Geweldige activiteit: Walvissen spotten op Ile Sainte-Marie in Madagascar

Een van de meeste geweldige activiteiten op Ile Sainte-Marie in Madagascar is een walvissafari! De prachtige beesten leven een gedeelte van het jaar in de buurt van Ile Sainte-Marie, waar je ze goed kunt zien. In dit blog deel ik onze ervaringen met hotel Villas de Vohilava én de meeste geweldige activiteit die we daar deden: een walvis safari op Madagascar!


Walvis spotten op eiland Ile Sainte-Marie in Madagascar

Na twee dagen reizen, waarvan we het laatste stukje zeeziek doorbrengen op een boot die speelbal lijkt te zijn geworden van de zee, komen we doodmoe aan bij Villas de Vohilava op het paradijselijke eiland Ile Sainte-Marie. Daar worden we echter zo warm ontvangen en goed verzorgd dat we vrijwillig de volgende dag opnieuw op een boot stappen. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder!Vilas de Vohilava


Honeymoon suite van Villas de Vohilava

Wanneer we in de stromende regen door de tuk-tuk worden afgezet bij Villas de Vohilava, staat manager Kate al klaar om ons welkom te heten. Meteen worden de backpacks van ons overgenomen en krijgen we een dikke knuffel. Kate, afkomstig van eiland Réunion, spreekt goed Engels en zorgt ervoor dat we ons meteen thuis voelen. Ze runt dit mooie hotel samen met de Franse eigenaar Henri. Met een welkomstdrankje in de hand, worden we meegenomen naar onze bungalow: de honeymoon suite. Midden in de kamer staat een groot hemelbed en als je de deur opent, heb je uitzicht op twee palmbomen en de oceaan. Deze plek is gewoon de definitie van een paradijsje!Villas de Vohilava

Walvissen spotten op Ile Sainte-Marie in Madagascar

Na een goede nacht slapen en een lekker ontbijt, zijn we klaar om weer op een boot te stappen. De golven zijn nog steeds behoorlijk hoog en het motregent een beetje, dus waarom gaan we in vredesnaam vrijwillig aan boord? Dat heeft een hele goede reden: om walvissen te spotten! Een van de belangrijkste redenen waarom we aanvankelijk besloten naar Madagascar te gaan, is omdat hier jaarlijks een enorme walvismigratie langskomt. Ile Sainte-Marie staat bekend als de beste plek om humpbackwhales te spotten. De prachtige beesten zijn hier van eind juni tot begin oktober om te paren en kinderen de baren.


Benieuwd of een reis door Madagascar duur is? Lees hier alles over in ons Madagascar budget blog!


CetaMada

Een walvis safari: Springende walvissen rondom Ile Sainte-Marie

We gaan de zee op met researchers van de organisatie Cétamada. Het is nog vroeg in het seizoen, vertellen ze, maar na tien minuten hebben we al geluk en zien we in de verte water boven de zee uitspuiten. Terwijl we onderweg zijn naar de plek waar we het water zagen, horen we ineens een enorm geluid naast ons. Op nog geen tien meter afstand van de boot springt uit het niets een enorme humpbackwhale uit het water. Niemand heeft zijn camera paraat en we kijken vol ongeloof naar het prachtige spektakel!

Even later zien we nog meer walvissen, soms zijn ze met z’n tweeën, dan weer alleen. Van eentje zien we alleen de rug, die ligt te slapen. Maar twee anderen blijven minutenlang met de boot meezwemmen, soms springen ze op uit het water, dan weer steken ze een vin of hun hoofd boven het water. We blijven telkens op gepaste afstand, ruim 100 meter bij de beesten vandaan, maar ze zijn zo groot dat we ze goed zien.

Vier uur later staan we weer aan wal. We trillen van enthousiasme! Het zien van walvissen is een droom die uitkomt, maar we hadden nooit gedacht dat we zo’n mooie show zouden krijgen. De onderzoekers vertellen dat het heel uitzonderlijk is om zo vroeg in het seizoen al vijf walvissen te zien en dan ook nog van zo dichtbij. Zelf zijn ze ook erg enthousiast met de resultaten die ze hebben geboekt in hun onderzoek!

Cétamada: dé walvisorganisatie van Madagascar

De eigenaar van ons hotel, de joviale Henri, heeft op Ile Sainte-Marie de organisatie Cétamada opgericht. Een organisatie die als doel heeft om het walvis spotten op een verantwoordelijke manier te laten verlopen, zonder dat de walvissen hier onder te lijden hebben. Ook doen ze onderzoek naar walvissen, naar hun migratiepatronen, hun communicatievormen en hun leefwijzen. Wij hebben het geluk dat op onze boot ook researchers mee gaan, ze vertellen van alles over de humpbackwhales, verzamelen huidschilfers uit de zee om meer over de betreffende walvis te weten te komen en laten ons meeluisteren naar de geluiden die de beesten maken.

Tip: Wil jij ook een walvis tour doen op Ile Sainte-Marie? Check dan van tevoren of de organisatie waarbij je boekt, aangesloten is bij Cétamada, zodat je zeker weet dat de walvissen niet te lijden hebben onder de activiteit. Voor meer informatie over Cétamada, neem een kijkje op hun website.

Ultiem relaxen op Ile Sainte-Marie

Na die geweldige ochtend, nemen we lekker de tijd om te relaxen. We blijven hier zes nachtjes, dus hebben echt het gevoel “niets hoeft, alles mag”. Villas de Vohilave heeft een lange pier die de zee in loopt, perfect om op zachte bedjes te genieten van de zon en lekker wat te lezen.Villas de VohilavaVaak begin ik na het ontbijt met een paar uurtjes werken en gaan we ’s middags een leuke activiteit doen. We rijden naar het piratenkerkhof, brengen een bezoekje aan de natural pools of fietsen naar de stad. Het voelt echt als een vakantie tijdens onze reis. Om ons 10-jarige jubileum te vieren, trakteer ik Ries (en mezelf) op een duo massage bij Vanille Beaute. Een uur lang worden we helemaal gepamperd en in de watten gelegd, heerlijk!

Na zes heerlijke dagen, is het helaas tijd om te vertrekken. We willen nog helemaal niet weg, het is hier veel te fijn. Het eiland Ile Sainte-Marie blijft voor altijd een speciaal plekje in ons hart houden.


Ile Sainte-Marie in Madagascar

Een echt paradijs: Ile Sainte-Marie. Zo’n plek waarbij je meteen na aankomst, je reisplannen compleet wil omgooien zodat je hier zo lang mogelijk kunt blijven. Het eiland is (nog) niet té toeristisch, heeft mooie stranden en helderblauw water. Voor mij is dit dé definitie van een tropisch eiland, nauwelijks auto’s, overal kun je kokosnoten kopen en het geluid van de golven is nooit ver weg.

Leestip: de reisgids voor het mooie eiland Ile Sainte-Marie.Ile Sainte Marie


Villas de Vohilava: een geweldig boutique hotel op Ile Sainte-Marie

Villas de Vohilava ligt in het zuiden van Ile Sainte-Marie, op ongeveer zeven kilometer afstand van de haven en hoofdstad Ambodifototra. Een fijne locatie, je bent in een kwartiertje in de stad om wat boodschappen te doen. Maar je bent ook in 10 minuten bij het vliegveld en de boot die naar buureiland Ile Aux Nattes gaat (beiden bevinden zich op het zuidelijkste puntje van Ile Sainte-Marie).

Hotel Villas de Vohilava op Ile Sainte-Marie: Bungalows en een toprestaurant!

Villas de Vohilava heeft grote familiebungalows en kleine bungalows voor twee personen. Elke bungalow heeft een badkamer met warm water en een heerlijk zacht bed.

Ontbijt, lunch en diner wordt geserveerd in restaurant La Varangue. Verse pizza’s gebakken in een steenoven, of lekkere Malagasy gerechten. I.v.m. conservatie van de zee, staat er geen vis op het menu. Mijn lievelingsgerecht hier, is het ontbijt. Warm stokbrood, verse pain au chocolat en lokaal fruit met een warm eitje en kopje koffie. Voor het ontbijt gaan we vaak een stuk hardlopen, zodat we met extra honger aan tafel zitten en er geen kruimel meer overblijft.

Speciale activiteiten op Ile Sainte-Marie

Naast walvissafari’s, heeft Henri ook een duikschool (Bora Dive) en een kiteschool (Bora Kite). Je kunt een fiets, scooter of quad huren bij het hotel en er liggen kano’s die je (gratis) mag gebruiken. Ook is het mogelijk een massage te nemen (Vanille Beaute).

Wil jij ook in hotel Villas de Vohilava op Ile Sainte-Marie verblijven? Klik dan hier om direct een kamer te reserveren. In het laagseizoen (januari t/m juni) is de prijs van de honeymoon suite waar wij verbleven €39, in walvissen seizoen (juli tot september) is dat €73, en in hoogseizoen (september t/m december) is het €45.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website of neem contact op met Kate:

Hotel Villas de Vohilava
Ile Sainte-Marie
Tel: +261205790016
Website:  www.villasdevohilava.com
E-mailadres: vohilava@gmail.com


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Meer blogs over Madagascar

*We verbleven hier op uitnodiging van Villas de Vohilava, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites