Route Maleisisch Borneo: de reisroute voor 2 weken reizen door Sabah!

In dit blog vind je de beste reisroutes door Maleisisch Borneo. Met deze 2 weekse Borneo route (Sabah reisroute) nemen we je mee door de hoogtepunten van Borneo. Heb je meer tijd voor Borneo? Ga dan voor de reisroute van 3 weken backpacken door Maleisisch Borneo. Deze Borneo route van 3 weken brengt je door de twee deelstaten Sarawak en Sabah en kun je ook combineren met een uitstapje naar het sultanaat van Brunei!


Gaya Island Sabah Malaysia

Maleisisch Borneo

Het eiland Borneo is het derde grootste eiland ter wereld. Het bestaat uit Maleisië, Indonesië en Brunei. De twee routes die wij beschrijven lopen dwars door Oost-Maleisië, het Maleisische deel van Borneo. Dit prachtige eiland is een waar paradijs voor natuurliefhebbersavonturiers en duikers. Borneo staat bekend om haar ongerepte regenwouden, kleurrijke koraalriffen, witte stranden en heeft een bevolking met eeuwenoude tradities. Bovenal is Maleisisch Borneo dé plek om wilde orang-oetans te zien of de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië, Mount Kinabalu, te beklimmen.

Routes & regio’s in Maleisisch Borneo

Scroll naar beneden om de twee reisroutes voor Borneo te vinden. De 2 weekse route Borneo is volledig gericht op Sabah. Sabah is de meest noordelijke regio van Maleisisch Borneo.

Tijdens de andere backpack route, van 3 weken, combineer je Sabah en Sarawak. Sarawak is de zuidelijke regio van Maleisisch Borneo.

De laatste regio in Maleisiche Borneo is Labuan. Dit gebied,  dat bestaat uit een zeven kleine eilandjes is niet opgenomen in onderstaande routes. Het is vooral een belastingparadijs, (waar je goedkoop alcohol kunt kopen) en dus meer een zakendistrict dan een highlight om te bezoeken tijdens het backpacken.

Onder de twee mogelijke reisroutes, staan de bestemmingen en hoogtepunten van Borneo beschreven. Inclusief tips!


Benieuwd of Maleisië een duur land is om in rond te reizen? Lees dan ons blog over prijzen en budget in Maleisië!


Route Borneo in 2 weken

Deze route richt zich op Sabah, de noordelijke regio van Borneo. In twee weken zie je alle hoogtepunten van Sabah en geniet je van alles dat Borneo te bieden heeft.

Je reis door Borneo start in Kota Kinabalu, de hoofdstad van de deelstaat Sabah. Kota Kinabalu is een grote stad en een fijne uitvalbasis om Sabah verder te verkennen. Maak een uitstapje naar de eilanden van het Tunku Abdul Rahman Park. Je volgende stop is de Tip of Borneo waar je ongerepte stranden hebt. Een fijn plaatsje om tot rust te komen, te snorkelen of te surfen. Vervolgens reis je door naar Sandakan waar je het Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum gaat bezoeken. In dit centrum worden orang-oetans opgevangen die hun leefgebied zijn kwijtgeraakt. De volgende dag vaar je over de machtige Kinabatangan rivier waar je op zoek gaat naar exotische vogels, dwergolifanten en de andere beroemde inwoner van Borneo: de neusaap.

De volgende bestemming van je route door Sabah is Danum Valley. Hier voelt het alsof je Disney’s Jungle Book binnenstapt. Deze plek heeft misschien wel de best bewaarde tropische regenwouden ter wereld en dat zie je direct. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je de orang-oetan in het wild kunt zien. Van dit paradijs boven water ga je naar een ander uniek paradijs onder water: Semporna. Een van de beste duikplekken ter wereld. Hier breng je je laatste dagen van je rondreis in Borneo door.

Deze 2 weekse route door Sabah ziet er als volgt uit:

 Kota Kinabalu – Tip of Borneo – (Sandakan) Sepilok – Kinabatangan River – (Lahad Datu) Danum Valley – Semporna – Kota Kinabalu 

Itinerary Malaysian Borneo 2 weeks highlights of Sabah

Dagplanning rondreis Borneo 2 weken

Dag 1: Kota Kinabalu (aankomst)
Dag 2: Kota Kinabalu & Tunku Abdul Rahman Park
Dag 3: Kota Kinabalu – Tip of Borneo
Dag 4:  Tip of Borneo
Dag 5: Tip of Borneo – Sepilok
Dag 6:  Sepilok – Kinabatangan river
Dag 7: Kinabatangan River

Dag 8:  Kinabatangan River – Lahad Datu – Danum Valley
Dag 9: Danum Valley
Dag 10: Danum Valley – Semporna
Dag 11: Semporna
Dag 12: Semporna
Dag 13: Semporna – Kota Kinabalu
Dag 14: Kota Kinabalu (vertrek)


Route Borneo in 3 weken

Ga je 3 weken backpacken door Borneo? Overweeg dan deze reisroute die zowel deelstaten Sarawak als Sabah beslaat. De route begint in Kuching, de hoofdstad van Sarawak. Kuching is een leuke stad om te ontdekken. Vanuit hier kun je traditionele long houses inAnnah Rais en het Semenggoh Nature Reserve bezoeken. Ditlaatste is een orang-oetan rehabilitatiecentrum. Vervolgens vlieg je door naar Gunung Mulu National Park waar kennismaakt met een van de grootste grottenstelsels ter wereld. Je route vervolgt net zoals hierboven beschreven staat. Van Gunung Mulu National Park reis je naar Kota Kinabalu. Vervolgens heb je de keuze tussen Tip of Borneo of het beklimmen van Mount Kinabalu.

Deze rondreis brengt je vervolgens via Sandakan naar de Kinabatangan rivier. Een safari per boot is de beste manier om hier neusapen te spotten. Bij je volgende bestemming probeer je tijdens de vele hikes beren, (kleine) luipaarden en de oerang-oetans te fotograferen in het befaamde Danum Valley. Tenslotte, ga je snorkelen of duiken met grote schildpadden, haaien en geniet je van de prachtige onderwaterwereld rondom Semporna.

Deze 3 weekse reisroute door Maleisische Borneo ziet er als volgt uit:

Kuching – Gunung Mulu National Park – Kota Kinabalu – Tip of Borneo / Mount Kinabalu – (Sandakan) Sepilok – Kinabatangan River – (Lahad Datu) Danum Valley – Kota Kinabalu

Malaysian Borneo 3 week itinerary ultimate trip full of highlights of Borneo

Dagplanning rondreis Borneo 3 weken

Dag 1:  Kuching (aankomst)
Dag 2: Kuching & S Mixgoh Nature Reserve
Dag 3: Kuching – Gunung Mulu National Park
Dag 4: Gunung Mulu National Park
Dag 5: Gunung Mulu National Park – Kota Kinabalu
Dag 6: Kota Kinabalu & Tunku Abdul Rahman Park
Dag 7: Kota Kinabalu – Tip of Borneo
Dag 8: Tip of Borneo
Dag 9: Tip of Borneo
Dag 10: Tip of Borneo – Sepilok
Dag 11: Sepilok

Dag 12:  Sepilok – Kinabatangan River
Dag 13: Kinabatangan River
Dag 14: Kinabatangan River – Lahad Datu
Dag 15: Lahad Datu – Danum Valley
Dag 16: Danum Valley
Dag 17: Danum Valley –  Semporna
Dag 18:  Semporna
Dag 19 : Semporna
Dag 20:  Semporna – Kota Kinabalu
Dag 21: Kota Kinabalu (vertrek)


Klik hier voor de ultieme Maleisië rondreis in 3 weken.


Bestemmingen & highlights van Maleisisch Borneo

Hieronder vind je alle bestemmingen en highlights van Maleisisch Borneo op een rij. Ook handig, ze staan in de volgorde van bovenstaande Borneo route, inclusief reistijd tussen de bestemmingen.

Kuching (Sarawak)

Kuching is een leuk stadje om te ontdekken. Het is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak. In deze stad, die vertaalt ‘kat’ betekent, staan op allerlei plekken standbeelden van katten. Ook is er een speciaal café helemaal toegewijd aan katten en is er een kattenmuseum.

Op een half uur rijden van Kuching kun je makkelijk Semenggoh Nature Reserve bezoeken waar orang-oetans worden opgevangen die geen natuurlijke leefomgeving meer hebben als gevolg van ontbossing. Deze orang-oetans worden gevoerd op vaste tijden. Tijdens de voedertijd is de kans op het spotten van deze prachtige dieren groot.

Een ander hoogtepunt in de buurt van Kuching zijn de traditionele longhouses. In deze grote huizen van bamboe wonen hele families al generaties lang onder één dak. Annah Rais is een Bidayuh (inheemse volkstam) nederzetting die toeristen graag verwelkomt. De Bidayuh nemen je mee in hun eeuwenoude tradities; denk hierbij aan jagen met blaaspijp, hun collectie van mensenschedels, traditionele dans en het proeven van rijstwijn. Annah Rais ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Kuching.

Hoteltip : The Ranee Boutique Suites

Wild Orangutan Danum Valley Sabah Borneo Malaysia

Gunung Mulu National Park (Sarawak)

Gunung Mulu National Park is een immens grottenstelsel op het Maleisische deel van Borneo. Dit park staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is beroemd vanwage de pinnacles (reeks scherpe rotspunten). Het landschap van Gunung Mulu National Park is ontstaan door extreme erosie. Avonturiers duiken meerdere dagen het regenwoud in en lopen het bekende Headhunters Trail, bezoeken de vele grotten of beklimmen de top van de Gunung Mulu.

Hoteltip : AA Homestay

Reistijd Kuching naar Gunung Mulu: 1 uur per vliegtuig.

Razor-sharp limestone in Gunung Mulu NP Borneo

Kota Kinabalu (Sabah)

De hoofdstad van Sabah is Kota Kinabalu, gelegen in het westen van Maleisisch Borneo. Kota Kinabalu (ook wel KK genoemd) wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om meer van Maleisisch Borneo te zien. Vanaf hier kun je Mount Kinabalu (4095 m hoog) beklimmen en eilandhoppen door Tunku Abdul Rahman Marine Park. Twee nachten en twee dagen is genoeg voor KK.

Het beklimmen van Mount Kinabalu is niet inbegrepen in de voorgestelde routes door Maleisisch Borneo. Als je deze heilige berg wilt beklimmen, overweeg dan Tip of Borneo of een andere bestemming over te slaan.

Lees meer over Kota Kinabalu in onze reisgids.

Hoteltip : Bed & Breakfast @ 21
Reistijd Mulu National Park naar Kota Kinabalu: 50 min met het vliegtuig.

Sapi Island Sabah Malaysia

City Mosque Kota Kinabalu Borneo

Tip of Borneo (Sabah)

Langgerekte stranden, torenhoge palmbomen en groene dichte jungle. Het meest noordelijke deel van Maleisisch Borneo, genaamd Tip of Borneo, is een onontgonnen gebied waar je je een echte ontdekkingsreiziger voelt. Weg van drukke steden is dit Borneo zoals je het je voorstelt: een oase van rust en natuur. Hier vind je de beste stranden van heel Borneo. Een fijne plek om te ontspannen. Je kunt hier ook snorkelen en surfen. Lees alles over Tip of Borneo in dit blog.

Hoteltip : Hibiscus Villa Borneo
Let op: Tip of Borneo is niet zo makkelijk te bereiken. Wij raden je aan een auto te huren (via Sunny Cars) en er zelf heen te rijden via de goed onderhouden wegen van Sabah. 

Mt Kinabalu Sabah Borneo Malaysia


Super handig: de leukste hostels, hotels en lodges per bestemming op een rijtje. Lees onze gids met de beste hotels in Maleisië!


Sepilok & Kinabatangan River  (Sabah)

Sepilok heeft een opvangcentrum voor orang-oetans. Een plek waar je een grote kans hebt om de oranje apen te zien. De orang-oetans die hier leven zijn gered uit het wild; hun leefgebied verdwijnt door ontbossing. Vooral tijdens de voedertijd is de kans erg groot dat je ze ziet. Sepilok orang-oetan revalidatiecentrum ligt op een half uur rijden van Sandakan. Een paar uur is voldoende voor deze activiteit. Daarna kun je je reis voortzetten richting de Kinabatangan rivier.

De Kinabatangan-rivier ligt op ongeveer 2 uur rijden van Sepilok. De Kinabatangan-rivier is de op één na langste rivier in Maleisië en wordt omringd door vele palmolieplantages. De rivier staat bekend om zijn enorme biodiversiteit. Dit betekent dat je hier veel wild kunt spotten. Hier vind je de beroemde neusapen, krokodillen, gibbons, de Borneo dwergolifant en vele vogelsoorten. Je ziet veel te voet, maar de beste manier om alle dieren te zien en te fotograferen is per boottocht. Er zijn verschillende dorpen langs de rivier; Bilit en Sukau, dit zijn de dorpen met voldoende overnachtingsmogelijkheden.

Hoteltip Sepilok : Paganakan Dii Tropical Retreat Hotel
Hoteltip Kinabatangan river : Borneo Natural Sukau Bilit Eco-Resort

Transporttip:  Je bereikt Sepilok via de uitstapjes naar Sandakan. Dit is gemakkelijk bereikbaar met de bus (7 uur) of vliegtuig (45 min) vanaf Kota Kinabalu. De Kinabatangan-rivier is moeilijker te bereiken. De meeste hotels bieden een ophaalservice aan.

Malaysian Borneo Kinabatangan river Malaysia drone shot

Danum Valley (Sabah)

Danum Valley is een van de oudste regenwouden ter wereld en zit vol met dieren in het wild. Een van de weinige plekken waar je nog orang-oetans in het wild kunt zien! Een reis naar Danum Valley is een geweldig avontuur waarbij je teruggaat naar de basis. Het is een prachtig gebied om te wandelen en vogels, dieren, reptielen en allerlei insecten te spotten. Voordat je naar Danum gaat, overnacht je vaak in Lahad Datu. Dit is ook de plek waar je met de bus of het vliegtuig reist om vervolgens door te reizen naar Danum Valley. We raden een minimum van 3 dagen aan voor dit dichte paradijs op aarde. Wil je meer weten over orang-oetans in Danum Valley op Borneo, lees dan onze blog!

Hoteltip : Bike & Tours B&B

Reistijd Kota Kinabalu naar Danum Valley: 7 uur met de bus of 55 min vliegen naar Lahad Datu. Vanaf Lahad Datu is het 2 uur rijden naar de Danum Valley.

Tough life for red leaf monkey Danum Valley Sabah Borneo MalaysiaGibbon Danum Valley Sabah Borneo MalaysiaHornbill Danum Valley Sabah Borneo Malaysia

Semporna  (Sabah)

De Semporna-archipel is een geweldige duikplek. Dit rif heeft nog steeds een grote biodiversiteit. Hier vind je kleurrijk koraal, schildpadden en haaien. Kortom een ideale plek om te duiken of te snorkelen. Het beroemde eiland Sipadan ligt ook dicht bij Semporna. Dit eiland is een perfecte uitvalsbasis voor al je duiktrips. We raden je aan hier minimaal 3 dagen door te brengen. Na je duik moet je immers 24 uur wachten voordat je weer mag vliegen.

Hoteltip : ND Divers

Vervoertip: Semporna is bereikbaar met de bus (10 uur) of het vliegtuig (1 uur) vanaf Kota Kinabalu. Vanuit Sandakan zijn er ook goede busverbindingen naar Semporna. Je eindigt je Borneo-route in Kota Kinabalu.

Snorkeling gear Tip of Borneo Sabah Malaysia


Vervoer in Maleisisch Borneo – Route Borneo

De wegen en de busverbindingen op Maleisisch Borneo zijn vaak erg goed. Heb je echter weinig tijd, dan zul je moeten vliegen. De bestemmingen op Borneo liggen ver uit elkaar en sommige plekken zijn lastig te bereiken met openbaar vervoer.

Heb je wel de tijd, reis dan per bus! Met goede wegen en lage prijzen zijn bussen een prettig en budgetvriendelijk vervoersmiddel. Ook leuk, zelf een auto huren! Het is helemaal niet moeilijk om auto te rijden op Borneo en de benzineprijzen liggen laag.

Borneo tip: Het is niet nodig je auto, busticket of vliegticket ver van tevoren te boeken, behalve in december of januari. Dan is de bevolking in Maleisië ook vrij en schieten de prijzen omhoog.

Orangutan Sabah Borneo Malaysia


travel blogs on Malaysia

Klik hier voor al mijn Maleisië blogs!


Like this post? Pin it!

travel route malaysian borneo

 


Meer blogs over Maleisië

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites