Danum Valley in Borneo: orang-oetans spotten in de jungle van Maleisisch Borneo!

Danum Valley, een van de oudste regenwouden ter wereld en tjokvol wilde dieren, gelegen in Borneo! In dit groene paradijs brachten we vier avontuurlijke dagen door, op zoek naar de Borneose orang-oetan. In dit blog lees je alles over onze belevingen en vind je handige tips voor indien jij Danum Valley wil bezoeken!


Orang-oetans in Danum Valley!

Nog geen twee minuten van de snelweg af en de wereld lijkt compleet veranderd te zijn. Weg zijn de harde wegen, huisjes en palmolieplantages. Allemaal plaatsgemaakt voor een dichtbegroeid groen bos en zandpad. Jay, de driver van Sticky Rice Travel die ons van Lahad Datu naar het Danum Valley Field Centre brengt, vertelt van alles over de dieren die hij hier al heeft gezien. Af en toe maken we een korte stop en bewonderen we de omgeving. Bomen zo hoog dat ze wel tot aan de hemel lijken te reiken worden afgewisseld door dicht struikgewas. Het gezoem van insecten en vogels klinkt om ons heen. Ik vind het hier nu al geweldig!Can you spot Charlotte Danum Valley Sabah

Onze gidsen voor Danum Valley in Borneo

Twee uur later worden we hartelijk begroet door Dean en Didi, onze gidsen voor de komende dagen! Ze brengen ons naar onze ruime kamer in het Danum Valley Field Centre, daarna gaan we samen lunchen en de plannen voor de komende dagen doorspreken.

Dean, onze gids die al ruim 10 jaar in Danum Valley werkt, vraagt wat we graag willen doen en zien hier. Ries roept natuurlijk meteen de orang-oetan, na het zien van gorilla’s en chimpansees in Uganda wil hij dolgraag deze beesten zien. Dat is voornamelijk de reden dat we naar Borneo zijn gekomen. Didi, een leuke dame die sinds kort voor Sticky Rice Travel werkt, moet lachen. De kans is zeker aanwezig dat we orang-oetans zien, maar we bevinden ons in de natuur en hebben te maken met wilde dieren. Doordat de dieren in Danum Valley niet gevoerd worden, is het nooit zeker wat we zullen gaan zien. Ze zijn altijd aanwezig, maar door de dichte begroeiing is het soms een uitdaging om ze ook echt te zien. Spannend dus!Spotting birds and apes Danum Valley Sabah Borneo Malaysia

Bloedzuigers en red leaf aapjes in Danum Valley

We spreken af om onze eerste hike om 16.00 uur te starten. Zo kunnen we even bijkomen, uitpakken en relaxen tijdens het warmste gedeelte van de dag. Tien minuten onderweg en we zien de eerste dieren al. Dean wijst ons op red leaf aapjes, schattig uitziende aapjes die vrolijk in de bomen hun middagsnack eten: groene blaadjes. Een ander dier waar we ook meteen kennis mee maken zijn bloedzuigers, ze zitten overal!

Didi legt uit dat bloedzuigers totaal niet gevaarlijk zijn maar hun beten kunnen wel jeukende wondjes veroorzaken. Door de bloedzuigersokken die we hebben gekregen, kruipen de beestjes niet in onze schoenen en komen we er goed vanaf: na vier dagen ben maar ik één keer gebeten en Ries zelfs helemaal niet.

Nacht safari per jeep

Diezelfde avond nog doen we mee aan een nachtsafari. Met zes andere bezoekers zitten we in een jeep naar de donkere hemel te staren. De spotter, schijnt met zijn zaklamp vliegensvlug overal langs. Hij wijst ons op red leaf aapjes, herten en een vliegende eekhoorn. Knap hoor, dat hij deze beesten in het donker spot, maar helaas blijft het daarbij. Soms zie je hier namelijk ook luipaarden of olifanten. Maarja, dit is de natuur en die is onvoorspelbaar.

Modderige paden en prachtige insecten

Na een heerlijke eerste nacht zijn we klaar voor dag twee. Het heeft vannacht flink geregend, de paden waar we overheen lopen zijn dus nat. Alle vier zitten we dan ook in no time onder de modder, letterlijk met onze voeten in de klei! Terwijl Dean van alles vertelt over het regenwoud waar we ons in bevinden, zoekt Didi naar insecten en dieren. De bomen waar we tussendoor lopen zijn de hoogste tropische bomen ter wereld, sommigen zijn ruim 100 meter hoog!

We lopen door rivieren, worstelen ons door dicht struikgewas en het zweet gutst uit mijn lijf. Echt wel even een uitdaging en het is lang geleden dat ik me zo vies heb gevoeld. De dieren maken het meer dan waard, stilletjes gaan we achter wilde fazanten aan, spotten we reusachtige wandelende takken en zien we duizendpoten zo groot als mijn onderarm. Nooit gedacht dat ik insecten zo leuk zou vinden!

Wandelen in een pikdonker oerwoud

Dat we midden in het regenwoud zitten blijkt wel als het ‘s middags een aantal uren keihard regent. Onze middaghike wordt verplaatst naar de avond. Perfecte timing blijkt later als we, net voor zonsondergang een vliegende eekhoorn een spectaculaire sprong zien maken. Wel 200 meter ver! In het pikkedonker lopen we verder, stiekem vind ik dit best wel spannend. Al die onbekende geluiden en geen idee of er dadelijk een wurgslang of dodelijke schorpioen op me ligt te wachten. Het valt mee al voegt de spanning wel een extra element toe als we twee zeldzame felgekleurde kikkers zien. Als kers op de taart komen we ook nog een enorme tarantula spin tegen!

Op zoek naar orang-oetans in Danum Valley

Slaperig lopen we door een mistig bos. Het is 06.00 uur ’s ochtends en de zon komt langzaam op. Ries, Dean Didi en ik hebben vandaag dezelfde missie: orang-oetans spotten. Terwijl het bos langzaam ontwaakt zien we gibbon apen spelen. De beesten lijken met hun lange ledenmaten zo uit een griezelfilm te komen.Borneon Gibbon Sabah Borneo Malaysia

Ineens spot onze gids Dean een beweging boven zich. Op tientallen meters de lucht in ziet hij een oranje vlek. En ja hoor, het is raak: een orang-oetan. Terwijl we zachtjes dichterbij komen, zien we duidelijk het gezicht van de mannetjes aap. Hij kijkt ons nieuwsgierig aan en houdt ons tegelijk goed in de gaten. Om ons te testen gooit hij takjes en blaadjes naar beneden. Zijn brede gezicht zonder sik laat zien dat hij nog jong is, niet ouder dan een tiener. Ries schiet foto na foto en is dolgelukkig! Het is zo speciaal en uniek om dit beest in het wild te vinden. Zonder een flinke dosis geluk én onze geweldige gidsen Dean en Didi was dit niet gelukt!

Hornbills, vliegende aapjes en een slang!

De dag kan sowieso niet meer stuk, maar als we dan ook nog eens verschillende soorten hornsbill vogels zien, vogels met een hoorn op hun snavel en langs een groep vliegende aapjes komen, beseffen we pas echt hoe gaaf vandaag is. Doodmoe en zeer tevreden kruipen we niet veel later na een koude douche ons bed in.

De volgende ochtend maken we nog een laatste hike. Naast een hoop leuke anekdotes die Dean vertelt, zien we een grote slang, halen we nog wat bloedzuigers van onze kleding af en komen we een spin met een hoorn tegen. En dan is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen. Van zowel Danum Valley als onze gidsen. En terwijl we terug naar Lahad Datu reizen beginnen we pas echt te beseffen wat een sprookjesachtig avontuur we net hebben meegemaakt! Een ervaring om nooit te vergeten!


Alles dat je moet weten over Danum Valley

Danum Valley ligt in het noordoosten van Borneo in de staat Sabah. Met 130 miljoen jaar is het een van de oudste regenwouden ter wereld. Zelfs ouder dan het Amazone regenwoud (dat 60 miljoen jaar oud is). Dit prachtige oerwoud is ruim 438 vierkante kilometer groot en in goede staat door jarenlange conservatie. Danum Valley was het eerste gebied in Borneo dat beschermd werd, dankzij onderzoeker Clive Wallis Marsh is het sinds 1983 een beschermd gebied. Het resultaat: een oerwoud dat nog helemaal intact is!

Tip: er zijn altijd wel onderzoekers aan de slag bij het Danum Valley Field Centre. Je zit dus super dicht op de plek waar nieuwe dier en plantsoorten ontdekt worden, hoe gaaf is dat!Danum Valley sign

Orang-oetans & andere dieren in Danum Valley, Borneo!

Met ruim 300 verschillende soorten vogels, reptielen en amfibieën, 120 soorten zoogdieren en 40 verschillende soorten vissen is Danum Valley een groot paradijs voor dierliefhebbers. Sterker nog, bijna alle dieren waarvoor je Borneo bezoekt, leven in Danum Valley. Hierbij even een klein overzicht van onze favoriete dieren in Danum Valley!

 • Orang-oetan
 • Maleise beer (sun bear)
 • Pygmee olifant
 • Neushoornvogel (hornbill)

 • Red leaf aap
 • Luipaard
 • Vliegende eekhoorn
 • Tarantula

 • Gibbon
 • Schubdier
 • Hert
 • Python


Sticky Rice Travel

Wij brachten deze vier dagen in Danum Valley door op uitnodiging van Sticky Rice Travel. Sticky Rice Travel is een reisorganisatie die zich focust op verantwoord reizen in onder andere Borneo. Dit houdt in dat men altijd op zoek is naar de juiste balans tussen toerisme en het beschermen van natuurgebied en leefomgeving. Deze focus op “responsible travel” is voor ons doorslaggevend tijdens ons besluit om met Sticky Rice Travel de Danum Valley te bezoeken.Daarnaast organiseert Sticky Rice ook reizen voor National Geographic op Borneo.

Danum Valley bezoeken met Sticky Rice Travel

Wij kiezen voor de vierdaagse excursie naar Danum Valley waarbij we slapen in het Resthouse. Er zijn meerdere pakketten mogelijk, zo kun je voor andere accommodatie kiezen of slechts drie dagen hier verblijven.

Let op: Danum Valley is níet voor iedereen!
Een bezoek aan Danum Valley is avontuurlijk! Je zit hier midden in de natuur met prachtige beesten om je heen. Aanwezigheid van sommige van deze dieren (mieren, kevertjes etc) in en rondom je verblijf is dus onvermijdelijk. Heb jij niets met dieren en kun jij absoluut niet zonder een warme douche of stabiele internetverbinding, dan is Danum Valley misschien niet jouw ding. Maar, wil je de meest prachtige en exotische wilde dieren in hun natuurlijk habitat zien, een aantal dagen een gaaf avontuur beleven en ben je niet bang om af en toe vies te worden. Dan ga je absoluut een geweldige tijd hebben in Danum Valley!Look there Charlotte Danum Valley Sabah Borneo Malaysia

Met een touroperator naar Danum Valley of zelf alles regelen?

Sticky Rice Travel helpt jou om je reis naar bijvoorbeeld Danum Valley samen te stellen. Daarnaast bieden ze ook andere reizen aan in heel Borneo. Nadat je de perfecte reis hebt samengesteld met Sticky Rice Travel, boeken en regelen zij alles voor je. En geloof me, dat is handig. We spraken enkele reizigers die individueel naar Danum Valley kamen en zij vertelden hoeveel gedoe het is om toegangspermits, fotopermits, slaapplekken en nog meer te regelen. Geen aanrader! Ook heb je geen gids en geen vervoer wanneer je op eigen houtje gaat en betaal je apart voor maaltijden.

Je betaalt dan wel iets meer wanneer je bij een touroperator boekt (al is het verschil niet groot), Danum Valley is een van de plekken waar het absoluut loont dit uit handen te geven.Green rainforest

Het programma in Danum Valley

Samen met je gids stel je een programma samen voor je tijd in Danum Valley. Je gids checkt wat je wensen zijn. Wil je vooral veel hiken, gaat het je om de dieren of een combinatie van deze twee. Met vijf hike momenten op een dag en veel verschillende routes kun je flinke afstanden maken. Maar lekker rustig aan doen is dus ook zeker een optie!

Wij maakten gemiddeld drie hikes per dag. Tussendoor is het echt wel lekker om even tijd voor jezelf te hebben. Even douchen, foto’s bekijken en wat lezen. Je hebt dit dus helemaal zelf in de hand.

De gidsen staan de hele dag in contact met andere gidsen en spotters en weten zo waar de mooiste dieren zitten. ’s Avonds bestaat de mogelijkheid om (tegen een kleine meerprijs) een nightdrive te maken. Een safari per jeep om zo nog andere dieren te kunnen spotten.

Het eten in Danum Valley

Tussendoor worden er drie maaltijden geserveerd in buffetvorm. Simpel maar erg lekker. Voor mij als vegetariër, waren de maaltijden in Danum Valley sowieso het beste eten van onze hele reis door Maleisië! Op het menu staan telkens andere soorten groenten, met rijst en kip of ander vlees. Voor vegetariërs is er gekruide tofu of tempeh. En als toetje vers fruit! Het is maar goed dat we zoveel beweging kregen want anders was ik sowieso een paar kilo aangekomen! De maaltijden zitten inbegrepen bij een verblijf in Danum Valley met Sticky Rice Travel. Drinkwater, koffie en thee zijn de hele dag gratis aanwezig.Lunch at Danum Valley Field Centre

Accommodatie in Danum Valley: waar slaap je in de jungle?

Er zijn verschillende accommodatie mogelijkheden in het Danum Valley Field Centre. Zo kun je kamperen, is er een hostel, een resthouse en chalets. Wij sliepen in een ruime tweepersoonskamer in het resthouse.

Houd er rekening mee dat je midden in de natuur zit. Telefoonbereik kan dus minder goed zijn. Met provider Maxis hadden wij in het Field Centre genoeg bereik om wat Whatsapp te gebruiken. Er is stromend water, maar geen warm water. Tenslotte is er elektriciteit tussen 07.00 uur en 23.00 uur. ’s Nachts staat dit dus uit.

Kamperen in Danum Valley!

Ben je in voor een nog groter avontuur? Dan is een verblijf op de camping Danum Valley Field Centre een leuke optie! Stel je voor, wakker worden met het geluid van gibbons en naar bed gaan na een heerlijke campingmaaltijd bereid door de camping privé chef-kok! De Danum Valley Field Centre camping, gelegen in een prachtige bosrijke omgeving, biedt een unieke en avontuurlijke ervaring voor diegenen die volledig willen worden onder gedompeled in het jungle leven. Perfect voor individuele reizigers, backpackers of mensen met een kleiner budget.

De camping is voorzien van stretcherhangmatten, muskietennetten, gedeelde toiletten en douchefaciliteiten en een gemeenschappelijke eetruimte. De Danum Valley-camping wordt aangeboden van 15 juni tot 15 september 2020 en je slaapt hier (inclusief programma) vanaf RM1.300,00 (€288) per persoon.

Field center Danum Valley Sabah Borneo Malaysia

Jouw reis naar Danum Valley boeken met Sticky Rice?

De reis die wij maakten met Sticky Rice naar Danum Valley start vanaf MYR 1530, €339 per persoon. Voor vragen, meer informatie en een prijsindicatie, neem contact op met Sticky Rice Travel via e-mail of neem een kijkje op hun website! Klik hier om direct naar de Danum Valley reis van Sticky Rice Travel te gaan.

Sticky Rice Travel
3rd Floor, 86, Jalan Gaya
88000 Kota Kinabalu
Sabah, Malaysia
+(60)19 982 9005
info@stickyricetravel.com


Orang-Oetans spotten in Danum Vally: Paklijst!

Je hoeft niet veel extra dingen mee te nemen als je Danum Valley wil bezoeken, maar enkele zaken zijn wel onmisbaar in je tas!

 • Muggenspray (tip: er zitten niet veel muggen hier maar wel veel sandflies)
 • Lange broek (tip: kies voor sportlegging i.p.v. een afritsbroek, door de rits kunnen er namelijk alsnog bloedzuigers op je benen komen).
 • T-shirt (eventueel met lange mouwen)

Speciale bloedzuigersokken krijg je van Sticky Rice Travel, net zoals een fijne drinkfles!


Hoe reis je naar Danum Valley?

De ingang naar Danum Valley ligt op ongeveer 80 kilometer afstand van Lahad Datu, een stad in het noordoosten van Maleisisch Borneo. Sticky Rice Travel haalt je op in Lahad Datu en brengt je met hun fourwheeldrive naar het Danum Valley Field Centre.

Hoe reis je naar Lahad Datu?

Er zijn meerdere manieren om naar Lahad Datu te gaan, waarbij tijd het grootste verschil is. Onderstaande optie vertrekken allemaal vanaf Kota Kinabalu, de hoofdstad van de regio Sabah.


Lees meer: de ultieme Borneo route! Twee tot drie weken reizen door Maleisisch Borneo!Way to Danum Valley with Sticky Rice Travel Sabah Borneo Malaysia


Kota Kinabalu is dé uitvalsbasis voor Maleisisch Borneo! Klik hier voor de gratis Kota Kinabalu reisgids.


Vliegen naar Lahad Datu
Er gaan dagelijks meerere vluchten van Kota Kinabalu naar Lahad Datu via vluchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines. De goedkoopste vlucht is MYR 170, €40, je bent in 55 minuten in Lahad Datu en als het weer mee zit heb je goed zicht op Mount Kinabalu. 

Met het openbaar vervoer naar Lahad Datu
Ook gaan er meerdere keren per dag bussen naar Lahad Datu. Je bent met de bus acht uur onderweg maar krijgt zo wel de kans om van het prachtige landschap te genieten. De kosten van een enkeltje Kota Kinabalu naar Lahad Datu liggen op MYR 52, €11,50. Je kunt je bus ticket online boeken via easybook.com.

Zelf rijden naar Lahad Datu
Tenslotte is het mogelijk om een auto te huren en zelf naar Lahad Datu te rijden. Je huurt al een auto vanaf MYR 100, €21 per dag. Je doet ongeveer zeven uur over de rit van Kota Kinabalu naar Lahad Datu. Let op: het is niet toegestaan zonder permit en begeleiding door Danum Valley te rijden.


Op zoek naar de mooiste strand van Borneo? Lees in dit blog alles over Tip of Borneo.


travel blogs on Malaysia

Klik hier voor al mijn Maleisië blogs!


Like this post? Pin it!

Danum Valley in Sabah, Borneo. all you need to know about a four day visit to spot orang-oetans in the rainforest


Andere blogs over Maleisië

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites