Reisgids Merzouga: kamelentocht en overnachten in de Sahara van Marokko!

Last Updated on by Charlotte van de Sande

Een kamelentocht en kamperen in de woestijn van Marokko, hoe is dat? In dit blog beschrijf ik uitgebreid onze ervaringen met een woestijntocht en overnachting in Erg Chebbi, gelegen in de Sahara vlakbij Merzouga!


Merzouga: alles wat je moet weten over een overnachting in de woestijn!

Als je aan Marokko denkt, dan denk je natuurlijk ook aan de Sahara. Deze uitgestrekte woestijn ligt in het zuiden van Marokko. Een van de poorten naar deze woestin, is de stadMerzouga. Merzouga zelf is niet heel bijzonder, hier hoef je zeker niet lang te blivjen. Echter is dit wel dé plek vanwaar je de Erg Chebbi woestijn (een gedeelte van de Sahara) bezoekt.

In Erg Chebbi, kun je allerlei leuke activiteiten doen. Zo is het mogelijk om te slapen in de woestijn, een kamelentocht of andere woestijntocht te maken en nog veel meer. In dit reisblog vertellen we je alles dat je moet weten over Merzouga! Hoe kom je in Merzouga? Hoe boek je een kamelentour of woestijntocht? Wat neem je allemaal mee tijdens een woestijntocht? Ook delen we onze ervaringen met een tweedaagse woestijntocht waarbij we kampeerden in de Erg Chebbi woestijn!


Morocco merzouga desert cameltrip


Welke woestijn bezoek je in Marokko? De Erg Chebbi of juist de Erg Chegaga woestijn in de Sahara?

Welke woestijn is het mooiste of beste voor een kamelentocht gecombineerd met kamperen? Dat vroegen wij ons ook af! Omdat het lastig is hier goede informatie over te vinden, probeer ik met dit blog antwoord te geven op deze vraag.

Zoals je hierboven kunt lezen, sliepen wij in de Erg Chebbi woestijn, deze ligt in de buurt van Merzouga, helemaal in het oosten van Marokko. Iets meer in het midden van Marokko bevindt zich ook een andere woestijn, de Erg Chegaga woestijn.

Deze schijnt ook prachtig te zijn, maar de duinen zijn hier minder hoog en de laatste twee uur richting de woestijn moeten per 4X4 (fourwheeldrive) worden afgelegd. Dat betekent ook meteen dat je hier meer voor betaalt. Een kamelentocht is hier dus minder aan te raden. Dat gezegd hebbende, vrienden van ons bezochten de Erg Chegage woestijn en hadden ook een geweldige tijd.

Ik denk dat wanneer dit je eerste ervaring is met de woestijn dat het niet veel uitmaakt welk van de twee je kiest. Is fotografie voor jouw belangrijk dan raden echter de Erg Chebbi aan. Deze zijn wat meer fotogeniek.


Welke activiteiten zijn er vanuit Merzouga in de Erg Chebbi woestijn?

Als je naar Merzouga reist, kom je voornamelijk voor de Erg Chebbi woestijn. Er zijn een aantal opties om de woestijn te verkennen. Hieronder vind je de vier leukste activiteiten in de Erg Chebbi woestijn!

1. Maak een woestijntocht per kameel (dagtour)

Mocht je om wat voor reden dan ook je minder comfortabel voelen bij een overnachting in de woestijn, dan is het ook mogelijk om een dagtochtje per kameel in de woestijn te maken. Tip: doe dit aan het eind of begin van de dag, anders is het veel te heet! Daarnaast is het goed je te realiseren dat als je niet in de woestijn zult overnachten, je in Merzouga zult slapen. Scroll naar onder voor een accommodatie tip in Merzouga!

2. Overnachten in een woestijnkamp: een combinatie van glamping en een kamelenrit

Per kameel vertrek je vanuit Merzouga de woestijn in. Tijdens een twee uur durende kamelentocht rijdt je door de woestijn terwijl langzaam de zon ondergaat. Het is een magisch gezicht. Eenmaal aangekomen bij het woestijnkamp, staan er prachtige berbertenten voor je klaar. In deze luxe glampingtenten ga jij vannacht slapen. De volgende ochtend ga je per kameelsafari terug naar Merzouga. Wij kozen voor deze activiteit in de Erg Chebbi woestijn. Scroll naar onder om meer over onze ervaringen te lezen!

Morocco merzouga desert cameltrip

Hoe boek je een meerdaagse woestijn kampeertocht?

Er zijn drie manieren om een meerdaagse woestijnsafari te boeken. Ten eerste kun je op de bonnefooi in Merzouga aankomen en daar ter plekke een kampeertrip boeken. Bij aankomst word je al belaagd door de verkopers en er is keuze genoeg.

Wil je liever van tevoren al een woestijntocht geregeld hebben? Neem dan contact op met een van de woestijntocht aanbieders. Als je googlt komen er een hoop websites naar boven, die allemaal ongeveer hetzelfde zijn. Wij boekten bij Omar, via deze website. Onze ervaringen met Omar waren heel goed.

Tenslotte is het ook mogelijk om via GetYourGuide een woestijnsafari te boeken. Het voordeel van boeken via GetYourGuide is dat zij het voorwerk qua selectie al gedaan hebben. Ook kun je via GetYourGuide tours boeken die niét in Erg Chebbi plaatsvinden óf waar vervoer vanuit een andere locatie in Marokko bij inbegrepen zit.

 • Woestijntocht vanuit Merzouga? Klik hier voor het aanbod van GetYourGuide.
 • Vertrekken vanuit Marrakech? Klik hier voor het aanbod van woestijnsafari’s op GetYourGuide.
 • Zit je in Fez? Klik dan hier om een kamelentocht te boeken via GetYourGuide.

3. En woestijnsafari per fourwheeldrive (4×4)

Is een kamelentocht niets voor jou? Of houd je meer van crossen door het zand? Ga dan voor de woestijnsafari per 4×4. Met veel snelheid race je tussen de duinen heen en zie je een prachtige zonsondergang. Ook dit is mogelijk mét overnachting in een luxe woestijnkamp. Klik hier voor meer informatie.

4. Sandboarden in de woestijn!

Een andere mogelijkheid om te genieten van de Sahara-woestijn is door te gaan sandboarden! Van de natuurlijk gevormde zandduinen kun je namelijk goed afglijden. Klik hier voor meer informatie over sandboarden in Erg Chebbi.


Een bijzondere ervaring: overnachten in de Erg Chebbi Sahara

Licht gespannen rijden we Merzouga binnen. Het voelt een beetje alsof we ons in het decor van The Walking Dead bevinden. De stad is afgetakeld en lijkt verlaten, op wat rondhangende Marokkanen na. Om de paar meter roepen ze wat naar ons, of nog veel gekker, springt er een voor de auto om vervolgens op het raam te kloppen en in het Arabisch iets tegen ons te schreeuwen. Snel rijden we door, uitstappen doen we niet, de thermometer wijst 43 graden aan, geen wolkje aan de lucht en alles om ons heen is stoffig. Welkom in een van de laatste steden voor de woestijn begint. Ofja.. echt welkom voelen we ons niet… 

Het begin van onze glamping ervaring in de woestijn van Merzouga

We rijden naar het postkantoor, waar we om 17.00 uur hebben afgesproken met Omar. Omar is onze contactpersoon bij wie we een kamelentocht & overnachting in de woestijn hebben geboekt. Hij heeft ons al gewaarschuwd, alleen wanneer we worden aangesproken door iemand die weet dat mijn naam Charlotte is, dan is het Omar. En inderdaad, stipt om 17.00 komt er een verbazingwekkend schone Golf aanrijden (onze auto is onherkenbaar door al het zand van de afgelopen 5 uur rijden), gaat het raampje omlaag, en horen we ‘Charlotte?’. Mooi, we zijn in goede handen! We laten allebei een zucht van verlating. 

Wachten aan het zwembad voordat de kamelrit door de woestijn van start gaat

Omar neemt ons mee naar hotel Nomad Palace, tien minuten rijden van de verharde weg. Hier zetten we onze auto neer en hebben we alle tijd om ons om te kleden, op wifi te gaan (we hebben al 3 dagen geen internet gehad) of even af te koelen in het zwembad. Vanaf het zwembad hebben we een geweldig uitzicht: een stuk of tien kamelen die rustig staan te grazen en daarachter grote rode bergen zand: de Sahara. Terwijl we even liggen te relaxen raken we aan de praat met een stel uit Brisbane. Samen met hun dochter, die net een half jaar aan Oxford heeft gestudeerd, maken ze ook een roadtrip door Marokko. Later blijkt dat we in dezelfde groep zitten, gezellig! 


Klik hier om direct naar onze reisgids voor Marrakech te gaan!


Merzouga desert track

Opstappen op een kameel, help! Hoe doe je dat?!

Wanneer het bijna tijd is om te gaan, kleden we ons snel om. Ondanks de hitte, dragen we lange, dunne broeken (Ries heeft nog snel ergens op straat een witte katoenen broek gekocht), dichte schoenen en een sjaal. Dikke lagen zonnebrandcreme op mijn gezicht en armen, ik heb namelijk geen t-shirt met lange mouwen bij me (dat blijkt later ook niet nodig te zijn). Ter bescherming tegen de zon knoopt Omar een Berberdoek volgens de traditionele draagwijze op ons hoofd. Wanneer we naar de kamelen toe lopen, kijken de beestjes ons vanachter hun lange wimpers vriendelijk aan.

Door een van de Berber gidsen worden we geholpen om te gaan zitten om een soort dekenconstructie rondom hun bult. Een zacht klopje op de knie van de kameel en WOOWHOOOH, in drie stappen staat het beest op en zit ik ineens twee meter boven de grond. De eerste meters voelen wat onwennig en wiebelig aan, maar al snel is het volop genieten wanneer onze stoet kamelen langzaam de woestijn in loopt. Om ons heen zijn enkel nog hoge bergen zand, en de lange schaduwen doordat de zon steeds lager komt te staan. De warmte valt gelukkig enorm mee, er staat een lekker windje en ook de bevroren flessen water die we meegekregen hebben, bieden veel verkoeling. 


Gratis reisroute: twee weken roadtrippen door het zuiden van Marokko!


De prachtige kamelenrit door de Marrokaanse woestijn!

Zo rijden we anderhalf uur door de woestijn. Soms komen we andere kameelstoeten tegen, of zien we ergens in een zanddal een tentenkamp staan. We zien de zon ondergaan, en stoppen even om foto’s te maken. Het schemert wanneer we bij ons witte tentenkamp aankomen. Desondanks is goed te zien hoe mooi het is. Rondom een kampvuur staan poefjes en er is een pad van tapijten gelegd dat naar elke tent gaat. Wanneer ik onze tent binnen loop, valt mijn mond open van verbazing. Het is zooo luxe! Er staat een enorm hemelbed, met een zithoek en een wastafel. Achter twee luifels bevinden zich onze eigen douche (met warm water) en toilet. Er is zelfs elektriciteit aanwezig, ongelofelijk, midden in de woestijn! Het ultieme Glamping dit! Zo heerlijk!

Samen met het gezin uit Australië, en een groep jolige spanjaarden, hebben we een diner in de hoofdtent. Vervolgens gaat het kampvuur aan en beginnen de Berbers op trommels te spelen en muziek te maken. En zo eindigen we deze geweldige avond.

Zonsopgang bewonderen in de woestijn!

Om zes uur gaat de wekker, tijd om de zonsopgang te bekijken. We kleden ons snel aan, en lopen naar buiten. Het zachte zand is koel aan onze voeten. Slaperig lopen we de duinen in, omhoog vergt veel inspanning, naar beneden niet, dat is een kwestie van glijden. Je zakt soms tot aan je knie in het zand weg. Het begint al een beetje licht te worden, en Ries rent vooruit om wat foto’s van een hogere duin te maken. Ineens begint hij wild te gebaren en te schreeuwen dat ik moet komen. Ik zet een sprintje, in zoverre dat dan ook kan in mul zand, en kom buiten adem boven.

En dan zie ik het… een vuurrode bol die boven de donkere zandduinen omhoog komt. De zon is nog nooit zo groot geweest en het is geweldig om te zien! Er is niemand om ons heen, en we genieten in stilte. Langzaam komt de zon verder op en wordt het snel warmer.

Terug in het tentenkamp, ontbijten we met de groep, en klimmen dan weer op de kameel. Het is tijd om terug te gaan. Stipt om 09.00 zijn we terug bij het hotel. We stappen de auto in, beiden met een grote glimlach om onze lippen. Wauw wat was dit een mooie ervaring! Dit gaan we sowieso vaker doen!


Nachtfotografie in de woestijn van Marokko: beter dan dit wordt het niet!

De wekker gaat de eerste keer om 05.00 uur. Ik blijf nog even liggen, maar Ries staat op om foto’s van de sterren te maken. Er is hier nauwelijks lichtvervuiling. Het resultaat zijn prachtige foto’s van de melkweg. Het is even vroeg opstaan maar je krijgt er zoveel voor terug!

Wil je weten wat in onze cameratas zit? Lees dan hier verder!

Tip: zorg dat je een statief meeneemt voor sterrenfotografie en houdt rekening met de stand van de maan. Je wil dat de maan ook ‘weg’ is. Ries gebruikt hiervoor de gratis app “Star Walk 2


 Wil je de woestijn combineren met het strand? Klik hier voor onze reisgids over Taghazout!


Vervoer: hoe kom je bij de Erg Chebbi woestijn in Marokko?

De Erg Chebbi woestijn ligt vlakbij Merzouga. Om hier te komen heb je eigenlijk maar twee opties.

 1. Self-drive. Zelf met de auto hier naar toe rijden. Je kan in iedere stad wel een auto huren. Om je een idee van de afstand te geven: van Marrakech naar Merzouga is het ongeveer 9 uur rijden en vanaf Ouarzazate is het 5 uur rijden. Deze optie hebben wij gekozen omdat de Merzouga, Erg Chebbi woestijn, onderdeel was van onze roadtrip door Marokko
 2. Via een georganiseerde tour. Het tourbedrijf regelt dan al het vervoer. Let wel op, als je vanuit Marrakech deze tour regelt dan doe je er langer over dan de 9 uur die wij er met de auto over deden. De heenweg duurt dan al gauw 11 tot 12 uur mits het verkeer mee zit.

Wat neem je mee op een overnachting in de woestijn?

Het is handig om een lange luchtige broek, dichte schoenen, zonnebrandcreme, een zonnebril en sjaal of een pet te dragen tijdens de kamelentocht. Bang voor spierpijn? Boek dan een kamelenrit die niet te lang duurt. Wij gingen voor de anderhalf uur durende kamelensafari heen en evenlang terug. Je zult het wel voelen in je benen, maar de spierpijn bleef bij ons uit. Vergeet natuurlijk niet om je toilettas mee te namen en je camera. Een kleine tas moet meer dan voldoende zijn om alle spullen in de stoppen. Benieuwd wat er allemaal in onze cameratas zit? Lees dan dit blog!

Wat we ook aanraden is een warme trui en spijkerbroek. Reis je in de winter, overweeg dan zelfs om een jas en handschoenen mee te nemen. De temperatuur kan snel dalen in de woestijn, zodra de zon onder is, wordt het er ijskoud.

Eten meenemen is niet nodig. Het eten dat je tijdens de woestijntocht krijgt is verrukkelijk! Heb jij diëtwensen, geef die dan wel op tijd door.

Morocco merzouga desert cameltrip


Klik hier voor de fijnste hotels, beste budget hostels en andere accommodatie in Marokko!


Fijne accommodaties in en rondom de woestijn van Erg Chebbi.

Slapen in de woestijn is een bijzondere ervaring. Overdag is het gruwelijk heet en in de avond koelt het lekker af. Over echt kamperen kan je in de Erg Chebbi woestijn niet spreken. Het is meer glamerous kamperen, vandaar de naam glamping. Met glamping kan je een heerlijk bed verwachten. En een privé badkamer en toilet. Vergeet niet om in de nacht, wanneer de maan onder is, de wekker te zetten. ’s Nachts heb je hier namelijk een fantastisch zicht op de sterren en de melkweg!

Omar Camel Trekking

Dit is het kamp waar wij onze overnachting en kamelentocht hadden. Absoluut een aanrader, met ontzettend lieve mensen. Schrik niet van de outdated website, stuur Omar een mailtje en je betaalt pas na afloop van de tocht. Vanaf 80 euro per nacht.

Boek hier

Luxury Desert Camp

Op zoek naar kamperen in de ultieme luxe, boek dan deze tenten. Ze bevatten een stuk meer privacy, aparte activiteiten en je kunt het kamp per private jet bereiken, haha, mocht je die hebben natuurlijk! Prijzen vanaf 320 euro per nacht.

Boek hier

Kanz Emmeral

Overweeg je ook een nacht in Merzouga te blijven? Dan is dit hotel volgens vriendin E. een absolute aanrader. Het ligt een paar kilometer buiten Merzouga en vanaf het zwembad heb je uitzicht op de zandduinen van Erg Chebbi. Prijzen vanaf 60 euro per nacht

Boek hier


Click here for all my blogs on Morocco

Klik hier voor al mijn blogs over Marokko


Like this blog? Pin it!


Andere blogs over Marokko

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reisgids Marrakech: Alles wat je moet weten over deze magische stad in Marokko
De ultieme reisroute voor drie weken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

2 Comments

 1. by Sharon on 16 september 2019  20:24 Beantwoorden

  Hoi Charlotte
  Mijn vriendin en ik zijn ook op zoek naar een Sahara-ervaring zoals de jouwe. We zien echter door het bos de bomen niet meer aangezien er zoooooveel aanbieders zijn. Bij Omar is de groeps-trektocht volzet. Zou jij bij hem een privé-tour aanraden (3d)? Waren er nog andere operators die jullie hadden gecontacteerd en ook betrouwbaar leken?
  Bedankt! :-)

  • by Charlotte van de Sande on 17 september 2019  08:34 Beantwoorden

   HI Sharon! Ooo begrijpelijk! Er zijn zoveel opties daar! Ik weet niet of ik drie dagen zou doen, dat is best lang. Je zou Omar even kunnen vragen of hij nog andere aanbieders kent die hij aanbeveelt. We hebben bij Omar ook op aanbeveling geboekt en niet meer verder gekeken naar andere operators, maar ik denk dat als je Omar vraagt naar zijn aanbevelingen dat je daar goed op kunt vertrouwen.

   Wat ook kan, is een hotel in de sahara via booking.com boeken en dan via hen voor ongeveer 25 euro extra een kamelentocht naar de locatie boeken. Dan is booking.com de tussenpartij, wat toch net wat betrouwbaarder voelt nietwaar? Ik heb er even een paar voor je uitgezocht:

   - https://www.booking.com/hotel/ma/golden-camp.en.html?aid=1365122&no_rooms=1&group_adults=1
   - https://www.booking.com/hotel/ma/luxury-maktoub.en.html?aid=1365122&no_rooms=1&group_adults=1
   - https://www.booking.com/hotel/ma/bivouac-restaurant-panorama.en.html?aid=1365122&no_rooms=1&group_adults=1

   Veel succes en een hele fijne vakantie!!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.