In dit blog vind je 12 handige tips voor wanneer je het Annapurna Circuit in Nepal gaat lopen. Deze tips komen voort uit onze eigen ontdekkingen en ervaringen tijdens het lopen van het Annapurna Circuit. Het zijn allemaal tips die we zelf maar wat graag hadden willen weten voor we aan deze gave hike in de Himalaya van Nepal waren begonnen!
Tips voor de Annapurna Circuit Trek!
Twaalf dagen lang liepen we door het Himalaya gebergte, langs rivieren, kleine dorpjes en met uitzicht op de mooiste bergtoppen en gletsjers. We liepen namelijk een groot gedeelte van het Annapurna Circuit, een prachtige track door de Himalaya van Nepal. Uiteindelijk staken we zelfs een van de hoogste bergpassen ter wereld over, de Thorong La Pass, 5416 meter hoog!
Wat is het Annapurna Circuit in Nepal?
Het Annapurna Circuit is een route die dwars door de Himalaya loopt. Deze route heeft haar naam te danken aan de zeven indrukwekkende Annapurna bergen die je tijdens het hike passeert. De gehele route is in drie weken te doen, maar veel mensen lopen een stuk van 10-14 dagen. Het (letterlijke) hoogtepunt van deze hike is de Thorong La Pass. Tijdens de zwaarste dag van de hike stijg je ruim 900 meter naar deze 5416 meter hoge bergpas. Vervolgens daal je dezelfde dag nog eens 1600 meter af om in een lager dal te slapen.
Lees hier onze ervaringen van de Annapurna Circuit Trek!
Is het Annapurna Circuit hetzelfde als de Annapurna Base Camp (ABC) trek?
Nee, het Annapurna Circuit is iets anders dan de Annapurna Base Camp (ABC) trek. Tijdens de ABC-trek loop je naar een hoogte van 4130 meter, langs o.a. de mooie Poon Hill. Hierbij heb je een geweldig zicht op Annapurna 1, 2 en 3.
De ABC-trek is minder hoog en minder lang dan het Annapurna Circuit. Een vergelijking tussen deze twee is moeilijk te maken. De ABC-trek is namelijk niet per se makkelijker dan het Annapurna Circuit. Tijdens de ABC-trek is er een dag dat je wel 3500 traptreden moet beklimmen. En dat is heel pittig!
Annapurna Circuit vs Annapurna Base Camp trek
Wij liepen het Annapurna Circuit en hebben dus geen ervaring met de ABC-trek. Wat we wel weten is dat de ABC-trek een stuk populairder én dus drukker is dan het Annapurna Circuit. Ook is de ABC-trek duurder vanwege de populariteit. Over het algemeen betaal je iets meer voor theehuizen en eten.
Onderstaande tips zijn geschreven voor het Annapurna Circuit in Nepal, maar zullen in veel gevallen ook gelden voor de ABC-trek!
12 dingen die je moet weten voor je aan het Annapurna Circuit begint!
Hadden wij onderstaande dingen maar geweten vóór we aan het Annapurna Circuit in Nepal begonnen! Hopelijk kun jij hier iets van leren!
Annapurna Circuit tip 1. Je kunt het Annapurna Circuit in Nepal prima zonder gids lopen
We waren heel erg verbaasd over hoeveel andere reizigers we tegenkwamen die net als wij zelfstandig, zonder gids liepen. Doordat de route voor het Annapurna Circuit duidelijk aangegeven is, kun je deze hike prima zonder gids lopen. Daarnaast lopen er zoveel anders wandelaars dezelfde route dat je vaak wel iemand voor of achter je hebt lopen die je om advies kunt vragen.
Let op: wij gebruikten onderweg dit boek om de route uit te stippelen! Koop de laatste versie hiervan gewoon in Kathmandu. Ook kun je hier een gedetailleerde kaart van het gebied kopen. Daarnaast is Maps Me handig om even te downloaden op je telefoon!
Lees dit blog voor onze gedetailleerde Annapurna Circuit route plus handige kaart!
Heb je een gids nodig voor het Annapurna circuit om theehuizen te reserveren?
Nee, een gids is niet nodig om reserveringen te maken voor theehuizen. Er zijn namelijk meer dan genoeg theehuizen, met genoeg vrije slaapplekken. Er zijn echter twee uitzonderingen: Base camp en High camp, de laatste ruststop voor je de hoogste pass van het Annapurna Circuit over gaat. Het aanbod van theehuizen is hier beperkt.
Onze oplossing voor het reserveren van een slaapplek in Basecamp was door extra vroeg naar Basecamp te vertrekken en zo precies op tijd te komen om een kamer te betrekken. Er is ook één theehuis (dit huis) waar je via Facebook al enkele weken van tevoren je slaapplek kunt reserveren.
Loop jij liever wel met een gids: dan is dat natuurlijk helemaal prima. Een bijkomend voordeel van het inhuren van een gids is het creëren van lokale werkgelegenheid!
Annapurna Circuit tip 2. Theehuizen zijn veel luxer dan we dachten!
Wauw wat was dat een fijne verrassing: warme douches, werkende wifi en relatief schone kamers en bedden! Wij hadden ons echt wel wat anders voorgesteld van de hotels/theehuizen tijdens het Annapurna Circuit. Zo dachten we elke nacht op een slaapzaal te moeten slapen, vieze dekens te krijgen en niet of bijna nooit te kunnen douchen (enkel met koud water).
Nee hoor, de theehuizen op het Annapurna Circuit waren echt veel luxer dan we dachten. Op één nacht na, hadden we altijd een privé kamer. Verder konden we bij de meeste theehuizen warm douchen, zonder bij te hoeven betalen en was er overal wel werkende wifi te vinden. Het thuisfront was dus altijd gerustgesteld dat alles goed ging met ons!
Annapurna Circuit tip 3. Elke kilo telt, neem zo min mogelijk bagage mee!
Wij liepen zonder dragers en droegen dus onze bagage voor twee weken op onze rug. En dat is zwaar! Ik had een beetje onderschat hoe zwaar dat zou zijn, want geloof me, elke kilo telt. Neem dus zo min mogelijk bagage mee (de rest van je bagage laat je achter in je hotel in Pokhara).
Handig: tijdens de hele route vind je waterpunten waar je je waterfles of waterzak kunt bijvullen tegen een kleine betaling. Je hoeft dus geen enorme hoeveelheden water mee te zeulen én hoeft onderweg ook geen vervuilende plastic flessen te kopen. Wij gebruikten deze waterzak die in onze rugzak zat, heel handig.
Zorg ervoor dat je het hoognodige bij je hebt, maar breng niet al die extra t-shirts en broeken mee. Onderweg kun je tot in Manang je was nog laten doen, dus veel heb je echt niet nodig!
Wat neem je mee tijdens het lopen van het Annapurna Circuit? In dit blog vind je onze Himalaya paklijst + tips!
Annapurna Circuit tip 4. Je kunt nog tot op het laatste moment een drager regelen
Heb je en zwakke rug of vind je het fysiek zwaar je bagage te tillen? Dan is een porter/drager een oplossing. Een porter tilt voor jou al je bagage tijdens het circuit. Dit soort dragers hebben de laagste tarieven wanneer je ze inhuurt voor het hele circuit (15-25 euro per dag).
Maar je kunt ook tijdens de route nog een porter inhuren. Zelfs voor enkel de zwaarste stukken van het circuit is het mogelijk om je bagage door een porter te laten dragen. Je betaalt hier wel veel meer voor (voor een twee daagse porter die je de pass over helpt betaal je 150 euro), maar het is een fijne zekerheid voor wanneer je niet weet of je de Thorong La Pass wel overkomt met die (te) zware tas.
Let op: jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van je porter. Zorg er dus voor dat je hem niet teveel gewicht laat dragen én dat hij genoeg warme kleren en de juiste schoenen heeft.
Annapurna Circuit tip 5. Hoe hoger je komt, hoe duurder alles wordt.
Eigenlijk heel logisch, hoe verder je loopt en hoe meer je de hoogte in gaat, hoe duurder eten, drinken en accommodatie wordt. Producten zijn duurder omdat het meer geld kost ze de berg op te brengen. Accommodatie is schaarser en dus duurder.
Zelf hielden we voor de grap een Dahl Bhat (hét curry gerecht dat je sowieso gaat eten) en Mars-index bij. In dorpjes tot 4000 meter hoogte was een Mars nog €3,50, terwijl deze op het hoogste punt wel €5 kostte.
Annapurna Circuit tip 6. Het wordt echt heel koud ’s nachts!
Ja, dat het koud zou worden, dat wisten we. Maar wow dat het zo koud kon zijn, dat hadden we niet gedacht. Overdag is het vaak door de zon nog lekker warm, maar zodra de zon achter de bergen is (rond 16.00 uur ’s middags soms al), wordt het echt heel koud. De kamers van de theehuizen waar je slaap zijn niet verwarmd en vaak ook niet goed geïsoleerd. Zorg er dus voor dat je een echt warme slaapzak bij je hebt! Wij gebruikten deze en deze slaapzakken van NOMAD. Daarmee bleven we zo warm dat we elke nacht heerlijk sliepen!
Annapurna Circuit tip 7. Tot in Manang kun je nog benodigdheden en extra gear kopen
Iets vergeten? Of twijfel je over de aanschaf van een wandelstok, extra trui, medicijnen of warmte packs? Bijna alles is onderweg nog te koop. In dorpen zoals Manang en Chame kun je werkelijk alles vinden. Van tijgerbalsem voor je stramme spieren tot heatpacks, schoenen (en veters, die van mij gingen bijna kapot) en mutsen. Geen zorgen dus als je iets vergeten bent! Tot in Manang kun je nog van alles kopen.
Annapurna Circuit tip 8. Dit is een flinke fysieke inspanning: de kans is groot dat je gewicht verliest.
Na onze reis door Oost-Afrika, zaten er bij mij wel een paar extra kilo’s aan. Die waren er na twaalf dagen hiken helemaal af! En dat terwijl ik echt heel veel at om mijn energie op peil te houden. Doordat je elke dag 3-8 uur loopt, val je sowieso een paar kilo af. Daarnaast is je conditie ná deze hike ook top! Je hebt door de hoogte veel extra rode bloedcellen waardoor je lichaam makkelijker zuurstof kan opnemen.
Annapurna Circuit tip 9. Hoe kom je van Jomsom naar Pokhara?
Ons eindpunt (en met ons dat van veel anderen) van het Annapurna Circuit was Jomsom. Dit is een relatief groot dorp op 2743 meter hoogte. Om naar ons startpunt te komen hadden we simpelweg een bus en daarna een goedkope Jeep genomen. Helaas was het een stuk minder makkelijk om vanaf ons eindpunt terug naar Pokhara te gaan.
Er zijn drie manieren om van Jomsom naar Pokhara te komen:
Vliegen: van Jomsom naar Pokhara
Er gaan elke ochtend enkele vluchten rechtstreeks naar Pokhara. Helaas vallen veel vluchten uit omdat er te veel wind staat. Daarnaast is het van tevoren boeken van een vlucht niet handig omdat je niet weet wanneer je klaar bent met de hike. Vliegen is niet goedkoop.
Per bus: van Jomsom naar Pokhara
Elke dag gaan er tientallen bussen van Johsom naar Pokhara. Meer dan genoeg keuze zou je zeggen. Per bus doe je ongeveer 12 uur over deze route. Twaalf zéér ellendige uren, zo hoorden we van veel andere reizigers. Doordat de weg extreem smal is en in hele slechte omstandigheden, word je uren door elkaar geshaket. Daarnaast, en dat was de reden dat ik per se niet met de bus wilde, staat deze busrit bekend als onveilig. Elke jaar zijn er meerdere dodelijke busongelukken waarbij bussen het ravijn in storten.
Per jeep: van Jomsom naar Pokhara
Dit was de reismethode waar wij uiteindelijk voor kozen. Per jeep ben je in acht uur in Pokhara. Daarnaast zijn de jeeps iets beter bestand tegen het geschud over de slechte wegen. En het belangrijkste, de jeeps zijn smaller en krijgen veel minder ongelukken op deze route. Wij betaalden 40 euro per persoon voor een plek in een jeep. Deze konden we per toeval nog op de dag van vertrek regelen, maar over het algemeen moet je een jeep een dag van tevoren reserveren. Het is mogelijk (een beetje) te onderhandelen over de jeepprijs.
Houd dus rekening met het feit dat het niet zo makkelijk is om van Jomsom naar Pokhara te reizen. Het is duur én de kans is groot dat je een nacht in Jomsom moet verblijven alvorens je kunt vertrekken.
Annapurna Circuit tip 10. Neem genoeg geld mee: er zijn geen pinautomaten!
Tijdens het hele Annapurna Circuit vind je geen een pinautomaat, zelfs niet in “grote” dorpjes zoals Jomsom. Bijna geen theehuis of winkel biedt de mogelijkheid met creditcard of debitcard te betalen. En als het dan wel mogelijk is, houd dan rekening met een zéér hoge toeslag (denk 10%) op dergelijke betalingen.
Wel kwamen we twee keer een bank tegen. In een noodgeval zou je hier geld kunnen wisselen (dollars of euro’s), of geld kunnen opnemen. Ook hier zitten hoge transactiekosten aan vast. Maak het jezelf dus makkelijk en neem genoeg cash geld mee! Als je met z’n tweeën ongeveer 40-45 euro per dag aanhoudt, heb je sowieso genoeg! Reis je alleen, ga dan uit van 25 euro.
Is een reis duur Nepal duur? Lees ons Nepal budget blog met al onze uitgaven tijdens het backpacken.
Annapurna Circuit tip 11. Verwachtingsmanagement voor het Annapurna Circuit: onderschat het niet, maar maak het ook niet te groot.
“Oh die hike, dat doen we wel even!” dacht Ries. “Oh mijn god, als dat maar goed gaat, straks krijgen we hoogtezieke of komen we in een sneeuwstorm” dacht ik. Ja, soms zijn we nogal verschillend. Ik zie vaak de dingen die mis kunnen gaan, terwijl Ries soms wat overmoedig is.
Toen ik hem vroeg wat hij niet had verwacht antwoorde hij meteen “Dat ik het soms zo zwaar zou krijgen!”. Grappig want ik ervoer exact het tegenovergestelde, ik vond het erg meevallen. Wat veel hikers overschatten zijn de slaapomstandigheden. Deze vallen namelijk erg mee. Maar hetgeen vaak onderschat wordt is hoogteziekte en dat kan een levensgevaarlijke onderschatting zijn!
Hoogteziekte tijdens het Annapurna Circuit
Veel mensen onderschatten hoogteziekte. Hoe gezond je ook bent, zelfs als je een topconditie hebt en nooit ziek bent, hoogteziekte is niet te voorspellen. Je kunt hoogteziekte niet genezen behalve door naar lagere hoogte te gaan. Met hoogteziekte medicijnen onderdruk je wel symptomen*, waardoor je er minder last van hebt.
Blijf je té lang met heftige symptomen doorlopen, kan hoogteziekte echt gevaarlijk worden. Je kunt dan HAPE of HACE krijgen, hoogteziektes waarbij je hersenen opzwellen of je vloeistof in je longen krijgt. Deze vormen van hoogteziekte zijn levensgevaarlijk en zeer acuut. Krijg je hier last van, dan moet je direct naar lager terrein gaan!
Hoe voorkom je hoogteziekte?
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt al helemaal bij hoogteziekte. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om hoogteziekte te voorkomen:
- Stijg zéér langzaam: neem genoeg rustdagen, slaap niet meer dan 500 meter hoger dan de dag ervoor en stijg niet meer dan 1000 meter in twee dagen.
- Loop hoog, slaap laag: probeer op rustdagen toch een hike naar een paar honderd meter hoger te maken. Blijf een half uur op die hoogte, maar zorg dat je vervolgens terug op lager gebied slaapt.
- Drink genoeg: vanaf 2500 meter geldt: elke 1000 meter stijging betekent een liter water meer drinken
- Loop rustig: echt een uitdaging maar zorg dat je tempo lager ligt dan normaal
- Drink geen alcohol en rook geen sigaretten: logisch lijkt me.
Tip: het medicijn Diamox onderdrukt symptomen, zodat je hier minder last van hebt. Je kunt dit preventief innemen (wat Ries deed), of op het moment dat je last krijgt. Ik had helaas te veel last van de bijwerkingen (tintelende vingers) en nam het niet preventief in.
Je kunt niet inschatten of je hoogteziekte gaat krijgen…
Wij hadden ons goed ingelezen op hoogteziekte van tevoren, maar toch konden we niet inschatten hoe zwaar deze ziekte zou kunnen zijn. Ik had gelukkig helemaal geen last van hoogteziekte en Ries had enkel last van lichte symptomen op de dag dat we de hoogste pass over gingen. Maar we hadden niet gedacht zo veel mensen te zien stoppen met de hike door hun symptomen. En al helemaal heftig waren de vele helikopters die we zagen vliegen om ernstig zieke mensen op te halen.
Tip: er is een medicijn dat acute hoogteziekte tijdelijk kan verlichten. Dit is het medicijn Dexamethasone. Wij hadden dit niet bij ons en kwamen erachter dat hotels in Basecamp dit ook niet hadden. Wil jij echt zeker zijn, vraag dan een arts om advies over het eventueel meenemen van dit medicijn voor jezelf of anderen onderweg.
Luister naar je lichaam!
Zorg er dus voor dat je bovenstaande regels volgt en heel belangrijk: altijd naar je lichaam luistert. Onderschat deze hike niet. Máár, maak je ook zeker niet te veel zorgen. Het Annapurna Circuit is een geweldige ervaring die jaarlijks 5000 wandelaars succesvol afronden. Ik weet zeker dat jij ook tot deze 5000 behoort!
Annapurna Circuit tip 12. Soms slaap je gratis in een theehuis
Het oorspronkelijk concept van theehuizen is dat wanneer je hier eet (ontbijt en diner), je gratis mag overnachten. Tegenwoordig zijn theehuizen echte hotels geworden. Maar alsnog wordt in sommige theehuizen het oude principe gehanteerd. Wij sliepen zes van de twaalf nachten gratis, waarbij we wel aten bij onze accommodatie. Bang dat het eten dan extra duur is? Nee hoor, in de dorpjes worden afspraken gemaakt over de prijzen van eten en de menu’s. Hierdoor betaal je niet meer en heb je waarschijnlijk dezelfde keuze qua eten.
Hoe hoger je komt, hoe minder theehuizen er zijn. Hier kun je dan ook niet meer gratis slapen.
In ons Nepal route blog vind je drie fijne reisroutes voor een trip van 2, 3 of 4 weken door Nepal!
* Let op: wij zijn geen medische specialisten of artsen. Ga daarom voor gebruik/aanschaf van medicijnen altijd te raden bij een arts.
Klik hier voor al mijn blogs over Nepal
Like this post? Pin it!