De 6 mooiste stranden rondom Tavira en Faro in de Algarve!

Denk je aan de Algarve dan denk je natuurlijk aan het strand. Wij brachten een kleine week door in de omgeving van Tavira en selecteerden de 6 beste stranden. In dit blog vind je per strand een uitgebreide beschrijving inclusief tips en informatie over parkeren, bereikbaarheid en bedjes/parasol huur.


De 6 leukste stranden en baaien rondom Tavira en Faro tot aan Albufeira

Van Albufeira tot aan de Spaanse kust vind je veel en zeer verschillende stranden. Rondom Albufeira vind je kliffen en rotsachtige baaien, ga je verder naar het oosten dan worden de stranden rustiger en vlakker. Denk aan kilometerslang wit zand met helderblauwe zee. Rondom Tavira heb je veel verschillende eilanden met bountystranden, echte tropische paradijsjes. En nog iets verder richting de Spaanse kust vind je simpele maar fijne zandstranden die lekker lang en breed zijn.


Leestip: overweeg je om richting het westen van de Algarve, de Costa Vicentina te gaan? We schreven een blog met de 6 beste stranden aan de Costa Vicentina en een blog over de 6 beste stranden in de omgeving van Lagos!

En lees dan ook zeker ons Lagos blog, met de leukste bezienswaardigheden in en rondom Lagos! 


Faro zelf ligt aan een grote Lagune (natuurpark de Ria Formosa) en heeft geen echte stranden. Het dichtsbijzijndste strand is Praia de Faro, wat je met de auto kunt bereiken. Maar hier is het vaak erg druk. Ook is dit strand een stuk minder mooi. Daarom hebben we hieronder stranden geselecteerd die rustiger zijn en iets verder van Faro vandaan liggen. Overigens ben je ongeveer even lang naar deze stranden onderweg als naar de stranden dichterbij Faro, dus voor de reistijd maakt het weinig uit.

Tavira 25

Kaart met de beste stranden rondom Tavira en Faro

Hieronder vind je een kaart waarop de mooiste stranden van de hele Algarve staan. Let op, de nummers in dit blog starten vanaf 13, corresponderent met de stranden op het kaartje. 

Algarve beaches

13. Praia da Falesia: prachtig strand achter de kliffen vlakbij Albufeira

Het mooie Praia da Falesia, dat doorloopt in Praia do Barranco des Belharucas, ligt best een stukje van Tavira af, maar is de reistijd absoluut waard. Je vindt hier vuurrode kliffen, door erosie geteisterd, die een gouden zandstrand omringen. Het strand is lang en uitgestrekt met voorzieningen zoals douches, toiletten en de verhuur van surfplanken. 

Dit strand ligt vlakbij Albufeira, maar is in mei heerlijk rustig, en door de kliffen die de baai omringen voelt het knus aan. Klik hier voor de locatie van dit strand vlakbij Albufeira. 

 • Bereikbaarheid: redelijk. Er is hier een kleine parkeerplaats die je na een hobbelig zandpad bereikt. Ook op andere plekken kun je parkeren maar dan moet je te voet de trappen van de kliffen afdalen. 
 • Strandbedden: op een paar plekken kun je bedjes met parasol huren voor 20€ per dag, dat is best duur voor Portugal.
 • Parkeeropties: er zijn meerdere (kleine) parkeerplaatsen in de omgeving. Allemaal gratis. 
 • Beachclubs: er zijn een paar beachclubs waar je drankjes kunt halen of wat te eten. 
 • Geschikt voor kinderen: ja, het is een zacht zandstrand. Maar tijdens eb wordt de zee snel dieper en kunnen golven hoog zijn. Strandwacht is aanwezig.
 • Type strand: fijn zandstrand

14. Praia da Fuseta Ria

Dit kleine strandje is eigenlijk geen echt strand, maar onderdeel van de lagune net voor het dorpje Fuseta. Ook hier ligt weer een eiland voor de kust, maar dit strand is nog onderdeel van het vaste land. Het fijne van deze plek is dat het water rustiger en warmer is voor kinderen en dat je niet per boot naar dit eiland moet. Het is toch wel makkelijk om gewoon vlakbij het strand te parkeren. 

Op de lagune zie je veel kiteboarders en windsurfers die hier genieten van het rustige en helderblauwe water. Er is een strandwacht aanwezig, en je kunt bedjes en parasols huren. Nee dit is misschien qua setting niet het mooiste strand van de omgeving, maar met kinderen is het echt wel een heel fijn plekje! Klik hier voor de locatie van dit leuke strand niet ver van Faro af. 

 • Bereikbaarheid: goed, je rijdt tot vlakbij het strand
 • Strandbedden: ja, je betaalt 15 euro per dag.
 • Parkeeropties: er is hier een grote gratis parkeerplaats vlakbij
 • Beachclubs: ja, Borda d’ Água, een leuk tentje aan het strand
 • Geschikt voor kinderen: enorm! Doordat je aan een lagune zit, is de zee totaal niet wild.
 • Type strand: fijn zand

Tavira 7


15. Praia do Barril

Praia do Barril ligt op hetzelfde eiland als Praia de Ilha Tavira, maar dan een heel stuk westelijker. Ook dit is een prachtig wit zandstrand met helderblauwe zee. Zover het oog reikt zie je zowel links als rechts zand. 

Het leuke aan dit strand (vooral wanneer je met kinderen op vakantie bent), is dat je hier per treintje kunt komen. Er is een 1,5 km lange brug gebouwd tussen het vaste land en dit gedeelte van het Tavira eiland, waarover een piepklein treintje rijdt. Elke paar minuten vertrekt dit treintje. De plek waar de trein je afzet is een oude vissersvestiging. In de voormalige vissershuisjes zitten nu restaurantjes en een paar winkeltjes. En zodra je via de duinen naar de zee loopt zie je overal de oude ankers van de vissers die hier naar tonijn visten. 

Het strand is verder heerlijk. Er zijn strandbedjes en parasols te huur, en er is meer dan genoeg ruimte. In mei, was het hier heel rustig. Klik hier voor de locatie van dit leuke strand. 

 • Bereikbaarheid: redelijk, je neemt het treintje (4€ retour pp) of je loopt 1,5 km heen en 1,5 km terug
 • Strandbedden: ja, en die kun je hier zelfs voor een halve dag huren, super! Prijzen 13-17 euro.
 • Parkeeropties: er is een grote parkeerplaats (hier de locatie) vlakbij het treinstation waar je wel voor moet betalen. Veel locals parkeren langs de weg. 
 • Beachclubs: meerdere restaurants, maar geen echte beachclub
 • Geschikt voor kinderen: ja, maar de zee kan wild zijn hier
 • Type strand: fijn zand 

16. Praia de Ilha Tavira

Praia de Ilha Tavira is het strand van Tavira (lees in ons Tavira blog alles over dit leuke stadje). Dit strand ligt op een eiland voor de lagune en het is echt een heerlijke plek! Zodra je van de ferry stapt die je van Tavira naar dit eiland brengt en een klein stukje door de duinen loopt, waan je je op een echt bountyeiland. Maar dan dus gewoon in Europa. Goudkleurig zand, een turquoise zee en fijne ligbedjes.

Het lijkt een eindeloos strand en dat is niet gek want dit eiland is met 11 km lengte, best groot. Loop je iets verder naar het westen, dan kom je uit bij een naakstrand. Aan de noordelijke kant van het eiland vind je een klein parkje met picknickbanken. Ook zijn hier kleine strandjes, maar deze zijn lang niet zo mooi als het hoofdstrand. Klik hier voor de locatie van dit mooie strand bij Tavira.

 • Bereikbaarheid: redelijk, je komt hier alleen per boot. Meerdere keren per dag gaat er een ferry (klik hier voor de vertreklocatie) en anders ben je afhankelijk van de watertaxi of een boottour.
 • Strandbedden: ja er zijn op verschillende plekken strandbedden met parasol te huren. Prijzen varieeren van 12 euro tot 17 euro voor de luxe bedden.
 • Parkeeropties: nee, er zijn geen auto’s op dit eiland
 • Beachclubs: er zijn meerdere restaurants en een paar barretjes waar je wat te drinken kunt bestellen. De kwaliteit is niet geweldig maar Restaurant O Ferreira heeft de leukste sfeer.
 • Geschikt voor kinderen: ja, al kan de zee wel wild zijn.
 • Type strand: fijn zandstrand

Tip: voor onze roadtrips door de Algarve huren we altijd een auto via Sunny Cars. Zo zijn we volledig verzekerd, kunnen we tot vlak vantevoren alles nog wijzigen én hebben we 24/7 support. Klik hier voor meer informatie over het huren van een auto in Portugal.


17. Praia da Cabana

Praia da Cabana is wederom een strand op een eiland voor de kust, niet ver bij Tavira vandaan. Dit keer niet op Ile da Tavira maar op het gelijknamige Ile da Cabana. Je bereikt ook dit strand door een klein bootje te pakken vanaf de kust van het slaperige dorpje Cabana. Dit mooie uitgerekte zandstrand lijkt wel een beetje op Praia de Tavira, maar eigenlijk vonden we het hier net wat mooier omdat het nog rustiger was. De perfecte plek om naartoe te gaan wanneer je even een ander strand wil zien dan dat van Tavira! Klik hier voor de locatie van dit fijne strand vlakbij Tavira. 

 • Bereikbaarheid: redelijk goed. Je rijdt naar het centrum van Cabana waar je met een klein bootje in 5 minuten wordt afgezet op het eiland van Cabana (klik hier voor de locatie van deze boot). De boot vertrekt elke paar minuten en kost €1,5 retour.
 • Strandbedden: ja, je betaalt tussen de 15-20 euro, afhankelijk van laag of hoogseizoen.
 • Parkeeropties: parkeren doe je in Cabana. Er zijn meerdere grote parkeerplaatsen.
 • Beachclubs: er is één Beachclub, waar je drankjes en eten kunt halen.
 • Geschikt voor kinderen: absoluut! De zee is rustig en relatief warm wanneer we hier zijn en er is goed zicht op kinderen. 
 • Type strand: fijn zand

Tavira 1


Benieuwd naar het meest westelijke deel van de Algarve: lees dan ons blog over de Costa Vincenta & Aljezur, het mooiste en rustigste gedeelte van de Algarve!


18. Praia da Manta Rota & Praia da Lota

De stranden Monta Rota & Praia da Lota liggen vlakbij elkaar en lopen zogezegd in elkaar over. Dit zijn andere stranden dan de plekken die we hierboven beschreven hebben, want je hebt hier niet meer te maken met eilanden en zandbanken. Dit zijn dus de “normale” stranden van het vaste land. Het zijn brede en lange stranden met meer dan genoeg ruimte. De zee is rustig wanneer wij hier zijn, maar kan een stuk ruwer zijn. Dit zijn fijne stranden voor wanneer je alle ruimte wil hebben en niet afhankelijk wil zijn van een boot of treintje. Hierbij de locatie van Praia da Manta Rota en van Praia da Lota. 

 • Bereikbaarheid: goed, per auto kun je tot bijna aan het strand komen
 • Strandbedden: bij Praia da Lota zijn nog geen strandbedden in mei (wanneer wij hier zijn), bij Praia da Manta worden ze half mei net opgebouwd
 • Parkeeropties: er zijn meerdere kleine parkeerplaatsen
 • Beach clubs: bij Praia da Lota was 1 beachclub, bij Praia da Manta Rota zitten meerdere restaurants en lijkt ons Chá Com Água Salgada erg leuk.
 • Geschikt voor kinderen: ja, lekker alle ruimte om te spelen. Echter ook hier kan de zee behoorlijk wild worden. 
 • Type strand: fijn zandstrand

Tavira 32


Andere stranden in de buurt van Faro die we helaas gemist hebben: 

 

Praia de Cacela Velha schijnt echt een prachtig strand te zijn. Echter is dit moeilijk te bereiken, alleen maar per boot. Vanaf het nabijgelegen Fabrica schijn je voor een paar euro met een vissersboot mee te kunnen, of je bezoekt dit eiland met een boottour. 

Praia de Vale do Lobo is een strand dichtbij Faro dat omringd wordt door golfbanen en ook mooi schijnt te zijn. Klik hier voor de locatie van dit strand in de buurt van Faro.


Portugal blogs

Klik hier voor al mijn blogs over Portugal!


Vind je dit blog leuk? Pin het dan!

mooiste stranden in de algarve tavira


Meer blogs over Portugal

tagged in tips & tricks

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites