Reisgids eiland Texel: de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden!

Het eiland Texel: een heerlijke plek én een van de populairste waddeneilanden van Nederland. Maar wat kun je nu allemaal doen op Texel? In dit blog de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden van Texel. Inclusief tips voor leuke activiteiten met kinderen op Texel én antwoord op de vraag “wat doe je op Texel wanneer het regent“?


De 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Texel!

Zoals ik in mijn vorige blog “Travel Guide: Waar ga je uit eten op Texel? al schreef, hebben we het geluk dat er vrienden van ons op Texel wonen. Twee weekenden hebben ze ons op sleeptouw genomen om ons hun prachtige eiland te laten zien. Behalve lekker eten en gezellig bijkletsen, hebben we ook heel veel leuke activiteiten ondernomen op Texel. En dus in dit blog 10 keer de leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Texel!

Nederland - Texel

1. Bezoek een van de vele stranden of ga waterskiën

Langs de hele westkant van Texel heb je een 30 kilometer lang zandstrand. Waar de meeste stranden in Nederland in de zomer onwijs druk zijn, heb je op Texel zelfs in het hoogseizoen alle ruimte. Heerlijk dus! Wij hadden beide weekenden prachtig weer, en hebben lekker liggen zonnen. Maar ook in het voor- of najaar is een strandwandeling om lekker uit te waaien niet verkeerd.

De fijnste strand van Texel:

Mijn favoriete stranden zijn (klik op de naam en de google maps locatie opent):

Paal 12  op het strand van Texel: veel locals!

Hier komen vooral locals. Jorinde en Tim hebben vrienden die hier een klein strandhuisje hebben, waar zij ook gebruik van mogen maken. Hier hebben we dus flink wat uren lekker gerelaxt.

Paal 31 op het strand van Texel: de Texelse vuurtoren Eierland!

Dit is het strand bij de bekende Texelse vuurtoren (vuurtoren Eierland). Het strand is hier enorm breed, van de duinen tot de zee ruim een kilometer, en het is er echt prachtig!

Paal 33 op het strand van Texel: de boot naar Vlieland!

Dit is het laatste stukje strand, helemaal in het noorden van Texel. Vanaf hier kun je per boot naar Vlieland, dat je overigens goed ziet in de verte.


Nederland - Texel

2. Must do activiteit op Texel: watersport!

Het is met zoveel water om je heen ook zeker mogelijk om verschillende watersporten te beoefenen. Zo kun je goed kitesurfen op de hoge golven op Texel, maar je kunt hier ook andere watersporten beoefenen, zoals brandingraften, kajakken en zeilen. Er zitten meerdere surf- en zeilscholen op Texel, onder andere bij Paal 17, Paal 19.5, Paal 20 en in Oudeschild.

Wij zijn met vrienden per boot de Waddenzee opgegaan, waar we eerst lekker gingen rondvaren. Daarna werd achter de boot een touw gehangen, kwamen er ergens waterski’s vandaan tevoorschijn en heeft Ries gewaterskied.

Nederland - Texel


3. Wandel of fiets door de natuurgebieden van Texel

Texel is een eiland met prachtige natuur. Er zijn verschillende mooie natuurgebieden waar je goed kunt wandelen of kunt fietsen. Het grootste gebied is Nationaal Park Duinen van Texel, dat de hele westkant van het eiland omvat. Hier vind je een afwisselend landschap vol met duinen, bossen en veel heidevelden. Een van de mooiste stukken is de Bollekamer in het zuidwesten. Hier lopen wilde paarden (Schotse hooglanders en Exmoorpony’s) en je vindt hier een bunker uit WOII.

Een stuk noordelijker ligt je de Slufter, een vlakte met allemaal zoutwater kreken die direct in verbinding met de zee staan. Dit is in de 20e eeuw door de mens aangelegd met de bedoeling dit gebied in te polderen, wat niet gelukt is. Het resultaat is nu wel een prachtig gebied,  vol met lamsoor en zeekraal. In de zomer kleurt de hele vlakte paars van de lamsoor die in bloei staat. Ook vind je hier enorm veel verschillende soorten vogels.

De Dennen is een mooi bos om doorheen te wandelen. Er staan, zoals de naam al zegt, flink veel dennenbomen. Naast wandelen en fietsen kun je op het ruiterpad, ook goed paardrijden.


4. Proef Texelse wijn of Texels speciaalbier

Een Texels biertje heb je misschien wel eens gedronken, maar wist je dat er op Texel ook een wijngaard is? Bij wijngaard de Kroon van Texel staan 8500 wijnstokken hetgeen per jaar +/- 6000 liter wijn opbrengt. Er wordt zowel rood, wit als rosé wijn geproduceerd en vooral deze laatste schijnt erg goed te zijn. Je kunt hier rondleidingen en proeverijen doen. Zodra we weer op Texel zijn, móet ik hier gewoon een keer langs gaan, dit lijkt me zo leuk!

Waar: Wijngaard De Kroon van Texel, Den Burg
Kosten: 9 euro per persoon
Reserveren & meer informatie: website

Super leuke groepsactiviteit: Bierbrouwerij op Texel

Ook de bekende Texelse bierbrouwerij is het bezoeken waard. Hier komt Texels speciaalbier vandaan, volledig gebrouwen met producten van Texelse grond. Er worden rondleidingen gegeven, waarbij van alles wordt verteld over het brouwen, het vergistingsproces en het bottelen van de bieren. Hierna kun je in het proeflokaal een proeverij doen van de verschillende bieren. Het proeflokaal kun je ook prima zonder rondleiding bezoeken, om bier te komen proeven of om bier in te slaan voor thuis.

Waar: Texelse Bierbrouwerij, Oudeschild 
Kosten: vanaf 12,50 euro per persoon
Reserveren & meer informatie: website

Nederland - Texel drone


5. Adrenaline activiteit op Texel: een parachutesprong boven Texel

Stel je voor: op drie kilometer boven de grond gaat de vliegtuigdeur open, je ziet Texel klein onder je liggen. Je voelt de wind en de kracht van het vliegtuig. En dan spring je, samen met je begeleider, de diepte in. De eerste 30 seconden is een vrijeval, waarbij je met 200 kilometer per uur naar beneden schiet. Daarna schiet je parachute open en zweef je rustig verder naar beneden. Met kloppend hart, land je op de grond, wauw wat is dat gaaf!

Mijn vriendin Jorinde heeft vorige week deze tandemsprong gedaan, en is hier helemaal lyrisch over. Zo zie je Texel op zijn mooist! Ik weet niet of ik het zou durven, maar na Jorinde’s verhalen én foto’s begint het toch een beetje te kriebelen.

Waar: Paracentrum Texel
Kosten: vanaf 199 euro per persoon
Reserveren en meer informatie: website


De leukste activiteiten op Texel met kinderen!

Zelf hebben we ze nog niet, maar voor de vele Texel bezoekers met kinderen, zijn de volgende kid-proof activiteiten leuk om te doen! Ook handig sommige activiteiten zijn perfect te doen als het regent op Texel!

6. Maak een huifkartocht rond het eiland.

In drie uur, rijd je met een huifkar van Jan Plezier, over het strand, door de natuurgebieden en door de bossen. Tijdens deze activiteit krijg je meteen een goed beeld van Texel én hoe leuk is het voor de kids om lekker in een huifkar achter paarden aan te rijden!

7. Beoefen oude Texelse ambachten.

Bij Landgoed de Bonte Belevenis kunnen kinderen zelf broodbakken, zeep en kaarsen maken en papierscheppen. Na al dat knutselen kun je in de origenele theeschenkerij wat drinken en versgebakken taartjes eten. Ook leuk om te doen als het regent op Texel!

8. Bezoek ijsboerderij Labora op Texel

Met de enorme trampoline, de speeltuin en kinderboerderij een leuke plek om een uurtje te spenderen en van vers ijs te genieten. Oké ik geef toe, stiekem hebben wij hier ook even flink staan springen op de trampoline, want echt, dat ding is zo groot! Een uitje naar de ijsboerderij is perfect voor de kleintjes om hun energie even kwijt te kunnen. Ook leuk zijn de dieren die de kinderen kunnen bezoeken, zodat ze een beetje beter begrijpen waar nu dat lekkere ijs vandaan komt!

9. Bezienswaardigheid op Texel: Ga naar het Juttersmuseum Flora

In het Juttersmueseum worden allemaal vondsten van het strandjutten tentoongesteld. Ook zijn er verschillende expositie over schipbreukelingen, en het reddingswezen. Deze activiteit is perfect voor als je met kinderen op Texel bent én ook leuk wanneer het regent!

10. Ga garnalenvissen vanuit Texel op de Waddenzee.

Op een brakke zaterdagochtend stonden we klaar om mee te gaan met boot TX20 Walrus. Het doel: een zoektocht naar garnalen. Samen met tientallen gezinnen die op Texel op vakantie zijn, en de hilarische schipper Herman voeren we de Waddenzee op. De frisse lucht deed ons goed en het werd een topochtend: Herman vertelde tijdens het vissen vanuit de kajut de gekste verhalen, we zagen een zeehond onderweg en de vangst bevatte niet alleen garnalen maar ook krabben, zeesterren en flink wat kwallen (deze laatste werden terug de zee in gegooid). De ochtend eindigde met het pellen en opeten van de  versgevangen garnaaltjes en krabben.

Een leuk uitje met mooi weer om te doen met kinderen op Texel. De kids staan ademloos te kijken terwijl al dat zeeleven opgevist worden en hoe leuk dat ze zelf de garnaaltjes kunnen pellen!

Nederland - Texel


Overnachten op Texel: de leukste hotels en accommodaties!

Hieronder drie fijne hotels op Texel. De eerste is perfect voor een overnachting met een klein budget. De andere twee hotels op Texel zijn perfect als je iets meer budget hebt.

Stayokay Texel Stay Ok texel hotel

Dit gezellig hostel vlakbij Den Burg heeft privékamers, slaapzalen en er is een grote gemeenschappelijke ruimte. Je slaapt hier al vanaf €57 per nacht (2 personen) op een privékamer met ontbijt.

Boek nu!

Nieuw Leven Texel €€Nieuw Leven Texel hotels

Dit mooie hotel, gevestigd in een oude boerderij ligt net buiten Den Burg. Sommige kamers hebben een eigen sauna en er is een grote speeltuin voor kinderen. Je slaapt hier al vanaf €80 per nacht.

Boek nu!

Texel Suites €€€Texel suites where to sleep on Texel Hotels

Toe aan design en luxe? Slaap dan een nachtje in een van de prachtige suites van Texel Suites! Deze liggen in Oudeschild boven restaurant ‘t Pakhuus.  Je slaapt hier al vanaf €225 per nacht.

Boek nu!

Klik hier voor een overzicht van alle hotels op Texel


All my blogs on The NetherlandsKlik hier voor alle blogs over Nederland


Like this post? Pin it!

Nederland Texel best activities


Meer blogs over Nederland

1 Comment

  1. by Hans on 16 maart 2021  05:04 Beantwoorden

    Schitteren eiland!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites