De ultieme reisroute voor drie weken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

In dit blog deel ik de ultieme route voor drie weken roadtrippen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In drie weken kun je met deze reisroute een geweldige tijd hebben op het prachtige Zuidereiland. Wij reisden per campervan en kampeerden op allerlei mooie campings, maar onderstaande route kun je ook prima volgen als je in hotels slaapt.


Reisroute: Drie weken roadtrippen over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Klik hier of op de afbeelding hieronder om het schema van onze drie weken op het Zuidereiland te zien. In deze routebeschrijving staan onze activiteiten, de campings waar we sliepen, hoeveel we hier voor betaalden en onze reisuren bij.

 

 

Route Zuidereiland: Christchurch en Banks Peninsula (1 dag) 

We beginnen onze roadtrip in Christchurch. Hier hebben we echter alleen geslapen, waarna we de volgende ochtend door rijden naar Banks Peninsula. Christchurch staat niet bekend als een mooie stad en er schijnt nog veel kapot te zijn na de verwoestende aardbeving van 2016. Banks Peninsula is een natuurgebied dat bestaat uit twee oude vulkanen op 1,5 uur rijden ten zuiden van Christchurch waar allerlei korte en langere hikes te doen zijn. De weg ernaartoe alleen is al de moeite waard. Na een middag hiken rijden we door (in 2,5 uur) naar Temuka, waar we enkel zullen overnachten.

Lees hier meer over onze hike in Banks Peninsula.


Benieuwd naar welke hikes in Nieuw-Zeeland wij kunnen aanraden? Lees hier dan gauw verder!


Route Zuidereiland: Temuka, Moeraki, Dunedin en Kaitangata (1 dag)

We vertrekken optijd vanaf Temuka richting Moeraki, maar voor we daar aankomen, besluiten we nog een korte omleiding te maken richting de Elephant Rocks. Dit valt tegen en kun je prima overslaan. Dat scheelt ook meteen een uur reistijd. Onderweg rijden we door het dorpje Oamaru, een leuk dorpje om even te stoppen. Een uur later arriveren we in het dorpje Moeraki waar onder andere de Moeraki Builders liggen. Deze zijn wel de moeite waard om te bezoeken. Vervolgens rijden we nog 1,5 uur naar Otago Peninsula (Sandfly Bay), een schiereiland bij de stad Dunedin. Dunedin zelf schijnt een leuke, wat alternatieve stad te zijn om een dag door te brengen, echter wij willen graag het zeeleven zien waar het schiereiland om bekend staat. ’s Avonds rijden we in 1,5 uur door naar Kaitangata, waar we enkel overnachten op weg naar Te Anau.

We hebben hier besloten om niet de hele Southern Scenic Route langs de zuidelijke kust te rijden. Achteraf zouden we dit anders hebben gedaan, want ook al is deze route wat langer, hij schijnt heel mooi te zijn. 

Lees hier meer over onze tijd in Moeraki, Dunedin en Kaitangata.

Route Zuidereiland: Te Anau, Manapouri (2 dagen)

Vanaf Kaitangata is het 2,5 uur rijden naar Manapouri. Manapouri ligt vlakbij Te Anau, maar is een stuk minder toeristisch. We doen hier twee keer een stuk van de Kepler Track en genieten van het uitzicht op de prachtige meren Lake Manapouri en Lake Te Anau. We raden je aan om net als wij in Manapouri te verblijven!

Het is mogelijk om in deze buurt de Milford Track te lopen (in 3 dagen), deze moet je wel vér van te voren boeken, ongeveer 6 tot 9 maanden van te voren. Een dag een stuk van de Milford Track lopen is ook een optie, hierbij zul je per boot naar een beginlocatie worden gebracht. Kosten zijn +/- 100 dollar per persoon.

Lees hier meer over onze tijd in Te Anau en de Kepler Track.


Mega budgettip voor Early Birds: Momenteel heeft campervan verhuurbedrijf Spaceships een mooie deal waarbij je 10% korting krijgt, geldig voor reizen in 2024, 2025 én 2026! Klik hier voor meer informatie en om jouw campervan te boeken.


Route Zuidereiland: Milford Sounds (halve dag)

Vanaf Manapouri rijden we in 2,5 uur naar Milford Sounds, een gebied vol met Fjorden waar we een boottocht tussen maken. Wij hebben voor een tocht van twee uur gekozen, maar je kan er ook voor een overnachting op de boot kiezen. Een alternatief voor Milford Sounds is Doubtful Sounds. We vonden het lastig kiezen tussen Milford en Doubtful. Doubtful ligt een stuk dieper de fjorden in en de boottochtjes duren langer. Daarom hebben we uiteindelijk besloten voor het iets toeristischere Milford Sounds. En het is prachtig!

Er zijn nauwelijks campings in dit gebied, en de campings die er zitten, zijn flink prijzig en hebben veel last van sandflies (beestjes die je venijnig bijten). Daarom besluiten we na de boottocht door te reizen richting Queenstown. Het is een lange rit, eerst terug 2,5 uur naar Te Anau, en dan nog 2,5 uur noordelijk, naar Queenstown. Helaas is er geen directe autoroute van Milford naar Queenstown, maar een alternatief is om rechtstreeks te hiken. In 2 dagen kun je de Routeburn track van Milford Sounds naar Glenorchy lopen. Het enige probleem blijft dan je auto, al kun je die voor enkele honderden euro’s wel laten vervoeren naar Queenstown. 

Lees hier meer over onze boottocht in Milford Sounds.


Klik hier om alles te lezen dat je moet weten voor je een campervan huurt in Nieuw-Zeeland!


Route Zuidereiland: Queenstown en Glenorchy (2 dagen)

Wanneer we in Queenstown aankomen schrikken we van de drukte en van het enorme toerisme. We besluiten daarom nog 45 minuten door te rijden richting Glenorchy een klein dorpje en tevens het eind/begin van de Routeburn track, waar we op een geweldige camping staan, Mrs Woolly’s, een enorme aanrader! 

De volgende dag lopen we vanuit Glenorchy een stuk van de Routeburn hike. Wat je hier ook kan vinden zijn filmlocaties van Lord of The Rings zoals bijvoorbeeld de Misty Mountains en Isengard. 

We kunnen je aanraden om in Glenorchy te verblijven i.p.v. in Queenstown. Vooral als je komt voor de natuur/ het hiken. Queenstown is daarintegen wel de plek om te gaan bungeejumpen of andere adrenaline sporten te doen, maar geloof me, dat kan je ook prima op de terugweg/heenweg doen. 

Lees hier meer over onze tijd in Glenorchy.

Route Zuidereiland: Wanaka (3 dagen)

Vanuit Glenorchy rijden we in twee uur naar Wanaka. Wanaka is een leuke stad aan het grote Lake Wanaka. Er is hier in de omgeving van alles te doen, waaronder het bezoeken van wijngaarden, lavendel boerderijen, mountainbiken en veel verschillende hikes. Maar ook lekker uitrusten is iets wat we hier deden, lekker bij Lake Wanaka  relaxen, lezen en spelletjes spelen. 

Op een klein uur vanaf Wanaka ligt het dorp Makarora, waarvandaan het mogelijk is om helikoptervluchten over de gletsjers te maken. Wij vonden dit geweldig en zouden het zo weer doen! Onderweg hier naartoe kom je trouwens langs Lake Hawea, misschien nog wel mooier dan Lake Wanaka. 

Lees hier meer over onze tijd en helikoptervlucht in Wanaka en Makarora.

Route Zuidereiland: Mount Cook National Park en Fairlie (1 dag)

Na drie heerlijke dagen, vertrekken we uit Wanaka en rijden we in 3 uur naar het Mount Cook National Park. Tijdens de rit komen we onder andere langs het prachtige Lake Pukaki wat betoverend blauw is met op de achtergrond de indrukwekkende top van Mount Cook. De reden dat we naar deze plek rijden is om de Mueller Hut track te lopen, een relatief pittige hike richting een grote rode hut. Zeker de moeite waard, maar begin vooral in de zomer optijd, je moet ruim 2000 traptreden op en daarna nog een flink stuk klauteren. 

’s Middags rijden we in anderhalf uur door naar Fairlie, een klein dorpje waar we de rest van de dag relaxen én ’s avonds naar de melkweg gaan kijken. Normaal kan je die hier zeer goed zien, helaas hebben wij net een volle maan en is er dus veel te veel licht om de melkweg te zien. 

Aan de andere kant van het Mount Cook National Park bevinden zich de Foxgletsjer en Frans Jozef Glacier. Deze twee gletsjers hebben we overgeslagen omdat we op andere plekken al mooie gletsjers gezien hebben. Mocht je deze gletsjers willen bezoeken, dan zul je dit per helikopter moeten doen. Dat is de enige manier om ze van dichtbij te zien.

Lees hier meer over onze hike naar de Mueller Hut.


Benieuwd of een reis door Nieuw-Zeeland duur is? Lees dan ons Nieuw-Zeeland budget blog!


Route Zuidereiland: Kaikoura (1 dag)

De volgende ochtend staan we vroeg op. We hebben een lange rit van 5 uur voor de boeg. Onderweg passeren we enkele kleine dorpjes zoals Geraldine, Ashburton en rijden nogmaals langs Christchurch. De weg naar Kaikoura is helaas na de aardbeving in 2016 nog steeds erg slecht. Zelfs nu in juni 2018, schrijft vriendinnetje R. me dat de directe weg zelfs weer is afgesloten. 

Kaikoura staat bekend als de plek om walvissen en dolfijnen te spotten en dat is dus ook de bedoeling van onze trip hiernaartoe. De volgende ochtend stappen we in een vliegtuigje en spotten we een prachtige potvis! Het is ook mogelijk om dit per boot te doen, waarbij je een veel beter zicht op de beesten hebt. Helaas kan de zee flink wild zijn, dus wees voorbereid op zeeziekte. Iets wat ons trouwens zeer verraste in Kaikoura waren de stranden! Volledig verlaten, en kilometers lang. Erg mooi!

Lees hier meer over onze tijd en de walvisvlucht in Kaikoura. 

Route Zuidereiland: Marlborough (2 dagen)

Na de geweldige helikoptervlucht stappen we weer in de auto. Twee-en een half uur rijden verder en we zijn in Blenheim, een dorp midden in de Marlborough regio. Komt die naam je bekend voor? Dat kan goed, dit is namelijk een van de belangrijkste wijnregio’s uit Nieuw-Zeeland. Hier bezoeken we in anderhalve dag (per fiets) verschillende wijnhuizen en genieten we van de wijnen en het heerlijke eten. 

Lees hier meer over welke wijnhuizen we bezochten in de Marlborough regio.


Ben jij geen kampeerder? Bekijk dan onze hotelgids met de fijnste hotels voor Nieuw-Zeeland!


Route Zuidereiland: Golden Bay en het Abeltasman Park (4 dagen)

Het Abeltasman Park is een van de mooiste natuurparken van Nieuw-Zeeland. Het ligt in het noorden van het Zuidereiland. En erboven ligt de Golden Bay: turquoise zee en goudkleurig zand. We beginnen onze tijd hier in het meest noordelijke puntje van het Zuidereiland, bij Cape Farewell ( 3 uur rijden vanaf Marlborough). Doordat we slecht weer hier hebben (er komt een cycloon over) viel dit een beetje tegen, maar met mooi weer schijnt het hier prachtig te zijn!

De volgende dag rijden we eerst naar Takaka, een heel leuk hippie dorpje. Daarna rijden we door naar Totaranui, de enige camping in het Abeltasman Park. Het Abeltasman Park heeft ook mooie stranden, met daarachter indrukwekkende bossen, bergen en heuvels. Deze zijn voor een groot deel niet begaanbaar, enkel te voet or per kaiak vanaf de kust. Hier doen we een prachtige hike waardoor we al een deel van het park zien. De dag erna rijden we naar Marahau, een dorpje ten zuiden van het Abel Tasman Park. Vanaf hier verkennen we nog een stuk van het park per kajak. We blijven hier twee dagen en genieten van de fijne camping die we hier hebben. Je kan vanaf hier overigens ook meerdaagse hikes doen en kamperen in de natuur van het Abeltasman Park. Reken hier wel minimaal 3 dagen voor. 

Lees hier over onze dagen in en rondom het Abeltasman Park.

Route Zuidereiland: Picton (1 dag)

Onze laatste dag op het zuidereiland spenderen we in de buurt van Picton ( 2,5 uur rijden vanaf Marahau). Vanaf hier vertrekken we per ferry naar Wellington op het noordereiland. De omgeving waar we nu zijn, worden de Marlborough Sounds genoemd, er is prachtige natuur en er zijn overal mooie rivierbeddingen die naar de zee toe lopen. Heb je hier langer de tijd, overweeg dan om (een deel van) de Queen Charlotte track te lopen.


Black Friday budgettip: Ben jij al in Nieuw Zeeland en ga je een roadtrip beginnen? Momenteel heeft campervan verhuurbedrijf Spaceships een mooie deal waarbij je 30% korting krijgt als je voor 28 november boekt en tot 22 december reist. Klik hier voor meer informatie en om jouw campervan te boeken.


Wat zit niet in deze drie-weekse route van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland?

Hierboven benoem ik al enkele highlights die we niet bezocht hebben. Andere dingen die we niet zagen door tijdgebrek zijn:

 • De Punakaiki Pancake Rocks hebben we nu helaas nog overgeslagen. Dit zijn grote rotsen aan de kust die lijken op meters hoge stapels pannenkoeken.
 • Stewart Island is een piepklein eiland ten zuiden van het Zuidereiland. Er wonen slechts 400 mensen en verder heel veel vogels. Het is nog niet ontdekt door massatoerisme maar je kunt hier geweldig hiken. Om hier te komen moet je wel een iets minder plezierige boottocht of een peperdure vlucht nemen.
 • De Arthurs Pass is een verbindingsweg tussen de oost- en de westkust. De route gaat dwars door het mooie Arthurs Pass National Park waar enorm veel hoge bergtoppen te zien zijn.
 • The Catlins is een dorp ten zuiden van Dunedin. De grootste kans om de zeldzame yellow-eyed pinguïn te zien heb je hier. Daarnaast schijn je hier geweldig te kunnen surfen.

Wat mag jij echt niet missen van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland?

Oei, dit is een lastige vraag. Ik vond bijna alles van het Zuidereiland geweldig, maar als ik dan echt moet kiezen dan hoop ik dat je de volgende plekken zeker niet overslaat:

 1. Te Anau (Manapouri), om stukken van de mooie Kepler track te lopen.
 2. Milford Sounds, omdat het prachtig is om door de fjorden te varen.
 3. Glenorchy, omdat alles hier een beetje magie lijkt te hebben.
 4. Wanaka, omdat dit het leukste stadje van Nieuw-Zeeland is.
 5. Marlborough, om de allerbeste wijn van Nieuwe-Zeeland te proeven.


Ben je nu ook benieuwd naar onze route voor het Noordereiland?

Drie routes voor het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

•••
In dit blog beschrijf ik onze route voor het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Ook geef ik je twee alternatieve routes voor als je twee weken de tijd hebt voor het Noordereiland van Nieuw-Zeeland! Ben je benieuwd naar onze route voor het Zuidereiland, klik dan hier. Onze route van vijf dagen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland! Na 20 dagen[...]

New Zealand

Klik hier voor al mijn Nieuw-Zeeland blogs!


Do you like this post? Pin it!


Meer blogs over Nieuw-Zeeland

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 Comments

 1. by Jacqueline on 8 augustus 2018  14:02 Beantwoorden

  Hadden jullie een camper gehoord of gekocht en zo ja waar?
  Zie door de bomen de campers niet meer :)

  • by Charlotte van de Sande on 8 augustus 2018  14:55 Beantwoorden

   Hi Jacqueline! Wij hebben een campervan gehuurd via het bedrijf spaceships, waren we heel tevreden over!! Kopen was niet handig omdat we maar 3,5 week hadden en koop en verkoop veel Tijd kan kosten. Daarbij konden we ons op deze manier makkelijk verzekeren en zouden we bij pech altijd hulp hebben gekregen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites