Diary blog: onze tijd in Kuala Lumpur, Melaka en Langkawi in Maleisië!

Ai, we lopen behoorlijk achter met diary blogs… niets aan te doen maar dit blog van Maleisië wordt gepost vanuit Indonesië!

We zijn in Maleisië! Het is niet onze eerste keer in het land, in 2017 brachten we al vier dagen in Kuala Lumpur door, maar dit keer hebben we besloten het land beter te leren kennen. In totaal zijn we hier een dikke maand, tijd genoeg dus om veel te zien. In dit diary blog lees je meer over onze ervaringen met de eerste weken in Maleisië.


De nachtvlucht naar Kuala Lumpur

Met kleine oogjes komen we aan in Kuala Lumpur, vannacht vlogen we in drie uur van Sri Lanka naar Maleisië en op een half uurtje na, hebben we niet geslapen. Doodmoe pakken we de bus naar het centrum en vervolgens een taxi naar ons hotel (Oakwood hotel). Daar kunnen we gelukkig al om 10.00 uur inchecken. Ik strompel naar bed en krijg nog net mee dat we een flinke upgrade hebben gekregen: we slapen in een suite met uitzicht op de Petronas Twin Towers!

Het Eco Forest Park en KLCC-park

Een paar uur slaap later, zetten we ons ertoe om de stad in te gaan. Onze eerste stop in het warme Kuala Lumpur: het Eco Forest park. Dit is een klein park, vooral het bezoeken waard vanwege de loopbruggen tussen de bomen. Een gaaf gezicht, al dat groen maar dan wel met de skyline op de achtergrond.

Onze volgende bestemming is het KLCC-park. Dit hebben we tijdens onze eerste keer in Kuala Lumpur even gezien, maar dit keer willen we het wat beter bekijken. Het KLCC-park ligt aan de voet van de Petronas Twin Towers. Deze torens ken je vast wel, ze zijn het icoon van Kuala Lumpur. Voor de ingang staat een enorme roze versierde kerstboom. Het blijft gek, kerstversiering terwijl het 30 graden is.

Winkelen in Kuala Lumpur

’s Avonds brengen we nog een paar uurtjes door in een van de grote shopping malls. Kuala Lumpur is echt een waar winkelparadijs. Ik winkel een aantal nieuwe outfits: rokjes, jurkjes sieraden en meer. Een verlaat verjaardagscadeautje van mijn ouders waar ik erg blij mee ben!

Batu Caves en Rainbow stairs

Na bijna twaalf uur te hebben geslapen, worden we uitgerust wakker! Snel ontbijten en dan stappen we de Grab (taxi) in naar de Batu Caves. We zijn er iets na 10.00 uur en het staat vol met toeristen. Het was te verwachten, door de gekleurde trappen is dit een populaire hotspot die veel mensen trekt.

We lopen naar boven en maken een ceremonie mee waarbij een baby in een soort draagdoekconstructie naar boven wordt getild. In de tempel in de grotten vinden er vervolgens allerhande ceremonies met het kindje plaats. Interessant om eens gezien te hebben.

Een rondleiding door de Federal Territory Mosque

Een groot contrast met de drukte van zojuist is de Federal Territory Mosque. De toeristen zijn hier op een handje te tellen en dat terwijl deze moskee prachtig is. Met blauwe koepels geïnspireerd op de Blue Mosque in Istanbul en invloeden van de Taj Mahal en Marokkaanse moskeeën, is het een speciale plek. We krijgen een privérondleiding van Rose. Een islamitische dame die goed Engels spreekt. Ze vertelt ons meer over de architectuur van het gebouw en haar geloof. Aan het eind van de rondleiding vraagt ze hoopvol of we ons zouden willen bekeren tot de Islam. We bedanken vriendelijk.Kuala Lumpur Mosque

Kleren vanuit Maleisië naar Nederland sturen

Het is zondag! Na een fijne sportsessie (er zit een gym in ons hotel) en uitgebreid ontbijt, gaan we naar het postkantoor. Voor Nepal hadden we een hoop warme kleding, NOMAD-slaapzakken en meer bij ons. Dit willen we terug naar Nederland sturen. Zes kilo is ons pakketje, het zal over ongeveer drie maanden Nederland bereiken, handig om zo weer ruimte in onze backpacks te krijgen.

Regen en werken bij The Row

Helaas regent het al de hele ochtend, dus besluiten we om een paar uur te gaan werken in een cafétje in de hippe straat The Row. Wanneer uren later de regen nog steeds niet is opgehouden kopen we een paraplu en lopen daarmee richting China Town. Ook hier zijn we eerder geweest, maar het is leuk om nog een keer rond te lopen. Na een uurtje gaan we terug naar ons hotel, waar we de rest van de avond bezig zijn om foto’s te bewerken.


Klik hier voor onze Kuala Lumpur reisgids met acht gratis activiteiten! 


Ries is jarig!

Whoehoe het is Ries z’n verjaardag! We slapen lekker uit, ik verras hem met tiramisu en chocoladetaartjes en we kijken series in bed. Helaas is de regen nog steeds niet gestopt, een middag aan het zwembad zit er dus niet in.

Een foodtour door Kuala Lumpur

’s Middags is het gelukkig droog. We bezoeken de Thean Hou Temple, waarvandaan we een mooi uitzicht op de stad hebben. De tempel zelf is ook erg mooi en we maken tientallen foto’s. Ook ‘s avonds is het gelukkig nog droog, we hebben een foodtour op de planning staan, een cadeautje van mijn ouders voor Ries. Zes heerlijke hapjes door het centrum van Kuala Lumpur later lopen we met volle buiken richting het hotel Grand Hyatt. Niet om hier te gaan slapen (helaas, dat ligt boven ons budget), maar om hier op de 38everdieping een drankje te drinken. Een mooie afsluiting van de dag!


Op naar Melaka

Het is eindelijk mooi weer, perfect dus om nog wat uurtjes bij het zwembad van ons hotel door te brengen. Vervolgens stappen we de bus in om naar Melaka te gaan. Dit is een stad in het zuiden van Maleisië, bekend om zijn koloniale gebouwen.

Drie uur later staan we in het centrum van Melaka. We bewonderen de street art die je hier overal ziet en wandelen langs de Malacca River. Hier stuiten we op een foodhall waar enkel lokale mensen zitten te eten. We eten saté en Maleisische spring rolls en lopen dan terug naar ons hotel (Ola Lavanderia). De drankjes van gister hebben er toch wel ingehakt en dus liggen we voor 21.00 uur te slapen.

Restaurants en cafés uitproberen in Melaka

De volgende ochtend slapen we nog een beetje uit en lopen vervolgens de stad in op zoek naar een plek om te gaan werken. Gelukkig blijken er meer dan genoeg leuke restaurants en cafés te zijn in Melaka! We werken een paar uur, lunchen bij een piepklein lokaal restaurant en besluiten rond 15.00uur dat we wel een massage verdiend hebben.

Melaka Straits Mosque

Ontspannen stappen we een uurtje later een taxi in. De zon gaat bijna onder en we willen tijdens zonsondergang wat foto’s maken bij de Melaka Straits Mosque, een moskee die aan zee ligt. Het is een prachtig beeld, zeker een bezoekje waard wanneer je in Melaka bent!

Dutch Square en het Stadthuys

De volgende ochtend staat de wekker al vroeg. We willen tijdens zonsopgang namelijk bij Dutch Square zijn. Dit is een plein met allemaal Nederlandse gebouwen. Melaka was bijna twee eeuwen lang een kolonie van Nederland en dus zie je nog veel invloed terug in het straatbeeld. Het bekende Dutch Square bevat een oud postkantoor, kerk en stadhuis. Het is allemaal felrood en mooi om te zien.


Absoluut de moeite waard in Maleisië: de oude stad Melaka! Lees meer over Melaka in onze gratis reisgids! 


Street art en het oude fort van Melaka

Daarna lopen we verder langs de rivier op zoek naar mooie street art, terwijl we genieten van de oude bruggen. Soms voelt het net alsof we in Europa zijn, zo oud zijn de gebouwen. Maar Melaka is daarnaast ook erg schoon en gestructureerd, waardoor het ook zo Japan zou kunnen zijn!

Onze laatste stop tijdens deze zelfgemaakte tour is St Paul’s Church en A Tamoasa. Beiden zijn gebouwd door de Portugezen en maakten voorheen deel uit van een fort op een heuvel. We zien de haven liggen met daarachter de zee. Terug in het centrum halen we een ontbijtje, kleden ons om en bezoeken dan nog wat leuke souvenirswinkels in Melaka.

’s Avonds lopen we nog een keer langs het water van Melaka, alles is gezellig met lampjes verlicht en overal zitten mensen aan de waterkant te eten. Wat een verrassend leuke stad is Melaka!


Op naar de Cameron Highlands

Een lange reisdag later, komen we aan in Tanah Rata, in de Cameron Highlands. Dit is een hoger gelegen regio. Door de hoogte is het hier stukken frisser en is de natuur compleet anders. Zo vind je hier veel theeplantages en doen de bergen een beetje aan Engeland denken.

De theeplantages van de Cameron Highlands

’s Ochtends vroeg vertrekken we voor onze eerste hike. Deze loopt via het bos richting de top van een heuvel, de Gunung Jasar. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de stad en omgeving. In de verte zien we de theevelden waar Cameron Highlands om bekend staat. Het tweede gedeelte van de hike loopt deels door die theeplantages en wauw dat is mooi!

We hebben de afgelopen maanden vaker theeplantages bezocht, in Rwanda, Uganda, Sri Lanka en nu dus in Maleisië. Ook al is Maleisië geen groot thee producerend land, de velden hier vind ik misschien wel het mooist van alle vier de landen. Dat kan natuurlijk ook komen doordat het weer prachtig is. De Cameron Highlands worden geroemd om de vele regen, maar na een bui bij aankomst, hebben we alleen maar prachtig weer!Cameron Highlands sunrise


Je vindt onze uitgebreide Cameron Highlands reisgids hier!


Per scooter de Cameron Highlands verkennen

Op onze tweede dag hier huren we een scooter en bezoeken daarmee de mooiste theeplantages. Bij kijken alleen blijft het niet. We drinken thee bij BOH Sungai Palas Tea Centre en een paar uur later is het tijd voor thee en verse scones bij The Lord’s Cafe. Ook gaan we langs een aardbeienboerderij, een butterfly farm en een museum.

Na drie frisse dagen genieten van de theeplantages en het heuvellandschap zijn we wel weer toe aan wat warmer weer. En dus reizen we door naar het eiland Langkawi!


Kerst vieren op Langkawi

Langkawi is een van de noordelijkste eilanden van Maleisië. Het is een archipel die uit 99 eilanden bestaat en wij zitten op het hoofdeiland. We zitten hier zo dicht bij de grens van Thailand, dat we het buurland zelfs kunnen zien, een gek idee.

Langkawi is een behoorlijk groot eiland en omdat we nogal wat werk gedaan willen krijgen de komende dagen maar tegelijkertijd ook het eiland zelf willen zien hebben we een week uitgetrokken voor deze plek. Ook vieren we hier op Langkawi Kerstmis! We zijn overigens niet de enige toeristen, het lijkt wel alsof alle Maleisiërs rond de kerst een maand vrij hebben en zich hier op Langkawi verzameld hebben. Gelukkig ontdekken we al snel plekken die rustiger zijn.Pulau Kentut Besar Island Island hopping Langkawi

Relaxen op kerstavond

Het lijkt alsof we alleen maar leuke dingen doen tijdens het reizen, maar schijn bedriegt. De afgelopen weken hebben we ook keihard gewerkt! Elk vrij moment en tot ’s avonds laat zat Ries foto’s te bewerken en blogs te vertalen, terwijl ik de toetsen van mijn laptop eraf rammel om bij te schrijven over Sri Lanka. De wekker gaat bijna elke dag om 06.00 uur zodat we ’s ochtends vroeg foto’s kunnen maken of voor het ontbijt nog een uurtje of twee kunnen werken. Begrijp me niet verkeerd, we vinden het geweldig om te doen en genieten van (bijna) elk moment! Maar vandaag op de dag van Kerstavond hebben we een vrije dag: we gaan alleen maar relaxen.

Pizza op het strand

Na lekker uit te hebben geslapen, struinen we door Pantai Cenang, het toeristencentrum. We lunchen uitgebreid, lopen wat winkels in en gaan dan door naar het strand. Eerst even een paar uur lezen en in de golven spelen, daarna door naar een heerlijk foute beachclub. Alles klopt: een enorm zwembad met DJ booth, grote ligbedden en alcohol! We doen het rustig aan, want een cocktail in de zon komt hard binnen. Het is vooral geweldig om een beetje naar de mensen om je heen te kijken. Van dronken Engelse dames op leeftijd tot Chinezen die volledig in de make-up selfies in het zwembad maken. En van luidruchtige Nederlandse vaders die bommetjes doen in het zwembad tot Australische tieners die hun kater wegdrinken.

Na een paar uur lopen we terug naar het centrum waar we een enorme pizza en goede fles witte wijn kopen. Terwijl de zon langzaam ondergaat drinken wij uit plastic bekertjes wijn en genieten we van de pizza die echt verrassend lekker is. Een aparte maar wel leuke kerstavond!


Lees hier onze uitgebreide Langkawi reisgids vol met handige tips.


De steilste kabelbaan ter wereld!

De dagen erna verlopen relaxed. We rijden met een scooter langs de mooiste stranden van Langkawi, we gaan eilandhoppen en hiken naar verschillende watervallen. Elke dag doen we yoga op onze kleine hotelkamer en werken we een paar uurtjes aan nieuwe blogs. Dineren doen we vaak op een straatmarkt of bij een lokaal restaurant.

Als eerste op Langkawi Ski Bridge

Een paar dagen na kerst doen we iets heel gaafs: we gaan met een van de steilste kabelbanen ter wereld omhoog naar de Langkawi Ski Bridge. Deze brug is in de bergen van Langkawi gebouwd en vanaf hier heb je een duizelingwekkend ver uitzicht. We staan een half uur voor openingstijd al in de rij voor de ingang en vervolgens lukt het ons om als eerste de brug op te gaan. Het resultaat zijn hele gave foto’s. Niet veel later staat de brug trouwens vol met honderden toeristen (en misschien wel evenveel selfiesticks), op tijd zijn loont dus zeker!

Na zeven heerlijke dagen, zijn we klaar voor ons volgende avontuur: op naar George Town Penang. Maar daar meer over in de volgende Maleisië diary blog!


Ben jij je reis door Maleisië aan het plannen? In dit blog vind je een goede Maleisië route voor 3 weken rondreizen!


travel blogs on Malaysia

Klik hier voor al mijn blogs over Maleisië!


Meer blogs over Maleisië

tagged in diary

1 Comment

  1. by Dennis on 10 januari 2024  14:55 Beantwoorden

    De mooiste stad hebben jullie overgeslagen..... IPOH
    Daar wonen wij ( mijn vrouw is Maleisisch Chinees )

    Als je van eten houd --- IPOH !

    Maleisie is een top land !

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites