Route Marokko: roadtrip door Zuid Marokko langs alle highlights!

De ultieme roadtrip route voor het zuiden van Marokko vind je in dit blog! Marokko is een mooi en veelzijdig land en ideal voor een roadtrips! Het land trekt jaarlijks vele toeristen die naar de prachtige koningssteden gaan. Het zuiden van Marokko is echter nog niet ontdekt door massatoerisme, en er zijn een hoop plekken te vinden waar het heel rustig is. Wij reisden in juni, een van de warmste maanden, in 12 dagen van het zuidwesten, naar het zuidoosten en vervolgens naar Marrakech. In dit blog vertel ik je meer over deze Marokko route.


Route Marokko in twaalf dagen!

Marokko is een groot land, dat zeker niet in anderhalve week te zien is. Toen wij deze reis aan het voorbereiden waren, hebben we dus een aantal keuzes moeten maken. Uiteindelijk besluiten we om Zuid Marokko te verkennen en een roadtrip dwars door het land heen te maken.

Route van Taghazout naar Merzouga

Over het eerste stuk van onze route, van Taghazout naar Merzouga, is erg weinig informatie te vinden. Blijkbaar is dit niet een standaard route voor toeristen. Dit maakt ons extra nieuwsgierig, wat zullen we tegenkomen en zien? Achteraf zijn we ontzettend blij met de keuze om dit relatief onbekende stukje van Marokko te bezoeken. De prachtige uitlopers van het Atlasgebergte waar we doorheen rijden en de eindeloos lange kronkelende wegen met om ons heen enkel steen en soms wat gras, zijn enorm de moeite waard!

Route van Merzouga naar Marrakech

Van Merzouga richting Marrakech is een route die veel bekender is. Hierbij komen we langs veel highlights waar bussen vol met toeristen zijn. Ook mooi om te zien, maar een heel andere kant van Marokko.

We leggen tijdens deze 12 dagen veel kilometers af, soms zitten we ruim 7 uur in de auto. Maar dit hoort helemaal bij deze beleving en voelt dus zeker niet als vervelend.

Kaart van Marokko

Op onderstaande kaart van Marokko zie je onze hele road trip route én staan andere highlights van Marokko. Klik hier of op de kaart van Marokko om het schema van onze 12 daagse roadtrip route door Marokko te zien. In dit schema staan onze activiteiten, de hotels waar we sliepen, hoeveel we hier voor betaalden en onze reisuren.

Morocco Itinerary

Onze reisroute door Marokko was als volgt:

Agadir – Taghazout – Tamnougalt – Merzouga – Gorge du Dades – Ait Ben Haddou – Marrakech


Hotelgids Marokko: voor de fijnste hotels, beste budget hostels en andere accommodatie in Marokko!


Route Marokko dag 1 t/m 4: Taghazout

We landen ‘s avonds rond 19.00 in Agadir, een stad in het zuidwesten van Marokko. Hier halen we onze auto op (we huren altijd via Sunny Cars) en rijden vervolgens in een uurtje door naar Taghazout, een klein surfdorp ten noorden van Agadir. De daaropvolgende drie dagen brengen we surfend, lezend en etend door, lees meer over onze tijd in Taghazout.

Taghazout is erg klein en in drie dagen heb je alles wel gezien. Wil je echt leren surfen? Dan is een surfkamp misschien iets voor jou. In dat geval zul je langer dan drie dagen in Taghazout doorbrengen. We maken zelf nog een uitstapje naar Paradise Valley, grappig maar niet heel speciaal.

Tip: wil jij naar Paradise Valley? Huur dan een auto en vertrek heel vroeg in de ochtend (vertrekken bij zonsopkomst). Je arriveert dan vóór de toeristenmassa en je kunt, wanneer het druk wordt, weer vertrekken.


Lees hier onze reisgids voor Taghazout!


Marocco Taghazout


Roadtrip Marokko dag 5 en 6: Taghazout – Taroudant – Tamnougalt

Op dag vijf willen we om 06.00 uur vertrekken omdat er ruim zeven uur rijden op de planning staat. Helaas gooit mijn voedselvergiftiging roet in het eten. Uiteindelijk vertrekken we om 08.00 uur en rijden rond 10.00 uur het stadje Taroudant in. Hier stoppen we zodat Ries kan ontbijten. De bedoeling was om hier een paar uur te spenderen, de stad is prachtig, middeleeuws met bijna geen toeristen. Wij rijden na een half uur door, om wat tijd in te halen.

Tamnougalt: een prachtige groene oase!

De rest van de ochtend en middag rijden we door afwisselend landschap. Eerst langs allemaal akkers, met mais en andere gewassen. Langzaam verandert het landschap en wordt het heuvelachtiger, woester en dorrer. We komen nauwelijks een tegenligger tegen en hebben de mooiste uitzichten. Onze route gaat eerst via de N10, en vervolgens over de R108. Rond 15.00 uur komen we aan in Tamnougalt, een piepklein dorp dat rondom een oase ligt. Het is er prachtig. We verblijven in Ecolodge Bab el Oued, waar we hartelijk ontvangen worden. Uiteindelijk hebben we het hier zo fijn, dat we besluiten er nog een dag langer te blijven.

Tip: heb jij geen voedselvergiftiging? Stop dan zeker even in Taroudant. Loop door de kronkelende straatjes, over mozaïek pleinen en koop vers fruit bij een van de vele marktkramen. De stad is echt de moeite waard!


Lees hier waarom onze tijd bij Ecolodge Bab El Oued zo speciaal was.

Marocco Tamnougalt


Lees onze reisgids voor Marrakech!


Roadtrip Marokko dag 7: Tamnougalt – Merzouga – Sahara

Na heerlijk te zijn uitgerust bij Ecolodge Bab El Oued, vertrekken we rond het middaguur richting Merzouga. Merzouga is de laatste stad voor de Erg Chebbi Sahara begint, en ligt helemaal in het zuidoosten van Marokko. We rijden hier in vijf uur naartoe (via de N9, de R108, de N12 en de N9), waarbij het soms voelt alsof we al door de woestijn rijden.

Morocco desert track camels

Wanneer we de vuurrode zandbergen ineens zien, realiseren we dat de woestijn toch echt wel anders is dat de stoffige weg waar we de laatste uren overheen rijden. We hebben hier afgesproken met een gids, die ons op komt halen in het grimmige stadje Merzouga. Overdag is het 45 graden, maar wanneer we rond 19.00 uur op een kameel zitten, is de temperatuur al wat gezakt naar 38 graden. Nog steeds warm, maar de berberdoeken beschermen ons goed tegen de zon.

Onze kameelrit en ons verblijf in de Sahara is spectaculair, iets om nooit te vergeten! Lees hier meer over onze Merzouga ervaringen en hoe we ons verblijf boekten. 

Tip: Leg van tevoren contact met een van de vele organisaties die woestijntours aanbieden, doe dit niet pas in Merzouga. Wij vonden het niet prettig hoe je wordt belaagd en gepusht in Merzouga en waren heel blij dat we al wat geregeld hadden! Onze tour boekten we bij: Omar Camel Trecking.

Marokko Merzouga desert camp


Route Marokko dag 8: Sahara – Gorges du Dades – Ait Ben Haddou

Na een prachtige zonsopkomst in de Sahara, zijn we rond 09.00 uur terug bij onze auto in Merzouga. Ook vandaag staan er veel kilometers op de planning, maar we doen het rustig aan want we hebben de tijd.

Eerst rijden we van Merzouga (via de N13, N12 en de R113) naar Tinghir. Eigenlijk zouden hier een nacht slapen bij Riad Dar Bab Todra, maar doordat we een dag langer zijn gebleven bij Ecolodge Bab El Oued, stoppen we hier nu enkel voor een lunch. Tinghir ligt dichtbij de Gorges du Dades, een enorme kloof tussen de bergen. We rijden hier naartoe en stoppen om door het koele water te lopen dat kilometers lang door deze kloof gaat. Vroeger was dit een woeste rivier, nu een kalm kabbelend beekje met een overal families die zitten te picknicken.

Ouarzazate in Marokko: filmstad waar Game of Thrones is opgenomen!

Na een paar uur te hebben gerelaxt, stappen we weer in de auto om in 2,5 uur via de N10 naar Ouarzazate te rijden. Deze stad staat bekend als filmstad met twee grote bekende studio’s waar o.a. Game of Thrones is opgenomen. We stoppen niet, maar rijden door naar Ait Ben Haddou, waar we vannacht slapen. Hier gaan we rond zonsondergang richting de bekende Kasbah, dat het decor is van veel films. Het oude middeleeuwse stadje is gebouwd op een heuvel, waarlangs een rivier loopt. Binnen word je aan alle kanten door verkopers besprongen, bovenop de stad heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.

Tip: Bezoek de Kasbah van Ait Ben Haddou bij zonsopkomst. Er is dan bijna niemand en je kunt in alle rust tijdens dit magische moment door de smalle straten dwalen.


Roadtrip Marokko dag 9:  Ait Ben Haddou – Ouarzazate – Atlas Gebergte – Marrakech

De volgende ochtend rijden we naar Ourzazate, waar we de CLA film studio’s gaan bekijken. Zo te merken worden de studio’s niet veel meer bezocht door toeristen, we zijn de enigen. Wanneer we binnenkomen, komt er een gids naar ons toe die voor een paar Dirham ons een rondleiding wil geven. Een aanrader, want anders heb je geen idee waar je naar kijkt. Na de filmstudio’s die we niet zo heel speciaal vinden, ze zijn een beetje vervallen, wijst de gids de weg naar een groot kasteel dat speciaal gebouwd is om in te filmen. Dit is veel indrukwekkender en echt de moeite waard om te bezoeken.

Van Ait Ben Haddou naar Marrakech

Rond 12.00 uur beginnen we aan onze rit naar Marrakech, een rit dwars door het Atlas gebergte. We doen hier ruim vijf uur over, terwijl de afstand niet groot is. Dit komt door de honderden haarspeldbochten. De Tizi n’ Tichka pass, waar we overheen gaan, staat bekend als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld, en dat wordt bevestigd wanneer we vlak voor ons een ongeluk zien. Desalnietemin is deze route prachtig en is er na elke bocht weer een geweldig uitzicht!

‘s Avonds komen we aan in Marrakech waar we de auto inleveren.

Tip: heb je iets meer tijd (en een auto waarmee je over onverharde wegen kunt rijden), rij in een uur van Ouarzazate naar Fint Oasis, een mooie kleine oase midden in het dorre berglandschap.

Marocco Ouarzazate CLA studio


Route Marokko dag 10-12: Marrakech!

Onze laatste drie dagen spenderen we in Marrakech, waar we voornamelijk relaxen en uitrusten. We hebben een heerlijk hotel, Riad la Parenthèse, een oase van rust in deze drukke stad. Marrakech staat bekend om de drukke Medina en de mooie paleizen. De stad is echt prachtig en enorm fotogeniek. Hier vind je een fotoimpressie van Marrakech.

Drie dagen is precies genoeg voor Marrakech, we hebben de tijd om alles te zien wat we willen, zonder ons te moeten haasten. Een perfecte afsluiter van deze geweldige roadtrip door Marokko.

Morocco Marrakech buildings


Backpacken in Marokko: andere highlights in Marokko?

Wat hadden we achteraf anders gedaan tijdens deze roadtrip? Hadden we andere highlights van Marokko bezocht? Nou ten eerste zouden we een volgende keer nog meer tijd uittrekken voor Marokko.  In 12 dagen kun je behoorlijk wat van het land zien, mits je bereid bent om kilometers te maken. Maar dit smaakt wel naar meer. En meer tijd is alleen maar fijn!

Maar, we hadden het zeker niet erg gevonden om deze route in twee weken te doen en zo onderweg wat vaker te stoppen.

Andere highlights in Marokko die we graag zouden zien:

Op twee uur rijden ten noorden van Taghazout ligt kustplaats Essaouira. Deze stad schijnt prachtig te zijn. Andere highlights in Marokko die ik tijdens een volgende backpack reis zou willen zien, zijn Casablanca, Fez en Rabat. En een andere must see in Marokko waar we écht naar toe willen is Chefchaouen, de blauwe stad!

Marocco Ouarzazate


Algemene tips voor een roadtrip door Marokko

Roadtrip tip 1: huur je auto bij een betrouwbare partij!

Veel autoverhuurbedrijven in Marokko staan bekend als shady… je krijgt je borg niet terug, de auto is niet goed onderhouden of ze proberen je dubbelen of een extra verzekering aan te smeren. Een vervelend begin (of einde) van je vakantie. Zelf hebben we extreem goed opgelet (filmpjes gemaakt, foto’s en meegekeken bij het maken van de schade aantekeningen), voor de we auto meenamen. Ook huurden we de auto bij Sunny Cars staat bekend als een prettige partij die eventuele schade of gedoe voor je regelt.

Roadtrip tip 2: slechte wegen

Van tevoren hoorden we slechte verhalen over de kwaliteit van de wegen in Marokko. Wij vonden de wegen echter in hele goede staat, op enkele wegen door het Atlasgebergte na. Toch is het verstandig rekening te houden met extra reistijd, vertraging of eventueel autopech.

Roadtrip tip 3: niet in het donker autorijden!

Rij niet voor zonsopkomst of na zonsondergang: Marokko kent geen straatverlichting en zodra het donker is is autorijden gevaarlijk.

Roadtrip tip 4: let héél goed op politiecontroles!

Let goed op politiecontroles. Zie je ergens een aantal pionnen en stopborden vlak na elkaar staan, dan betekent dit vaak een politiecontrole, ga dan stapvoets rijden! We zijn tientallen controles tegengekomen, en hebben zelf één keer een boete gekregen omdat we vlak na de stoplijn stopten. Rij nergens te hard en houd je echt aan de verkeersregels, anders kan het een dure vakantie worden! Een boete kost over het algemeen +/- 45 euro.

Roadtrip tip 5: airco is een must!

Regel een auto met goede airconditioning. Het kan erg warm worden in het binnenland van Marokko.

Morocco Marrakech streets


Click here for all my blogs on Morocco

Klik hier voor alle Marokko blogs!


Like this post? Pin it!

Itinerary South Morocco


Meer blogs over Marokko

4 Comments

 1. by Stijn Celen on 17 april 2020  07:40 Beantwoorden

  Hoi Charlotte, bedankt voor deze blog met ontzettend veel bruikbare info! Volgend jaar in april hopen wij ook te gaan roadtrippen in Marokko. Voor de eerste keer met onze dochter die dan bijna 3 jaar zal zijn. Spannend wel! Welk type auto gebruikten jullie tijdens jullie trip? Was dit voldoende of raad je iets anders aan? Alvast bedankt! Groet Stijn Celen

  • by Charlotte van de Sande on 17 april 2020  10:12 Beantwoorden

   Hi Stijn,

   Wat een leuke reactie! En wat een heerlijk vooruitzicht joh! Het wordt sowieso een geweldige reis! Wij hadden een hele kleine auto, ik weet niet meer welk merk of model, maar het was gewoon de kleinste en in de laagste prijsklasse. Was prima want de wegen zijn best goed. Echter met een kleintje erbij zou ik voor een iets groter model gaan. Wat ik je wel kan aanraden is om je even heel goed in te lezen in de verzekering. Marokko staat erom bekend dat auto verhuurbedrijven en dan vooral met de verzekeringen nog wel eens proberen je ... hoe zeg ik het netjes... meer te laten betalen ;-). Sowieso even een filmpje van de auto vantevoren maken, elk krasje, deukje enz laten optekenen én ook even in de binnenkant kijken. Sigareten gaatjes in de bekleding (die er al zaten) kunnen anders een duur grapje worden waarbij je je borg niet terug krijgt.

   Zal vast niet bij elk bedrijf zo zijn, maar wees er gewoon een beetje bedacht op. Scheelt een hoop stress!

   Verder lekker genieten!
   Groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites