De beste yoga en yogastudio’s in Pokhara, Nepal: persoonlijke ervaringen!

Pokhara, dé plek in Nepal om een yogaretreat te volgen of een fijne yogales. In dit blog vertel ik je, vanuit het oogpunt van een yoga beginner (want ik zie mezelf écht als een yoga beginner) wat fijne yogastudio’s in Pokhara zijn en waarom.


Yoga in Pokhara, Nepal!

Pokhara barst van de fijne yogastudio’s. Scroll naar beneden om onze favoriete plekken te zien. Maar eerst vertel ik je meer over ons yoga niveau.


Lees hier onze gratis reisgids over alles wat er te doen is in Pokhara!


Mijn introductie(‘s) met yoga

Op mijn 13e deed ik een eerste les yoga… naja het was meer een stretch les voor ouderen. Ik had wat stress op school en mijn ouders dachten dat het goed zou zijn als ik zou leren relaxen middels yoga. Veel lesjes heb ik daar niet gedaan dus flashforward naar poging twee. Inmiddels ben ik 21 en woon ik in Amsterdam. Iedereen hier doet aan yoga, dus ook ik blijf niet uit en volg braaf lesjes bij mijn sportschool en daarna bij allerlei gespecialiseerde yoga studio’s.Morocco: Taghazout

Hatha, Vinyasa en Yin yoga

Ik leer het verschil tussen Hatha, Vinyassa en Yin yoga (dat laatste voelt nog steeds als lang relaxen in een pose). Experimenteren doe ik met Hot yoga, Bikram yoga (snap nog steeds het verschil niet) en Asthanga yoga. Bij het begin van elke nieuwe school krijg ik de vraag hoe ik mezelf classificeer en een beetje beschaamd blijf ik telkens vertellen dat ik toch echt nog wel een beginner ben. Want zelfs nu, na zes jaar bijna wekelijks een yogales, gevolgd in allerlei verschillende landen over de hele wereld, kan ik nog steeds geen echte downward facing dog en word ik al misselijk bij de gedachten aan een hoofdstand.

En toch blijf ik het proberen, want ach, baat het niet dan schaadt het niet. Langzaam kan ik heel soms ineens iets wel, verbaas ik mezelf door eindelijk drie seconde in een crowpose te kunnen blijven staan en begint er toch wel iets van de zonnegroet te dagen. Ries blijft ook braaf meegaan, net zo’n houten Klaas als ik, dan vallen we tenminste samen op tussen al die flexibele mensen!

Yoga warrior 2 Tip of Borneo Sabah Malaysia


Lees hier alles over de beste restaurants in Pokhara!


Yoga in Pokhara – Nepal

Oké, een veel te lange introductie, dus laat ik maar eens teruggaan naar het doel van dit artikel: jou vertellen waar je goede yoga studio’s vindt in Pokhara (Nepal). Want na een 12-daagse trekking van het Annapurna Circuit waren we zo stijf dat we wel even wat yoga konden gebruiken. En dus gingen we braaf elke ochtend naar een andere yogastudio, konden we meteen de verschillen zien: twee vliegen in een klap!

De beste yogastudio’s in Pokhara:

Mudra Yoga Studio –  Yoga in Pokhara
Hatha Flow yoga en Sound Bowl Healing lessen

Prijs: RS 800 / $8, week membership: RS 3800 / $38
Lesduur: 60 minuten
Reservering nodig: nee

Mudra zit midden in het toeristische centrum van Pokhara, boven het populaire restaurant OR2K. Yoga vindt plaats in een grote, lichte studio met een mooi uitzicht op het meer. Leraar Christof gaf moderne Hatha yoga met veel zonnegroeten, soms gebruikmakend van een klankschaal (sound bowl) om je shakra los te maken (mijn shakra schrikt zich elke keer een hoedje als er ineens zo een luide galm klinkt). Ook al was onze les gevuld met gevorderden, Christof zorgde ervoor dat iedereen mee kon komen of dat er genoeg alternatieven waren. Dit is de duurste yogaschool die we probeerden maar het was het geld zeker waard. Klik hier voor de locatie van de Mudra Yoga Studio op Google Maps en hun Facebook pagina.mudra yoga 2

Holy Garden – Yoga in Pokhara
Sound Bowl, Hatha, Vinyassa, Ashtanga, Aerobatic yoga, Yin yoga

Prijs: RS 650 / $6,50, 10-strippenkaart RS 4000 / $40
Lesduur: 90 minuten
Reservering nodig: nee maar wel geadviseerd anders gaat de les misschien niet door

Wauw, dat was weer eens een compleet andere ervaring van yoga. Na eerst een introductie sound bowl les van de goedlachse Rajesh te hebben gevolgd (conclusie: sounds bowls zijn echt niets voor mij) gaf hij ons nog anderhalf uur yogales. We mochten zelf kiezen wat voor yoga we wilden proberen en kozen voor Hatha yoga, dat hij zelf dancing yoga noemde.holy garden yoga 2

En dus waren we anderhalf uur aan het ‘dansen’ in yoga poses met af en toe een pauze waarin hij vooral aparte vragen stelde (zoals: “Zou je niet weer een kind willen zijn?”) en heel veel lachte. De yoga in Holy Garden is een stuk minder stijf en strak volgens een ritme, er is ruimte om even niks te doen of te kletsen. Best verfrissend. Achteraf had ik niet echt het gevoel een enorme work-out te hebben gedaan, maar verrassend genoeg merkte ik de volgende ochtend dat Rajesh toch zeker wel ervoor gezorgd had dat mijn spieren in actie waren gekomen!

De studio zelf is donker en er is wat achtergrondgeluid van bijbehorende Busy Bee’s bar. Klik hier voor de locatie van de Holy Garden Studio op Google Maps en hun Facebook pagina. 
holy garden yoga

OM Family – Yoga in Pokhara
Meditatie, Vinyassa Yoga

Prijs: RS 700 / $7,00
Lesduur: 60 minuten
Reservering nodig: ja én aanbetaling

OM family is een yogastudio boven het restaurant Tandori. Je kunt hier yogales volgen, maar ook leren te mediteren of een massage nemen. Wij volgden een ochtend Vinyassa les bij Sanil, maar als snel bleek dat dit toch wel andere Vinyassa was dan we gewend waren. De les begon al springend en dansend. De rest van de les had veel te maken met ademhaling, en bijbehorende poses.

Verrassend genoeg had Sanil soms hele andere benamingen voor poses, maar begreep je niet helemaal wat hij bedoelde dan hielp hij je in het juiste postuur. Met negen yogi’s was de donkere studio goed gevuld, bijna iedereen was beginner. Na deze les had ik zeker het gevoel wat gedaan te hebben en bracht ik de rest van de dag door met lekker veel energie. Klik hier voor de locatie van de Om Family Studio op Google Maps en hun Facebook pagina.OM familyom family


Yoga retreats in Pokhara

Naast yogales, is Pokhara ook erg geliefd om een yogaretreat te doen. Omdat we op wereldreis zijn past een yogaretreat niet in ons budget. We hoorden echter goede verhalen over Atmashree Yoga Retreat (nummer 1 op Tripadvisor). Daarnaast schijnen ook Yoga Purna en Sadhana Yoga Retreat goed te zijn.


Lees hier ons blog met tips voor het Annapurna Circuit


Travelblogs on NepalKlik hier voor al mijn blogs over Nepal!


Like this post? Pin it!the best yoga studios in Pokhara


Meer blogs over Nepal

tagged in pokhara, yoga

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites