Route zuid Madagascar: ultieme reisroute voor 3 weken reizen door Madagascar!

Een reisroute voor Madagascar uitstippelen kan best lastig zijn. In dit blog helpen we je op weg met een route van 3 weken door het zuiden van Madagascar. Deze reisroute door zuid Madagascar gaat in drie weken langs alle hoogtepunten!Beaches Madagascar east coast


Reisroute Madagascar

Een route uitstippelen voor Madagascar kan best lastig zijn. Dit grote prachtige eiland heeft namelijk zo ontzettend veel gave en diverse bezienswaardigheden. Daarbij zijn de reisafstanden tussen deze bestemmingen vaak groot en moeilijk begaanbaar. Wij hebben flink de tijd genomen voor Madagascar en in 2 maanden bijna alles wel gezien.

Om je op weg te helpen, hebben wij met al die ervaringen over backpacken door Madagascar, twee ultieme reisroutes uitgestippeld: een route voor zuid Madagascar en een route door het noorden van Madagascar. Op deze manier bezoek je zelfstandig in twee tot drie weken zo divers mogelijke bestemmingen. Deze routes zijn logisch opgebouwd, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent met reizen tussen de bezienswaardigheden. In dit blog beschrijven we de 3-weekse Madagascar route voor het zuiden van het land.

Travel Guide Madagascar

De ideale reisroute voor 3 weken backpacken door zuid Madagascar!

Deze reisroute is gebaseerd op een 4wd als vervoermiddel. Je kunt ook een gewone auto huren, houd er dan wel rekening mee dat je de route tussen Morondava en Tulear niet kunt maken. Dit stuk bestaat namelijk uit zandwegen en hier heb je absoluut een jeep voor nodig. Reis je per bus/openbaar vervoer, reken dan meer tijd voor deze route.

Route 21 dagen rondreis door het zuiden van Madagascar

Antananarivo (Tana) –Antsirabe – Morondava – Belo sur Mer – Manja – Andavadoaka – Ambatomilo – Tulear – Isalo National Park – Andringitra National Park – Ranomafana National Park – Antananarivo

Madagascar South itinerary route three weeks

In bovenstaande route maak je een roadtrip langs een kratermeer, bezoek je dé beroemde baobabs (Adansonia digitata), rijd je offroad langs de prachtige kustlijn, bezoek en wandel je in verschillende nationale parken. Vanaf daar ga je terug naar de hoofdstad Antananarivo.

Extra bestemmingen op deze reisroute door zuid Madagascar:

Mocht je meer tijd hebben of sneller reizen dan onze voorgestelde reisroute, overweeg dan de volgende bestemmingen om toe te voegen aan je reis: Tsingy de Bemaraha en Ile Sainte-Marie.

 1. Ile Sainte-Marie is onze absolute aanrader voor een rondreis door Madagaskar! Dit relaxte eiland heeft alles! Blijf hier minimaal 3 nachten.
 2. Tsingy de Bemaraha National Park. Dit park staat bekend om haar vlijmscherpe kalkstenen waar je prachtig door kunt hiken. Deze type stenen heb je ook in het noorden van Madagascar in het Ankarana National park. Om hier te komen vanuit Morondava heb je minimaal 3 extra dagen nodig.

Pas op! De route van Morondava naar Tsingy de Bemaraha National Park kan gevaarlijk zijn. Mocht je deze route zelfstandig afleggen zorg dat je dan minstens met 3 andere jeeps mee rijdt of dat je begeleid wordt door politie. Toen wij rondreisden door Madagascar, was dit de enige plek in Madagascar waar je moest oppassen voor overvallen.

Dag 1: Aankomst in Antananarivo/Ivato

Roadtrip Africa Madagascar

Je bent gisteren of vandaag aangekomen na een lange vlucht. Kom even op adem, haal je huurauto op én doe alvast boodschappen bij de Shoprite of Jumbo. Morgen begint je roadtrip al vroeg dus heb je niet veel tijd om boodschappen te doen.

Tip: wij vonden het fijner om in Ivato te slapen. Ivato is de stad bij het vliegveld van Madagaskar, op ongeveer 5 kilometer afstand van de hoofdstad Tana. Het verkeer in Tana is enorm druk dus je doet er makkelijk een paar uur over om van het vliegveld naar het centrum te komen. Lees hier over leuke hotels in Tana.

Dag 2: Antananarivo naar Antsirabe | Uren onderweg: 4,5 uur | 171 km

Madagascar Tana locals

Vandaag staat er een halve dag reizen op het programma. Begin je dag op tijd, zodat je net voor de file Antananarivo uit bent. Grote kans dat je rond de middag al aankomt in het leuke stadje Antsirabe! Deze stad kun je prima te voet verkennen.


Dag 3: Antsirabe: Fietsten naar het prachtige kratermeer!

Je eerste stop is Antsirabe. Dit is een leuk dorp in het hooggebergte van Madagaskar. Hier kun je een pittige fietstocht maken naar twee meren. Een ervan is een 160 meter diep kratermeer (Lake Tritriva). Het ijskoude water is diepblauw en met een gids kun je een wandeling rondom het meer maken.

Biking Madagascar

Dag 4: Antsirabe naar Morondava | Uren onderweg: 8 uur | 490 km

Vanuit Antsirabe rijd je in één stuk door Morondava. Bij Morondava ligt een van de bekendste plekken van Madagascar: Avenue des Baobab. Zorg dat je aan het einde van de middag al bij Avenue des Baobabs bent, zodat je meteen een zonsondergang kan mee pakken!

Dag 5: Bezoek aan Avenue des Baobabs!

Sta vandaag weer vroeg op, zodat je de zonsopgang kunt bewonderen bij Avenue des Baobabs! In de ochtend is het een stuk rustiger als het gaat om toeristen!  Gebruik de rest van de dag om Morondava te verkennen of gewoon om lekker tot rust te komen.


Lees hier waarom een bezoek aan Avenue des Baobabs absoluut niet mag missen!


Madagascar Avenue des Baobab

Dag 6 t/m 12: de 4wd selfdrive route van Morondava naar Tulear in 7 dagen!

Nu begint het echte avontuur! Klaar om met je 4×4 het echte madagascar te ontdekken? Je rijdt door rivieren, zoutvlaktes, vele lokale dorpen, prachtige baaien. Ook zul je flink moeten onderhandelen met lokale boeren over de tol die je moet betalen. Wij vonden deze route een van de hoogtepunten van onze rondreis door Madagaskar! Deze route, die je zelfstandig kunt maken zonder gids en chauffeur, is lastig te beschrijven in een alinea. Daarom hebben we speciaal voor deze route een apart blog gemaakt!


Lees hier alles wat je moet weten om zelfstandig van Morondava naar Tulear te rijden! Een spannende en avontuurlijke roadtrip!


haircut madagascar

Olo Be Lodge Madagascar

Baobabs Madagascar east coast

Dag 13: Tulear naar Isalo National Park | Uren onderweg: 4 uur | 245 km

De weg van Tulear naar Isalo is prachtig, van de vruchtbare grond bij de kust, rijd je door een woestijnlandschap waar alleen felgele bloemen lijken te groeien, met op de achtergrond bergen! Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je een roadtrip door de Verenigde Staten aan het maken bent! Langzaam doemt Isalo National Park voor je op!

Eenmaal daar aangekomen regel je een gids voor de volgende dag. Mocht je nog tijd hebben, pak dan de zonsondergang mee bij La Fenetre. Deze plek is vernoemd naar rotsblokken die zo op elkaar liggen dat er een venster ontstaat, waar je precies de zon in ziet ondergaan.

West coast Madagascar Olo Be Lodge

Dag 14: Hiken in het prachtige Isalo National Park!

Je kunt prachtig hiken door Isalo National Park. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt maken. Een van de hoogtepunten was hier toch wel het zien van de ringstaartmaki’s, ook wel bekend als King Julian uit de film Madagaskar!


Isalo Madagascar

Dag 15: Isalo National Park naar Andringitra National Park| Uren onderweg: 3,5 uur | 210 km

Vandaag rijd je richting de Andringitra Mountains, een regio die wel wat weg heeft van de Zwitserse Alpen! De komende nachten slaap je waarschijnlijk op de knusse camping Camp Catta!

RN7 Madagascar

Dag 16 & 17: Hiken door de bergen van het Andringitra national park!

Een bezoek aan de Andringitra bergen is vooral weggelegd voor reizigers die van hiken houden. Je hebt hier hike routes in overvloed en moeilijkheidsgradaties. Hier kun je hikes vinden die geschikt zijn voor de hele familie tot aan hikes waar je via touwen afdaalt van een steile bergrug!


Lees hier alles over hiken in het Andringitra National Park!


Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley

Dag 18: Andringitra Mountains Reserve naar Ranomafana National Park | Uren onderweg: 6 uur | 350 km

Na drie nachten door te hebben gebracht in de Zwiterse Alpen van Madagascar is het tijd om door te rijden naar Ranomafana nationaal park! Dit park is het bekendste park van heel Madagascar en dat ga je merken aan het toerisme. Onderweg kom je langs de leuke stad Ambalavao, die zeker de moeite waard is voor een korte stop.

Maki Ringtail lemur Madagascar

Dag 19: Ontdek het regenwoud van Ranomafana National Park en spot de maki’s!

Ranomafana is het laatste nationale park dat je gaat bezoeken en het staat bekend om de zeldzame Golden Bamboo Lemur. Ook kun je hier veel bijzondere insecten tegenkomen en natuurlijk verschillende soorten kameleons! Zorg dat je bij aankomst alvast een gids regelt voor de volgende dag.


Madagascar North Roadtrip Africa madagascar

Dag 20: Ranomafana National Park naar Antananarivo | Uren onderweg: 8 uur | 390 km

Vandaag heb je een lange reisdag voor de boeg. Je rijdt terug van Ranomafana National park naar Antananarivo. Onderweg kom je weer langs het leuke stadje Antsirabe. Dit is een ideale stop voor een lunch pauze.

Ranomafana Madagascar

Dag 21: Antananarivo terug naar huis

Helaas is het weer tijd om terug te reizen naar huis. Heb je nog een dag over, dan is een bezoek aan de hoofdstad, Antananarivo, leuk om te doen.


Tips om zelfstandig te reizen door zuid Madagascar

Het zuiden van Madagaskar heeft in het algemeen goede geasfalteerde wegen. Ook zijn er goede busverbindingen naar de meeste (grote) steden. Dit maakt zuid Madagaskar een fijne bestemming om zelfstandig door te reizen. Je kan dit prima op eigen houtje doen en hebt hiervoor geen groepsreis nodig. De makkelijkste en fijnste manier van reizen door Madagascar is per auto. Zo heb je alle vrijheid om dit mooie land te verkennen en bepaal je je eigen tempo. Je hebt hiervoor geen chauffeur nodig.

Met de bus reizen door zuid Madagascar

Reis je met een klein budget? Weet dat Madagascar een bussysteem heeft (bestaand uit taxi-brousse en normale bussen) dat je op veel plekken kan brengen. Cotisse is een betrouwbare busmaatschappij die vanuit Antananarivo naar de populairdere bestemmingen rijdt. Dit zijn prima bussen en de chauffeurs rijden over het algemeen ook heel veilig. Je kunt bij deze maatschappij zelfs voor een vip klasse gaan. De ‘economy’ klasse is echter al comfortabel genoeg.

Low-budget reizen door Madagaskar: Taxi-Brousse, zowel geliefd bij locals als bij backpackers!

Wil je op budget backpacken door Madagascar dan zijn er de zogenoemde Taxi-Brousse. Deze minibussen zijn de Malagasy versie van bush taxi’s die je op het vaste land van Afrika tegenkomt. Deze lokale busjes rijden overal naar toe en worden bomvol gepropt met mensen, goederen, dieren en eigenlijk alles wat maar vervoert kan worden. Het grote voordeel is dat met Taxi-Brouse reizen erg goedkoop is. Het nadeel, de chauffeurs rijden vaak als een kip zonder kop en de bussen komen nogal eens stil te staan door mechanische problemen. Ook doe je er een stuk langer over per taxi-brousse en is er geen logisch overstapsysteem. Wil je Madagaskar ontdekken op budget? Dan is dit dé manier om goedkoop te reizen!

Met het vliegtuig reizen door Madagascar

Op de grotere bestemmingen van Madagascar kun je altijd wel vliegen. Dit is vaak ook de snelste en duurste manier van reizen. Air Madagaskar biedt bijvoorbeeld binnenlandse vluchten aan de grootste steden. Ook kun je makkelijk per vliegtuig naar Nosy Be en Ile Sainte-Marie vliegen. Deze eilanden bezoeken kan natuurlijk ook per boot.


Mooi in het noorden van Madagascar: Nosy Be! Lees hier alles wat je moet weten over Nosy Be en wat je er allemaal kan doen!


Leuke hotels en accommodaties in Madagaskar

Tijdens onze rondreis van 2 maanden door Madagascar hebben we in verschillende type hotels geslapen. Zowel in budget vriendelijk als erg luxe verblijven. Hierbij hebben we de fijnste en beste accommodaties per bestemming op een rij gezet. Lees hier onze favoriete hotels voor Madagascar die we iedereen aanraden! Dit kunnen hotels zijn waar we zelf hebben geslapen of aanraders zijn van andere vrienden en backpackers.


Madagascar kaart: top attracties en hoogtepunten

Om je te helpen bij het samenstellen van je route hebben we een kaart gemaakt met daarop bijna alle bezienswaardigheden van dit 4e grootste eiland ter wereld.

Highlights of Madagascar Travel guide Madagascar


Het zuiden van Madagascar vs het noorden van Madagascar

Een veel gestelde vraag is welke route je door Madagascar moet kiezen. Zeker als je maar 2 tot 3 weken hebt om rond te reizen, zal je een keuze moeten maken. Uit onze eigen ervaring kunnen we het volgende vertellen:

Kies voor een route door het noorden van Madagascar als:

Het noorden van Madagascar, een regio waar je prachtige natuur hebt, de mooiste stranden en als kers op de taart: bijna geen toeristen! Dit gebied wordt vaak overgeslagen en dat, terwijl het zo divers is. Het noorden van Madagascar is erg avontuurlijk, de wegen zijn soms slecht waardoor het lang duurt om van de ene bestemming naar de andere te reizen. Je hebt absoluut een 4wd nodig.

Roadtrip Africa Madagascar

Ga voor een reisroute door het zuiden van Madagascar als:

De meeste mensen kiezen voor een reisroute door het zuiden. In het zuiden van Madagascar heb je de beroemde Baobab bomen, en de bekendere natuurparken als Isalo en Ranomafana National Park. De wegen zijn in een goede staat. Met een (kleine) auto kun je prima rondreizen. Wil je echter van Morondava naar Tulear rijden langs de kustroute, dan heb je ook een 4wd auto nodig. Deze route is een absolute aanrader!

Avenue de baobab

Een  reisroute door Madagascar combineren met ons favoriete eiland Ile Sainte-Marie!

Iedereen die naar Madagascar gaat, raden we aan om naar Ile Sainte-Marie te gaan! Het maakt niet uit welke route je kiest. Het is vrij makkelijk om Ile Sainte-Marie toe te voegen aan je rondreis door Madagaskar. Vanuit de hoofdstad Antananarivo vlieg je in een klein uurtje naar dit tropisch paradijs. Ook kun je op budget per boot hier naar toe gaan. Lees daarover meer in de reisgids over Ile Sainte-Marie.

Whales ile sainte Marie


Beste reistijd voor een rondreis maken door Madagascar

De beste tijd om Madagascar te bezoeken is tijdens de ‘drogemaanden van april tot en met september. Het regenseizoen begint half december en duurt tot maart. Houd er wel rekening mee dat door klimaatverandering het weer soms lastig te voorspellen is.


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs.


Like this post? Pin it!

The ultimate three week itinerary for the South of Madagascar!


Meer reisblogs over Madagaskar

tagged in reisroute, route

2 Comments

 1. by Valérie on 24 november 2023  16:33 Beantwoorden

  Hey. Interessante reisblog is dit! Ik heb wel nog een vraagje. De 21 dagen rondreis (Antananarivo (Tana) –Antsirabe – Morondava – Belo sur Mer – Manja – Andavadoaka – Ambatomilo – Tulear – Isalo National Park – Andringitra National Park – Ranomafana National Park – Antananarivo) die jullie aangaven, is dit perfect te doen zelf met de auto?
  En is het een gevaarlijk land?

  Alvast bedankt

  Groetjes
  Valérie

  • by Charlotte van de Sande on 12 december 2023  20:51 Beantwoorden

   Hi Valérie,
   Ja die route is te doen met de auto (fourwheeldrive nodig), maar wel echt een uitdaging. Dus ben je niet zo van het avontuur dan zou ik die niet doen/met een gids doen.

   Wij vonden Madagascar geen gevaarlijk land, mits je goed nadenkt en niet 's avonds/'s nachts de straat op gaat met de auto.
   Groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites