Hotspots in Maastricht: onze favoriete restaurants in Maastricht! 

Maastricht zit vol met hotspots! Een bezoekje aan de meeste zuidelijke stad van Nederland voelt altijd aan als een mini vakantie. Nee, hier ben je niet meer in Nederland, want waan je je in Frankrijk of België en geniet je van heerlijk bourgondisch eten. In dit blog vertellen we je alles over onze favoriete hotspots in Maastricht!


Weekendje Maastricht want 1 jaar getrouwd!

Al ruim vijf jaar zijn we niet meer in Maastricht geweest en dus is het hoog tijd om weer eens naar het zuiden af te reizen. En dat valt zeker niet tegen! Wat is Maastricht toch een geweldige stad. En wat is er veel veranderd en zijn er veel hotspots, winkels en restaurants bijgekomen de laatste jaren.

Omdat we op 18 september één jaar getrouwd zijn, zijn we op zoek naar een leuke plek voor een nachtje weg. Aanvankelijk willen we graag terug naar onze trouwlocatie in Frankrijk, maar als dat niet mogelijk blijkt te zijn, besluiten we om een zo Frans mogelijke locatie in Nederland op te zoeken. En dat wordt Maastricht! Wel zo fijn om met mijn zwangere buik (30 weken ondertussen) niet uren in de auto te hoeven zitten ;-). Maar het voelt wel alsof we er echt even helemaal uit zijn!

Maastricht: de stad waar we gestudeerd hebben

Ries en ik hebben in Maastricht gestudeerd, maar dat is al ruim 10 jaar geleden. En sindsdien zijn we nog best vaak teruggegaan, alleen de laatste jaren is het er niet van gekomen.

In de twee dagen die we hier hebben gaan we terug langs alle oude locaties waar we 10 jaar geleden veel kwamen. We lopen langs de huizen waar we gewoond hebben, glippen de Universiteit Bibliotheek in (ik word hier met mijn dikke buik best een beetje vreemd aangekeken) en halen herinneringen op aan de avondjes stappen die we hier hebben gehad. Voor de echte Maastricht kenners: we zijn een half uur opzoek naar de befaamde kroeg de Alla, maar die lijkt verdwenen te zijn.Maastricht


De leukste hotspots van Maastricht: winkels, restaurants & delicatesse

Maar dit is niet alleen een trip down memory lane! We bezoeken ook heel veel nieuwe leuke plekken. En komen al snel tot de conclusie dat het maar goed is dat we niet nu in deze leuke stad studeren want dan zou al onze studiefinanciering rechtstreeks opgaan bij de vele hotspots. We zouden ons sowieso niet kunnen inhouden om veel te veel koffie te kopen bij  die hippe coworking space, en elk weekend los te gaan met lekkere wijn en kazen bij die nieuwe delicatessezaak. Maar in deze twee dagen zijn die limitaties er niet en dus eten, drinken, genieten en ontdekken we ons in de rondte! En hierbij het resultaat: de leukste hotspots van Maastricht!

En mis jij nou plekken? Laat het ons dan weten! In mei gaan goede vrienden van ons trouwen in Maastricht en gaan we een lang weekend terug om de liefde te vieren. En dan vinden we vast wel tijd om nog meer plekjes te ontdekken!Maastricht 11

Hotspots Maastricht: heerlijke restaurants & koffiezaakjes!

Het bourgondische leven lijkt wel te zijn uitgevonden in Maastricht. Er zijn tientallen goede restaurants. Hieronder een kleine selectie!

Le Fernand – Frans eten én heerlijke wijnen: ons lievelings restaurant in Maastricht!

Le Fernand staat bij ons met stip op nummer 1! In dit mooie restaurant waan je je midden in Parijs. Maar dan met heel aardige obers! Men serveert lekkere kazen, oesters en andere schaal en schelpdieren en verder typisch Franse gerechten. Ries ging (natuurlijk) voor de tonijn, ik koos voor een uitgebreid kaasplateau mét hun beroemde gekruide frietjes! Op de kaart staan vele goede (Franse) wijnen en volgens Ries was de Luberon heerlijk. Hier gaan we na mijn zwangerschap sowieso terug om te smullen van de oesters! Let op: reserveren niet mogelijk. Klik hier voor de locatie van dit restaurant in Maastricht.

Vino and Friends – Italiaans

Heb je zin in goed Italiaans eten? Reserveer dan (minimaal een paar weken van tevoren) een tafeltje bij Vino and Friends. Je kiest hier uit een drie, vier of zeven gangen menu, waarbij de eerste gang bestaat uit vijf kleine voorgerechtjes. En die zijn heerlijk! Naast een restaurant heeft men ook een eigen wijngaard (Wijngoed Lenoire) net buiten de stad. Naast de eigen wijn, wordt ook lekkere Italiaanse wijn geserveerd.

Het eten was echt geweldig hier, maar doordat er een grote groep was, moesten we soms iets langer wachten op een volgend gerecht. Tip: geef bij de reservering aan dat je aan een lage tafel wil zitten. Een hele avond aan een hoge tafel zit net wat minder comfortabel. Klik hier voor de locatie van dit restaurant in Maastricht.

Café Sjiek – echt Zuid-Limburgs eten!

We geven het toe, van buiten ziet dit restaurant er niet echt top uit, eerder als een bruine kroeg. Maar geloof ons, deze hotspots in Maastricht is dé plek waar je echt het allerlekkerste Zuid-Limburgse streekgerechten krijgt! Denk aan zoervleis (stoofvlees), steak tartaar en zuurkoolschotel. De porties zijn groot en prijzen zijn heel schappelijk, in onze studententijd konden we ons dit ook (af en toe) veroorloven. Houd er rekening mee dat je niet kan reserveren en het hier flink druk kan zijn. Wel heel gezellig hoor, je eet met z’n allen aan lange tafels en daar is niets mis mee. Klik hier voor de locatie van dit restaurant in Maastricht.


Hotspots Maastricht: Ontbijt, Brunch, Lunch, taart & koffiezaakjes!

On the hunt voor de lekkerste brunches kwamen we de volgende plekken tegen. Sommige al bestaan al jaren, anderen zijn nét nieuw!

Piece of Cake – ontbijt, brunch, lunch én taartjes!

Piece of Cake is al jaren een begrip in Maastricht. Je geniet hier (zoals de naam al zegt) van heerlijke taarten. Maar daarnaast kun je hier ook goed ontbijten, lunchen en heeft men een high tea optie! De zaak, die in 2019 verhuisd is naar de Bosschestraat, is van binnen een en al hoge plafonds, Engelse theekopjes en gezellige zitjes. Dit is echt de perfecte plek om in het weekend uitgebreid te brunchen! Maak wel op tijd een reservering, het zit hier vaak vol! Klik hier voor de locatie van dit restaurant in Maastricht.

Maastricht 9

KOFFIE – hippe co-working space & koffiezaak

Waar wij vroeger vieze koffie in de Universiteit Bibliotheek (de UB) dronken tijdens het studeren, hebben de huidige studenten een veel betere plek! Namelijk bij de hippe koffiezaak KOFFIE. Hier geniet je van steengoede koffie en lekkere lunch, zittend aan lange tafels omringd door andere studenten of mensen die achter hun laptop werken. De aangrenzende concept store Le Marais Deux  is ook zeker de moeite waard. Houd er echter wel rekening mee dat je portemonnee het hier zwaar te verduren krijgt.  Klik hier voor de locatie van deze co-working space in Maastricht.

Patisserie Smores – gebakjes & lemon merengue taart!

Tijdens een bezoekje aan de meest Franse stad van Nederland kon voor mij het eten van mijn lievelings Franse gebakje ook niet ontbreken. En dus gingen we op zoek naar een patisserie die Lemon Merengue taartjes verkocht. We kwamen uit bij Patisserie Smores, en potverdorrie wat verkoopt men hier lekkere dingen. In het zonnetje op een bank voor de zaak genoot ik hier van mijn citroentaartje en had ik er stiekem nog wel een gelust. Klik hier voor de locatie van deze hotspot in Maastricht.

Confetti- kinderwinkel en koffiezaak in één

Geen kinderen? Sla dit plekje dan nog maar even over. Maar ben jij een weekendje weg met kleintje(s), dan is Confetti zeker een aanrader! Deze kinderwinkel en koffiezaak in één is een fijne plek om even bij te komen terwijl je koters naar hartenlust kunnen spelen. Poppenhuizen, keukentjes, auto’s, blokken en meer dan genoeg tekenspullen zorgen ervoor dat jij even rustig kunt lunchen. Men serveert naast koffie ook pannenkoeken, broodjes, taart en meer dan genoeg kindvriendelijke gerechten.

bWij bezochten deze plek vooral vanwege de bijbehorende kinderwinkel, maar zien onszelf hier over een tijdje zeker met ons zoontje zitten. Klik hier voor de locatie van deze hotspot in Maastricht.Maastricht 10

Dominicanen kerk Coffeelovers – Koffie tussen de boeken in een prachtige kerk!

De Dominicanen kerk ligt midden in het centrum van Maastricht, op de looproute tussen het Vrijthof en de Markt. Deze mooie oude kerk is tegenwoordig een grote boekhandel en er is werkelijk waar niets knussers op een herfstdag dan hier tussen alle duizenden boeken struinen.

Helemaal achterin bevindt zich ook een filiaal van de Maastrichtse koffieketen Coffeelovers. Hier kun je rustig met een aantal boeken van een koffie genieten, te midden van de geweldige ambiance van deze middeleeuwse kerk. Houd er rekening mee dat dit een drukke plek in het weekend is, maar doordeweeks is het hier minder vol. Klik hier voor de locatie van deze koffiezaak en boekhandel in een!Maastricht 8

Delicatessezaak: Le Salonard

Oké, in deze delicatessezaak ga je weliswaar niet echt zitten te eten, maar dit is zo een leuk plekje dat we hem je niet willen onthouden. Hier koop je fantastische wijnen, heerlijke kazen, oesters, broden en gebakjes, maar ook belegde broodjes. Ook kun je allerlei lekkers online bestellen en laten thuisbezorgen. 

Daarnaast organiseert men Private Dining ervaringen op hele unieke locaties. Zo kon je afgelopen zomer dineren in de wijngaard op de St Pieter! Romantische én Franser kan bijna niet! Klik hier voor de locatie van deze delicatessezaak in Maastricht.Maastricht 21


Hotspots Maastricht: barretjes, cocktails en wijn

Op de hoek van iedere straat vind je wel een café in Maastricht. En daar hebben we er tijdens onze studententijd veel van bezocht! Maar hieronder vind je drie andere type barren in Maastricht, geen bruine kroegen of studenten clubs, maar leuke speciale plekjes.

Café Zondag

Café Zondag zit op de hoek van de Rechtstraat, een van de leukste winkelstraten in de wijk Wyck. Het is een heerlijk no-nonsense café/restaurant waar je de hele dag (én avond) terecht kan. Je vindt hier simpele ontbijt en lunchgerechten, maar ook een aantal hoofdgerechten die ’s avonds geserveerd worden. Allemaal voor een super nette prijs! Na het avondeten moet je zeker blijven hangen want dan verandert dit restaurant in een gezellige bar. Ik weet zeker dat je aan het eind van de avond met je nieuwe Limburgse vrienden buiten aan het proosten bent! In het weekend zijn er overigens ook vaak exposities en DJ’s die optreden. Klik hier voor de locatie van deze hotspot in Maastricht.

Take Five – betaalbare wijn, biertjes en cocktails met fijne vibe

Net als Café Sjiek, bestaat ook Take Five al heel lang en kwamen wij hier 10 jaar geleden al vaak. In deze volledig zwarte bar drink je in een fijne sfeer lekkere cocktails en goede wijn die heel betaalbaar is. Overdag kun je er ook terecht voor koffie en zal je nog best wel wat mensen achter hun laptop zien zitten te werken. Deze plek is laagdrempeliger dan een cocktailbar, maar chiquer dan een café. De sfeer is moeilijk te beschrijven maar klopt gewoon!  Klik hier voor de locatie van deze bar in Maastricht.

Mr. Smith – de leukste cocktailbar van Maastricht 

Mr. Smith is absoluut de tofste cocktailbar van heel Maastricht. In de Rechtstraat in Wyck vind je deze chique cocktailbar met een gentlemen’s club vibe. Om binnen te komen moet je aanbellen bij nummer 55 (let op, van buiten af heb je geen idee dat hier een bar zit), waarna je naar de kelder geleid wordt. Hier vind je grote lounge chairs, fijne muziek en een indrukwekkend aanbod aan cocktails. Én mijn lievelingselement: popcorn voor bij je drankje! Waarom heeft niet elke bar dit?! Laat je adviseren door een van de cocktailshakers en geniet van een heerlijke avond. Tip: reserveren is hier een must, ze zitten vaak vol! Klik hier voor de locatie van deze bar in Maastricht.


Hotspots Maastricht: fijne hotels in Maastricht!

Hieronder de fijnste (boetiek) hotels voor een weekendje Maastricht. Wel goed om rekening mee te houden: overnachten in Maastricht is niet goedkoop.

Alex Maastricht €€

Alex Maastricht

Hotel Alex Maastricht in de wijk Wyck ligt op loopafstand van het station. Je vindt hier lichte kamers met bedden van Swiss Sense en ook in dit hotel drink je cocktails in de bijbehorende bar of eet je een hapje in het restaurant. Je slaapt hier vanaf €89 per nacht.

Boek nu

Fitz Roy Urban hotel €€

Fitz Roy Urban Hotel

De mooie kamers van Fitz Roy Urban hotel hebben allemaal een Swiss Sense bed en fijne badkamer. Je bevindt je hier in het Boschstraatkwartier, vlakbij de Markt. Ook is er een leuke cocktailbar in de tuin en chique restaurant voor lunch en diner. Vanaf €109. 

Boek nu

B&B Au Lion D’or €€€

BB au Lion Dor

Wij sliepen in deze B&B in de wijk Wyck die gevestigd is in een prachtig oud pand. In de knusse maar ruime kamers, waan je je direct in Frankrijk. We sliepen hier heel goed en genoten de volgende ochtend van een heerlijk ontbijt. Vanaf €130 inclusief ontbijt.

Boek nu

 

Voor een overzicht met alle hotels in Maastricht klik hier


All my blogs on The NetherlandsKlik hier voor alle blogs over Nederland


Like this post? Pin it!

Hotspots Maastricht de leukste restaurants in Maastricht


Meer blogs over Nederland

tagged in reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites