over het huren van een auto in Portugal. 
  • Vliegtickets: we vliegen met Transavia op Faro. Ja, vliegen met een baby is niet top, maar het viel ons enorm mee! Vanaf Faro ben je in een dik uur in het Southwest Alentejo and Vicentine Coast Nature Park. Klik hier voor vliegtickets naar Faro. 
  • Buggy: Floris is officieel nog wat te jong voor een buggy maar ivm het vliegen en niet teveel bagage mee willen nemen, zoeken we er toch een. En we vinden ook echt een super fijn model dat bijna volledig plat kan én waarvan je het zitgedeelte naar je toe kan draaien. Hierdoor kan hij lekker slapen als wij eten en zit niet direct onze auto vol! Klik hier voor meer informatie over de buggy die wij kochten! 
  • Draagzak: we hebben onze draagzak mee zodat we tijdens het boarden van het vliegtuig én tijdens het hiken, onze handen vrij hadden tijdens het dragen van Floris. Klik hier voor meer informatie over onze draagzak. 
  • Babytentje: Om licht te kunnen reizen en overal hetzelfde bedje voor Floris te hebben, kochten we een Deryan reistentje. Dit was ideaal en veel lichter en compacter dan een campingbedje! Van tevoren oefenden we thuis al even met slapen in het tentje zodat hij helemaal gewend was. Ook heel fijn voor op het strand. Klik hier voor meer informatie over ons babytentje.

Roadtrip Portugal 77


Portugal blogs

Klik hier voor al mijn blogs over Portugal!


Vind je dit blog leuk? Pin het dan!

Southwest Alentejo & Vicentine Coast Nature Park NL


Meer blogs over Portugal

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites