Reisroute Noord Madagascar: 2-weken zelfstandig rondreizen en backpacken door het noorden!

Een reisroute voor Madagascar uitstippelen kan best lastig zijn. Dit grote prachtige eiland heeft namelijk zo ontzettend veel gave en diverse bezienswaardigheden. Daarbij zijn de reisafstanden tussen deze bestemmingen vaak groot en moeilijk begaanbaar. Wij hebben flink de tijd genomen voor Madagascar en in 2 maanden bijna alles wel gezien.


Route Noord Madagascar in 2 weken!

Om je op weg te helpen, hebben wij met al die ervaringen over backpacken door Madagascar, twee ultieme reisroutes uitgestippeld: één route voor het zuiden en één route voor het noorden van Madagascar. Op deze manier bezoek je zelfstandig in twee tot drie weken zo divers mogelijke bestemmingen. Deze routes zijn logisch opgebouwd, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent met reizen tussen de bezienswaardigheden.

Voor bijna alle hotspots van Madagascar op deze twee reisroutes hebben we ook travel guides geschreven. Deze reisgidsen staan vol met onze reiservaringen, foto’s, leuke dingen om te doen en fijne hotels om te slapen. Zo krijg je een goed beeld van een bestemming en hoe het is om te backpacken door één van de armste landen ter wereld.


Nosy Be drone shotRoute tips om zelfstandig te reizen door noord Madagascar

Hoewel Madagascar een groot land is met vooral in het noorden slechte wegen, is Madagascar wel een goede bestemming om zelfstandig te reizen. De makkelijkste en fijnste manier van reizen door Madagascar is per auto. Je hebt hiervoor geen chauffeur nodig.

Met de bus reizen door noord Madagascar

Ben je een backpacker en reis je op budget? Weet dat Madagascar een bussysteem heeft (bestaand uit taxi-brousse en normale bussen) dat je op veel plekken kan brengen. Cotisse is een betrouwbare busmaatschappij die vanuit Antananarivo naar de populairdere bestemmingen rijdt. Dit zijn prima bussen en de chauffeurs rijden over het algemeen ook heel veilig. Je kan bij deze maatschappij zelfs voor een vip klasse gaan.

Low-budget reizen met de Taxi-Brousse door Madagaskar

Wil je helemaal low-budget backpacken door Madagascar dan zijn er de zogenoemde Taxi-Brousse. Deze minibussen zijn de Malagasy versie van bush taxi’s die je op het vaste land van Afrika tegenkomt. Deze lokale busjes rijden overal naar toe en worden bomvol gepropt met mensen, goederen, dieren en eigenlijk alles wat maar vervoert kan worden. Het grote voordeel is dat met Taxi-Brouse reizen erg goedkoop is. Het nadeel, de chauffeurs rijden vaak als een kip zonder kop en de bussen komen nogal eens stil te staan door mechanische problemen. Ook doe je er een stuk langer over per taxi-brousse en is er geen logisch overstapsysteem.Roadtrip Africa Madagascar

Met het vliegtuig reizen door Madagascar

Op de grotere bestemmingen van Madagascar kun je altijd wel vliegen. Dit is vaak ook de snelste en duurste manier van reizen. Air Madagaskar biedt bijvoorbeeld binnenlandse vluchten aan de grootste steden. Ook kun je makkelijk per vliegtuig naar Nosy Be en Ile Sainte-Marie vliegen. Deze eilanden bezoeken kan natuurlijk ook per boot.

Leuke hotels en accommodaties in Madagascar

Tijdens onze rondreis van 2 maanden door Madagascar hebben we op verschillende bestemmingen geslapen. Zowel in budget vriendelijk als erg luxe verblijven. Hierbij hebben we de fijnste en beste accommodaties per bestemming op een rij gezet. Lees hier onze favoriete hotels voor Madagascar die we iedereen aanraden. Dit kunnen hotels zijn waar we zelf hebben geslapen of aanraders zijn van andere vrienden en backpackers.


Kaart met de bezienswaardigheden van heel Madagascar

Om je te helpen bij het samenstellen van je route hebben we een kaart gemaakt met daarop bijna alle bezienswaardigheden van dit 4e grootste eiland ter wereld.

Highlights of Madagascar Travel guide Madagascar


Het zuiden van Madagascar vs het noorden van Madagascar

Een veel gestelde vraag is welke route je door Madagascar moet kiezen. Zeker als je maar 2 tot 3 weken hebt om rond te reizen, zal je een keuze moeten maken. Uit onze eigen reiservaring door Madagascar kunnen we het volgende vertellen:

Kies voor een route door het noorden van Madagascar als:

Het noorden van Madagascar, een regio waar je prachtige natuur hebt, de mooiste stranden en als kers op de taart: bijna geen toeristen! Dit gebied wordt vaak overgeslagen en dat, terwijl het zo divers is. Ook kun je een bezoek aan het prachtige eiland Nosy Be makkelijk combineren met een reisroute door noord Madagascar.

Het noorden van Madagascar is erg avontuurlijk, de wegen zijn soms slecht waardoor het lang duurt om van de ene bestemming naar de andere te reizen. Je hebt absoluut een 4wd nodig. Mocht je problemen onderweg krijgen (wat wij hadden), moet je zelf hulp regelen. Daarentegen is juist die ervaring ook erg bijzonder en dat maakt een rondreis door het noorden speciaal!

Roadtrip Africa Madagascar

Ga voor een reisroute door het zuiden van Madagascar als:

De meeste mensen kiezen voor een reisroute door het zuiden. In het zuiden van Madagascar heb je de beroemde Baobab bomen, en de bekendere natuurparken als Isalo en Ranomafana national park. De wegen zijn vaak in een betere staat. Met een kleine auto kun je prima rondreizen. Wil je echter van Morondava naar Tulear rijden langs de kustroute, dan heb je ook een 4wd auto nodig. Deze route is een absolute aanrader!

Avenue de baobab


Klik hier voor inspiratie over een mogelijke route door zuid Madagascar!


Een  reisroute door Madagascar combineren met ons favoriete eiland Ile Sainte-Marie!

Iedereen die naar Madagascar gaat, raden we aan om naar Ile Sainte-Marie te gaan! Het maakt niet uit welke route je kiest, het is vrij makkelijk om Ile Sainte-Marie toe te voegen aan je rondreis door Madagascar. Vanuit de hoofdstad Antananarivo kan je makkelijk vliegen op dit eiland. Ook kan je per boot naar dit paradijs gaan. Lees daarover meer in de reisgids over Ile Sainte-Marie.

Whales ile sainte Marie


De ideale reisroute voor een 2 weekse roadtrip door noord Madagascar!

In dit blog vind je een route voor een roadtrip van 2 weken door noord Madagascar. Deze reisroute is gebaseerd op een 4wd als vervoersmiddel. Reis je per bus, dan heb je absoluut meer tijd nodig voor deze route.

Reisroute 14 dagen rondtrekken door het noorden van Madagascar

Antananarivo (Tana) –Ankarafantsika National Park – Antsohihy – Ankarana National Park – Red Tsingy – Diego Suarez / Ramena – Ankify – Nosy Be – Antananarivo

Madagascar itinerary north 2-weeksIn bovenstaande route maak je een roadtrip langs verschillende nationale parken, een tsingy en prachtige stranden tot aan de haven van Ankify. Daar lever je de auto in bij je verhuurkantoor en heb je nog enkele rust dagen op het tropische eiland Nosy Be. Vanaf daar vlieg je terug naar de hoofdstad Antananarivo.

Dag 1: Aankomst in Antananarivo/Ivato

Roadtrip Africa Madagascar

Je bent gister of vandaag aangekomen na een lange vlucht. Kom even op adem, haal je huurauto op én doe alvast boodschappen bij de Shoprite of Jumbo. Morgen begint je roadtrip al vroeg dus heb je niet veel tijd om boodschappen te doen.

Tip: wij vonden het fijner om in Ivato te slapen. Ivato is de stad bij het vliegveld van Madagaskar, op ongeveer 5 kilometer afstand van de hoofdstad Tana. Het verkeer in Tana is enorm druk dus je doet er makkelijk een paar uur over om van het vliegveld naar het centrum te komen. Lees hier over leuke hotels in Tana.

Dag 2: Antananarivo naar Ankarafantsika National Park | Uren onderweg: 8 uur | 425 km

Vandaag begint je roadtrip! Vertrek zo vroeg mogelijk (zelf houden we ervan om rond 06.00 uur in de auto te zitten), er staat vandaag een lange dag rijden op de planning.

In het begin is de weg nog best goed, alleen af en toe kom je een pothole (gaten in de weg) tegen. Langzaam begint het landschap om je heen te veranderen, van de rollende heuvels in de hooglanden kom je in een steeds droger gebied.

Dag 3: Hiken in Ankarafantsika National Park 

Canyons Ankarafantsika itinerary

Ankarafantsika National Park staat bekend om haar mooie hike routes. In dit park kun je veel exotische vogels zien en de Sifaka en andere lemurs tegenkomen. Heb je slechts tijd voor één hike, kies dan de Canyon trail!


Lees in deze reisgids alles wat je moet weten over het Ankarafantsika National Park!


Dag 4: Ankarafantsika National Park naar Antsohihi | Uren onderweg: 7 uur | 310 km

Camping Ankarana National Park

Op weg naar Antsohihi kom je indrukwekkende rivieren tegen. Als je goed kijkt zie je kinderen spelen in het water terwijl de ouders vis proberen te vangen of de was aan het doen zijn in de rivier. Antsohihi zelf is niet zo bijzonder. Het enige natuurpark in de buurt is de Bora Reserve waar je ook kunt wildkamperen (hier zijn verder geen faciliteiten)

Dag 5: Antsohihi naar Ankarana National Park | Uren onderweg: 7 uur | 310 km

Sta op tijd op voor je reis naar Ankarana National Park. Langzaam zie je het landschap veranderen en wordt alles om je heen groener en meer tropisch. Tijdens je reis kom je door het leuke stadje Ambanja. Stop hier voor een lunchpauze bij Palma Nova Hotel. Dit drukke stadje heeft veel fietsers en tuk-tuks, snel rijden zit er dus niet in. Na Ambanja verandert het landschap weer van palmbomen naar een heuvelachtig landschap met prachtige uitzichten.

Dag 6: Ankarana National Park ontdekken

Tsingy Ankarana National Park

In het Ankarana National Park kun je veel verschillende gave hikes maken. Zorg dat je de grote Tsingy niet mist. De Big Tsingy of Benavony track duurt ongeveer 6-7 uur. Tijdens je hike kan je veel verschillende soorten lemuren tegenkomen! Blijf je hier langer, maak dan de hike naar het uitzichtpunt van Ambohimalaza vanwaar je het Mozambique kanaal kunt bewonderen!


Lees hier meer over een bezoek brengen aan het Ankarana National Park.


Dag 7: Ankarana National Park naar Diego Suarez/Ramena | Uren onderweg: 4,5 uur | 100 km

Red Tsingy Madagascar

Deze route is waarschijnlijk de slechtste weg van heel Madagascar. De wegen zijn zo slecht dat je niet harder kunt rijden dan 30 km/uur. Halverwege kom je langs de Red Tsingy, absoluut een bezoek waard! Dit natuurreservaat heeft gloednieuwe faciliteiten en je kan hier een leuke korte wandeling maken. Een perfecte tussenstop voordat je verder reist naar Diego Suarez.


Lees hier alles over het natuurpark Tsingy Rouge, ook wel Red Tsingy genoemd!


Dag 8 & 9: Relaxen aan een van de mooiste stranden van heel Madagascar!

Ramana beach Madagascar

Geniet van de mooie stranden van Ramena. Leer hoe je moet kite-surfen of breng een bezoek aan de trois-bays! Hier vind je allemaal prachtige stranden met turquoise water. Het is hier is zo fijn en rustig dat je er makkelijk een week kunt blijven. Ook leuk is een bezoek per boot aan de Emerald Sea waar je perfect kan snorkelen! Klaar met het strand, breng dan een bezoek aan Montagne d’Ambre National Park. Dit park is beroemd om haar kratermeren en verschillende soorten kameleons. 


Klik hier om de reisgids voor Diego Suarez (Antsiranana) en Ramena te lezen! 


Dag 10: Diego Suarez/Ramena –> Nosy Be | uren onderweg: 9.30 uur | 250 km

Rijd helemaal terug richting Ambanja en rijd vervolgens richting de haven van Ankify. Lever hier je jeep in. Vanaf Ankify neem je de boot naar Nosy Be. Nosy Be is de perfecte eindbestemming van je reis door Madagascar. Eindelijk kom je weer in de bewoonde wereld, die je de afgelopen dagen hebt moeten missen.

Dag 11 & 13: Relaxen en zonnen op Nosy Be

Travel Guide Madagascar Nosy be

Nosy Be is een prachtig bounty eiland met veel keuze aan lekkere restaurantjes. Het eiland Nosy Be is omgeven door andere tropische eilanden zoals Nosy Komba, Nosy Tanikely en Nosy Iranja. Een bezoek aan één van deze tropische paradijsjes is echt een must!


Lees hier alles wat je moet weten over Nosy Be en wat je er allemaal kan doen!


Dag 14: Nosy Be naar Antananarivo | 1,5 uur | per vliegtuig

Helaas is het weer tijd om terug te reizen naar huis. Eerst vlieg je vanaf Nosy Be naar Antananarivo vanwaar je je internationale vlucht terug naar huis kunt pakken. Heb je nog een dag over, dan is een bezoek aan de hoofdstad van Madagaskar erg leuk.

Tip: houd sowieso één dag speling tussen de vlucht van Nosy Be en je terugvlucht.


Beste reistijd voor een rondreis maken door noord Madagascar

De beste tijd om Madagascar te bezoeken is tijdens de ‘drogemaanden van april tot en met september. Probeer Nosy Be tussen kerst en nieuwjaar te vermijden. Dit populaire eiland zit dan tjokvol toeristen. Het regenseizoen begint half december en duurt tot maart. In deze tijd kunnen veel wegen in het noorden van Madagascar afgesloten zijn. Houd er wel rekening mee dat door klimaatverandering het weer soms lastig te voorspellen is.


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Like this post? Pin it!

The ultimate three week itinerary for the North of Madagascar!


Meer blogs over Madagaskar

tagged in reisroute, route

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites