Route Morondava naar Tulear: de meest avontuurlijke roadtrip in Madagascar!

Wil jij echt “off the beaten path” in Madagascar? Of ben je op zoek naar de mooiste stranden en minst toeristische plekken? Dan moet je de route van Morondava naar Tulear (ook wel Toliara) rijden, in het Westen van Madagascar. In dit blog vertel ik je alles over deze route, zodat jij zelfstandig, zonder chauffeur, succesvol deze roadtrip beleeft!Roadtrip Tulear to Morondava


De ultieme route van Morondava naar Tulear (of Toliara) in Madagascar:

Het westen van Madagaskar is een prachtige regio! Het is een relatief onbegaanbaar gebied, maar heb jij een fourwheeldrive (4x) en een avontuurlijke spirit, dan ga je een geweldige tijd hebben in het westen van Madagascar. Hieronder beschrijven we alles over deze road trip en route die van Morondava naar Tulear in Madagascar loopt. Je kunt deze road trip zelfstandig zonder chauffeur maken! Tip: combineer deze route met de RN7 om in drie weken een rondreis door het hele zuiden van Madagascar te maken.

Kom jij vanaf Tulear en ga je naar Morondava, draai dan onderstaande route om:

Morondava – Belo Sur Mer – Andavadoaka – Ambatamilo/Salary – Tulear 
Morondava to Tulear

Totale reisduur Morondava naar Tulear: 7 dagen!

Wij hadden ruim een week voor deze route, een reisduur die ik je absoluut kan aanraden. Je kunt dit stuk in drie dagen afleggen, echter zit je dan alleen maar in de auto en heb je niet de tijd om van de mooie stranden waar je langs komt te genieten!

Dit moet je weten voor je vertrekt op je self drive avontuur!

↞ Rijd deze route alleen met een 4×4 (fourwheeldrive). Met een gewone auto kom je gegarandeerd vast te zitten.
↠ Zorg ervoor dat je bandenspanning is verlaagd naar 1.8. Zo kom je minder snel vast te zitten.
↞ Vul een extra jerrycan met benzine, je zult pas op dag vier weer een tankstation tegenkomen.
↠ Zorg voor genoeg proviand en water, onderweg kom je heel af en toe een klein dorp tegen waar je met een beetje geluk wat bananen of brood kunt kopen, maar dat is het dan ook wel.
↞ Download op Maps Me en Google Maps kaarten van dit gebied. Beiden geven bepaalde stukken van de weg niet weer, maar als je ze alle twee gebruikt dan kom je er wel!
↠ Neem een schep en wat (vies) water mee voor als je vast komt te zitten.

Let op: je kunt deze route alleen in het droge seizoen rijden. Tijdens het regenseizoen zijn grote delen van de weg overstroomd.

Morondava naar Tulear: zelfstandig reizen of met chauffeur in Madagascar?

Dirtroads, mul zand en rivieren waar je doorheen moet rijden, een korte samenvatting van de route van Morondava naar Tulear (Toliara). Als mensen deze route al rijden, dan doen ze dat bijna altijd met een chauffeur. Maar na genoeg informatie te hebben ingewonnen, besluiten wij de route zelfstandig te rijden en we vinden het prima te doen. Als tussenweg zou je ook kunnen kijken of je mee kan rijden met andere auto’s die wel met een chauffeur rijden. Mocht er dan iets gebeuren ben je altijd met meerdere auto’s (4×4) én met chauffeurs die de weg weten.

Lees hier alles dat je moet weten over het maken van een Madagascar roadtrip en auto huren in Madagascar!

Peage: tol betalen over zandwegen

Net als in Frankrijk heb je in hier peage: tol. Verwacht hier echter niet de grote georganiseerde stations zoals op de route nationale van Parijs naar Lyon. Nee, dit zijn zelfgecreëerde tolpunten, boomstronken die de weg versperren. Na korte onderhandelingen waarbij de Malagasy begint met 20.000 Ar (€5,00), eindig je altijd tussen de 1000 (€0,25) en 3000 Ar (€0,75). En dan rijd je weer door, tot twee kilometer later er weer een boom de weg verspert.


Benieuwd of een reis door Madagascar duur is? Lees hier alles over in ons Madagascar budget blog!Lees hier alles wat je moet weten over Nosy Be en wat je er allemaal kan doen!


De routebeschrijving van Morondava naar Tulear in Madagascar

Dag 1 roadtrip west Madagascar: Morondava – Belo Sur Mer

Reisduur: 4 uur
Kilometer: 100 km
Telefoonbereik: nauwelijks, alleen in Belo Sur Mer en in Morondava.
Aantal tolpoortjes: +/- 
3

Na een bezoek aan Avenue des Baobabs begint vandaag het echte avontuur: je roadtrip van Morondava naar Tulear. Nadat je de afslag van de RN35 hebt genomen, rijd je vier uur lang over een zanderige weg. Het rijden is redelijk makkelijk. Na een half uur stuit je op de eerste peage (tolpoort). Langs de weg staan tientallen Baobabs, bijna net zo mooi als die van Avenues des Baobab. Kijk niet vreemd op als de route je via een rivier leidt, vaak staan er stokken in het water waar je tussendoor moet rijden. Het water komt op het diepste even tot aan je voorruit, maar de rivieren zijn over het algemeen niet té diep.

Na drie uur over de smalle zanderige weg te zijn gereden omgeven door dichte bossen, stuit je op een grote open vlakte: een zoutvlakte. Het is niet aan te raden om over de zoutvlakte te rijden, onder het zout zit een dikke laag klei waar je makkelijk in vast komt te zitten. Als je goed kijkt zie je bandensporen die om de zoutvlakte heen leiden, volg deze. Je komt in totaal langs drie grote zoutvlaktes, bij de laatste rijd je via een soort verhoging tussen stokken door de vlakte over.

Na de zoutvlaktes verandert het landschap. De bossen maken plaats voor wit zand en je ziet witte huisjes opdoemen. Welkom in Belo Sur Mer!


Lees hier waarom je Avenue des Baobabs moet toevoegen aan jouw reisroute door Madagascar!


Belo Sur mer

Dag 2 roadtrip west Madagascar: Belo Sur Mer

Belo Sur Mer is een klein dorp aan zee. Een rustige plek waar je lekker kunt zwemmen en kunt genieten van een perfecte zonsondergang. Je zit hier vlakbij het Kirindy Mite Nationale Park, bekend om zijn Baobabs. Verder is het leuk om een lange strandwandeling te maken of de openbare scheepswerven op het strand te bezoeken. Hier worden schepen op traditionele wijze gebouwd, naar een ontwerp van Nederlandse schepen uit de 19e eeuw.
We raden je aan om minimaal twee nachten in Belo Sur Mer te blijven.

Accommodatie in Belo Sur Mer: Er zijn drie goede hotels te vinden in Belo Sur Mer. De eerste nacht sliepen wij in Ecolodge du Menabe (vanaf 90.000 Ar per nacht). Mooier echter is hotel Entremer dat echt aan het strand ligt (vanaf 120.000 Ar per nacht), hier is het eten ook heerlijk. Zijn deze twee hotels vol, dan kan je altijd nog slapen bij Le Dauphin Vezo (vanaf 110.00 Ar per nacht).

Dag 3 roadtrip west Madagascar: Belo Sur Mer – Manja

Reisduur: 5 uur
Kilometer: 108 km
Telefoonbereik: tijdens de route weet ik het niet, rondom Manja goed!
Aantal tolpoortjes: +/-
3 (eerst waren het er 9, maar we krijgen net het nieuws te horen dat de overheid heeft ingegrepen en er slechts 3 poortjes over zijn!)

Vandaag is een reisdag, in 5 uur rijd je naar het dorp Manja. Vertrek niet te vroeg, in Manja is namelijk niet veel te doen, maar neem wel ruim de tijd voor de route, je weet namelijk nooit wat er onderweg kan gebeuren. Wij reden met een kolonne van andere reizigers (en hun drivers) mee en reden een andere route dan die normaal is om zo de tolpoortjes te ontwijken. Er schijnen er ongeveer negen op de route aanwezig te zijn. De normale route gaat via een weg die bezaait schijnt te zijn met stenen, een bumpy ride dus.

Het laatste uur van de route naar Manja rijd je over een redelijk goede zandweg het dorp binnen. Hier slaap je in het enige hotel dat aanwezig is, Kanto Manja, zeer basic maar met goed eten (51.000 Ar).

Dag 4 roadtrip west Madagascar: Manja – Andavadoaka

Reisduur: 8 uur
Kilometer: 220 km
Telefoonbereik: Rondom Manja goed, rondom de ferry oversteek redelijk, rondom Morombe goed en ook redelijk in Andavadoaka.
Aantal tolpoortjes: +/-
9

Zodra je Manja uit rijdt, kom je meteen al langs vier tolpoortjes. De weg die je neemt is redelijk goed, soms ga je over rivieren, tussen hoog gras en langs kleine dorpjes waar de kinderen om bonbon (snoep) vragen en de volwassenen om geld.

Na drie en een half uur bereik je een brede rivier. Hier ligt een vlot, “de ferry” waar precies één auto op past. Er zit een motor op het vlot, maar dikke kans dat men zegt dat de motor stuk is en dat men je al zwemmend door de rivier heen trekt. Officieel is de ferry gratis, maar ga ervan uit dat je ongeveer 50.000 Ar moet betalen omdat men je ‘moet’ trekken. Wanneer je de kant weer op rijdt, kun je net als wij, vast komen te zitten. Reken dan nogmaals 15.000 Ar af om met behulp van het hele dorp uit het zand te worden getrokken.

Na de ferry oversteek is het nog een kleine twee uur naar Morombe. Men is bezig hier een goede weg aan te leggen en delen van de weg zijn al goed geasfalteerd. Je komt hier je eerste tankstation tegen. Een half uur later kom je in Morombe aan, hier zit ook een tankstation én een bank.Ferry Morondava

Van Morombe naar Andavadoaka: 2 uur!

Vanaf Morombe is het nog twee uur door naar Andavadoaka en geloof me, het is daar zo mooi, die twee uur doorrijden zijn echt de moeite waard! Je rijdt voornamelijk langs mangrove bossen. Zorg ervoor dat je (indien je van Morondava naar Tulear gaat) altijd het meest linkse pad volgt langs de mangrove zodat je niet vast komt te zitten. Kom je vanaf de andere kant, houd dan rechts aan.

De laatste kilometers voor Andavadoaka rijd je door zeer mul zand, blijf doorrijden en stop niet om te voorkomen dat je vast komt te zitten. Je komt langs een Baobab bos met hele aparte baobabs, zeker de moeite waard. Andavadoaka is een piepklein dorpje met weinig voorzieningen. Een absolute aanrader hier is hotel Olo Be Lodge (vanaf €100). Klik hier voor meer informatie over Olo Be Lodge.

Dag 5 roadtrip west Madagaskar: Andavadoaka

Vandaag heb je alle tijd om lekker te relaxen in Andavadoaka. Andavadoaka ligt aan zee, maar de stranden zien er hier heel anders uit dan in andere delen van Madagaskar. Met de witte rotsen, kleine baaien en het heldere blauwe water deed het ons erg aan Griekenland denken.

Hotel Olo Be Lodge*

Wij verbleven hier in het gloednieuwe hotel Olo Be Lodge, gebouwd op de rotsen van een klein schiereiland. Hierdoor heb je van alle kanten een uitzicht op zee! Het hotel is ontworpen door de Belgische architect Bruno Decorte en blendt met zijn grijswitte stenen en golvende vormen perfect in met het landschap.

Onze kamer is prachtig, met een enorm hemelbed, comfortabele sofa’s en een badkamer die me sterk doet denken aan de Efteling! Maar het allermooiste: een enorme buitenbadkamer met groot bad waarvandaan we uitkijken op de kleine zeilboten die langsvaren. Ik kan een kreet van blijdschap niet onderdrukken wanneer ik het bad zie, dit is zó cool!Olo Be Lodge

Activiteiten Andavadoaka

Jules, de eigenaar is samen met zijn partner ruim vier jaar bezig geweest om dit hotel te bouwen. Een hoop tijd en energie, en je merkt dat ze beiden helemaal weg zijn van deze plek. Men legt momenteel de hand aan de laatste dingen zoals een infinity pool en een prachtige spa. Dat het zwembad nog niet af is, maakt voor ons niets uit, het hotel heeft een eigen baai waarvandaan je zo het koude maar heldere water in springt. Ook leuk, er zijn kayaks en SUP boarden!

Naast relaxen en zwemmen in zee, is een echte aanrader hier ook een boottochtje. Ries gaat samen met Jules en andere gasten het water op. Ze varen langs mooie eilanden, zien de grillige kust vanaf zee en spotten dolfijnen! Je hebt Andavadoaka niet echt gezien als je het niet vanaf zee hebt bekeken. Het is ook mogelijk om te duiken in Andavadoaka.

Tenslotte kun je vanaf hier een leuk uitstapje maken naar het Baobab bos. Binnenkort kan dit zelfs per elektrische mountainbikes, die je kunt huren van Olo Be lodge!Olo Be Lodge

Eten in Andavadoaka

In Andavadoaka zitten geen restaurants, dus de kans is groot dat je bij je hotel een hapje eet! Het eten bij Olo Be Lodge was heerlijk! Verse vis, sashimi, tapas en dan heb ik het nog niet eens over het ontbijt… gepocheerde eieren, fruitsalade, cakejes, broodjes, echt geweldig! Verblijf je niet bij Olo Be Lodge, ga dan alsnog een keer hierlangs voor ontbijt, lunch of diner!

Dag 6 roadtrip west Madagascar: Andavadoaka – Ambatamilo

Reisduur: 3 uur
Kilometer: 60 km
Telefoonbereik: Je hebt bijna de hele tijd bereik.
Aantal tolpoortjes:
1Geniet nog van rustige ochtend met een lekker ontbijt en lunch in Olo Be Lodge. Je vertrekt pas na het middaguur dus gebruik de ochtend om te gaan kajakken of suppen in het kristalheldere water rondom de lodge!Ook al staan er maar drie uurtje op de planning, dit wordt een van de moeilijkste stukken van de route. Je rijdt namelijk alleen maar door diep mul zand, met af en toe wat dikke stenen op de weg. Zorg ervoor dat je niet te langzaam rijdt of zelfs stopt, omdat de kans groot is dat je dan vast komt te zitten.Na een kleine drie uur, kom je bij Ambatamilo aan, een plek zo klein dat je het nauwelijks een dorp kunt noemen. De kustlijn is hier weer compleet anders dan in Andavadoaka, lang en uitgestrekte stranden met zacht zand. Je kunt ook nog een uur doorrijden naar het dorpje Salary, maar we vonden Ambatamilo leuker.

Accommodatie in Ambatamilo: Er zitten hier langs de kustlijn verschillende hotels verspreid, wij bleven in het kleine Le Pirate Amoureux (vanaf 80.000 Ar). Op zoek naar meer luxe, slaap dan bij Shangri-La (vanaf €79 Ar) of Mikéa Lodge (vanaf €150). Rijd je door naar Salary? Dan kun je verblijven in Salary Bay (vanaf €100) of in de Five Senses Lodge (vanaf €160).

Ambatamilo

Dag 7 roadtrip west Madagascar: Ambatamilo – Tulear

Reisduur: 6 uur
Kilometer: 130 km
Telefoonbereik: De eerste twee uur nauwelijks, daarna meer.
Aantal tolpoortjes:
0Vandaag is je laatste dag (of je eerste, als je de route omgekeerd rijdt). Vertrek een beetje op tijd, zodat je nog kunt genieten van je middag in de omgeving van Tulear (Toliara). De eerste twee uur rijd je nog door mul zand. Na een uur kom je aan bij het dorpje Salary waar je wat bananen en met een beetje geluk brood kunt kopen. Langzaam rijd je verder langs de kust, de weg wordt steeds beter en de dorpjes groter.Na ongeveer vier uur arriveer je bij een splitsing met de RN9. En dan is het zover: asfaltwegen, goed telefoonbereik en de bewoonde wereld. Vanaf hier is het nog een uurtje doorrijden naar Tulear. En eenmaal daar, is helaas dit stuk van je roadtrip voorbij! Vanaf Tulear is het leuk om naar Anakoa te gaan, Fort Dauphin te bezoeken of de RN7 richting Tana omhoog te rijden.

Waar verblijf je in Tulear: Bakuba Lodge*

Tulear (Toliara) zelf is geen leuke stad om in te verblijven, wij reden dan ook meteen door naar Bakuba Lodge. Blijf jij ook in Tulear? Dan MOET je echt een nachtje in deze lodge slapen. Het is van dezelfde architect als Olo Be Lodge en heeft een prachtig zwembad en heerlijk ruime kamers.

Bruno en Patricia, de eigenaren, zijn gezellige en warme mensen, die je maar al te graag meer over de omgeving vertellen! Ze zijn opgegroeid in Congo, iets dat je terugziet in de prachtige inrichting. Bruno ontwerp overigens niet alleen hotels, hij heeft ook het grootste gedeelte van de meubels ontworpen. Overal zie je kleine leuke details, stoelen met pootjes, lampen die aan toortsen doen denken en zelfs een bad dat sprekend een piroque boot is.

Bruno vertelt zelf een hoop te hebben gereisd. Met dit hotel heeft hij precies de plek gecreëerd waar hij zelf tijdens het reizen altijd naar opzoek was: een thuis voor reizigers, waar je je echt op je gemakt voelt. En met de heerlijke kamers, het fantastische eten én een cocktail voelt het ook echt als thuiskomen en sluiten we deze geweldige roadtrip af! Je verblijft in Bakuba Lodge vanaf €90, klik hier voor meer informatie of om te reserveren.


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Like this post? Pin it!Self drive road trip from Morondava to Tulear


Meer blogs over Madagascar

*We verbleven hier op uitnodiging van Olo Be Lodge en Bakuba Lodge, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites