George Town (Penang) in 3 dagen: de leukste activiteiten in deze stad in Maleisië!

In deze reisgids vertellen we je meer over George Town in Maleisië en wat je hier kan doen als je drie dagen de tijd hebt! Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in George Town, waar kan je lekker eten en wat zijn leuke hotels in George Town?


George Town, Penang

Na een heerlijke week genieten van het prachtige weer, reizen we door naar George Town Penang. Zodra we de stad binnenrijden realiseer ik me pas hoe groot George Town is. We komen langs wolkenkrabbers, mooie pleinen en nachtmarkten. De daaropvolgende dagen ontdekken we deze geweldige stad waar zóveel te zien is.


De 15 leukste dingen om te doen wanneer je drie dagen in George Town hebt!

George Town is een grote stad op het eiland Penang in het noordwesten van Maleisië. De stad staat bekend om de speciale keuken (een mix van Chinees, Indisch en Malay), maar ook om de street art en de prachtige gebouwen beïnvloed door de Baba-Nyonya cultuur. Dit laatste is de cultuur die ontstond toen in het begin van de 15eeeuw grote groepen Chinezen immigreerden naar Penang.streets of George Town Malaysia

Hoeveel dagen blijf je in George Town, Penang?

In de vijftien onderstaande activiteiten ga je meer zien en proeven van George Town. De activiteiten zijn verdeeld over drie (volle) dagen. We raden je aan minimaal drie dagen in George Town te verblijven. In dit tijdsbestek kun je het grootste gedeelte van de stad gezien hebben. Heb je een paar dagen extra, doe het dan rustiger aan! De stad is groot genoeg om je een week te vermaken.This is us George Town Malaysia


Dag 1: ontdekt George Town

Vandaag trek je eropuit om het centrum van George Town te ontdekken. Trek goede schoenen aan want je zult behoorlijk wat meters maken! Onderstaande activiteiten liggen op loopafstand van elkaar.

1. Vergaap je aan alle street-art in George Town

Je eerste activiteit is een kleine street-art tour. George Town zit helemaal vol met gave straatschilderingen Sommige kunst is zo gemaakt dat je er zelfs onderdeel van uitmaakt op een foto. Slenter op je gemak door de verschillende straten op zoek naar de mooiste kunst.

We hebben in Google Maps een kaartje met een aantal kunstwerken gemaakt, zie hieronder. Houd dit bij de hand terwijl je van plek naar plek loopt. Tip: begin in de omgeving van de Clan Jetty en loop langzaam richting The Blue Mansion, wat je volgende bestemming is.

Eet tip: Toe aan een kleine pauze (en airco): ga dan voor een taartje langs bij de Bread Republic. Deze kleine, mierzoete kunstwerkjes zijn bijna te mooi om op te eten! Ook de koffie is erg goed hier. Bread Republic ligt om de hoek bij het kunstwerk “kids on a bike”, klik hier voor de locatie op Google Maps

2. Bezoek The Blue Mansion

Je bent vast toe aan wat beschutting tegen de felle zon. Daarom is je volgende bestemming deels binnen: in een van de mooiste gebouwen van George Town: The Blue Mansion. De officiële naam van dit indigoblauwe gebouw is Cheon Fatt Tze Mansion, het is eind negentiende eeuw gebouwd door de rijke koopman Cheon Fatt Tze.

De rijke Cheon Fatt Tze

Grappig feitje: Niet alleen was Cheon Fatt Tze rijk genoeg om zo een prachtig huis neer te zetten, ook had hij acht vrouwen, een aantal bijvrouwen, acht zonen en zes dochters. En met 38 kamers, zeven trappen en vijf binnenplaatsen was zijn gebouw groot genoeg voor al zijn bewoners. De bouwstijl, een mix van Chinees en westers, is zo speciaal dat het gebouw Unesco World Heritage is!Blue Mansion Hotel George Town Malaysia

Tour door The Blue Mansion

Drie keer per dag worden er rondleidingen gegeven, de eerste is om 11 uur ’s ochtends. In drie kwartier wordt de hele geschiedenis van het huis verteld en zie je de prachtige kamers, architectuur en binnenplaatsen. Prijs: MYR 18 (€4) per persoon. Klik hier voor meer informatie.

Wist je dat je hier ook kunt slapen? The Blue Mansion is een chic hotel. Klik hier voor meer informatie en om direct je verblijf te boeken!

Lunchtip: lunchen doe je met verse broodjes of bagels bij het hippe Mugshot Cafe. Klik hier voor de locatie op Google Maps.


Lees hier onze uitgebreide Langkawi reisgids vol met handige tips.


3. Winkel in de omgeving van Armenian street voor kleding, antiek of souvenirs

Je bent al door wat leuke winkelstraten gelopen, nu is het tijd om daadwerkelijk naar binnen te gaan! In de Armenian straat vind je antiek en rondom deze straat zijn genoeg kledingwinkels en souvenirshops.  Loop uiteindelijk door naar Jetty 35. In dit oude pakhuis vind je koffiebar 2f+Roastery, verschillende exposities en kleine pop-up winkels.

Eet tip: zin in iets zoets? Ga voor een lokaal gebakje langs bij Kedai Biskut & Kek Ming Xiang Tai. In dit bekende restaurant verkoopt men allerlei kleine pasteitjes en cakejes.

4. Loop vervolgens door naar de Clan Jetty

Vlak voor zonsondergang bezoek de je Clan Jetty. Dit zijn lange steigers waaraan huizen op palen in zee staan. Hier wonen al sinds anderhalve eeuw Chinese clans, vandaar de naam Clan Jetty. Voorheen waren er zeven ‘”steiger straten”, maar door een brand is er één verloren gegaan. De zes overgebleven straten kun je bezoeken. In sommige huizen zitten tegenwoordig winkeltjes, maar in een groot deel wonen nog steeds leden van de zeven overgebleven Chinese Clans.

Grappig feitje: tot op de dag van vandaag betalen de bewoners van de Jetty geen belasting omdat ze officieel op zee wonen en niet op land.

De populairste Jetty is de Chew Jetty. Wij vonden deze echter te toeristisch. Andere Jetty zoals bijvoorbeeld New Jetty zijn een stuk rustiger. Hier kun je zien hoe men nog steeds leeft. Let wel op, de mensen wonen hier gewoon dus blijf respectvol.Charlotte and Chew Jetty George Town Malaysia

5. Ga eten bij het super hippe én gezellige ChinaHouse

George Town staat bekend om het geweldige eten. Dit ga je vanavond ervaren in ChinaHouse, een restaurant, bestaand uit drie, met elkaar verbonden huizenblokken. Je vindt hier kunst, livemuziek, een wijnbar en verschillende menu’s met heerlijke gerechten. Blijf absoluut nog even zitten voor een dessert. De taartjes van ChinaHouse zijn echt geweldig!! Klik hier voor de locatie op Google Maps.Chinahouse George Town

Na het eten nog zin in een drankje? Ga dan naar Love Lane, waar allemaal cafés liggen. Ook leuk is de Gravity Skybar. Deze bar ligt boven op het G-hotel, net buiten het oude centrum.Love Street


Benieuwd of Maleisië een duur land is om in rond te reizen? Lees dan ons blog over prijzen en budget in Maleisië!


Dag 2: geschiedenis en cultuur van Penang

Vandaag is het tijd om wat meer over de geschiedenis van Penang te leren en de Baba-Nyonya cultuur. Baba-Nyonya is de naam voor een groep vroege Chinese immigranten die in het noorden van Maleisië neerstreken, begin 15eeeuw. Hun Chinese afkomst (en Taoïstische geloof) werd al snel gemixt met de Maleisische cultuur waardoor een nieuwe unieke cultuur ontstond in Penang. Een nieuwe taal, nieuwe keuken, nieuwe rituelen, en andere kledingstijl. De Penang Baba-Nyona cultuur is nog steeds kenmerkend voor Penang en George Town.

6. Doe mee aan de gratis George Town Walkabout Tour

Elke dinsdag, donderdag en vrijdag organiseert het Tourist Information Centre van Penang een gratis rondleiding door Penang. Hierbij vertelt men meer over de geschiedenis van de stad, de architectuur en het Baba-Nyonya erfgoed. Ook bezoek je de Street of Harmony

De tour is helemaal gratis maar heeft wel een maximaal aantal deelnemers. Wie het eerst komt wie het eerst maalt dus zorg ervoor dat je ruim op tijd bent! Registreer je op de dag zelf vóór 10 uur bij het Tourist Information Centre (bij het Whiteaways Arcade meetingpoint), om 10.30 start de tour. Het duurt ongeveer anderhalf uur.

Tip: meer inzicht in het koloniale verleden van Penang doe je op in het Cornwallis Fort. Dit openluchtmuseum is ook leuk om met kinderen te bezoeken.

7. Picknick in het Esplanada Park

Loop na de free walking tour langs de Queen Victoria Memorial Clock Tower en ga dan richting het Esplanada Park. Dit mooie groene grasveld is perfect voor een picknick. Haal wat te eten bij het Esplanada Park Food Court en bewonder tijdens het eten de mooie gebouwen van Penang City Hall en Penang Town Hall die aan de rand van dit park staan.City Hall George Town Malaysia

8. Bezoek de Street of Harmony

Heb je niet meegedaan aan de free walking tour? Breng dan alsnog een bezoek aan de “Street of Harmony”. Op de Jalan Kapitan Keling vind je een kerk, taoïstische tempel, hindoeïstische tempel en moskee naast elkaar! Een apart maar vooral harmonieus gezicht: in één straat, vind je vier verschillende religies bijna naast elkaar.

Op de Jalan Kapitan Keling straat vind je eerst de mooie St George’s Church, een gebouw uit de 19e eeuw. Loop je vervolgens door dan kom je bij de Sri Mahamariammam tempel en The Goddess of Mercy Temple waar je met een beetje geluk een mooi ritueel kunt aanschouwen. Tenslotte eindig je bij de Masjid Kapitan Keling moskee, waarbij de grote minaret meteen opvalt.

9. Bekijk de exposities en drink een drankje bij het Hin Bus Depot

Zin in een drankje of juist op zoek naar mooie kunst? Ga dan naar het Hin Bus Depot. Dit is een community art centrum waar verschillende studio’s en kunstgaleries zijn en telkens andere kunstenaars exposeren. Bekijk zowel binnen als buiten de exposities, relax op het grasveld of drink een koffie bij Bricklin Cafe! Er zijn hier meerdere gezellige restaurants en cafés.

Tip: elke zondag vindt hier van 11.00 uur tot 17.00 uur een pop up market plaats. Kik hier voor meer events in het Hin Bus Depot.Hinbus Depot George Town Malaysia

Eettip: Bij Muthu Restaurant eet je het traditionele gerecht “banana leaf”. Dit is een blad vol met rijst, curry, groente en vis of vlees. Het is geïnspireerd op de Indiase keuken. Het restaurant is moeilijk te vinden en zit achter een gele muur (zonder naambord). Klik hier voor de locatie op Google Maps.


Dag 3: Buiten het centrum van George Town

Na twee volle dagen in het centrum van George Town, trek je er nu op uit om meer van het eiland Penang te zien!

10. Ontbijt op z’n Maleisisch bij Tiger Char Koay Teow

Op je laatste dag in George Town begin je met een lokaal ontbijt. Dit eet je bij het populaire Tiger Char Koay Teow. Bestel wat lekkers bij een van de verschillende counters, wij kunnen de Want Tan Mee (noodlesoep met dumplings en stukjes spek) en de Char Koay Teow (noodles met garnalen en ei) aanraden. Beiden gerechten zijn beroemde Penang delicatesse en echt heel lekker!

11. Bezoek de boeddhistische tempel van Kek Lok Si

Na je ontbijt ga je naar de Kek Lok Si tempel. Deze boeddhistische tempel ligt acht kilometer buiten het centrum en is echt immens groot! Het is de grootste boeddhistische tempel van Maleisië. En er gaat zelf een kabelbaan naar de verschillende verdiepingen. Wij lopen het eerste stuk naar de tweede verdieping waar verschillende tempels liggen, inclusief een mooi roze pagode. Je ziet vanaf hier zowel de grote witte pagode op de derde verdieping als het Kuan Yin standbeeld op de vierde verdieping.View from Kek Lok Si Temple George Town Malaysia

De tweede en derde verdieping

Na de tweede verdieping lopen we door een doolhof aan gangen en trapjes naar de pagode. Dit dertig meter hoge gebouw is prachtig! Het heeft elementen van de Birmese, Thaise en Chinese architectuur. Aan de voet hangen honderden rode lampionnen.

De vierde verdieping bereik je per kabelbaan. Het uitzicht van de kabelbaan is erg mooi! Op deze verdieping bevindt zich een reusachtig beeld van Kuan Tin (Guanyin), de godin van vergeving. Het beeld is ruim 60 meter hoog.

Let op: de tempel Kek Lok Si is echt een groot doolhof. De weg vinden is niet altijd even makkelijk, net als duidelijkheid over prijzen. Hieronder vind je alle prijzen.

Kosten voor de Kek Lok Si tempel:

  • Voor de pagode betaal je MYR 2 (€0,40) entree
  • Wil je de kabelbaan naar alle verdiepingen nemen? Dan betaal je MYR 16 (€3,5) per persoon (retour). Neem je enkel de kabelbaan van verdieping drie naar vier (zoals wij deden) dan betaal je MYR 6 (€1,30) per persoon (retour)

Hoe kom je bij de Kek Lok Si tempel?

Per taxi ben je in 30 minuten voor MYR 15-20 (€3,5-4,5) bij de tempel. Met bus 201, 203 of 204 doe je er ongeveer 50 minuten over en betaal je slechts MYR 2(€0,40).

Je hebt ongeveer twee uur nodig om de hele Kek Lok Si tempel te bewonderen. Naderhand honger? Zodra je het tempelcomplex afloopt (voorbij de parkeerplaats) vind je aan je rechterhand een foodcourt. Kek Lok Si stairs Temple Penang

12. Hike vervolgens door naar Penang Hill of neem de kabelbaan.

Je bent nu vlakbij Penang Hill, een verzameling hoge heuvels die uitkijken op George Town. Naar de top kun je per kabelbaan, of door drie uur te hiken.

De Penang Hill kabelbaan

Een retourtje naar de top met de kabelbaan kost MYR30 (€6,50) per persoon. Het is een spectaculaire rit omdat je deels door een hele steile tunnel gaat. In een kwartiertje sta je boven op de berg, waar het vaak 5-6 graden koeler is dan onder aan de berg. Niet verkeerd met die brandende zon!View from Penang Hill George Town Malaysia

Penang Hill beklimmen

Ben je in voor een fysieke challenge? Je kunt ook naar boven hiken. In ongeveer drie uur loop je door de bossen, jungle en langs kleine gouden tempels naar boven. Het eerste gedeelte is relatief makkelijk vanwege de goed onderhouden weg. Het tweede gedeelte is uitdagender, met steile trappen en zandpaden. Naar beneden kun je voor MYR 15 alsnog de kabelbaan pakken.

Tip: wil jij gaan hiken? Begin dan met Penang Hill en vertrek zo vroeg mogelijk! Het wordt al snel erg warm.

 13. Eindig je bezoek aan Penang op het strand!

De rest van de dag doe je het rustig aan op het strand. Het Batu Ferringhi Beach staat bekend als een van de mooiste stranden. Het ligt op 11 kilometer afstand van George Town. Vanaf hier zie je een mooie zonsondergang. Ook het Tanjung Bungah strand is niet verkeerd. Hier kun je je helemaal uitleven met watersporten! Tanjung Bungah ligt op slechts 8 kilometer afstand van het centrum van George Town. Met bus 104 reis je in 40 minuten naar Tanjung Bungah.

Let op: er kunnen veel kwallen in zee zitten. Zwemmen is hier dus niet altijd een goed idee.Pulau Kentut Besar beach

 14. Alternatief: bezoek gratis het Penang National Park!

Geen zin in niets doen op het strand? Bezoek dan het Penang National Park. Naast stranden vind je hier mooie natuur zoals meren met een mix van zout én zoet water, jungle en schildpadden. Je kunt hier zelfs een nacht kamperen! Neem wel je eigen tent mee.

Maleisisch kleinste nationale park is helemaal gratis. Wel zal je bij aankomst benaderd worden door tientallen locals die je met hun boot naar een van de stranden willen brengen (prijzen variëren van MYR 50-120). Je kunt ook door het park naar de verschillende stranden hiken. Er zijn meerdere uitdagende routes die door het park lopen.

Tip: om vanaf het centrum van George Town naar Penang National park te gaan, pak je bus 101. Voor MYR 4 (€0,90) brengt deze bus je in anderhalf uur naar het nationale park.

15. Eet je laatste maaltijd bij het Red Garden Food Paradise

Kies voor je laatste diner in George Town uit een van de tientallen lokale gerechten bij Foodcourt Red Garden Food Paradise. Voor slechts een paar euro geniet je hier van gerechten zoals Penang Assam Laksa (een pittig vissensoepje met noodles), Ais Kachang (geschaafd ijs met bonen, mais en siroop) of Mee Goreng (gebakken noodles).


Waar slaap je in George Town?

Met een vol programma is het natuurlijk belangrijk dat je goed slaapt! Hieronder vind je drie leuke hotels en guesthouses, in verschillende prijsklasse. Let wel op: deze accommodaties zijn populair en snel uitverkocht. Boek dus op tijd!

My Guesthouse 109 €my guesthouse 109Met vijf katten, een konijn, schildpad en vissen doet dit hostel er alles aan om je je thuis te laten voelen. Alles is overigens brandschoon, er is een keuken én gratis wasmachine! Je slaapt hier vanaf €27 (twee personen)

Boek nu!

Victoria Garden Hotel €€Victoria Garden Hotel

Midden in het centrum ligt het Victoria Garden Hotel, de perfecte plek om na een volle dag tot rust te komen. Kamers zijn groot en je zit hier vlakbij de Jetty! Je verblijft hier vanaf €49 inclusief ontbijt (twee personen).

Boek nu!

Tien Hotel Residence €€€Tien Hotel Resdience

Dit prachtige hotel heeft een zwembad, mooi ingerichte kamers en zelfs het trappenhuis hangt vol met kunst. Voor de echte interieurjunkie! Je slaapt hier vanaf €80 inclusief ontbijt (twee personen).

Boek nu!


Super handig: de beste hostels, hotels en lodges per bestemming op een rijtje. Lees onze gids met de leuke hotels in Maleisië!


travel blogs on Malaysia

Klik hier voor al mijn Maleisië blogs!


Like this post? Pin it!

Travel guide George Town Penang: what do to in three days: 15 activities and restaurants


Andere blogs over Maleisië

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites