Reisgids: Wat doe je tijdens een vakantie op Texel?

Last Updated on by Charlotte van de Sande

Reizen maken naar verre, vreemde plekken is geweldig, maar we vergeten hierbij soms Nederland. Deze zomer hebben we besloten om te genieten van ons thuisland. Want wanneer de zon schijnt, is Nederland eigenlijk ook heel erg leuk. Dit keer een blog met allemaal activiteiten die je kunt doen tijdens een vakantie of (lang) weekend op Texel?


10 leuke activiteiten op Texel!

Zoals ik in mijn vorige blog “Travel Guide: Waar ga je uit eten op Texel?” al schreef, hebben we het geluk dat er vrienden van ons op Texel wonen. Twee weekenden hebben ze ons op sleeptouw genomen om ons hun prachtige eiland te laten zien. Behalve lekker eten en gezellig bijkletsen, hebben we ook heel veel leuke dingen gedaan. Hierbij een selectie met leuke activiteiten die wij gedaan hebben, of die onze vrienden Jorine en Tim ons aanraadden.

Nederland - Texel

Bezoek een van de vele stranden of ga waterskiën

Langs de hele westkant van Texel heb je een 30 kilometer lang zandstrand. Waar de meeste stranden in Nederland in de zomer onwijs druk zijn, heb je op Texel zelfs in het hoogseizoen alle ruimte. Heerlijk dus! Wij hadden beide weekenden prachtig weer, en hebben lekker liggen zonnen. Maar ook in het voor- of najaar is een strandwandeling om lekker uit te waaien niet verkeerd. Mijn favoriete stranden zijn (klik op de naam en de google maps locatie opent):

Paal 12 
Hier komen vooral locals. Jorinde en Tim hebben vrienden die hier een klein strandhuisje hebben, waar zij ook gebruik van mogen maken. Hier hebben we dus flink wat uren lekker gerelaxt.

Paal 31
Dit is het strand bij de bekende Texelse vuurtoren. Het strand is hier enorm breed, van de duinen tot de zee ruim een kilometer, en het is er echt prachtig!

Paal 33 
Dit is het laatste stukje strand, helemaal in het noorden van Texel. Vanaf hier kun je per boot naar Vlieland, dat je overigens goed ziet in de verte.

Nederland - Texel

Watersporten

Het is met zoveel water om je heen ook zeker mogelijk om verschillende watersporten te beoefenen. Zo kun je goed kitesurfen op de hoge golven op Texel, maar je kunt hier ook andere watersporten beoefenen, zoals brandingraften, kajakken en zeilen. Er zitten meerdere surf- en zeilscholen op Texel, onder andere bij Paal 17, Paal 19.5, Paal 20 en in Oudeschild.

Wij zijn met vrienden per boot de Waddenzee opgegaan, waar we eerst lekker gingen rondvaren. Daarna werd achter de boot een touw gehangen, kwamen er ergens waterski’s vandaan tevoorschijn en heeft Ries gewaterskied.

Nederland - Texel


Wandel of fiets door de natuurgebieden van Texel

Texel is een eiland met prachtige natuur. Er zijn verschillende mooie natuurgebieden waar je goed kunt wandelen of kunt fietsen. Het grootste gebied is Nationaal Park Duinen van Texel, dat de hele westkant van het eiland omvat. Hier vind je een afwisselend landschap vol met duinen, bossen en veel heidevelden. Een van de mooiste stukken is de Bollekamer in het zuidwesten. Hier lopen wilde paarden (Schotse hooglanders en Exmoorpony’s) en je vindt hier een bunker uit WOII.

Een stuk noordelijker ligt je de Slufter, een vlakte met allemaal zoutwater kreken die direct in verbinding met de zee staan. Dit is in de 20e eeuw door de mens aangelegd met de bedoeling dit gebied in te polderen, wat niet gelukt is. Het resultaat is nu wel een prachtig gebied,  vol met lamsoor en zeekraal. In de zomer kleurt de hele vlakte paars van de lamsoor die in bloei staat. Ook vind je hier enorm veel verschillende soorten vogels.

De Dennen is een mooi bos om doorheen te wandelen. Er staan, zoals de naam al zegt, flink veel dennenbomen. Naast wandelen en fietsen kun je op het ruiterpad, ook goed paardrijden.


Proef Texelse wijn of Texels speciaalbier

Een Texels biertje heb je misschien wel eens gedronken, maar wist je dat er op Texel ook een wijngaard is? Bij wijngaard de Kroon van Texel staan 8500 wijnstokken hetgeen per jaar +/- 6000 liter wijn opbrengt. Er wordt zowel rood, wit als rosé wijn geproduceerd en vooral deze laatste schijnt erg goed te zijn. Je kunt hier rondleidingen en proeverijen doen. Zodra we weer op Texel zijn, móet ik hier gewoon een keer langs gaan, dit lijkt me zo leuk!

Waar: Wijngaard De Kroon van Texel, Den Burg
Kosten: 9 euro per persoon
Reserveren & meer informatie: website

Ook de bekende Texelse bierbrouwerij is het bezoeken waard. Hier komt Texels speciaalbier vandaan, volledig gebrouwen met producten van Texelse grond. Er worden rondleidingen gegeven, waarbij van alles wordt verteld over het brouwen, het vergistingsproces en het bottelen van de bieren. Hierna kun je in het proeflokaal een proeverij doen van de verschillende bieren. Het proeflokaal kun je ook prima zonder rondleiding bezoeken, om bier te komen proeven of om bier in te slaan voor thuis.

Waar: Texelse Bierbrouwerij, Oudeschild 
Kosten: vanaf 12,50 euro per persoon
Reserveren & meer informatie: website

Nederland - Texel drone


Maak een parachutesprong boven Texel

Stel je voor: op drie kilometer boven de grond gaat de vliegtuigdeur open, je ziet Texel klein onder je liggen. Je voelt de wind en de kracht van het vliegtuig. En dan spring je, samen met je begeleider, de diepte in. De eerste 30 seconden is een vrijeval, waarbij je met 200 kilometer per uur naar beneden schiet. Daarna schiet je parachute open en zweef je rustig verder naar beneden. Met kloppend hart, land je op de grond, wauw wat is dat gaaf!

Mijn vriendin Jorinde heeft vorige week deze tandemsprong gedaan, en is hier helemaal lyrisch over. Zo zie je Texel op zijn mooist! Ik weet niet of ik het zou durven, maar na Jorinde’s verhalen én foto’s begint het toch een beetje te kriebelen.

Waar: Paracentrum Texel
Kosten: vanaf 199 euro per persoon
Reserveren en meer informatie: website


Texel met kinderen: leuke activiteiten

Zelf hebben we ze nog niet, maar voor de vele Texel bezoekers met kinderen, zijn de volgende activiteiten leuk om te doen:

Maak een huifkartocht rond het eiland.

In drie uur, rijd je met een huifkar van Jan Plezier, over het strand, door de natuurgebieden en door de bossen.

Beoefen oude Texelse ambachten.

Bij Landgoed de Bonte Belevenis kunnen kinderen zelf broodbakken, zeep en kaarsen maken en papierscheppen. Na al dat knutselen kun je in de origenele theeschenkerij wat drinken en versgebakken taartjes eten.

Bezoek ijsboerderij Labora.

Met de enorme trampoline, de speeltuin en kinderboerderij een leuke plek om een uurtje te spenderen en van vers ijs te genieten. Oké ik geef toe, stiekem hebben wij hier ook even flink staan springen op de trampoline, want echt, dat ding is zo groot!

Ga naar het Juttersmuseum Flora

In het Juttersmueseum worden allemaal vondsten van het strandjutten tentoongesteld. Ook zijn er verschillende expositie over schipbreukelingen, en het reddingswezen.

Ga garnalenvissen op de Waddenzee.

Op een brakke zaterdagochtend stonden we klaar om mee te gaan met boot TX20 Walrus. Het doel: een zoektocht naar garnalen. Samen met tientallen gezinnen en de hilarische schipper Herman voeren we de Waddenzee op. De frisse lucht deed ons goed en het werd een topochtend: Herman vertelde tijdens het vissen vanuit de kajut de gekste verhalen, we zagen een zeehond onderweg en de vangst bevatte niet alleen garnalen maar ook krabben, zeesterren en flink wat kwallen (deze laatste werden terug de zee in gegooid). De ochtend eindigde met het pellen en opeten van de  versgevangen garnaaltjes en krabben.

Nederland - Texel


Like this post? Pin it!

Nederland Texel best activities


Al mijn artikelen over Texel

Twee mooie routes voor Bali: tips voor de ultieme Bali route in twee of drie weken!
Reisgids: Waar ga je uit eten op Texel?

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.