Diary blog: Tongariro, Hobbiton, Auckland op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

We reizen door Nieuw-Zeeland en zijn aangekomen op het Noordereiland. In dit diary blog lees je over onze ervaringen en tijd op het Noordereiland. Zo lopen we de Tongariro crossing, bezoeken we Hobbiton en eindigen we in Auckland.

Na onze geweldige tijd op het Zuidereiland met als mooie afsluiting de glowwormen van gister, is het nu tijd voor het noordereiland. Onze verdeling over deze twee eilanden is zeker niet evenredig. Achttien dagen op het zuidereiland versus vijf op het noorder. Dit hebben we bewust zo gekozen. De natuur op het zuidereiland schijnt mooier te zijn en veelzijdiger. Noord is kleiner maar ook iets toeristischer en dus iets duurder. Achteraf zijn we helemaal happy met deze keuze, al hadden we het helemaal niet erg gevonden om langer op het Noorder én Zuidereiland te spenderen.


Op weg naar Wellington

Nog voor de zon opgaat zijn we al aan het rijden. We hebben de vroege ferry vanuit Picton naar Wellington dus we ontbijten terwijl we in de auto voor de ferry staan te wachten. Als we daadwerkelijk aan boord zijn en beginnen te varen zien we pas echt hoe mooi Marlborough Sounds is. Tussen groene rivierbeddingen varen we rustig weg. Tot we op open zee zijn zoeken we naar dolfijntjes, maar helaas, dit keer geen prachtig opspringende dolfijnen. Het moment dat we de open zee opgaan, merken we direct. De golven zijn ineens een stuk hoger en intenser. Het went gelukkig snel.

Op de Ferry tussen de Marlborough Sounds


Klik hier om te lezen over onze favoriete hikes in Nieuw-Zeeland!


Een nationale feestdag in Wellington

Drie uur later komen we aan in Wellington. We rijden de boot af zo de stad in. Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en vanaf de boot zagen we aan de skyline al dat dit een serieuze stad is. Geen klein dorpje of snelwegstadje, nee hoor, dit is gewoon een echte stad van formaat. En met een echte stad komt ook echt verkeer, jeetje wat is het druk.

Na een half uur naar een parkeerplek zoeken hebben we er eindelijk een gevonden. Licht gefrustreerd lopen we de stad in. Oef wat is het druk. Pas nadat Google Maps ons informeert dat openingstijden kunnen afwijken i.v.m. Waitangi Day hebben we het door. Ooo wat zijn wij een oelewappers, het is vandaag dé nationale feestdag van Nieuw-Zeeland. En aangezien het land maar één nationale feestdag heeft, is dit echt een BIG deal. Dat verklaart een hoop! Aangezien het zo druk is en we nog een eind moeten rijden vandaag besluiten we niet al te lang hier in Wellington te blijven.

Te Papa Tongarewa Museum

Maar er is een plek die we absoluut niet overslaan. Het New Zealand Museum Te Papa Tongarewa. Dit is het aller-belangrijkste museum van heel Nieuw-Zeeland en om eerlijk te zijn ook het allerleukste museum waar we ooit geweest zijn! Over vijf verdiepingen staan compleet verschillende collecties tentoongesteld. Allemaal erg interactief, en interessant voor jong en oud. De 36.000 vierkante meter zijn veel te groot voor de anderhalf uur die wij er spenderen, maar wel precies genoeg tijd om een nagebootste aardbeving mee te maken, een reuzeninktvis op sterkwater te bewonderen en een kijkje in de geologische opbouw van de eilanden te krijgen. Echt een must go! Oh en het is helemaal gratis!

Anderhalf uur later stappen we met Italiaanse gebakjes en koffie van Pandoro Panetteria terug in de auto. Vooral die espresso is hard nodig. We hebben het gevoel een jetlag te hebben doordat we zo vroeg opstonden vanochtend. We rijden door naar Turangi waar we op de meest troosteloze camping ooit staan. Tongariro Junction Accommodation, echt geen aanrader. De reden dat we hier toch gaan overnachten? Het is een van de weinige campings in de buurt van de Tongariro Alpine Crossing die nog een plekje vrij heeft. En die hike, die gaan we morgenochtend doen!


Klik hier om allemaal kampeertips voor Nieuw-Zeeland te lezen!


De Tongariro Alpine Crossing wandelen

Rise and shine! Het is een mooie dag vandaag! Om 06.00 uur staat de wekker, en geloof me, daar ben ik blij mee. Ries wilde namelijk aanvankelijk de wekker om 04.00 uur zetten zodat we de Tongariro Alpine Crossing konden beginnen om 05.30 uur. Nu beginnen we pas om 07.30 uur en stiekem zijn we erg blij met die anderhalf uur extra slaap!

tongariro track volcano view 3

Het Noordereiland, bestaat in tegenstelling tot het Zuidereiland, uit vulkanisch actieve grond. Dat uit zich in veel vulkanen (ja duh!) maar ook in fenomenen zoals geisers, warmwaterbronnen en vulkanische meren. De hike die we vandaag gaan doen, is langs enkele van deze meren, en over enkele vulkanen. De vulkanen zijn nog semiactief, Mount Ruapehu heeft in 2007 zijn laatste uitbarsting gehad.

De crossing is een ontzettend populaire hike, mede dankzij Lord Of The Rings waarin het gebied het fictieve Mordor en Mount Doom voorstelt. Daarnaast is het een zeer heilig gebied voor de Maori. De drie vulkanen zijn in 1887 door opperhoofd Tukino Te Heuheu IV aan de regering van Nieuw-Zeeland geschonken. Officieel is het nog steeds heilig gebied, en omdat er iets te vaak dronken jongeren boven op de vulkaan Ngauruhoe (Mount Doom) hebben staan plassen, is het niet meer toegestaan deze te beklimmen. Jammer..

tongariro track volcano view 2


Klik hier voor de ultieme route voor het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland!


Oorspronkelijke Maori

Al deze informatie krijgen we te horen van de beste shuttlebus chauffeur ever; James Tihi van Active Outdoors Adventures. Hij is een van de oorspronkelijke Maori hier en heeft net zijn eigen shuttle company opgericht. Wanneer hij ons om 07.00 uur komt ophalen is hij net zo vrolijk als wanneer hij ons een paar uur later terugbrengt. Hij vertelt heel veel over de geschiedenis van het gebied en wanneer ik mijn telefoon en zonnebril vergeet in zijn auto, komt hij die 10 kilometer verder terugbrengen! Zoek je een shuttlebus, support zijn lokale business en boek bij hem!

De reden overigens dat we een shuttle nodig hebben is omdat het sinds dit jaar verboden is om langer dan 4 uur in het park te parkeren. Dit i.v.m. de grote aantallen toeristen die elke dag langskomen en het gebrek aan parkeerruimte. Hierdoor parkeren mensen in het wild weg in het park en dat kan gevaarlijk zijn. Daarnaast is de hike geen cirkel, het beginpunt is op een andere plek dan het eindpunt. Vroeg of laat zul je dus een shuttlebus nodig hebben mocht je deze hike gaan doen!

tongariro crossing top met jot

Een maanlandschap en de Emerald Lakes

Oké, maar die hike dus! Wauw!! Het is alsof we door een immens maan-landschap lopen. Alles is zwart en rotsachtig, gestolde lava. Na het dal groeien er enkel nog kleine melkwitte bloempjes. We zijn zoals verwacht niet alleen tijdens de hike, honderden anderen lopen hem ook. Nog geen enkele keer hebben we zoveel mensen gezien die een hike tegelijk doen. Maar als we dan boven aan de eerste vulkaan staan en verschillende kraters zien, begrijpen we het helemaal. Het is hier echt ontzettend mooi. Na een stuk waarbij we door diep zwart zand sloffen, staan we op een nog hogere top.

Normaal gesproken zou je nu een geweldig uitzicht op het hele landschap hebben. Helaas is er veel mist ontstaan, dus meer dan een paar meter vooruit kunnen we niet kijken. Voorzichtig dalen we af en na een paar meter zitten we onder de mistgrens en zien we twee prachtige meren liggen. Het zijn de bekende Emerald Lakes, blauw in het midden en aan de randen geel groen en wit. Eromheen is overal rook en stinkt het een beetje naar rotte eieren. Het zijn de vulkanische gassen die omhoogkomen.

tongariro track jot

Tropisch regenwoud

De rest van de hike is ineens veel afwisselender qua landschap. Vanaf het maanlandschap gaan we al snel verder in een stuk wat doet denken aan de duinen. En dan ineens lopen we door een soort van tropisch regenwoud. Nog nooit zoveel totaal verschillende landschappen in een paar vierkante kilometer gezien!

Om iets voor 12 zijn we klaar, een stuk eerder dan verwacht. James komt ons ophalen en brengt ons terug naar de auto. Daar eten we even rustig onze lunch op, gisteravond hebben we een enorme berg couscous gemaakt en daar eten we dus nu van. Daarna besluiten we in de auto te stappen en richting Coromandel te rijden. Het is prachtig weer momenteel maar helaas zijn de voorspellingen vanaf morgen voor het hele Noorder eiland niet denderend. In Coromandel waar vele stranden zijn, schijnt het weer het beste te zijn, dus daar gaan we naar toe.

Het is nog best een eind, ruim 3 uur, maar we hebben de tijd en stoppen voor een koffie en om elkaar af te wisselen met rijden.

Via Campermate hebben we een aanbieding gevonden voor een leuke camping, Athenree Hot Springs & Holiday park. Na een uitgebreide douche (dat hadden we na de hike nog niet gedaan) genieten we met een glas rosé van de zon. Is die ondergegaan dan duiken we de hotspring nog even in. Lekker even onze spieren ontspannen.


Klik hier voor drie verschillende routes voor het Noordereiland van Nieuw-Zeeland!


Het mooie weer is afgelopen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Helaas, de voorspellingen zijn uitgekomen. Het is volledig bewolkt. Dit zorgt ervoor dat vandaag een beetje een gekke dag is. We weten niet precies wat we moeten doen.. het is te fris om op het strand te gaan liggen, naar Auckland gaan te vroeg en de rest van het land heeft minder goed weer.

We besluiten toch maar even naar het strand te gaan. Na een koffie en een grote strandwandeling over Waihi Beach stappen we de auto weer in. Het is een prachtig strand en de golven zijn lekker wild, maar het waait te hard om er te gaan liggen. Via campermate zien we dat er een wijnhuis in de buurt is en besluiten we daar naar toe te rijden. Wellicht serveren ze een lekkere lunch en kunnen we daar genieten van enkele wijnen.

Helaas.. er is geen restaurant en de dame die ons de wijnen laat proeven werkt hier sinds een week. Zelfs mijn broertje van 17 zou ons meer kunnen vertellen over de wijn die we drinken.

Balletjes afslaan op de golfbaan!

Oké, wat gaan we nu doen.. Er blijkt een prachtige golfbaan in de buurt te liggen. Waarom niet een paar balletjes afslaan op de drivingrange, en daarna lunchen. Maar nee, de driving range is gesloten en de lunch valt ook een beetje tegen. Wel krijgen we van de club eigenaar de tip om naar Omanu Golfclub te gaan. Hier is nog een drivingrange aanwezig. Uiteindelijk besluiten we daar dan maar naar toe te rijden.. we zijn echt even inspiratieloos en willen nog wel iets leuks gaan doen op deze gekke dag.

Uiteindelijk kunnen we daar wat ballen afslaan en besluiten we dan ook maar meteen om voor de volgende dag een activiteit te regelen.. niet meer zo een gekke dag als vandaag! We zitten momenteel vlakbij Matamata. Daar ligt het bekende Hobbiton, de filmset van Lord of the Rings en The Hobbit. Morgen gaat het de hele dag regenen, dus dan is het bezoeken van zo een filmset tenminste een leuke activiteit.

sunset 1

Opgetogen rijden we naar McLaren Falls Park, een camping in de buurt. Het is eigenlijk een natuurgebied, waar je voor weinig geld ook mag overnachten. Maar in tegenstelling tot DOC campings, zijn hier hele goede faciliteiten. Er zijn schone toiletten, warmwater douches, barbecues en een overdekte keuken. Niet verkeerd! Tel daarbij op dat we in een prachtig bos zitten met overal kleine meertjes en glowworms die we die avond bezoeken en de conclusie is simpel. Dit is echt een top camping!

Een bezoek brengen aan Hobbiton

Yes vandaag gaan we Hobbiton bezoeken! We hebben er alle twee veel zin in, ondanks de regen die hard naar beneden valt. Om 11 uur worden we verwacht op de parkeerplaats vanwaar we per bus naar de set worden gebracht. Zodra we in de buurt van Matamata komen, herkennen we het hobbit thema al. Het info punt midden in Matamata is als hobbithuis gebouwd en ziet er schattig uit! Op het verzamelpunt bij de parkeerplaats van Hobbiton zien we ook dat alles in stijl is. Inclusief de grote toeristenwinkel waar je alles van Lord of the Rings of The Hobbit kan kopen, van sokken en sloffen tot een monopolyspel in Hobbitstijl.

hobbittown

Als het tijd is om naar de set te vertrekken stappen we samen met nog tientallen andere toeristen in een grote groene Hobbit bus. We worden verwelkomt door Beth, helaas de minst enthousiaste persoon die we deze hele reis zijn tegen gekomen. Ja het regent, en ja ze zou vast liever thuis zitten, maar helaas, zelfs de kleinste glimlach kan er niet vanaf. Dat is dan ook meteen het enige mindere aan deze tour want verder is het ontzettend leuk! Tussen glooiende heuvels rijden we een aantal kilometers. Via een film aan boord van de bus krijgen we te horen waar de acteurs verbleven, waar alle dieren uit de films werden bezorgd en dan zien we het.. Hobbiton.

Hobbitholes, de grote boom en Green Dragon Inn!

Meteen herken je alle kleine Hobbitholes, de grote boom, kruidentuin en de Green Dragon Inn kroeg. En met herkennen moet ik eerlijk zeggen dat ik het van wat korte videoshots herken, zelf heb ik de Hobbit niet gezien, Ries overigens wel. Maar dan nog, alles klopt, en is perfect onderhouden. We krijgen van Beth van alles te horen over welke Hobbitholes voor welke scenes gebruikt zijn, wat voor grappige ideeën de regisseur eropna hield en hoe alles echt is, van de groente in de groentetuin tot het gras en de schapen, op 1ding na: de grote boom, is volledig van staal gemaakt.

De tour eindigt met een speciaal Southfarthing biertje in de Green Dragon Inn. Het is een ontzettend leuke ervaring en we kunnen iedereen aanraden om Hobbiton te bezoeken. Zélfs als je nog nooit The Hobbit gezien hebt.

hobbittown 2

De rest van de middag spenderen we in Matamata in een Robert Harris koffiezaak. Het blijft regenen en nu kunnen we tenminste met lekkere koffie even wat foto’s gereed maken en wat schrijven.

‘s Avonds slapen we op Ramarama Country Caravan Park, een beetje een treurige camping. Door de regen komen er veel sandflies en muggen naar boven. Helaas nemen die ons flink te pakken gedurende de nacht. Gek van de jeuk worden we gebroken wakker. Op alleen al mijn rechtervoet ben ik 26 keer gebeten… Tja dat hoort ook bij Nieuw-Zeeland.


Lees hier ons Nieuw-Zeeland budget blog!


De campervan inleveren in Auckland

Vandaag moeten we afscheid nemen van onze fijne campervan, gelukkig hebben we wel nog even de tijd tot 17.00 uur. We rijden van de camping naar Auckland waar het opnieuw stortregent. Als we inchecken bij ons hostel daar, Haka Lodge, vragen we om wat tips met dit weer. We krijgen de tip om naar de buurt Ponsonby te rijden en daar te gaan lunchen.

In Ponsonby aangekomen voelt het alsof we in een wijk staan die zo uit Bali had kunnen komen. Alles is mooi tropisch en hip, op het weer na dan. We eten lekker een hapje bij Little Bird Organics, mega vegan en healthy, en lopen vervolgens lekker door de wijk. Het is een lange straat vol met leuke winkels. Een paar uur later en met een lichtere portemonnee lopen we terug naar de auto. Eerst even terug naar het hotel om de nieuwe kleren achter te laten en daarna rijden we door naar Spaceships. Als we de auto inleveren en aangeven dat de koelkast het niet altijd helemaal deed krijgen we van Spaceships een gratis taxirit aangeboden terug naar het centrum. Dat is nog eens service!

Verder zijn we erg tevreden met de campervan, dus zeker een aanrader. Mocht jij trouwens in Nieuw-Zeeland een campervan willen huren buiten het hoogseizoen, vraag dan eens naar de opties om de camper op te halen in Christchurch en naar Auckland te rijden. Van noord naar zuid is populairder waardoor ze in Auckland vaak een tekort aan auto’s hebben; dit kan je een mooie korting opleveren!

auckland en jot

Auckland te voet verkennen

In Auckland centrum lopen we wat rond, via Queen Street (de hoofdstraat van Auckland) naar de haven en weer terug. We doen een zelfgemaakte foodtour, eerst eten we ergens een paar stukjes sushi (Auckland staat bekend op de goede sushi), vervolgens bij een vaag Chinees tentje een paar dumplings. Daarna even via de New World om wat lekkers te halen en tenslotte nog een stuk pizza in de straat van ons hostel. Deze straat, Karangahape Rd, is trouwens echt een aanrader wat betreft eettentjes. Van Mexicaans tot   Irish Pub en van snackbar tot sterrentent, er is van alles te vinden.

Terug in het hotel kijken we nog even een serie en genieten we van de luxe van een echt bed. Stiekem ligt dat toch echt wel heel lekker.

Regen op onze laatste dag in Nieuw-Zeeland

De laaaatste dag… Jeetje 3,5 week Nieuw-Zeeland zijn echt voorbij gevlogen! We slapen een beetje uit, en pakken dan de spullen in. Om 10.00 uur moeten we uitchecken en we willen nog even wat ontbijten.

Onze vlucht vertrekt pas vanavond, dus we hebben nog tijd zat om de stad in te lopen. In de regen verkennen we nog wat meer van het centrum. Dan zijn we in dubio.. het is ons aangeraden om naar Mission Bay te gaan. Dit ligt een stuk buiten het centrum, maar is een prachtig strand met boulevard. Maaaaar.. het stortregent weer eens. Uiteindelijk besluiten we er niet naar toe te gaan, waarschijnlijk is er in de regen niet zoveel aan. We eten een lekkere lunch bij Shaky Isles Coffee Co en lopen dan terug naar het hostel. Onze taxi staat ons al op te wachten, en een half uur later staan we op het vliegveld.

Onze laatste New Zealand dollars worden uitgegeven aan M&M’s en Chocolate cookies en dan is het tijd: “flight to Tahiti is boarding”. Op naar de zon! Op naar Frans Polynesië!

campingview abel tasman track


New Zealand

Klik hier voor al mijn Nieuw-Zeeland blogs!


Meer blogs over Nieuw-Zeeland

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

tagged in diary

1 Comment

  1. by theovandesande on 23 februari 2018  23:31 Beantwoorden

    Mooi en humorvol persoonlijk verhaal van jullie belevenissen in Nieuw Zeeland!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites