Kamperen in Nieuw-Zeeland, misschien wel de belangrijkste reden waarom ik helemaal weg ben van dit land! De vrijheid om met je campervan of camper overal te gaan en te staan waar je maar wil. Lekker te koken op de camping en het campingleven mee te maken (inclusief toiletrol naar het toiletgebouw!). Maar er zijn een hoop dingen die wij geleerd hebben over kamperen in Nieuw-Zeeland. Al onze kampeer tips deel ik in dit blog met je!
Kamperen in Nieuw-Zeeland: tien handige tips!
Nieuw-Zeeland heeft absoluut mijn hart gestolen. Het is een veelzijdig land, met prachtige natuur. We maakten hier een 25-daagse reis per campervan. Toen ik hier onlangs met vriendin Fleur over sprak, die binnenkort naar Nieuw-Zeeland gaat, vroeg ze naar handige tips. Nadat ik er een aantal opsomde, zei ze terecht dat dit soort feitjes super handig zijn voor andere mensen die naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarom dus hierbij tien handige tips voor als je gaat kamperen in Nieuw-Zeeland!
1. Wil je gratis en wild kamperen in Nieuw-Zeeland? Boek dan een ‘self-contained’ campervan!
Wist je dat je in Nieuw-Zeeland op heel veel plekken gratis of wild mag kamperen? Jazeker, zonder ook maar een NZ$ te betalen kun je in de prachtige natuur kamperen. Mits je in een ‘self-contained’ campervan rijdt. Dat betekent dat jouw campervan, tot drie dagen aan ‘gebruikt’ water kan opslaan. Om precies te zijn heeft de campervan de volgende faciliteiten nodig:
- Een tank voor vers water, 12 L per persoon voor drie dagen.
- Een gootsteen die verbonden is aan een afvalwatertank.
- Een afvalwatertank (dit wordt ook wel grijs of zwart ‘waste water tank’ genoemd),12 L per persoon voor drie dagen.
- Een afvoerslang.
- Een vuilnisbak met deksel.
- Een toilet (draagbaar of vast) waar minimaal 3 l per persoon voor drie dagen in past.
Hoe kun je gratis wild kamperen in Nieuw-Zeeland?
Je kunt met je self-contained campervan dus op veel plekken gratis (wild) kamperen. Dit kan op bijna al het land waar de DOC eigenaar van is of op publiek vrij land. Voor een handig overzicht wat betreft regels en restricties aan wildkamperen per regio, neem een kijkje op deze website. Ook op een aantal campings kun je gratis kamperen, mits je een self-contained campervan hebt. Heb je die niet dan zul je moeten betalen of ben je niet welkom. Er zijn enkele campings waar je wel gratis kunt parkeren zonder self-contained campervan. Het huren/kopen van een self-contained campervan kan dus zeker lonen. Houd er wel rekening mee dat self-contained campervans vaak duurder zijn om te huren.
Een campervan die ‘self-contained’ is kun je herkennen aan de certificaatsticker die links op de vooruit geplakt zit. Deze ziet er zo uit:
2. Hoe vind je de beste campings in Nieuw-Zeeland? Gebruik een camping App!
Er zijn een paar handige apps waarmee je campings in de buurt vindt. Wij gebruikten bijvoorbeeld de Spaceships Travel App, die niet alleen campings, maar ook activiteiten en voorzieningen weer geeft. De app Campermate heeft dezelfde mogelijkheden. In deze apps, krijg je een kaart van Nieuw-Zeeland te zien, waarop alle campings staan. Met kleuren wordt aangegeven of het een luxe, goedkope of gratis camping is. Per camping staat vervolgens informatie over de voorzieningen (toilet, heet water, douches, wasmachines etc), over de prijs en de contactgegevens van de camping. Ook vind je reviews van vorige bezoekers. Let op: in dit soort apps kun je niet je campingplaats boeken. Boeken doe je via de website van de camping, of door even te bellen.
Tip: in het hoogseizoen is het meestal niet nodig om je campingplaats op het Zuidereiland te boeken. Wij konden bijna altijd overal terecht. Een camping op het Noordereiland kun je beter wél van tevoren boeken, campings hier zitten namelijk snel vol.
3. Houd er rekening mee dat WiFi lang niet overal beschikbaar is!
In grote delen van Nederland en Europa is het ondertussen doodnormaal dat je overal gratis WiFi hebt. Wij hadden de illusie dat dit in Nieuw-Zeeland ook het geval zou zijn. Helaas is dat niet zo, je hebt soms in winkelcentra en bij de Mac Donalds WiFi, maar vaak houdt het daar ook wel bijmee op. Op de campings waar we sliepen kreeg je soms een WiFi voucher, maar vaak was deze zo beperkt dat je hier niet heel veel mee kon. Er was zelfs een camping waar we max 100mb per dag kregen, dat is echt heel weinig. Op veel campings was er echter geen of enkel betaald internet. Dit betaalde internet was vaak buitensporig duur, soms meer dan tien euro voor 500 mb.
Toch bereikbaar onderweg in Nieuw-Zeeland? Koop dan een lokale simkaart!
Wij kochten bij aankomst in Nieuw-Zeeland een simkaart van het merk Spark. Voor €27,50 ofwel NZ$45 kregen we een simkaart met 5 GB data erop (tegenwoordig kost een simkaart NZ$49, kijk hier voor meer informatie). Door relatief zuinig met onze data om te gaan, hebben we het 25 dagen uitgehouden met slechts 5 GB. Buiten dat we af en toe een blog wilden posten, was het ook prettig om soms snel wat op te kunnen zoeken of even contact met het thuisfront te hebben. Voor onze navigatie gebruikten we deze simkaart overigens niet, kijk naar tip 4 hoe we dit deden!
Ben jij geen kampeerder? Bekijk dan onze hotelgids met de fijnste hotels voor Nieuw-Zeeland!
4. Download online kaarten van Nieuw-Zeeland voor vertrek!
Ga je net als wij, per campervan door heel Nieuw-Zeeland rijden? Download dan van tevoren alvast de kaarten van Nieuw-Zeeland. Internet in Nieuw-Zeeland is behoorlijk duur en maar gelimiteerd beschikbaar. Met de kaarten van Google Maps of Maps Me, kun je offline gewoon je kaarten bekijken en zo bijvoorbeeld je route instellen. Ook worden hier restaurants, activiteiten of campings op weergegeven.
Let op: de kaarten van Google Maps zijn slechts 30 dagen offline beschikbaar, daarna vervallen ze!
Plan jij momenteel een reis door Nieuw-Zeeland? Ik schreef drie mogelijke routes voor het Noordereiland. In deze blog vind je ook een mogelijke route voor het Zuidereiland.
5. Boek op tijd de oversteek tussen het Zuider- en het Noordereiland
Ben jij van plan om per ferry de oversteek te maken tussen het Zuider- en het Noordereiland van Nieuw-Zeeland? Dan is het in hoogseizoen verstandig om op tijd te boeken. Vooral wanneer je met een campervan de oversteek maakt, zijn er maar gelimiteerd plekken en zit de ferry snel vol. Wij boekten een half jaar van tevoren, dat is behoorlijk extreem, maar een paar dagen of weken voor de oversteek zelf kan geen kwaad. Er zijn twee ferry maatschappijen die van Picton naar Wellington varen: Interislander en Bluebridge. Wij reisden met de laatste omdat deze net wat goedkoper was.
Mega budgettip voor Early Birds: Momenteel heeft campervan verhuurbedrijf Spaceships een mooie deal waarbij je 15% korting krijgt, geldig voor reizen in 2022 én 2023! Klik hier voor meer informatie en om jouw campervan te boeken.
6. Is kamperen in Nieuw-Zeeland duur? Doe boodschappen bij de goedkope winkel PAK’n SAVE!
PAK’n SAVE was echt onze lievelingswinkel in Nieuw-Zeeland! Het is een enorme supermarkt, die een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld Countdown, New World of FreshChoice. Vooral hun deals op groente en fruit zijn scherp. Daarnaast is de kwaliteit goed. Er zit helaas maar een beperkt aantal PAK’n SAVE in Nieuw-Zeeland, maar als we wisten dat we op onze route in de buurt zouden zijn, reden we met liefde een stukje om. Hier vind je een overzicht van alle PAK’n SAVE winkels in Nieuw-Zeeland.
7. Kamperen in Nieuw-Zeeland op een budget? Bespaar geld bij elke tankbeurt!
Veel supermarkten in Nieuw-Zeeland hebben een deal met het plaatselijke tankstation. Dit houdt in, dat je met een bonnetje van je aankopen of een special promotiekaart, korting krijgt op je tankbeurt. PAK’n SAVE heeft bijvoorbeeld zijn eigen tankstations en werkt met de PAK’n SAVE Sticky Club waarbij je per NZ$20 gespendeerd, 0,01 NZ$ korting per liter krijgt (meer informatie hier). Dit kan oplopen tot 0,35 NZ$ per liter, een behoorlijk bedrag.
Dergelijke acties hebben ook de supermarkten van Countdown (meer informatie hier), New World (meer informatie hier) en FreshChoice (meer informatie hier). Met de vele kilometers die je maakt in Nieuw-Zeeland kan dit flink schelen!
Ben je benieuwd of Nieuw-Zeeland een duur land is? Lees dan dit Nieuw-Zeeland budget blog!
8. Bespaar geld door activiteiten met korting te boeken via BookMe
BookMe is een kortingsite bomvol korting op allerlei activiteiten. En dan geen activiteiten waar niemand interesse in heeft, maar juist dé dingen die je in Nieuw-Zeeland wil gaan doen zoals: bungeejumpen, kayaken, surfen, walvissen spotten, een cruise door Milford Sounds etc. Wij boekten meerdere keren via BookMe en betaalden soms slechts 50% van de originele prijs. Zo maakten we bijvoorbeeld een walvisvlucht in Kaikoura (lees hier meer over deze ervaring) en huurden we kayaks met korting bij het Abel Tasman park. Vaak is er beschikbaarheid voor activiteiten tot een paar dagen van tevoren, dus geregeld even naar de website kijken, kan geen kwaad.
Black Friday budgettip: Ben jij al in Nieuw Zeeland en ga je een roadtrip beginnen? Momenteel heeft campervan verhuurbedrijf Spaceships een mooie deal waarbij je 30% korting krijgt als je voor 28 november boekt en tot 22 december reist. Klik hier voor meer informatie en om jouw campervan te boeken.
9. Reken minder tijd per hike dan dat staat aangegeven!
Ben jij van plan een aantal mooie hikes te gaan maken in Nieuw-Zeeland? Laat je dan vooral niet afschrikken door de aangegeven tijd per hike. De DOC (Department of Conservation) plaatst aan het begin van de meeste hikeroutes, borden met een inschatting hoelang je over een bepaald stuk doet. Deze tijden vind je ook terug op de kaarten op hun website. Echter zijn deze tijden over het algemeen nogal ruim ingeschat. Ter illustratie, wij hadden meestal slecht de helft van de aangegeven tijd nodig. Heb jij een normale conditie en geen blessures? Dan zul jij waarschijnlijk ook sneller zijn dan de aangegeven tijd.
Ben je van plan om een meerdaagse hike te doen, dan gaat dit ook op. Je overnacht dan meestal in hutten in een natuurpark waar je best veel voor betaalt. Het lijkt soms wel alsof de DOC structureel meer dagen (en dus overnachtingen) aangeeft dan dat realistisch gezien nodig is. Zo spraken we veel toeristen die vertelden maar twee of drie dagen over een hike te hebben gedaan, terwijl er vier dagen voor stonden. Denk dus even goed na voor je alle dure overnachtingen boekt.
10. Pas tijdens het kamperen op voor Sandflies! Ze lijken sprekend op fruitvliegjes!
Je hebt er vast al wel over gehoord en met een beetje pech krijg je er ook mee te maken tijdens je reis door Nieuw-Zeeland: Sandflies! Deze kleine beestjes zijn erg vervelend: ze bijten je, waarna je bultjes krijgt die veel erger jeuken dan muggenbulten.
Ook wij waren gewaarschuwd, maar hadden de eerste dagen in Nieuw-Zeeland nergens last van. Tot we in de omgeving van Milford Sounds kwamen. Toen we de auto uitstapten, vlogen er binnen de kortste keren, zwermen fruitvliegjes om ons heen. We snapten er niets van, waar kwamen die nou weer vandaan? Bleken het geen fruitvliegjes te zijn, maar sandflies. Deze twee lijken sprekend op elkaar, maar waar de eerste zeer onschuldig zijn, zijn de laatste echt hele nare beesten. Wees dus gewaarschuwd! Tijdens onze laatste vier dagen op het Noordereiland ben ik helemaal lek gestoken. Hoogstwaarschijnlijk hebben er een paar in onze campervan gezeten. Midden in de nacht werd ik, gek van de jeuk, wakker. Op elk been had ik minstens 40 beten die nog ruim een week lang gruwelijk kriebelden.
Tip: helaas is er niet veel te doen tegen Sandflies. Zelfs Deet schrikt ze niet af. En doordat ze piepklein zijn, vliegen ze zo je auto of campervan in. Het enige dat helpt is je zo goed mogelijk bedekken als je naar buiten gaat!
Klik hier voor al mijn Nieuw-Zeeland blogs!
Like this post? Pin it!
Gedownloade maps blijven in Google 365 dagen ( 1 jaar) geldig en geen 30 dagen